Πόνος στα νεφρά: Λίστα με τα συμπτώματα

Αν πρόκειται για πέτρες στα νεφρά τότε ο πόνος στην περιοχή συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.

Ο πόνος στα νεφρά δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόβλημα με τα νεφρά σας ειδικά, αλλά συνήθως υποδηλώνει ένα πρόβλημα κάπου στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Τα νεφρά είναι δύο όργανα σε σχήμα φασολιού που βρίσκονται ακριβώς κάτω από τον θώρακα, εκατέρωθεν της σπονδυλικής στήλης.

Πόνος στα νεφρά: Συχνές αιτίες

Τα νεφρά συνδέονται με την ουροδόχο κύστη και τους ουρητήρες (τους σωλήνες που μεταφέρουν την ούρηση από τα νεφρά σας στην ουροδόχο κύστη σας). Προβλήματα σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και δυσφορία. Πιθανές αιτίες πόνου στα νεφρά:

Πέτρες στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται από τη συσσώρευση μετάλλων ή ενώσεων. Οι πέτρες μπορεί να είναι τόσο μικρές όσο ένας κόκκος άμμου ή μεγαλύτερες και από ένα μαργαριτάρι. Οι μικρές πέτρες μπορεί να φύγουν από το σώμα σας μόνες τους. Ωστόσο, μεγαλύτερες πέτρες μπορεί να κολλήσουν στο ουροποιητικό σύστημα και να εμποδίζουν την ούρηση. Και στις δύο περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθεί έντονος πόνος στα νεφρά.

Κατακράτηση ούρων

Με αυτήν την κατάσταση, δεν μπορείτε να αδειάσετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση

Αυτή η παλινδρόμηση των ούρων αναγκάζει τα ούρα να ρέουν προς τα πίσω από την ουροδόχο κύστη στους ουρητήρες ή τους νεφρούς σας. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο σύνηθες σε μωρά και μικρά παιδιά.

Απόφραξη ουρητηροπυελικής συμβολής

Με αυτήν την πάθηση, υπάρχει μια απόφραξη που εμφανίζεται στο σημείο που ο ουρητήρας προσκολλάται στο νεφρό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στα πλευρά που μπορεί να ακτινοβολεί στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα.

Στένωση ουρητήρα

Οι ουρητήρες είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν τα ούρα από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη σας. Η στένωση του ουρητήρα μπορεί να συμβεί στην μία ή και στις δύο πλευρές.

Λοίμωξη των νεφρών (πυελονεφρίτιδα)

Αυτή η κατάσταση αναπτύσσεται όταν βακτήρια μολύνουν τα νεφρά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά και ναυτία και έμετο.

Πολυκυστική νεφρική νόσος

Τα άτομα με αυτή την κληρονομική πάθηση έχουν σάκους (κύστεις) με υγρό μέσα στα νεφρά. Καθώς οι κύστεις διογκώνονται, τα νεφρά μεγεθύνονται και μπορεί να προκαλέσουν πόνο. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να μην λειτουργούν σωστά.

Καρκίνος νεφρού

Συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας 60 ή 70 ετών. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν αίμα στην ούρηση, πόνο στα πλευρά ή την εμφάνιση ενός όγκου στο πλάι.

Πόνος στα νεφρά: Τα πιο κοινά συμπτώματα

  • Ένας συνεχής, θαμπός πόνος στην πλάτη
  • Πόνος στα πλευρά , κάτω από τον θώρακα ή στην κοιλιά
  • Έντονος ή οξύς πόνος που “έρχεται και φεύγει”
  • Πόνος που εξαπλώνεται στη βουβωνική χώρα

Ο πόνος στα νεφρά συχνά συνοδεύεται από ναυτία ή έμετο, ειδικά εάν οφείλεται σε πέτρες στα νεφρά.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στα νεφρά

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του πόνου. Για παράδειγμα, εάν οφείλεται σε μόλυνση, ο γιατρός θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικά. Εάν αιτία είναι πέτρες στα νεφρά, τότε μπορεί να χρειαστεί να κάνετε θεραπεία για την αφαίρεσή τους.

Πόνος στα νεφρά: Τι πρέπει να κάνετε

Εάν ο πόνος δεν υποχωρεί το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε τον γιατρό σας ή να πάτε στα Επείγοντα νοσοκομείου εάν έχετε συμπτώματα όπως:

  • ανεξέλεγκτος πόνος
  • έντονη ναυτία ή έμετος
  • πυρετός ή ρίγη
  • αδυναμία ούρησης

Τι να κάνετε για να απαλύνετε την ταλαιπωρία:

  • Μείνετε ενυδατωμένοι: Το να πίνετε πολύ νερό θα σας βοηθήσει να “ξεπλύνετε” τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα. Αποφύγετε τα καφεϊνούχα ποτά και το αλκοόλ.
  • Χρησιμοποιήστε θερμότητα: Τοποθετήστε ένα επίθεμα/κομπρέσα θέρμανσης στην πλάτη, στην κοιλιά ή στα πλευρά, για να μειώσετε τον πόνο.
  • Πάρτε αναλγητικά: Για να ανακουφίσετε τον πυρετό ή την ενόχληση, πάρτε απλά παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη (εκτός εάν έχετε γνωστή ηπατική ή νεφρική βλάβη, οπότε και πρέπει να μην χρησιμοποιείτε αυτά τα φάρμακα).

Ποια ποτά κάνουν κακό στα νεφρά

Γενικά το νερό είναι το καλύτερο. Τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και αυτά με πολύ αλάτι ή καφεΐνη μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεφρών με την πάροδο του χρόνου.

Πόνος στα νεφρά: Πότε να καλέσετε γιατρό

Πάρτε τηλέφωνο κι επισκεφθείτε τον γιατρό σας εάν έχετε επίμονο πόνο στην περιοχή των νεφρών ή εάν έχετε πόνο στην πλάτη μαζί με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Πυρετός ή ρίγη
  • Ναυτία ή έμετος που δεν σας επιτρέπει να φάτε ή να πιείτε
  • Αποχρωματισμένα ούρα
  • Πόνος όταν ουρείτε
  • Αίμα στα ούρα
  • Επαναλαμβανόμενη κι επείγουσα ανάγκη για κατούρημα που είναι ασυνήθιστη για εσάς
  • Εμφάνιση συμπαγούς υλικού (πέτρες στα νεφρά) στην ούρηση
  • Γενικό αίσθημα ασθένειας ή ληθάργου, που δεν υποχωρεί