Κόψιμο πιπίλας: Το κόψιμο της πιπίλας απασχολεί αρκετούς γονείς καθώς γνωρίζουν ότι μεγαλώνοντας πρέπει να σταματήσουν να την χρησιμοποιούν τα παιδιά. Από την άλλη για τα βρέφη και τα νήπια είναι ιδιαίτερα αγαπητή αφού τα αποφορτίζει από κάθε άγχος και ενόχληση που νιώθουν.
Το καλοκαίρι και ακόμα περισσότερο η περίοδος των διακοπών που η καθημερινότητα της οικογένειας αλλάζει, είναι η ιδανική εποχή να βοηθήσετε το παιδί να κόψει την πιπίλα του, αν έχετε αποφασίσει ότι έχει φτάσει αυτή η ώρα. Το παιδί περνάει περισσότερο χρόνο έξω από το σπίτι, έχει μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής καλό είναι να γίνεται μεταξύ 6-12 μηνών. Σίγουρα όμως θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση της μετά την ηλικία των 4 ετών καθώς μπορεί να επηρεαστεί η ανάπτυξη των δοντιών και της γνάθου.
Κόψιμο πιπίλας: Γιατί τα παιδιά χρησιμοποιούν πιπίλα;
Για ένα μωρό, το στόμα αποτελεί μια πηγή ευχαρίστησης αλλά και εξερεύνησης του κόσμου γύρω του. Η πιπίλα χρησιμοποιείται από τα παιδιά σαν ένα αντικείμενο το οποίο μειώνει το άγχος, καθώς συνδέεται με την αίσθηση που είχαν όταν βρίσκονταν ακόμη στη μήτρα.
Έτσι, συχνά η πιπίλα βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν σε καινούριες καταστάσεις όπως για παράδειγμα η ένταξή τους στο νηπιοβρεφοκομικό σταθμό.
Κόψιμο πιπίλας: Διάφοροι τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε
Διαλέξτε κάποια στιγμή της ημέρας που εσείς κρίνετε ότι το παιδί σας χρειάζεται λιγότερο την πιπίλα και αφαιρέστε την από το στόμα του.
Αν το παιδί ζητήσει την πιπίλα, τότε μπορείτε να του πείτε ότι θα του την δώσετε αργότερα και ταυτόχρονα προσπαθήστε να τραβήξετε την προσοχή του με κάποια δραστηριότητα, με ένα παιχνίδι, με κάποιο σνακ που του αρέσει κτλ.
Σταδιακά αυξήστε το χρόνο που το παιδί δεν θα φορά πιπίλα και πιθανό σύντομα να μην την χρειάζεται πια. Τον πρώτο καιρό, να αποφύγετε να πάρετε την πιπίλα από το παιδί την ώρα που πάει για ύπνο, γιατί είναι εκείνη τη στιγμή που την χρειάζεται περισσότερο.
Η αφαίρεση της πιπίλας πριν τον ύπνο είναι το τελευταίο που πρέπει να γίνει. Δυστυχώς όμως οι πιο πάνω συμβουλές δεν θα φέρουν αποτέλεσμα σε πολλά παιδιά, οπότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τις πιο κάτω συμβουλές.
Η νεράιδα της πιπίλας
Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο αλλά πιάνει. Εξαφανίστε τις πιπίλες από το σπίτι και αφήστε ένα χαρούμενο γράμμα για το παιδί σας. Το γράμμα θα είναι από την Πιπιλονεράιδα, που πήρε τις πιπιλές και που άφησε ένα δώρο για εκείνο στο δωμάτιό του.
Στο γράμμα θα πρέπει να εξηγείται ότι το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να έχει πιπίλα και ότι αυτός είναι και ο λόγος που τις πήρε. Τις πρώτες δύο μέρες θα υπάρχει γκρίνια αλλά την τρίτη θα έχει ξεχάσει ότι κοιμόταν με τη βοήθεια της πιπίλας.
Φτιάχνουμε μια δική μας ιστορία
Εναλλακτικά μπορούμε να τους διηγηθούμε μια δική μας ιστορία που να καταλήγει ότι για να σωθεί ο ήρωας του παραμυθιού χρειάζεται μια πιπίλα δίνοντας έτσι την ευκαιρία να δώσει τη δική του πιπίλα. Αυτός ο τρόπος θα δώσει την αίσθηση στο παιδί ότι ήταν δική του απόφαση.
Διαβάστε βιβλία
Το ξέρατε πως υπάρχουν βιβλία με ιστορίες που προετοιμάζουν τα παιδιά για το κόψιμο της πιπίλας; Διαβάστε τα στα παιδιά χωρίς να τονίζετε έντονα τα μηνύματά τους κι αφήστε τη δύναμη της ιστορίας και του παραμυθιού να κάνουν τη δουλειά του.
Είναι απίστευτο πόσο τα παιδιά μπορούν να συνδεθούν με τους ήρωες της ιστορίας, να δεχτούν τις συμβουλές τους και να συμφιλιωθούν με την ιδέα του αποχωρισμού τους από την πιπίλα όταν μια ιστορία έχει λειτουργήσει μέσα τους.
Ένα μεταβατικό αντικείμενο
Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε την πιπίλα με κάτι που θα του χαρίζει ανακούφιση και θα το κάνει να νιώθει ασφαλές. Μια κουβέρτα, ένα σεντονάκι αγκαλιά ή ένα καινούριο λούτρινο ζωάκι μπορούν να διευκολύνουν τη μετάβαση στην εποχή χωρίς πιπίλα.
Εκμεταλλευτείτε μια ίωση
Πολλές μαμάδες μας είπαν πως στη δική τους περίπτωση βοήθησε μία ίωση των παιδιών τους που επειδή δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν καλά ή είχαν μπούκωμα, τα ίδια τα παιδιά δεν την έβαζαν εύκολα στο στόμα τους. Όταν έγιναν καλά, οι μαμάδες αξιοποίησαν την ευκαιρία και δεν την ξαναέδωσαν αφού και τα ίδια την είχαν κάπως ξεσυνηθίσει.
Σταδιακά ή μια και καλή;
Άλλες μαμάδες δοκίμασαν τη μέθοδο του “μπαμ και κάτω” άλλες προετοίμαζαν το παιδί καιρό πριν για να ωριμάσει η ιδέα μέσα του. Μπορείτε να κάνετε κάτι ενδιάμεσο: το Project των τριών ημερών.
Αφιερώστε δύο μέρες στην προετοιμασία του παιδιού και μία μέρα στη δράση. Σύμφωνα με τον ειδικό οικογενειακής θεραπείας Μαρκ Μπρένερ τόσες είναι οι μέρες που χρειάζονται για να συμφιλιωθεί το παιδί με το κόψιμο της πιπίλας.
Μόνο για τον ύπνο
Αν επιλέξετε τη σταδιακή μέθοδο, ξεκινήστε δίνοντας την πιπίλα στο παιδί μόνο για να κοιμηθεί κατά τον μεσημεριανό και τον βραδινό ύπνο.
Αποφεύγετε να την παίρνετε μαζί σας στις βόλτες σας καθώς ακόμα και να τη ζητήσει το παιδί, είναι πιο εύκολο να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι που θα του δείξετε ή θα κάνετε μαζί.
Γενικά, η λογική του αντιπερισπασμού είναι αποτελεσματική καθώς τα παιδιά εύκολα ξεχνάνε και στρέφουν την προσοχή τους αλλού, αν κάτι καινούριο τους κερδίσει. Οπότε, για το πρώτο διάστημα φροντίστε να έχετε πολλούς άσσους στο μανίκι σας.
Μια καινούρια ιστορία με τους αγαπημένους του ήρωες να διηγηθείτε, κάτι που “βρήκατε”, κάτι που “ακούσατε” έξω και αναρωτιέστε τι είναι, ένα παλιό παιχνιδάκι που του το ξαναδίνετε. Οτιδήποτε για να φύγει ο νους του από την πιπίλα.
Κόψτε την άκρη της
Με το να κόψετε την άκρη της ο αέρας θα περνά μέσα από την πιπίλα και έτσι δε θα του προσφέρει την ίδια ανακούφιση. Σταδιακά μπορείτε να την κόβετε όλο και περισσότερο και παράλληλα να εξηγείτε στο παιδί ότι έχει πια χαλάσει.
Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το φαρμακοποιό σας ή τον παιδίατρό σας, να σας συστήσει κάποιο υλικό (το οποίο να είναι ασφαλές) το οποίο να μπορείτε να βάλετε στη πιπίλα και να δίνει άσχημη γεύση όταν το παιδί τη βάζει στο στόμα.
Συζητήστε μαζί του
Αν το παιδί σας έχει μεγαλώσει μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση μαζί του λέγοντας του ότι δεν την χρειάζεται πια. Μπορείτε ακόμα να του πείτε ότι θα πρέπει να τη δώσει σε κάποιο άλλο μικρότερο παιδί που την έχει περισσότερο ανάγκη.
Η γνώμη του ειδικού
Σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε το κόψιμο της πιπίλας. Ο γονιός θα πρέπει να είναι ψύχραιμος, σταθερός και να διαλέξει έναν τρόπο ο οποίος θα ταιριάζει στις ανάγκες του δικού του παιδιού.
Αν διαπιστώνουμε όμως ότι παρά τις προσπάθειές μας, το παιδί εξακολουθεί να την θέλει και μετά τα 4-5 έτη καλό είναι να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό σε αναπτυξιακό κέντρο.