Εφτά tips για να ξυπνάς πιο εύκολα το πρωί αν δεν είσαι και τόσο πρωινός τύπος!
1. Μάθε το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου
Εάν παλεύεις με προβλήματα ύπνου εδώ και αρκετό καιρό, μπορεί να μην γνωρίζεις πόσο ύπνο χρειάζεται το σώμα σου. Το σώμα μας κάνει αλλαγές καθώς περιμένει να πάμε για ύπνο, όπως πτώση του καρδιακού ρυθμού και της θερμοκρασίας και έκκριση μελατονίνης περίπου 1 με 2 ώρες πριν κοιμηθούμε.
Πώς να το πετύχεις:
Μάθε ποια είναι η καλύτερη ρουτίνα πριν τον ύπνο για εσένα. Ξεκίνα να πηγαίνεις για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα και κοιμήσου για τουλάχιστον 8 ώρες πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι. Ακολούθα αυτή την τακτική για μερικές εβδομάδες και δες πώς θα ανταποκριθεί το σώμα σου.
Σημείωση: Μερικοί άνθρωποι που είναι από τη φύση τους …κουκουβάγιες μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν νωρίς, ακόμα κι αν ξυπνήσουν νωρίς το πρωί.
2. Φρόντισε να «λούζεται» από έντονο φως το δωμάτιό σου καθώς ξημερώνει
Ενώ το να κάθεσαι μπροστά στο φως του κινητού ή της τηλεόρασης πριν πας για ύπνο μπορεί να κάνει πολύ δύσκολο το project του ύπνου, το έντονο φως 1 έως 2 ώρες αφού ξυπνήσεις το πρωί, θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις πιο εύκολα. Θα βοηθήσει δηλαδή το ρολόι του σώματός σου ώστε να δεχτεί ευκολότερα την ώρα αφύπνισης.
Πώς να το πετύχεις:
Άνοιξε τις κουρτίνες για να μπαίνει το φως του ήλιου στο δωμάτιο.
Ενεργοποίησε ένα τεχνητό έντονο φως το πρωί όταν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, σκοτεινός και κρύος.
Σημείωση: Αν έχεις τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να ξεκινήσεις τη μέρα σου με ένα περπάτημα ή ένα τρέξιμο στη γειτονιά σου ώστε να λάβεις κι εσύ αρκετή βιταμίνη D.
3. Βάλε το ξυπνητήρι σου πιο μακριά από το κρεβάτι σου
Είναι σαφές ότι αν έχεις την ευκαιρία να κοιμηθείς για 1 έως 2 επιπλέον ώρες, το κουμπί αναβολής φαίνεται ακαταμάχητο. Ωστόσο, το να σηκώνεσαι με το πρώτο μπιπ του ξυπνητηριού σου κάθε μέρα θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις σε τάξη το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου.
Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα σε κάνει να ξυπνάς ευκολότερα νωρίς το πρωί και επίσης να νυστάζεις πιο εύκολα φυσικά το βράδυ νικώντας έτσι στη μάχη της αυπνίας.
Πώς να το πετύχεις:
Κάνε την απενεργοποίηση του ξυπνητηριού σου πρόκληση. Βάλε το αρκετά πιο μακριά από το κρεβάτι σου ώστε να μη μπαίνεις στον πειρασμό του snooze.
Τοποθέτησε ακόμα ένα ξυπνητήρι σε κάποιο άλλο δωμάτιο. Με αυτόν τον τρόπο, θα αναγκαστείς να σηκωθείς για να το απενεργοποιήσεις.
4. Φάε πρωινό αφού σηκωθείς
Το πρωί χρειάζεσαι κάτι για να συγκεντρωθείς και να αυξήσεις την ενέργειά σου ώστε το ρολόι του σώματός σου να μπει σε τάξη. Με αυτόν τον τρόπο θα αρχίσεις να νιώθεις σαν να είσαι πραγματικά ξεκούραστη και όχι σαν να έχεις ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Σε αυτή την περίπτωση, το φαγητό μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση.
Πώς να το πετύχεις:
Ακόμα κι αν δεν έχεις όρεξη το πρωί, προσπάθησε να καταναλώσεις ένα μικρό γεύμα ούτως ή άλλως. Αυτό μεταφράζεται σε μικρές μπουκιές, όπως ένα κομμάτι τοστ, ένα αυγό ή ένα μπολ γιαούρτι με φρούτα.
5. Χαλάρωσε πριν πας για ύπνο
Διαθέτοντας λίγο ποιοτικό χρόνο πριν πας για ύπνο προκειμένου να χαλαρώσεις, θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγεις τυχόν στρεσογόνους παράγοντες, όπως το να μιλάς με κόσμο και να ελέγχεις τα email σου για τουλάχιστον 1 ώρα πριν πας για ύπνο.
Πώς να το πετύχεις:
Κάνε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους, κάνε ελαφριές διατάσεις, διαλογισμό ή απλά διάβασε ένα βιβλίο -αλλά σε δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό.
6. Κράτησε το ίδιο πρόγραμμα ύπνου και αφύπνισης ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
Όταν έρθει το βράδυ της Παρασκευής, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εξαντλημένοι και ανυπομονούμε να κοιμηθούμε περισσότερο το Σάββατο. Ωστόσο, ο περισσότερος ύπνος τα Σαββατοκύριακα θα διακόψει το ρολόι του σώματός μας και θα μας κάνει να νυστάζουμε ακόμα περισσότερο.
Πώς να το πετύχεις:
Διατήρησε την ίδια ρουτίνα ώρας ύπνου και πρωινού και τα Σαββατοκύριακα. Στην πραγματικότητα, αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο και μια πολύ πιο εύκολη εβδομάδα. Από τη θετική πλευρά της ιστορίας, θα έχεις ένα ολόκληρο πρωινό Σαββατοκύριακου για να το περάσεις όπως θέλεις.
Μπόνους: Πιες ένα ποτήρι νερό πριν πέσεις για ύπνο
Όταν ένας blogger προσπαθούσε να εκπαιδεύσει τον εαυτό του να σηκωθεί νωρίς το πρωί, αποφάσισε να πιει πολύ νερό πριν κοιμηθεί και αυτό τον βοήθησε να ορίσει μια λογική πρωινή ρουτίνα.
Πώς να το πετύχεις:
Πίνε νερό περίπου 30 λεπτά πριν πας για ύπνο. Αυτή η τακτική θα μπορούσε να σε βοηθήσει στο πρωινό ξύπνημα. Με προσοχή όμως: Αυτό θα μπορούσε να σε σηκώσει και στα μαύρα μεσάνυχτα και να χαλάσει εντελώς τον ύπνο σου. Επομένως, αυτή η επιλογή του εν λόγω blogger μπορεί να μην είναι η καλύτερη λύση για εσένα. Ωστόσο, δεν χάνεις κάτι να δοκιμάσεις -εκτός από ένα ανεπιθύμητο ξύπνημα.
Πηγή: queen
Πώς κοιμάμαι για να μην πονάει η μέση
Η κακή στάση του σώματος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας έχει δυσάρεστες συνέπειες και στον ύπνο σας. Αν προσπαθήσετε να κοιμηθείτε σε κάποιες στάσεις που καταπονούν ακόμη περισσότερη μέση και αυχένα, τότε σίγουρα ο ύπνος θα είναι εφιαλτικός.
Είναι σημαντικό να διατηρείτε σε φυσική θέση την σπονδυλική στήλη, όταν ξαπλώνετε. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε εφόσον το κεφάλι, οι ώμοι και οι γοφοί σας είναι ευθυγραμμισμένοι και ταυτόχρονα υποστηρίζεται σωστά η πλάτη σας.
Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι συνήθως με το να κοιμάστε ανάσκελα.
Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άβολα να κοιμούνται ανάσκελα, ή διαπιστώνουν ότι αυτό τους προκαλεί ροχαλητό. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του “στυλ” που κοιμάται, οπότε υπάρχει μια ποικιλία επιλογών για όσους θέλουν να κοιμηθούν καλύτερα και να μειώσουν τον πόνο στην μέση τους.
Πώς να ξαπλώσετε για ύπνο αν πονάει η μέση σας
1. Ξαπλώστε ανάσκελα με ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα
Η θέση ύπνου ανάσκελα είναι η καλύτερη για μια υγιή πλάτη. Αυτή η θέση κατανέμει ομοιόμορφα το βάρος στην μεγαλύτερη δυνατή επιφάνεια σώματος. Επίσης ελαχιστοποιεί τα σημεία πίεσης και εξασφαλίζει καλή ευθυγράμμιση του κεφαλιού, του λαιμού και της σπονδυλικής στήλης.
Η τοποθέτηση ενός μικρού μαξιλαριού κάτω από τα γόνατα μπορεί να προσφέρει πρόσθετη στήριξη και να σας βοηθήσει στη διατήρηση της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής στήλης.
Για να υιοθετήσετε αυτή τη θέση ύπνου, αν πονάει η μέση σας:
-Ξαπλώστε ανάσκελα και αποφύγετε να στρέψετε το κεφάλι προς τα πλάγια
-Τοποθετήστε κανονικά το ένα μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι και τον λαιμό
-Τοποθετήστε ένα δεύτερο, μικρό μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα
2. Ξαπλώστε στο πλάι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα
Η στάση ύπνου στο πλάι του σώματος είναι πολύ συνήθης. Ασκεί όμως επιπλέον πίεση στην σπονδυλική στήλη, αν το στρώμα και το μαξιλάρι δεν σας ταιριάζουν τέλεια. Και αυτό είναι σπάνιο.
Η λύση είναι εύκολη. Απλά τοποθετήστε ένα σκληρό μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας. Αυτό ανασηκώνει το άνω πόδι και αποκαθίσταται έτσι η φυσική ευθυγράμμιση των ισχίων, της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης.
Για να υιοθετήσετε αυτή τη θέση ύπνου, αν πονάει η μέση σας:
-Ξαπλώστε το πλάι και τοποθετήστε το ένα μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι και τον λαιμό
-Λυγίστε ελαφρώς τα γόνατά σας και στη συνέχεια τοποθετήστε ένα μαξιλάρι μεταξύ τους
3. Ξαπλώστε σε εμβρυική στάση
Αυτό η θέση προσφέρει ανακούφιση επειδή με τα γόνατα να λυγίζουν σχεδόν μέχρι το στήθος, μειώνεται η κάμψη της σπονδυλικής στήλης και ανοίγουν οι αρθρώσεις.
Για να υιοθετήσετε αυτή τη θέση ύπνου, αν πονάει η μέση σας:
-Ξαπλώστε στο πλάι και τοποθετήστε ένα μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι και τον λαιμό
-Τραβήξτε τα γόνατα επάνω προς το στήθος σας, έως ότου η πλάτη σας είναι σχετικά ευθύγραμμη
4. Ξαπλώστε μπρούμυτα με ένα μαξιλάρι κάτω από το στομάχι
Η στάση ύπνου μπρούμυτα θεωρείται η χειρότερη θέση ύπνου. Ωστόσο, αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε αλλιώς, το να βάλετε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από το στομάχι και τους γοφούς σας μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.
Ο ύπνος σε θέση μπρούμυτα μπορεί επίσης να ωφελήσει τα άτομα με κήλη δίσκου ή με εκφυλιστική ασθένεια δίσκου.
Για να υιοθετήσετε αυτή τη θέση ύπνου, αν πονάει η μέση σας:
-Ξαπλώστε μπρούμυτα και τοποθετήστε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά και τα ισχία, για να ανασηκώσετε τον κορμό του σώματός σας
-Χρησιμοποιήστε ένα επίπεδο μαξιλάρι για το κεφάλι ή δοκιμάστε να κοιμηθείτε και χωρίς καθόλου μαξιλάρι για το κεφάλι
5. Ξαπλώστε μπρούμυτα με το κεφάλι προς τα κάτω
Ένας άλλος λόγος που ο ύπνος σε θέση μπρούμυτα θεωρείται κακός είναι επειδή το κεφάλι συνήθως γυρίζει στην μία πλευρά. Αυτό περιστρέφει τη σπονδυλική στήλη και δημιουργεί πρόσθετη πίεση στον λαιμό, τους ώμους και την πλάτη.
Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να ακουμπήσετε το μέτωπό σας σε μια μεγάλη, διπλωμένη σε ρολό, πετσέτα ή κάποιο αντίστοιχου σχήματος μαξιλάρι, αφήνοντάς σας χώρο να αναπνέετε. Αυτό πρέπει επιπροσθέτως του να βάλετε και ένα μαξιλάρι κάτω από το στομάχι σας.
Για να υιοθετήσετε αυτή τη θέση ύπνου, αν πονάει η μέση σας:
-Ξαπλώστε μπρούμυτα τοποθετήστε ένα λεπτό μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά και τα ισχία σας για να ανασηκώσετε τον κορμό σας
-Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ή πετσέτα κάτω από το μέτωπο για να δημιουργήσετε επαρκή χώρο αναπνοής μεταξύ του στόματος και του στρώματος
6. Ξαπλώστε ανάσκελα σε κεκλιμένο επίπεδο
Ο ύπνος σε κεκλιμένη θέση (δηλαδή με την πλάτη να ανασηκώνεται) μπορεί να ωφελήσει τον πόνο στην πλάτη, ιδιαίτερα σε άτομα με ισθμική σπονδυλολίσθηση (isthmic spondylolisthesis).
Αν αυτή η θέση σας προσφέρει μεγάλη ανακούφιση, τότε μπορεί να αξίζει να επενδύσετε σε ένα ρυθμιζόμενο κρεβάτι που μπορεί να τοποθετηθεί ανάλογα.