Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του σώματός μας είναι τα δάχτυλα του χεριού μας που μας επιτρέπουν να κάνουν εκατοντάδες κινήσεις. Τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, συνεχώς και για τα πάντα και όταν ξεκινούν τα προβλήματα, η καθημερινότητα μπορεί να γίνει πολύ δύσκολη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στα δάχτυλα δεν είναι σοβαρός και εξαφανίζεται συνήθως μόνος του, ωστόσο ο ανεξήγητος πόνος μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής παθολογικής κατάστασης.
Ο πόνος στα δάχτυλα μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα των αρθρώσεων και τις καθημερινές δραστηριότητες ενός ατόμου. Ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν τα νεύρα, τους τένοντες ή τα οστά μπορούν να προκαλέσουν πόνο στα δάχτυλα.
Πόνος στα δάχτυλα: Από τι προκαλείται
Αρθρίτιδα χεριού
H αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων. Οι πιο συχνές μορφές αρθρίτιδας που εμφανίζονται στα χέρια είναι:
· H οστεοαρθρίτιδα – είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας των χεριών και προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένα άτομα. Είναι επίσης γνωστή και ως αρθρίτιδα της φθοράς επειδή έχει σχέση με τη φθορά του χόνδρου από υπέρχρηση.
· H μετατραυματική αρθρίτιδα – οφείλεται σε τραυματισμούς όπως κατάγματα που καταστρέφουν την αρθρική επιφάνεια των οστών ή εξαρθρήματα. Ακόμα και όταν οι κακώσεις αυτές αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο, το πιθανότερο είναι ότι η τραυματισμένη άρθρωση θα γίνει αρθριτική με την πάροδο του χρόνου.
· H ρευματοειδής αρθρίτιδα – είναι μια χρόνια πάθηση που προσβάλλει διάφορες αρθρώσεις, ωστόσο στη χώρα μας δεν είναι τόσο συχνή. Προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) του αρθρικού υμένα και πόνο, δυσκαμψία και παραμόρφωση της άρθρωσης.
Συμπτώματα αρθρίτιδας χεριού
Τα συμπτώματα σε κάθε περίπτωση είναι κοινά και περιλαμβάνουν:
· Πόνο που στα αρχικά στάδια εμφανίζεται μετά από έντονη χρήση
· Δυσκαμψία που τυπικά εμφανίζεται εντονότερα το πρωί
· Πρήξιμο και κριγμός των αρθρώσεων
· Παραμόρφωση και δημιουργία κύστεων
Διάγνωση και θεραπεία αρθρίτιδας χεριού
Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις απεικόνισης (ακτινογραφίες και μαγνητική) οι οποίες αναζητούν προοδευτικές βλάβες και φθορά στις αρθρώσεις, ενώ για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα απαιτούνται και εξετάσεις αίματος.
Η θεραπεία της αρθρίτιδας των χεριών στα αρχικά στάδια είναι συντηρητική, κυρίως με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη που ως στόχο έχουν να μειώσουν την ένταση του πόνου. Οι τοπικές εγχύσεις (ενέσεις) εντός της άρθρωσης με κορτιζόνη ή υαλουρονικό έχουν, επίσης, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει, τότε τη λύση δίνει η χειρουργική επέμβαση, η οποία εξαρτάται από την προσβεβλημένη άρθρωση και από τον τύπο της.
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια κατάσταση που προκαλεί μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο χέρι. Οφείλεται σε πίεση του μέσου νεύρου εντός του καρπιαίου σωλήνα και ταλαιπωρεί εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο λόγω υπερβολικής χρήσης των χεριών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνότερα στις εγκύους, τους διαβητικούς, τους ρευματοπαθείς και τους νεφροπαθείς αλλά και σε υγιείς ενήλικες που κάνουν καθημερινή, πολύωρη και παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Συμπτώματα συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Τα συμπτώματα του συνδρόμου εμφανίζονται σταδιακά και στην αρχή μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
· Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, κάψιμο και πόνος σε όλα τα δάχτυλα εκτός του μικρού
· Περιστασιακές «βελονιές» που ακτινοβολούν στον αντίχειρα, δείκτη, μέσο και παράμεσο δάκτυλο
· Πόνος και κάψιμο στο χέρι και στην περιοχή του καρπού που μπορεί να ακτινοβολεί στον αγκώνα, στον βραχίονα ή στον ώμο
· Αδυναμία και αδεξιότητα στο χέρι, κυρίως κατά την εκτέλεση λεπτών κινήσεων, όπως το κούμπωμα ενός πουκαμίσου.
Διάγνωση και θεραπεία συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ο γιατρός παίρνει ιστορικό από τον ασθενή και εξετάζει τα συμπτώματα. Έπειτα πραγματοποιεί μια σειρά από φυσικές εξετάσεις του χεριού, πιέζοντας το μέσο νεύρο στο εσωτερικό του καρπού, λυγίζοντας τους καρπούς και ελέγχοντας την ευαισθησία των δακτύλων. Η διάγνωση του συνδρόμου επιβεβαιώνεται με το ηλεκτρομυογράφημα ή/και το υπερηχογράφημα του μέσου νεύρου.
Η συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησης με νάρθηκες ακινητοποίησης του καρπού, τοπικές ενέσεις κορτιζόνης και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν προσφέρουν οριστική θεραπεία. Η ριζική θεραπεία του συνδρόμου είναι η χειρουργική διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα.
Όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν φαίνεται να έχει καθοριστικό αποτέλεσμα, τότε η κατάσταση προσεγγίζεται χειρουργικά. Η Ενδοσκοπική Διάνοιξη Καρπιαίου Σωλήνα αποτελεί μια νέα χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία και απαιτεί ειδικό χειρουργικό εξοπλισμό και εκπαίδευση.
Τενοντοελυτρίτιδα δακτύλων
Η τενοντοελυτρίτιδα εμφανίζεται όταν οι τένοντες φλεγμαίνουν κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία στο λύγισμα των δακτύλων.
Η αιτία της τενοντοελυτρίτιδας συχνά δεν είναι γνωστή. Μπορεί να προκληθεί από πίεση, υπερβολική χρήση, τραυματισμό ή υπερβολική άσκηση. Η τενοντίτιδα μπορεί επίσης να σχετίζεται με ασθένειες όπως ο διαβήτης, το ουρικό οξύ και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Τα πέντε δάχτυλα του χεριού είναι πιθανό να νοσήσουν στους καμπτήρες τένοντες, ωστόσο πιο συχνά η πάθηση εμφανίζεται στον καμπτήρα τένοντα του αντίχειρα και στον καμπτήρα του μέσου δακτύλου.
Συμπτώματα τενοντοελυτρίτιδας δακτύλων
· Δυσκολία και «αναπήδηση» στο άνοιγμα των δακτύλων
· Τοπική διόγκωση και ευαισθησία στα δάχτυλα
· Πόνος και αίσθημα «κλικ» κατά την κάμψη των δακτύλων
Διάγνωση και θεραπεία τενοντοελυτρίτιδας δακτύλων
Ο γιατρός αξιολογεί τα συμπτώματα και εξετάζει το εύρος της κίνησης στο χέρι, κάμπτοντας και ισιώνοντας τα δάχτυλα.
Η αρχική αντιμετώπιση είναι συνήθως συντηρητική και περιλαμβάνει ξεκούραση, εφαρμογή ειδικού νάρθηκα, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παγοθεραπεία. Στο επόμενο στάδιο, χορηγείται κορτιζόνη με ενέσιμη μορφή.
Αν τα παραπάνω αποτύχουν τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Κατά την επέμβαση, συνίσταται στην διάνοιξη του ελύτρου έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χώρος στους τένοντες να κινηθούν χωρίς τριβή.
πΗΓΉ: venouziou.gr/