Πονόδοντος: Γιατροσόφια για ανακούφιση

Σας έπιασε πονόδοντος ξαφνικά κατά τη διάρκεια της νύχτας και ψάχνετε τρόπο για να ανακουφιστείτε μέχρι να πάτε στον οδοντίατρο;

Υπάρχουν μερικά γιατροσόφια που θα σας φέρουν ηρεμία, εκτός από τα χάπια.

  1. Τζίντζερ και πιπέρι καγιέν

Ανακατέψτε μισή κουταλιά τζίντζερ και μισή κουταλιά με πιπέρι καγιέν, με τόσο νερό, ώστε να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κρέμα. Βάλτε λίγο βαμβάκι στην κρέμα και εφαρμόστε το πάνω στο δόντι, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα ούλα και τη γλώσσα.

Αφήστε το μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος ή όσο μπορείτε, γιατί η κρέμα θα είναι λίγο καυτερή.

Και τα δύο μπαχαρικά έχουν αναλγητικές ιδιότητες, ενώ το βασικό συστατικό του καγιέν, η καψαϊκίνη, μπλοκάρει τα σήματα του πόνου να φτάνουν στον εγκέφαλο.

2. Μέντα

Ρίξτε 5-6 αποξηραμένα φύλλα μέντας σε μια κούπα βραστό νερό και αφήστε τα εκεί για 20 λεπτά. Μόλις κρυώσει το ρόφημα, κάντε με αυτό μπουκώματα. Η μέντα έχει αναισθητικές ιδιότητες,

3. Φακελάκι από μαύρο τσάι

Τοποθετήσετε ένα νωπό φακελάκι από μαύρο τσάι, πάνω στο πονεμένο δόντι. Οι τανίνες του μαύρου τσαγιού βοηθούν στην ανακούφιση από τον πόνο.

4.Έλαιο γαρίφαλου

Η ευγενόλη που περιέχεται στο γαρίφαλο είναι φυσικό αναισθητικό. Προσοχή, όμως δεν πρέπει να ρίξετε γαρυφαλέλαιο απευθεάις στην πληγή ή το πονεμένο δόντι. Σε λίγο βαμβάκι, ρίξτε μερικές σταγόνες από το λάδι και τοποθετήστε το πάνω στο δόντι, μέχρι ο πόνος να υποχωρήσει.

Μπορείτε επίσης να μασήστε ένα γαρίφαλο (από τα μπαχαρικά) , ώστε να απελευθερώσει τους χυμούς και διατηρήστε το στο στόμα, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

5. Μπουκώματα με αλατόνερο

Διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μια κούπα βραστό νερό και θα έχετε το κλασικό στοματικό διάλυμα. Κάντε μπουκώματα 30 δευτερολέπτων, όσο πιο συχνά μπορείτε και θα δείτε άμεσα αποτελέσματα στην προσβεβλημένη περιοχή.

6. Πάγος

Τυλίξτε ένα μικρό παγάκι με μια πλαστική σακουλίτσα ή ένα λεπτό κομμάτι ύφασμα και βάλτε το πάνω στο δόντι που σας ενοχλεί για περίπου 15 λεπτά, ώστε να μουδιάσουν τα νεύρα και να υποχωρήσει ο πόνος. Μπορείτε να βάλετε την αυτοσχέδια παγοκύστη εξωτερικά, στο μάγουλό σας.

7. Βάλτε τσίχλα πάνω στο ράγισμα

Αν έσπασε ένα σφράγισμα ή ράγισε ένα δόντι, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να καλύψετε το σημείο με μία μασημένη τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Μην φάτε τίποτα άλλο και τρέχτε στον οδοντογιατρό.

Πονόδοντος: Οι πιο κοινές αιτίες

Αν υποφέρετε από πονόδοντο για περισσότερο από μια ή δύο ημέρες, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρο σας. Εκείνος θα προσδιορίσει την ακριβή αιτία του πόνου. Εν τούτοις σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες:

  • Κοιλότητα
  • Σφράγισμα που έφυγε
  • Σπασμένο δόντι
  • Οδοντικό απόστημα
  • Μόλυνση στη ρίζα του δοντιού

Μπορεί επίσης να υποφέρετε από απόφραξη των ρινικών κόλπων, που προκαλούν πονόδοντο. Εάν έχετε αμφιβολία, ρωτήστε το γιατρό σας.

Πονόδοντος: Δίνοντας λύση στα συμπτώματα

Στιγμιαία ευαισθησία σε ζεστά ή κρύα ροφήματα και φαγητά.

Πιθανή αιτία: Εαν αυτός ο πονοδοντος διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, συχνά δεν υπάρχει ανησυχία για την ύπαρξη σοβαρού οδοντικού προβλήματος. Η ευαισθησία μπορεί να προκαλείται από α) μια μικρή τερηδόνα, β) ένα “φθαρμένο” στα όρια του σφράγισμα, γ) σημειακή αποκάλυψη της ρίζας του δοντιού λόγω μετανάστευσης των ούλων.

Λύση: Ξεκινήστε τη χρήση ειδικής οδοντόκρεμας ή γέλης για ευαίσθητα δόντια. Χρησιμοποιείστε μαλακή οδοντόβουρτσα και βουρτσίζετε τα δόντια σας με φορά από τα ούλα προς τη μασητική επιφάνεια διότι αν υπάρχει εκτεθειμένη ρίζα δοντιού, βούρτσισμα με κατεύθυνση “εμπρός-πίσω” επιβαρύνει την κατάσταση. Εάν τα παραπάνω δεν βελτιώσουν τον πόνο εντός μερικών ημερών τότε πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Ευαισθησία σε κρύα ή ζεστά ροφήματα και τροφές μετά από κάποιο σφράγισμα.

Πιθανή αιτία: Κατά πάσα πιθανότητα το σφράγισμα που κάνατε ήταν ιδιαίτερα βαθύ
(πολύ κοντά στο “νεύρο” του δοντιού) οπότε και δημιουργήθηκε μια ήπια φλεγμονή η οποία προκαλεί αυτή τη προσωρινή ευαισθησία.

Λύση: Κάντε υπομονή για 2 με 4 εβδομάδες. Εάν ο πόνος επιμένει ή χειροτερεύει πρέπει να άμεσα να επισκεφθείτε το οδοντίατρό σας.

Οξύς πόνος κατά τη διάρκεια της μάσησης.

Πιθανή αιτία: Υπάρχουν αρκετές αιτίες : α) τερηδόνα, β) σπασμένο δόντι, γ) κάταγμα δοντιού, δ) σπασμένο σφράγισμα, ε) φλεγμονή στο εσωτερικό του δοντιού (ενδοδοντικής αιτιολογίας).

Λύση: Πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για να εκτιμήσει την κατάσταση. Εάν ο πόνος είναι ενδοδοντικής αιτιολογίας θα πρέπει να κάνετε απονεύρωση (ενδοδοντική θεραπεία) στο συγκεκριμένο δόντι άμεσα για να αποφύγετε τα χειρότερα. Εάν ο πόνος οφείλεται σε κάταγμα δυστυχώς συχνά το δόντι πρέπει να εξαχθεί ενώ, τέλος, εάν οφείλεται σε όλα τα υπόλοιπα ένα σφράγισμα θα είναι η λύση στο πρόβλημά σας.

Παρατεταμένος πόνος, διάρκειας μεγαλύτερης των 30 δευτερολέπτων, μετά τη μάσηση είτε κρύων είτε ζεστών τροφών.

Πιθανή αιτία: Πιθανότατα σημαίνει ότι ο πολφός (“το νεύρο” του δοντιού) έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη λόγω βαθιάς τερηδόνας ή λόγω τραύματος.

Λύση: Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για ενδοδοντική θεραπεία στο συγκεκριμένο δόντι έγκαιρα για να καταφέρετε να διατηρήσετε το δόντι σας στο φραγμό και να μειώσετε το κίνδυνο εξαγωγής του.

Συνεχής και σοβαρός πόνος και αίσθημα πίεσης, διόγκωση των ούλων στη περιοχή του πάσχοντος δοντιού ή γενικότερο οίδημα με επιπλέον ευαισθησία ακόμα και όταν ακουμπάτε σε αυτό τη γλώσσα σας.

Πιθανή αιτία: Το δόντι έχει μη αναστρέψιμη φλεγμονή με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ή να δημιουργείτε απόστημα.

Λύση: Άμεση επίσκεψη στον οδοντίατρο για να σας ανακούφιση, να σας συνταγογραφήσει τα απαραίτητα σκευάσματα και να ξεκινήσει την ενδοδοντική θεραπεία. Τα ΜΣΑΦ είναι σκευάσματα εκλογής μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας διότι βοηθούν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Επίσης, κρύα επιθέματα στην περιοχή (τοποθέτηση πάγου) ή μπουκώματα με παγωμένο νερό προσωρινά μπορούν να σας βοηθήσουν.

Προσοχή στη χρήση ούζου ή άλλων οινοπνευματωδών ποτών ή γαρυφαλέλαιου. Το ούζο και το γαριφαλέλαιο είναι δύο από τα πιο γνωστά σπιτικά γιατροσόφια. Αναμφισβήτητα μπορούν να καλμάρουν το πονόδοντο αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές δημιουργούν σοβαρότερα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, η χρήση του ούζου ενώ “μουδιάζει” την περιοχή, και έτσι προσωρινά δεν υπάρχει πόνος, μπορεί εύκολα (λόγω της παρατεταμένης παραμονής του στη πάσχουσα περιοχή) να προκαλέσει τοπικό έγκαυμα και ερεθισμό των μαλακών ιστών της περιοχής.

Το γαριφαλέλαιο, επίσης μπορεί να βοηθήσει προσωρινά στη μείωση του πόνου όμως μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη στο πολφό (σε περίπτωση που η φλεγμονή του δοντιού είναι αναστρέψιμη η χρήση του συγκεκριμένου ελαίου προκαλεί νέκρωση του πολφού ).

Ήπιος και συνεχής πόνος και αίσθημα πίεσης στα δόντια της άνω γνάθου και γενικότερα στην άνω γνάθο.

Πιθανή αιτία: Σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών, μια κατάσταση γνωστή και ως βρουξισμός. Επιπλέον, ιγμωρίτιδες ή ρινίτιδες μπορούν να προκαλέσουν ανατανακλαστικούς πόνους στα δόντια ή το πρόσωπο.

Λύση: Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας αρχικά για να διαπιστώσει εάν είστε βρυγμομανής. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο τότε η χρήση εξατομικευμένου νάρθηκα βρυγμού είναι λύση εκλογής. Εάν ο πόνος δεν είναι τελικά οδοντικής αιτιολογίας επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ.

Πόνος στο πίσω μέρος της γνάθου ο οποίος σε έξαρςη προκαλεί και πόνο στο αυτί.

Πιθανή αιτία: Όταν ο πονοδοντος εντοπίζεται στο πιο οπίσθιο μέρος της γνάθου ( πίσω από όλα τα δόντια) και συχνά προκαλεί ενόχληση και στο αντίστοιχο αυτί ή εμποδίζει τη πλήρη διάνοιξη του στόματος πιθανότατα υπεύθυνος είναι είτε ένας έγκλειστος είτε ένας υπο ανατολή φρονιμίτης.

Λύση: Εάν ο πόνος διαρκεί κάποιες μέρες και έπειτα παρέρχεται ίσως απλά ο τρίτος γομφίος σας προσπαθεί να ανατείλει. Συχνά παρατηρείται στην περιοχή διογκωμένα και εξέρυθρα ούλα. Η χρήση τοπικής αντισηπτικής γέλης και στοματικού διαλύματος θα σας ανακουφίσει από τα έντονα συμπτώματα.

Εάν ο πόνος επιμένει και αντανακλά και σε πρόσθια δόντια θα πρέπει να βγάλετε μια πανοραμική ακτινογραφία και να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για να εκτιμήσει την κατάσταση γιατί πιθανότατα ο τρίτος γομφίος σας είναι έγκλειστος. Παρ’ όλα αυτά η χρήση ΜΣΑΦ θα βοηθήσει ιδιαίτερα και στις δύο περιπτώσεις.