Εγκυμοσύνη: Σε ποιο μήνα φαίνεται το φύλο του μωρού στο υπερηχογράφημα; Ιδού η απάντηση

Εγκυμοσύνη: Αν και τελευταία πολλοί γονείς αποφασίζουν ότι δεν τους ενδιαφέρει να μάθουν το φύλο του μωρού πριν τη γέννα, υπάρχουν ακόμη κάποιοι που όχι απλά δεν θα έλεγαν όχι, αλλά θέλουν να γνωρίζουν το συντομότερο δυνατόν και να ξεκινήσουν τις προετοιμασίες!

Τυπικά ο υπέρηχος αυτός γίνεται στο μέσον περίπου της εγκυμοσύνης. Ονομάζεται έρευνα της ανατομίας του εμβρύου και γίνεται για να ψάξει ο γιατρός για τυχόν εμβρυικές ανωμαλίες και όχι μόνο για το φύλο του μωρού. Οι περισσότερες γυναίκες το κάνουν μεταξύ της 18ης έως την 22η εβδομάδα της κύησης.

Εγκυμοσύνη: Τι σημαίνει η απουσία πέους;

Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το υπερηχογράφημα είναι αλάνθαστο, όταν πρόκειται για τον καθορισμό του φύλου. Όχι μόνο μπορεί να είναι λάθος, αλλά υπάρχει και η θεωρία του «απουσία του πέους = κορίτσι».

Δηλαδή αν ο τεχνικός που κάνει το υπερηχογράφημα αποτύχει να βρει το πέος, το μωρό είναι αυτόματα κορίτσι. Όμως σαφώς ένα κορίτσι είναι κάτι περισσότερο από την απουσία ενός πέους.

Εγκυμοσύνη: Τι είναι το σημάδι hamburger και το σημάδι χελώνα;

Το σημάδι Hamburger (κορίτσι)

Όταν κάνει έναν υπέρηχο για να καθορίσει το φύλο του μωρού σας, ο τεχνικός θα κοιτάξει πραγματικά για τα γεννητικά όργανα του κοριτσιού, τα χείλη του αιδοίου και τη κλειτορίδα.

Αυτά συχνά αναφέρονται ως «το σημάδι του Hamburger» γιατί η κλειτορίδα μεταξύ των χειλικών χειλιών μοιάζει με hamburger. Όπου τα χείλη του αιδοίου θα είναι τα ψωμάκια του χάμπουργκερ και η κλειτορίδα το κρέας.

Το σημάδι της χελώνας (αγόρι)

Όταν ο τεχνικός κοιτάζει για αγόρι, ψάχνει για το σημάδι της «χελώνας». Δηλαδή θα δει την άκρη του πέους να κρυφοκοιτάζει έξω, πίσω από τους όρχεις. Αυτό είναι λίγο δύσκολο να βρεθεί σε μερικά μωρά, έτσι αναζητούν και άλλες ενδείξεις.

Εγκυμοσύνη: Πότε φαίνεται το φύλο;

Η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, για υποψήφιους γονείς, συγγενείς, φίλους και γνωστούς έχει να κάνει με τι άλλο, με το φύλο του μωρού που αναμένεται.

Έχουν μάλιστα αναπτυχθεί και διάφορες θεωρίες σχετικά με το θέμα αυτό που έχουν να κάνουν με το σχήμα της κοιλιάς, την όρεξη της εγκύου, τις λιγούρες, τις ναυτίες κλπ. οι οποίες βέβαια δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση.

Το φύλο του εμβρύου φαίνεται μέσω του υπερηχογραφήματος και συνήθως γίνεται αντιληπτό από τον γιατρό κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, της πρώτης σημαντικής εξέτασης, που γίνεται μεταξύ της 12ης και της 14ης εβδομάδας.

Είναι όμως πιθανό η θέση του μωρού να είναι τέτοια που να μην μπορούμε να το δούμε το φύλο του μωρού και να το πούμε με βεβαιότητα μέχρι την 16η και 17η εβδομάδα. Οπωσδήποτε όμως το φύλο του εμβρύου είναι απολύτως εμφανές στο υπερηχογράφημα β’ επιπέδου που γίνεται μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας κύησης.

Τώρα σε περίπτωση που χρειάζεται να υποβληθείτε σε αμνιοκέντηση, είτε λόγω ηλικίας, αν είστε πάνω από 35 ετών, είτε το ζητήσει ο γιατρός σας για περαιτέρω έλεγχο με βάση τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεών σας, τότε θα μάθετε το φύλο του μωρού σας αρκετά νωρίτερα, δηλαδή μετά την 15η εβδομάδα κύησης.

Εγκυμοσύνη: 10 τρόποι να μάθετε πριν τον υπέρηχο

Λιγούρες

Οι περισσότερες γυναίκες, υποστηρίζουν ότι νιώθουν έντονες λιγούρες για πολλές και διάφορες τροφές. Έτσι, αν έχετε έντονες λιγούρες για γλυκό μάλλον περιμένετε κορίτσι, ενώ αν έχετε έντονες λιγούρες για αλμυρό μάλλον περιμένετε αγόρι.

Ναυτία

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μαμάδων, όσες αντιμετωπίζουν έντονες ναυτίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους περιμένουν αγόρι, καθώς τα κορίτσια δεν προκαλούν τόσο έντονη αδιαθεσία στις μαμάδες τους.

Θέση κοιλιάς

Αν η κοιλιά σας είναι χαμηλά, τότε έχετε αγόρι αν πάλι η κοιλιά σας βρίσκεται ψηλά τότε πιθανότατα να έχετε κορίτσι!

Κινέζικος πίνακας

Ο κινέζικος χάρτης πρόβλεψης του φύλου του μωρού, βρέθηκε σε τάφο ενός πιστού της οικογένειας Ching και υπολογίζεται ότι είναι περίπου 700 ετών. Δείτε εδώ αν έχετε αγόρι ή κορίτσι σύμφωνα με τον κινέζικο πίνακα!

Χτύπος καρδιάς

Όταν γυναικολόγος σας ακούσει το χτύπο της καρδιάς του μωρού σας, συγκρατήστε το αποτέλεσμα. Λέγεται πως αν οι παλμοί του είναι από 140 και πάνω κυοφορείτε κορίτσι και πως αν είναι 140 παλμοί και κάτω κυοφορείτε αγόρι.

Ξηροδερμία

Νιώθετε το δέρμα σας ξηρό και αφυδατωμένο; Αν ναι, τότε για αυτό θα πρέπει να «κατηγορήσετε» το κοριτσάκι που μεγαλώνει μέσα σας καθώς αυτό κλέβει τη λάμψη και την ομορφιά σας, σύμφωνα με μύθους!

Το τεστ με τη βέρα

Ναι, ναι το ξέρετε σίγουρα! Δέστε μια βέρα σε ένα σπάγκο και αφήστε τη να αιωρείται πάνω από την κοιλιά σας. Αν κάνει κύκλους θα αποκτήσετε αγόρι, ενώ αν κάνει κινήσεις μπρος-πίσω θα αποκτήσετε κορίτσι.

Το κόλπο με τις παλάμες

Λένε πώς αν κάποιος σας ρωτήσει (χωρίς να το γνωρίζετε) «Δείξε μου τις παλάμες σου» και δείξετε τα χέρια σας με τις παλάμες προς τα κάτω τότε πιθανότατα να έχετε αγόρι, αν πάλι δείξετε τα χέρια σας με τις παλάμες προς τα επάνω, μάλλον περιμένετε κορίτσι!

Όνειρα

Κάποιες παλιές μαίες έλεγαν πώς αν ονειρευτείς αγόρι θα κάνεις κορίτσι και πως αν ονειρευτείς κορίτσι θα κάνεις αγόρι.

Φάτε σκόρδο

Αν θέλετε να μάθετε το φύλο του παιδιού σας μπορείτε να φάτε… σκόρδο (μπλιαχ)! Μετά από μερικές ώρες, αν η μυρωδιά βγαίνει από τους πόρους σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα να κυοφορείτε αγόρι.

Όπως και να έχει, οι παραπάνω τρόποι είναι αρκετά διασκεδαστικοί. Κάποιοι ίσως πέσουν μέσα και κάποιοι όχι! Εσείς παρόλα αυτά, θα σας προτείναμε να αρχίσετε να αγοράζετε τα ρούχα για το μωρό σας μετά τον υπέρηχο της 20ης εβδομάδας!

Εγκυμοσύνη: Πώς καθορίζεται το φύλο ενός εμβρύου;

Ο άνθρωπος έχει ένα ζευγάρι χρωμοσωμάτων που σχετίζονται με το φύλο (φυλετικά χρωμοσώματα). Η γυναίκα έχει 2 Χ χρωμοσώματα και ο άνδρας ένα Χ και ένα Υ. Η παρουσία ή η απουσία του Υ χρωμοσώματος καθορίζει το φύλο του παιδιού σας.

Τα γενετικά κύτταρα περιέχουν μόνο ένα από τα δύο χρωμοσώματα. Επειδή η γυναίκα έχει μόνο Χ χρωμοσώματα, όλα τα ωάρια της έχουν ένα Χ χρωμόσωμα. Αντίθετα τα σπερματοζωάρια στον άνδρα έχουν ή ένα Χ ή ένα Υ χρωμόσωμα.

Εφόσον κάθε σπερματοζωάριο μπορεί να έχει οποιοδήποτε από τα δύο φυλετικά χρωμοσώματα, είναι αυτό που προσδιορίζει το φύλο του παιδιού. Αυτό σημαίνει, ότι ο πατέρας καθορίζει το φύλο του παιδιού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να το επιλέξει!

Ο άνθρωπος έχει περίπου 25000 γονίδια, και όμως μόνο ένα γονίδιο, που ονομάζεται SRY και βρίσκεται στο Υ χρωμόσωμα, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του άρρενος.

Φαίνεται ότι αυτό το γονίδιο ενεργοποιεί με τη σειρά του άλλα γονίδια που συνδράμουν στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του αρσενικού φύλου του παιδιού.

Αν αυτό το γονίδιο απουσιάζει, τα γονίδια που ενεργοποιούνται οδηγούν στην ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του θηλυκού φύλου.

Τα εσωτερικά και εξωτερικά γεννητικά όργανα των αγοριών και κοριτσιών παρόλο που φαίνονται εντελώς διαφορετικά, έχουν την ίδια προέλευση (ίδιες καταβολές, προέρχονται δηλαδή από τα ίδια αρχικά στοιχεία του σώματος του εμβρύου).

Διαφοροποιούνται ανάλογα με το ποιες ορμόνες θα επιδράσουν στην ανάπτυξή τους. Η διαδικασία διαφοροποίησης και καθορισμού των γεννητικών οργάνων ξεκινά την 7η εβδομάδα της κύησης.

  • Αν το χρωμόσωμα Υ είναι παρόν, το γονίδιο SRY ενεργοποιείται. Αυτό παράγει την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και συνδράμει στην ανάπτυξη των όρχεων και συνολικά των αρσενικών έξω γεννητικών οργάνων.
  • Αν δεν υπάρχει Υ χρωμόσωμα, τότε πρόκειται να είναι κορίτσι. Σχηματίζονται οι ωοθήκες και παράγουν οιστρογόνα (γυναικεία ορμόνη). Στη συνέχεια αναπτύσσεται εξωτερικά η κλειτορίδα και τα χείλη του αιδοίου.

Η ανάπτυξη των έξω γεννητικών οργάνων ολοκληρώνεται περίπου την 12η εβδομάδα. Στο υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας με αρκετή ακρίβεια (πάνω από 95%) μπορούμε να πληροφορηθούμε το φύλο του εμβρύου. Κάποιες φορές όμως, πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 16 εβδομάδες για να είμαστε απολύτως σίγουροι.