Πόνος στα πλευρά: Τι δείχνει στα δεξιά – Πότε να πάτε στο γιατρό άμεσα

Ο πόνος στα πλευρά είναι μια κοινή ενόχληση που μπορεί να προκληθεί από ευρύ φάσμα παραγόντων –από έναν τραυματισμό μέχρι κάποια σοβαρή ασθένεια. Ο πόνος μπορεί να είναι είτε ξαφνικός και οξύς είτε επίμονος και ήπιος. Ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει την ακριβή αιτία του πόνου στα πλευρά με τη βοήθεια εξέτασης στο ιατρείο σε συνδυασμό με απεικονιστικές εξετάσεις.

Πόνος στα πλευρά: 6 κοινές αιτίες

Τραυματισμός

Ένας τραυματισμός, για παράδειγμα λόγω τροχαίου ή αθλητικού ατυχήματος, μπορεί να οδηγήσει σε κάταγμα, σπάσιμο ή άλλη βλάβη στα πλευρά. Μια ακτινογραφία μπορεί να εντοπίσει μια βλάβη σε οστό, ενώ για βλάβες σε μαλακούς ιστούς (μύες, συνδέσμους, τένοντες κ.λπ.) η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία.

Πλευροχονδρίτιδα

Η πλευροχονδρίτιδα (ή σύνδρομο Tietze) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση φλεγμονής στους χόνδρους του θώρακα. Είναι πιο συχνή στο ανώτερο τμήμα του θωρακικού κλωβού, στο σημείο όπου τα πλευρά ενώνονται με το στέρνο. Ο πόνος στα πλευρά λόγω πλευροχονδρίτιδας κυμαίνεται από ήπιος έως πολύ σοβαρός. Άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι η ευαισθησία και ο πόνος κατά το άγγιγμα της ευρύτερης περιοχής του στήθους. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να «ακτινοβολεί» στα άκρα.

Πλευρίτιδα

Η πλευρίτιδα είναι επίσης φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει τους λεπτούς ιστούς που περιβάλλουν τους πνεύμονες και το θωρακικό τοίχωμα. Όταν υπάρχει φλεγμονή στο σημείο, παρατηρείται τριβή μεταξύ των ιστών, η οποία οδηγεί στον πόνο. Η πλευρίτιδα συνήθως διαρκεί από μερικές ημέρες έως δύο εβδομάδες και συχνά υποχωρεί αυτόματα, χωρίς να χρειαστεί θεραπεία.

Καρκίνος

Όταν ο πόνος στα πλευρά συνδυάζεται με μακροχρόνιο βήχα, δύσπνοια, φλέγμα (με ή χωρίς ίχνη αίματος) και/ή αναπνευστικό συριγμό είναι πιθανή η διάγνωση για καρκίνο των πνευμόνων. Ο πόνος στην περίπτωση αυτή επιδεινώνεται αισθητά κατά τη βαθιά εισπνοή, τον βήχα ή το γέλιο.

Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από τον γενικευμένο πόνο σε όλο το σώμα. Ο πόνος της ινομυαλγίας είναι συνήθως παλλόμενος, οξύς και καυστικός και συχνά γίνεται αισθητός κυρίως στα πλευρά. Να σημειωθεί ότι η πάθηση είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άντρες.

Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή είναι μια επείγουσα κατάσταση στην οποία παρατηρείται απόφραξη σε αρτηρία που τροφοδοτεί με αίμα τους πνεύμονες. Η απόφραξη οφείλεται συνήθως σε θρόμβο που έχει σχηματιστεί στους πνεύμονες. Εκτός από τον πόνο στα πλευρά, άλλα τυπικά συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής είναι η δύσπνοια, η γρήγορη αναπνοή, ο βήχας (με ή χωρίς ίχνη αίματος), η ζαλάδα, η έντονη εφίδρωση και η αρρυθμία.

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Το αίσθημα σφιξίματος ή περικύκλωσης που είναι γνωστό ως «αγκαλιά» είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Είναι ένα είδος νευροπαθητικού πόνου που λαμβάνει χώρα όταν οι μικροσκοπικοί μύες που βρίσκονται μεταξύ των πλευρών αρχίζουν να συσπώνται. Οι άνθρωποι βιώνουν διαφορετικά επίπεδα πόνου με τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Ο πόνος μπορεί να περιλαμβάνει αίσθημα καψίματος, σύνθλιψης και συμπίεσης που μπορεί να καταστήσει δύσκολη ακόμα και την προσπάθεια να πάρει κάποιος αναπνοή. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν πόνο στο πλάι των πλευρών τους, καθώς και στην πλάτη τους.

Πόνος στα πλευρά: Δεξιά πλευρά του σώματος

Διάφοροι λόγοι μπορεί να ευθύνονται για το ότι πονάτε στη δεξιά μεριά των πλευρών σας. Ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις των νεφρών, του τυφλού εντέρου ή του παγκρέατος. Επίσης, να προκύπτει ως αποτέλεσμα οστικής αλλοίωσης των πλευρών ή των ισχίων.

Η πρώτη σας κίνηση; Να κλείσετε, δίχως καθυστέρηση, ραντεβού με το γιατρό σας, για να αποκλείσετε την πιθανότητα κάποιας σοβαρής ασθένειας. Ο πόνος δεξιά στα πλευρά, είναι από τα πιο επείγοντα καμπανάκια του οργανισμού μας και μπορεί, επίσης, να συνοδεύεται από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Ζάλη
  • Ναυτία
  • Έμετο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Διάρροια
  • Απώλεια όρεξης
  • Αέρια
  • Πυρετό

Χολολιθίαση

Ο πόνος δεξιά στα πλευρά μπορεί να πυροδοτείται από προβλήματα της χοληδόχου κύστης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της χολολιθίασης. Ο ασθενής με χολόλιθους έχει έναν κιτρινωπό αποχρωματισμό του δέρματος, σηκώνει πυρετό και αισθάνεται πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, στην επάνω δεξιά ή στη μέση.

Σκωληκοειδίτιδα

Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι ο συνηθέστερος λόγος του κοιλιακού πόνου, που εντοπίζεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά.Παρουσιάζεται σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κατά κανόνα εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας 10 έως 30 ετών.

Τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους με πόνο στο στομάχι ή στην άνω κοιλιακή χώρα, που, στη συνέχεια, μετατοπίζεται χαμηλά και δεξιά στην κοιλιά. Αν αγγίξετε την περιοχή, θα νιώσετε οξύ πόνο. Είναι πιθανό να εμφανίσετε ναυτία, έμετο, μειωμένη όρεξη ή διάρροια, ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στο νοσοκομείο.

Παγκρεατίτιδα

Το πάγκρεας είναι ο μεγάλος αδένας κάτω από το ήπαρ και πίσω από το στομάχι. Ασθένειες όπως  ο καρκίνος του παγκρέατος ή η παγκρεατίτιδαμπορεί να προξενήσουν πόνο στην άνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς.

Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος

Η χειρουργική επέμβαση στις κήλες του κοιλιακού τοιχώματος, είναι η αποκλειστική θεραπεία και πραγματοποιείται προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα περίσφιγξης κήλης (“στραγγαλισμός” του εντέρου). Εξαιτίας της θέσης της, η κήλη είναι δυνατό να προκαλέσει πόνο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς και η περιοχή γίνεται ευαίσθητη στο άγγιγμα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία ή τάση για έμετο.

Κύστες στις ωοθήκες, από τους λόγους που πονάτε στη δεξιά μεριά των πλευρών
Οι κύστες είναι μικροί σχηματισμοί (θύλακες με υγρό) που εντοπίζονται πάνω ή στο εσωτερικό μιας  ωοθήκης. Αν μεγαλώσουν ή υποστούν ρήξη, μπορεί να προκαλέσουν πόνο.

Πόνος στα πλευρά: Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

Για να φτάσουν στη σωστή διάγνωση, οι γιατροί θέτουν 3 ερωτήματα στους ασθενείς, προκειμένου να ανακαλύψουν την αιτία του πόνου:

  • Πόσο καιρό νιώθετε πόνο;
  • Έχετε άλλα συμπτώματα;
  • Εσείς, πώς αιτιολογείτε τον πόνο;
  • Αν ο πόνος εντοπίζεται στα πλευρά, παρατηρήστε αν έχετε βήχα, πυρετό, αν σας κόβετε η ανάσα, θυμηθείτε αν χτυπήσατε κάπου ή δείτε αν έχετε εκδορές στο δέρμα.
  • Ο ασθενής που υποφέρει από πόνο στα πλευρά, μπορεί να εφαρμόσει ήπια θερμότητα στην περιοχή και, αν ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό είναι αρκετό.
  • Ο πόνος στη δεξιά πλευρά κάτω από το στομάχι μπορεί να συνδέεται με αλλεργίες ή φλεγμονή του εντέρου.
  • Η κατάλληλη θεραπεία εξαρτάται αποκλειστικά από την αιτία που πυροδότησε τον πόνο.
  • Αν το πρόβλημα οφείλεται σε μυϊκό σπασμό, η συνιστώμενη θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση και φυσικοθεραπεία.
  • Αν πρόκειται για λοίμωξη των νεφρών, συνιστάται η λήψη αντιβίωσης και στην περίπτωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας, χρειάζεται χειρουργική επέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, για να έχετε το μυαλό σας ήσυχο, το πιο σημαντικό είναι, αν έχετε απορίες ή αντιμετωπίζετε κάποια συμπτώματα, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή διάγνωση.