Υπάρχει κατάλληλη ώρα για να πάρετε ένα χάπι πίεσης, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση στον οργανισμό σας;
Τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης δοκιμής με περισσότερους από 21.000 ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από πέντε χρόνια δείχνουν ότι η προστασία από καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό και αγγειακό θάνατο δεν επηρεάζεται εάν τα φάρμακα ληφθούν το πρωί, ή το βράδυ.
Αυτά τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με προηγούμενη έρευνα που έδειχνε σημαντικό όφελος, όταν τα φάρμακα λαμβάνονται τη νύχτα.
Για την μελέτη, άνδρες και γυναίκες ανατέθηκαν τυχαία να παίρνουν τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση το πρωί ή το βράδυ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναζήτησαν στοιχεία νοσηλείας για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ή θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο.
Σε διάμεσο διάστημα πέντε ετών, το 3,4% όσων έλαβαν τα φάρμακά τους τη νύχτα και το 3,7% όσων έλαβαν τα φάρμακά τους το πρωί νοσηλεύτηκαν για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό, ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, που έγινε στη Βαρκελώνη. Η έρευνα που παρουσιάστηκε σε ιατρικές συναντήσεις θεωρείται προκαταρκτική, έως ότου αξιολογηθεί από ομοτίμους επιστήμονες και δημοσιευτεί σε σχετικό περιοδικό.
Η μελέτη “ήταν μια από τις μεγαλύτερες καρδιαγγειακές μελέτες που έγιναν ποτέ και παρέχει μια οριστική απάντηση στο ερώτημα εάν τα φάρμακα για την μείωση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να λαμβάνονται το πρωί ή το βράδυ”, δήλωσε ο ερευνητής Thomas MacDonald, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Dundee στην Σκωτία.
“Η δοκιμή αυτή έδειξε ξεκάθαρα ότι η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και ο θάνατος συνέβησαν σε παρόμοιο βαθμό, ανεξάρτητα από τον χρόνο χορήγησης του φαρμάκου μέσα στην ημέρα”, δήλωσε ο MacDonald. “Τα άτομα με υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουν τακτικά τα φάρμακά τους σε ώρα της ημέρας που τους βολεύει και ελαχιστοποιεί τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες”.
Ποια είναι η φυσιολογική πίεση ανά ηλικία
Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές πίεσης ανά ηλικιακή ομάδα; Για ποιους δεν είναι τόσο ξεκάθαρη.
Η πίεση του αίματος μεταβάλλεται διαρκώς, ανάλογα με την κατάσταση του σώματος, ενώ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως την ελαστικότητα των αρτηριών, από ρυθμιστικούς μηχανισμούς του νευρικού μας συστήματος, καθώς και από τη λειτουργία των νεφρών.
Επιπλέον, μακροχρόνια υψηλές τιμές πίεσης επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρτηριών και αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ποια είναι η «σωστή» πίεση ανάλογα με την ηλικία
Τα όρια της μέσης αρτηριακής πίεσης – πέραν των οποίων συμβαίνουν περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά – είναι αυτά που καθορίζουν τη «σωστή» πίεση, η οποία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Στην πραγματικότητα λοιπόν «σωστή» είναι η πίεση που μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουμε στο μέλλον.
Χρειάστηκε μια σειρά μελετών, στις οποίες οι καρδιολόγοι παρακολούθησαν χιλιάδες ανθρώπους για δεκαετίες, συσχετίζοντας τις συνήθεις μετρήσεις της πίεσής τους (αλλά και της χοληστερίνης τους και τις συνήθειές τους, όπως κάπνισμα και διατροφή) με την εμφάνιση κάποιου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Χάρη σε αυτές τις μελέτες μπορούμε σήμερα να συστήνουμε τη «σωστή» πίεση για κάθε ηλικιακή ομάδα.
Σωστές τιμές στους ενήλικες
- Ενήλικες άνδρες και γυναίκες, μέχρι την ηλικία των 60 ετών, δεν πρέπει να έχουν μέσο όρο τιμών αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα άνω των 140/90 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (δηλαδή πάνω από 14 «μεγάλη» πίεση και 9 «μικρή»).
- Μετά τα 60 έτη, το όριο της «μεγάλης» (συστολικής) πίεσης ανεβαίνει στα 150 χιλιοστά στήλης υδραργύρου και παραμένει έτσι και μετά τα 80 έτη. Όσο για την «μικρή» (διαστολική) παραμένει στα 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου. Η τάση, ωστόσο, είναι τα όρια αυτά να μειώνονται ακόμη περισσότερο.
Σωστές τιμές σε παιδιά και εφήβους
Και οι νεότεροι; Ποιες είναι οι «σωστές» τιμές της πίεσης σε παιδιά και εφήβους; Υπάρχουν συστάσεις και γι’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, παρόλο που δεν υπάρχουν μελέτες που συσχετίζουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης με την νόσηση, όπως στους ενήλικες. Δεν υπάρχει, λοιπόν, «σωστή» τιμή πίεσης, όπως συμβαίνει στους ενήλικες.
Υπάρχουν, ωστόσο, ενδεικτικές ανώτερες τιμές αρτηριακής πίεσης, με βάση σχετικούς πίνακες, που μεταβάλλονται ανά έτος ηλικίας του παιδιού, το ύψος και το φύλο του. Για παράδειγμα:
- ένα δεκάχρονο αγόρι μέσου ύψους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120/80 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (12 «μεγάλη», 8 «μικρή») και
- μια δεκαεξάχρονη κοπέλα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 135/90 (13,5 «μεγάλη», 9 «μικρή»).
Σε κάθε περίπτωση οι «σωστές» τιμές πίεσης σε παιδιά και εφήβους είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων.