Πόσο γάλα πρέπει να πίνει το μωρό ανάλογα με το πόσο μηνών είναι

Πόσο γάλα πρέπει να πίνει το μωρό ανάλογα με το πόσο μηνών είναι; Είτε θηλάζετε είτε όχι, θα αναρωτιέστε συνεχώς αν το μωρό τρώει αρκετά, αν χορταίνει, κάθε πότε πρέπει να το ταΐζετε.

Μέχρι πρόσφατα οι παιδίατροι συνιστούσαν τις μητέρες να ταΐζουν τα βρέφη κάθε τέσσερις ώρες ανεξάρτητα από το αν έκλαιγαν ή όχι.

Σήμερα οι συστάσεις είναι πιο ευέλικτες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορείτε να ταΐζετε το μωρό μόνο όταν πεινά.

Μερικές μητέρες έχουν φροντίσει να εξοπλιστούν με μια από αυτές τις ειδικές βρεφικές ζυγαριές στην οποία τοποθετούν το μωρό πριν και μετά το θηλασμό.

Έτσι μπορούν να δουν πόσα γραμμάρια μπορούν γάλα πίνει το μωρό κάθε φορά. Η μέθοδος αυτή όμως σίγουρα ταλαιπωρεί το μωρό και περισσότερο αγχώνει παρά ηρεμεί τη μητέρα.

Πόσο γάλα πρέπει να πίνει το μωρό ανάλογα με το πόσο μηνών είναι;

Ενδεικτικά οι παιδίατροι αναφέρουν ότι ένα νεογνό χρειάζεται περίπου 150 γραμμάρια γάλα την ημέρα για κάθε κιλό του βάρους του. Αν δηλαδή το μωρό ζυγίζει 3 κιλά, θα πρέπει να πίνει 450 γραμ. γάλα την ημέρα.

Οι αριθμοί αυτοί ωστόσο, δεν έχουν καθοριστική σημασία. ‘Αλλα μωρά πίνουν λιγότερο και άλλα περισσότερο γάλα.

Αν λοιπόν το μωρό σας κερδίζει βάρος , είναι ζωηρό και χαρούμενο και “βρέχει” 6-8 πάνες καθημερινά από τις πρώτες 40 ημέρες της ζωής του, τότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την διατροφή του.

Γενικά, τα περισσότερα φυσιολογικά μωράκια θηλάζουν σχεδόν κάθε 2,5- 3 ώρες και η μέση ποσότητα γάλατος που πίνουν σε κάθε γεύμα είναι:

  • Μέχρι 2 εβδομάδων: 60 – 90ml
  • Μέχρι 2 μηνών: 120 – 150ml
  • Μέχρι 3 μηνών: 150 – 180ml
  • Μέχρι 4 μηνών: 180 – 210ml
  • Μέχρι 12 μηνών: 210 – 240ml

Χρειάζεται να ζεστάνω το γάλα πριν το δώσω στο μωρό μου;

Εάν το γάλα έχει θερμοκρασία δωματίου μπορείτε να δώσετε το γάλα στο μωρό χωρίς να το ζεστάνετε.

Εάν πάλι θέλετε να το κάνετε χλιαρό, μπορείτε να το ζεσταίνετε αλλά όχι στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι ζεσταίνεται κατά στρώματα και μπορεί να κάψετε το μωρό.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το κουνάτε πολύ καλά να αναμειχθεί ομοιόμορφα και να το δοκιμάσετε στο χέρι σας.

Επίσης, σχετικά με το νερό, εάν δεν έχει μικρόβια, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε κατευθείαν από τη βρύση ή εμφιαλωμένο, χωρίς να απαιτείται βρασμός. Ιδανικά μπορείτε να το βράζετε, όχι όμως περισσότερο από ένα λεπτό. Αν το βράζετε 10 λεπτά, εξατμίζεται το νερό και μένουν τα άλατα που δεν κάνουν καλό στο μωρό.

Αν το μωρό σας πίνει γάλα με το μπιμπερό, θα πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:

  • Μην ταΐζετε το μωρό τελείως ξαπλωτό. Σε αυτήν τη θέση είναι δύσκολο να καταπιεί και μπορεί να πνιγεί ή να του έρθει εμετός.
  • Μην αφήνετε ποτέ το μωρό με το μπιμπερό στηριγμένο σε μαξιλάρι. Μπορεί να γίνει άβολο αν το μωρό αναγκάζεται να καταπίνει πολύ αέρα μαζί με το γάλα λόγω της γωνίας στήριξης του μπιμπερό. Επιπλέον, θα του λείπει η επαφή και η ζεστασιά σας κατά το τάϊσμα.
  • Μην πιέζετε το μωρό να αδειάσει το μπιμπερό αν έχει σταματήσει να ρουφάει.
  • Μην προσπαθείτε να το ταΐσετε αν είναι βουλωμένη η μύτη του. Δεν μπορεί να καταπίνει και να ανασαίνει μαζί, γι΄αυτό ζητήστε από το γιατρό σας να σας γράψει ρινικές σταγόνες που θα του βάζετε πριν από κάθε τάισμα.

Πώς να ξεπεράσετε κάθε δυσκολία κατά το τάισμα;

Αν οι ώρες των γευμάτων δεν ακολουθούνται με συνέπεια, η προτεραιότητά σας θα είναι να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας.

Μην πτοείστε από τις μικροδυσκολίες που παρουσιάζονται ,δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Σύντομα θα είστε σε θέση να καθιερώσετε ένα καλό πρόγραμμα γευμάτων.

Αφιερώστε πολύ χρόνο στο τάισμα και μη βιάζεστε, ούτε να προγραμματίσετε άλλη εργασία μετά. Ώσπου να εξοικειωθείτε και οι δύο με τη διαδικασία αυτή, ίσως βοηθήσει να το ταΐζετε σε ένα ήσυχο δωμάτιο όπου δεν θα σας διακόπτουν.

Προετοιμαστείτε ήρεμα, χωρίς να βιάζεστε και αγκαλιάστε το μωρό απαλά και γλυκά. Ύστερα καθίστε σε μια στάση που να σας βολεύει , όχι εσάς αλλά και το μωρό σας.

Φροντίστε να διατηρείτε επαφή με το μωρό όση ώρα το ταΐζετε κοιτάζοντάς το στα μάτια , μιλώντας του με απαλή φωνή και κρατώντας το κοντά στο σώμα σας. Αν το μωρό σας χρειάζεται το χρόνο του για να φάει ή δε θηλάζει, διακόψτε για λίγο.

Προσπαθήστε ξανά έπειτα από 5- 10 λεπτά , αν έχετε αγχωθεί, θα έχετε με αυτό τον τρόπο και οι δύο χρόνο για να ηρεμήσετε.

Ανεξάρτητα από το πόσο πλήρη και επιτυχημένη βρίσκετε τη διαδικασία του γεύματος, ζητήστε από το σύντροφό σας να σας αντικαθιστά καμιά φορά για να ξεκουράζεστε.

Περίσσεψε γάλα; Να πώς να το διατηρήσετε!

Γάλα το οποίο έχει περισσέψει στο μπιμπερό δεν θα πρέπει να διατηρείται για το επόμενο γεύμα, δηλώνουν με κατηγορηματικό τρόπο οι Ελληνες παιδίατροι.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, το γάλα διαλυμένο σε σκόνη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως 24 ώρες.

Ορισμένοι παιδίατροι όμως διατηρούν επιφυλάξεις , λέγοντας ότι αυτό προϋποθέτει ότι το ψυγείο δεν θα ανοιγοκλείνει συνέχεια και θα διατηρεί καλή ψύξη.

Γεμίστε τα μπιμπερό με τόσο βρασμένο νερό, όσο το γάλα που θέλετε να ετοιμάσετε για γεύμα. Ετοιμάστε τα και φυλάξτε τα στο ψυγείο χωρίς να ακουμπάνε στα τρόφιμα.

Την ώρα του γεύματος βγάζετε ένα μπιμπερό με το αποστειρωμένο νερό από το ψυγείο και το τοποθετείτε σε δοχείο με χλιαρό νερό ώστε να έρθει σε κατάλληλη θερμοκρασία για την παρασκευή του γάλακτος.

Επίσης, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να ζεσταίνετε ποτέ το μπιμπερό με το γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων. Μετά το ζέσταμα , το γάλα είναι καυτό και το μπιμπερό κρύο. Έτσι μπορεί να ξεγελαστείτε και να δώσετε καυτό γάλα στο μωρό δημιουργώντας του εγκαύματα στη στοματική κοιλότητα.

Πώς να ενισχύσετε την ποσότητα γάλακτος που παράγετε;

Αν ανησυχείτε πως δεν έχετε πολύ γάλα, δείτε πως μπορείτε να ενισχύσετε τη γαλακτόρροια:

  • Προκειμένου να διασφαλίσετε πως το μωρό παίρνει αρκετά θρεπτικά συστατικά, ακολουθείστε μια ισορροπημένη διατροφή, όπως κάνατε και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και ασβέστιο.
  • Οι ανάγκες σας σε ενέργεια τώρα που θηλάζετε είναι μεγαλύτερες απ’ ότι την περίοδο της εγκυμοσύνης: Χρειάζεστε 500 θερμίδες περισσότερες.
  • Μπορεί να διψάτε περισσότερο απ’ ότι συνήθως, γι’ αυτό να πίνετε συχνά μικρές γουλιές νερό. Μην πιέσετε τον εαυτό σας να πίνει μεγάλες ποσότητες.
  • Να αποφεύγετε τις μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και αλκοόλ. Άλλωστε ό,τι πίνετε και ό,τι τρώτε μεταφέρεται στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.
  • Να παρακολουθείτε τις αντιδράσεις του μωρού. Αν κάποιο φαγητό που συνήθως τρώτε προκαλεί ανησυχία στο μωρό, μάλλον φαίνεται πως δεν το απολαμβάνει. Προσπαθήστε λοιπόν να το αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο.

Στην περίπτωση τώρα που το γάλα σας πραγματικά δεν είναι αρκετό, μην απελπίζεστε.

  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή  ώστε το μωρό να «παίρνει» το στήθος σωστά. Η κατάλληλη στάση και η σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.
  • Αλλάζετε συχνά το στήθος κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Ξεκινήστε από τη μια πλευρά και αφήστε το μωρό σας να θηλάσει όσο θέλει, μέχρι να αφήσει το στήθος. Μετά βάλτε το στην άλλη πλευρά. Όταν αφήσει το στήθος ξαναβάλτε το στην πρώτη πλευρά. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι το μωρό να χορτάσει.
  • Σημαντική είναι και η συχνή εναλλαγή των στάσεων θηλασμού, ώστε ο αδένας του στήθους να δέχεται ομοιόμορφα τα ερεθίσματα για την παραγωγή γάλακτος. Ειδικά η πλάγια στάση θηλασμού, παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγής του γάλακτος, γιατί σε αυτή αδειάζει ένα μεγάλο μέρος του αδένα του στήθους.