Πώς να κόψω την πάνα στο παιδί; Βήμα – βήμα η διαδικασία, εύκολα και γρήγορα

Πώς να κόψω την πάνα στο παιδί; Μη συγκρίνετε ποτέ το παιδί σας με το παιδί της φίλης σας ή με το μεγαλύτερο σας παιδί. Άλλο παιδί ελέγχει τους σφικτήρες στα 2.5 χρόνια και άλλο στα 5 χρόνια.

Ποτέ μην πιέσετε το παιδί σας να κόψει την πάνα εκτός και αν είστε βέβαιοι ότι το παιδί είναι έτοιμο να το κάνει. Παρακάτω παρατίθενται μερικές χρήσιμες συμβουλές πώς να καταλάβετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσετε την εκπαίδευση για την τουαλέτα.

Διακοπή πάνας: Πώς να καταλάβω ότι το παιδί μου είναι έτοιμο;

Όσα περισσότερα από τα πιο κάτω μπορεί να κάνει ή έχει κατακτήσει το δικό σας παιδί τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να πετύχει η εκπαίδευση για την τουαλέτα.

  • Το παιδί μπορεί να ντυθεί και να ξεντυθεί μόνο του.
  • Μπορεί να παίξει μόνο του με ένα παιχνίδι για τουλάχιστον πέντε λεπτά.
  • Αρχίζει να βάζει τα παιχνίδια στη θέση τους.
  • Το παιδί καταλαβαίνει και εκτελεί απλές οδηγίες σας.
  • Δε βρίσκεται στην περίοδο της άρνησης, που ό,τι του λες αυτό λέει όχι.
  • Έχει κενώσεις σε σταθερή περίοδο της ημέρας (πχ κάθε πρωί).
  • Όταν ουρεί αποβάλλει αρκετή ποσότητα ούρων.
  • Μπορεί να μιμηθεί κάποιον άλλο.
  • Αισθάνεται όμορφα όταν τον επιβραβεύεται για κάτι που έκανε.
  • Το παιδί είναι ικανό να παραμείνει στεγνό για τουλάχιστον δυο ώρες.
  • Γνωρίζει τη διαδικασία αφόδευσης.
  • Έχει στο μυαλό του ένα όνομα για την ούρηση (πχ. κάνω πιπί μου) και την αφόδευση (πχ. κάνω κακά μου).

Επίσης να είστε σίγουροι ότι το παιδί σας δεν περνά οποιοδήποτε άγχος όπως είναι:

  1. Προσπαθείτε να του κόψετε το μπιμπερό.
  2.  Αλλάξατε τη γυναίκα που το προσέχει.
  3. Γεννήσατε καινούριο παιδί.

Αν υπάρχει οποιοδήποτε άγχος, αφήστε το να περάσει, και προσπαθήστε μετά από ένα δίμηνο.

Διακοπή πάνας: Τι να κάνω πριν αποφασίσω την εκπαίδευση του;

  • Δώστε ένα όνομα για την διαδικασία ούρησης και αφόδευσης και μάθετε το στο παιδί.
  • Όταν έχει κένωση στο πανί, την ώρα που το αλλάζετε, απλά πέστε του με λόγια που να καταλαβαίνει τι έκανε πχ. «Έκανες κακά στο πανί σου».
  • Αφήστε το να σας παρακολουθήσει όταν εσείς πηγαίνετε στην τουαλέτα για να δει τι κάνετε. Μπορεί να σας ρωτήσει οτιδήποτε έχει σχέση με τη διαδικασία αυτή, οπότε απαντήστε του με λόγια απλά που να τα καταλάβει.
  • Να αλλάζετε την πάνα του παιδιού το συντομότερο δυνατό μετά από κάθε κένωση για να μη συνηθίσει την ιδέα να κυκλοφορεί με το πανί γεμάτο κόπρανα.
  • Μη βάζετε τις φωνές στο παιδί όταν το αλλάζετε και να το προσβάλλετε που ακόμα δεν έκοψε την πάνα.

Διακοπή πάνας: Αρχίζει η εκπαίδευση

Η εκπαίδευση αρχίζει όταν το παιδί είναι έτοιμο σύμφωνα με αυτά που περιγράφηκαν πιο πάνω.

  • Να ξέρετε πότε συνήθως αφοδεύει το παιδί σας, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα.
  • Δείξτε το γιο-γιο στο παιδί και πώς να το χρησιμοποιεί. Αφήστε το στην τουαλέτα και καλύτερα περιμένετε να το ζητήσει το ίδιο παρά να τον πιέσετε να το χρησιμοποιήσει.
  • Βάλτε το μωρό πολλές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας να καθίσει στο γιο-γιο, ακόμα και με ρούχα.
  • Αφού περάσει καμιά βδομάδα αρχίστε να βάζετε το μωρό στο γιο-γιο χωρίς ρούχα και χωρίς πανί, για να συνηθίσει το δέρμα του την επαφή με το πλαστικό. Η καλύτερη ώρα είναι αυτή που συνήθως το παιδί αφοδεύει. Αν ουρήσει ή αν ακόμα αφοδεύσει τότε πραγματικά δείξτε του τη χαρά σας.
  • Αρχίστε να αφήνετε το παιδί σας γυμνό χωρίς πάνα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Ατυχήματα θα γίνουν αλλά έτσι θα δει και θα συνειδητοποιήσει το παιδί από που βγαίνουν τα ούρα και τα κόπρανα. Αν συμβεί ατύχημα τότε πέστε στο παιδί «Σου έφυγαν αγάπη μου τα κακά σου ή τα πιπί σου. Ας καθαρίσουμε και την επόμενη φορά προσπάθησε να τα κάνεις στο γιο-γιο.».

Διακοπή πάνας: Η διαδικασία βήμα – βήμα για την επιτυχία

Προετοιμάστε το παιδί σας και τους εαυτούς σας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το κατάλληλο περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχημένη διακοπής της πάνας. Οπότε πρώτου ξεκινήσετε τη διαδικασία, επιλέξτε μαζί με το παιδί σας γιο – γιο και δημιουργήστε ένα χώρο για αυτό στο μπάνιο.

Ζητάτε του να πηγαίνει εκεί κάθε φορά που νιώθει ότι θέλει να ουρήσει ή αφοδεύσει, σημειώστε ώρες και πρόγραμμα, για να βοηθηθείτε στην επόμενη- χωρίς πάνα- φάση.

Μην φοβάστε τα ατυχήματα

Ναι, το πρώτο διάστημα θα είναι δύσκολο, θα υπάρξουν σίγουρα ατυχήματα και ειδικά τα ατυχήματα που περιέχουν τις λέξεις κακά και ρούχα είναι δύσκολα. Να ντύνετε το παιδί σας πιο ελαφριά και να του αφήνετε γυμνό χρόνο μέσα στο σπίτι, ώστε να καταλαβαίνει πότε κάνει τις ανάγκες του.

Αποφύγετε αγαπημένα ρούχα και παπούτσια και εξοπλιστείτε με απορρυπαντικά και σφουγγαρίστρες.

Μην κλειστείτε σπίτι

Είναι λογικό να έχετε ανασφάλεια για το που μπορεί να συμβεί το επόμενο ατύχημα, αλλά μην κλειστείτε στο σπίτι, καθώς το παιδί δεν θα μένει για πάντα εκεί. Να είστε πάντα κατάλληλα εξοπλισμένοι με 2-3 σετ βρακάκια και ρούχα, μωρομάντηλα, πετσέτες και ό,τι άλλο σας είναι χρήσιμο για την αλλαγή και τον καθαρισμό του μωρού σας.

Μην βάλετε πάνα μετά το πρώτο ατύχημα, και εμπιστευτείτε την διαδικασία, αλλά και το παιδί σας. Από τα λάθη μας μαθαίνουμε όλοι.

Νυχτερινή πάνα;

Προμηθευτείτε ένα αδιάβροχο υπόστρωμα ή υποστρώματα ακράτειας και τοποθετήστε τα κάτω από τα σεντόνια των κρεβατιών (ή καλύμματα καναπέδων), που κοιμάται συνήθως το παιδί σας.

Να έχετε επίσης διαθέσιμα σεντόνια και να είστε σε ετοιμότητα καθώς τον πρώτο καιρό είναι απόλυτα φυσιολογικό να συμβούν ατυχήματα.

Όχι στα πισωγυρίσματα

Δώστε στο παιδί σας τον χρόνο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και τρόπο ζωής. Από εκεί που δεν χρειαζόταν ποτέ να απασχολήσει το μυαλουδάκι του με το πότε θα ουρήσει ή θα αφοδεύσει, τώρα πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση.

Περιμένετε μια εβδομάδα, ώστε να σιγουρευτείτε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να αφήσει την πάνα. Εάν μετά από 1-2 εβδομάδες δεν βλέπετε πρόοδο, ίσως δεν είναι ακόμα έτοιμο, και καλό θα ήταν να πάρετε τη γνώμη ενός παιδιάτρου, ώστε να μην το πιέζεται άδικα.

Δημιουργήστε μια ρουτίνα

Τι σημαίνει αυτό; Ένα ευχάριστο περιβάλλον, ένα γιο-γιο της επιλογής του παιδιού σας, όμορφα εσώρουχα, τελετουργικό για το καζανάκι, πλύσιμο χεριών με μοσχομυριστό σαπούνι, και όλα τα υπόλοιπα που μπορεί να κάνουν το παιδί σας να θέλει να επαναλάβει την διαδικασία.

Προμηθευτείτε ένα γιο-γιο παντός καιρού

Υπάρχουν ειδικά καθισματάκια, είτε αυτόνομα, είτε για τοποθέτηση στο κάθισμα της τουαλέτας. Μπορείτε να το έχετε παντού μαζί σας, έτσι ώστε ούτε να περιοριστείτε μόνοι μέσα στο σπίτι, αλλά ούτε να ανησυχείτε για τις συνθήκες υγιεινής που θα αντιμετωπίσει το παιδί σας σε κάποια δημόσια τουαλέτα.

Τέλος, εξοικειωθείτε με το κατάλληλο λεξιλόγιο

Είτε επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τις λέξεις πιπί και κακά, είτε τσίσα, ούρα, τουαλέτα, προετοιμαστείτε να τις ακούτε πολλές φορές μέσα στη μέρα. Είτε είστε στο σπίτι, είτε έξω το παιδί σας θα χρησιμοποιεί αυτές τις λέξεις αρκετά συχνά.

Μερικές φορές θα είναι πράγματι απόπειρες για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, ενώ άλλες δεν θα καταλήξουν στο επιθυμητό γεγονός. Δείξτε υπομονή και κατανόηση, και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.