Η δίαιτα του Survivor: Πώς θα χάσεις έως και 4 κιλά την εβδομάδα

Η δίαιτα του Survivor: Πολλοί από εμάς παρακολουθούμε το γνωστό σε όλους survivor, και ακόμη περισσότεροι γνωρίζουμε την εξαντλητική δίαιτα που οι παίκτες ακολουθούν. Δίαιτα είπαμε; Μάλλον νηστεία εννοούσαμε!

Οι τροφές που καταναλώνουν οι παίκτες του Survivor είναι κυρίως τροπικά φρούτα όπως μπανάνες, καρύδα, ανανάς καρπούς, φύτρες, λαχανίδες (kale), ψάρια, ρύζι και πατάτες.

Και αυτά σε μικρές ποσότητες, όπως έχουμε καταλάβει, αν κρίνουμε από το βάρος που έχουν χάσει από τότε που ξεκίνησε το παιχνίδι επιβίωσης και τις μαρτυρίες τους για φοβερή πείνα.

Οι διαγωνιζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν κυρίως μυϊκό ιστό και λόγω έλλειψης βασικών πρωτεϊνών, να έχουν μερική τριχόπτωση και να νιώθουν ιδιαίτερα αδύναμοι.

Η δίαιτα του Survivor: Το γάλα της καρύδας και τα άλλα τρόφιμα

Ένα από τα ελάχιστα θετικά της διατροφής που ακολουθούν είναι ότι πίνουν καθημερινά γάλα ή νερό καρύδας και ενυδατώνονται πλήρως, διότι είναι το καλύτερο ισοτονικό διάλυμα και αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες τους (κάλιο, νάτριο) σε μέγιστο βαθμό μιας και καταναλώνουν αρκετή ενέργεια στις δοκιμασίες. Το νερό καρύδας εμπεριέχει τον ίδιο αριθμό ηλεκτρολυτών όπως αυτών που βρίσκονται στο αίμα μας!

Τα ψάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, Ω3, σίδηρο και Β12. Το ρύζι και οι πατάτες δίνουν άμεση ενέργεια, μιας και οι αμυλούχοι υδατάνθρακες μας παρέχουν γλυκόζη, το βασικότερο καύσιμο του εγκεφάλου. Η πατάτα έχει αρκετό νερό (78-90%) και κάλιο το οποίο είναι χρήσιμο για τους αθλητές γιατί βοηθά στην οξυγόνωση του αίματος και της καλής λειτουργίας της καρδιάς και των μυών.

Αν κάποιος ακολουθήσει τη διατροφή των παικτών για μία εβδομάδα, μπορεί να χάσει από 2 έως 4 κιλά ανάλογα το ύψος και τη φυσική κατάσταση, όμως πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκειται για έναν μη υγιεινό τρόπο διατροφής που του λείπουν πολλά θρεπτικά συστατικά και πως όταν επανέλθει κάποιος σε φυσιολογική διατροφή, το πιθανότερο είναι να πάρει άμεσα τα κιλά που έχει χάσει.

Η δίαιτα του Survivor: Ένα ημερήσιο πρόγραμμα

Πρωινό

  • Μπανάνα και γάλα καρύδας ή
  • Νερό καρύδας και φρούτο και καρποί (πχ .ηλιόσποροι) ή
  • Ψευτορυζόγαλο με ρύζι και γάλα καρύδας

Δεκατιανό

  • Φρούτο και καρποί

Μεσημεριανό

  • Φύτρες ή λαχανίδες με ελαιόλαδο (1-2 σούπας)
  • Ψάρι ή θαλασσινά ή μαλάκια
  • Πατάτα ή ρύζι (2-3 σούπας) ή
  • Σαλιγκάρια (αν τα μαζέψουν μετά τη βροχή μιας και βρέχει συχνά σε τροπικά μέρη)
  • Ρύζι ή
  • Ρύζι με κομματάκια ανανά και γάλα καρύδας σαν ριζότο

Απογευματινό

  • Φρούτο και καρποί

Βραδινό

  • Φύτρες ή λαχανίδες με ελαιόλαδο (1-2 κ.σ)
  • Ψάρι ή μαλάκια ή θαλασσινά ή μανιτάρια ψητά

Η δίαιτα του Survivor: Απομυθοποίηση 

Ο φυσιολογικός ρυθμός απώλειας βάρους

Ο ιδανικός ρυθμός απώλειας βάρους είναι από 2 έως 4 κιλά το μήνα (εξαρτάται από το αρχικό βάρος και από την δραστηριότητα του ατόμου).

Με αυτό τον ρυθμό εξασφαλίζεται και η υγεία του ατόμου και συντήρηση  χαμένου βάρους  έπειτα. Επίσης, μειώνοντας το βάρος σταθερά εξασφαλίζουμε ότι η μείωση του βάρος προέρχεται από την μείωση του λιπώδη ιστού και όχι της μυϊκής μάζας ή των υγρών του σώματος.

Οι επιπτώσεις μιας τόσο αυστηρής δίαιτας

Χάνοντας τόσο γρήγορα βάρος με στερήσεις και με πολλές ώρες νηστείας  είναι πιθανό να μην καλύπτουμε τις ανάγκες  του οργανισμού μας σε θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα να θέτουμε την υγεία και τον μεταβολισμό μας  σε κίνδυνο.

Ο οργανισμός σιγά σιγά  αρχίζει να  κουράζεται  και εξασθενεί και τότε εμφανίζονται ζαλάδες , πονοκέφαλοι ακόμα και νεύρα.  Άλλες συνέπειες  μπορεί να είναι το θαμπό δέρμα, η τριχόπτωση, ακόμα και η διαταραχή ύπνου.

Πώς αντιδρά ο μεταβολισμός;

Είναι πολύ πιθανό ύστερα από αυστηρές δίαιτες – αφαγιάς  να θέσουμε τον οργανισμό μας και σε έναν άλλον  ακόμα κίνδυνο . Εκτός του ότι το χαμένο βάρος θα ανακτηθεί  είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εμφανιστούν βουλιμικά  επεισόδια τα οποία θα απορυθμίσουν αρκετά τον μεταβολισμό και θα βοηθήσουν στην αύξηση του βάρους.

Έτσι μετά από λίγο καιρό η ζυγαριά θα δείχνει το ίδιο ίσως και περισσότερο  από  την έναρξη της στερητικής δίαιτας, ο μεταβολισμός θα έχει επηρεαστεί αρνητικά  και η ψυχολογία του ατόμου  θα είναι άσχημη καθώς μετά από τόσο «κόπο» δεν θα έχει καταφέρει αυτό που ήθελε εξαρχής.

Η δίαιτα του Survivor: Πώς να την χρησιμοποιήσετε υπέρ σας!

Λάβετε το σωστό μήνυμα

Βλέπετε σε πόση καταπόνηση και κακουχία επέρχεται το σώμα των παικτών του Survivor, αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις που η νηστεία έχει στον οργανισμό τους.

Κάντε λοιπόν τη σωστή επιλογή και προσφέρετε στον εαυτό σας τουλάχιστον 1.200 – 1.400 θερμίδες την ημέρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφολογίας, οι χαμηλές θερμιδικά δίαιτες πρέπει να γίνονται υπό την παρακολούθηση ιατρών και για μικρά διαστήματα και μόνο όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας που επιβάλλουν τη μικρότερη πρόσληψη τροφής και θερμίδων.

Καταναλώστε τροπικά φρούτα

Βάλτε τα τροπικά φρούτα στη διατροφή σας. Βλέπουμε συχνά καρύδες, μπανάνες και ανανάδες στο Survivor και σίγουρα κάνουν καλό στην υγεία σας.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τα τροπικά φρούτα περιλαμβάνουν μεγάλα ποσοστά σε βιταμίνη C, κάλιο, ακόμα και ασβέστιο, γι’ αυτό πρέπει να αρχίσετε να τα καταναλώνετε.

Εντάξτε το ρύζι στη διατροφή σας

Η ομάδα συμμετεχόντων που κερδίζει τις δοκιμασίες στο “Survivor”, συνήθως επιβραβεύεται με ρύζι.

Βράστε 2 κούπες νερό και ρίξτε μέσα μία κούπα ρύζι. Κλείστε την κατσαρόλα, χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να βράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό.

Για μια πιο ιδιαίτερη και εξωτική γεύση, ρίξτε ψιλοκομμένη καρύδα και ανανά.

Πείτε ναι στα ψάρια!

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα ψάρια είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης (τα περισσότερα περιέχουν γύρω στα 20 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά μερίδα, όσο δηλαδή και τα κρεατικά).

Τα ψάρια που ζουν σε κρύες θάλασσες, όπως ο σολομός και ο τόνος, είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, όλα όμως τα ψάρια περιέχουν βιταμίνη Β12 και σίδηρο.

Συμπληρώστε μαγειρεμένη ψίχα ψαριού μέσα στο ρύζι που σας προτείναμε παραπάνω, και φτιάξτε ένα υπέροχο, πεντανόστιμο και πολύ εξωτικό πιάτο.

Πράσινο μου, πρασινάκι

Οι συμμετέχοντες του Survivor πρέπει να τραφούν με ό,τι βρίσκουν, εσείς όμως χρειάζεται να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη δίαιτα αν θέλετε να χάσετε κιλά και να παραμείνετε υγιής.

Αγόρασε λαχανικά που δε συνηθίζετε να καταναλώνετε, όπως το λάχανο. Ξεπλύνετε το καλά και τοποθετήστε το δίπλα στα φρούτα, το ρύζι και στην κατσαρόλα όπου μαγειρεύετε τα ψαρικά σας ή χρησιμοποίηστε το σαν περιτύλιγμα για το ψάρι στη σχάρα και τον ατμό.

Νερό και πάλι νερό

Ποτέ μην παραλείπετε το νερό, το πιο σημαντικό στοιχείο της διατροφής σας. Στο Survivor αναγκάζονται να βράζουν το νερό για να σιγουρευτούν ότι είναι υγιές, όμως εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε τη βρύση ή το μπουκάλι σας. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια τη μέρα.