Πρησμένο πρόσωπο μετά τον ύπνο: Ποιες οι αιτίες

Το πρησμένο πρόσωπο μετά τον βραδινό ύπνο δεν είναι και ο καλύτερος οιωνός για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Μάλιστα, πολλές φορές αναρωτιέστε πώς γίνεται αυτό, όταν πριν από τον ύπνο έχετε περιποιηθεί σχολαστικά την επιδερμίδα σας.

Έχετε όμως ποτέ αναρωτηθεί γιατί μπορεί να συμβαίνει;

Πιθανές αιτίες του πρηξίματος του προσώπου μας το πρωί

Ένα πρησμένο πρόσωπο μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, από τον τρόπο ζωής μας έως ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Ίσως να:

Μην κοιμάστε καλά

Είναι κατανοητός ο πειρασμός να πατήσετε το κουμπί «επόμενο επεισόδιο» το βράδυ, αλλά καλώς ή κακώς η νύχτα είναι μόνο για ύπνο – τουλάχιστον σύμφωνα με αυτό που «πιστεύει» το σώμα μας.

Το δέρμα μας περνά από μια διαδικασία αναγέννησης κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Όταν δίνουμε στο σώμα μας λιγότερες ώρες από τον ύπνο που πραγματικά  χρειάζεται (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ), οι επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, είναι ένα πρησμένο πρόσωπο που προέρχεται από την κατακράτηση υγρών.

Επιπλέον, η θέση του ύπνου παίζει καθοριστικό ρόλο. Η κατάκλιση φέρνει έτσι κι αλλιώς τα υγρά σε ηρεμία και συσσωρεύονται στο πρόσωπο, ειδικά όμως όταν κοιμάστε μπρούμυτα.

Μην γυμνάζεστε

Η σωματική άσκηση έχει μια σειρά από οφέλη ή πιο σωστά είναι η λύση σε «εκατό» προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, συμπεριλαμβανομένου ενός πρησμένου προσώπου.

Η γυμναστική ανοίγει τους πόρους και βελτιώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Κατά συνέπεια, το αλάτι και το νερό απομακρύνονται από το σώμα ως ιδρώτας. Αυτό διατηρεί την ισορροπία νερού-αλατιού και μειώνεται το πρήξιμο.

Καταναλώνετε αλμυρά σνακ

Τα αλμυρά σνακ και οι καλές ταινίες πάνε… πακέτο, σωστά;

Δυστυχώς όμως, αυτά τα σνακ, όπως τα πατατάκια και το ποπ κορν, μπορεί να είναι ένας λόγος για την πρησμένη επιδερμίδα μας. Κι αυτό επειδή είναι πλούσια σε νάτριο και άρα όταν τα καταναλώνουμε σε υπερβολική ποσότητα, το σώμα μας αρχίζει να συγκρατεί επιπλέον υγρά. Το αποτέλεσμα; Πρησμένο πρόσωπο με το που ξυπνάτε κάθε πρωί.

Καταναλώνετε πολύ αλκοόλ

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ έχει πολλές γνωστές και βλαβερές συνέπειες. Ίσως η πιο ανώδυνη είναι το πρησμένο πρόσωπο το πρωί.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το αλκοόλ αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να επιδεινώσει οποιαδήποτε φλεγμονώδη κατάσταση, όπως πρήξιμο ή ακμή. Καθώς το αλκοόλ αφυδατώνει, το σώμα κατακρατά υγρά για να το αντιμετωπίσει. Έτσι, καταλήγουμε στο πρήξιμο.

Αν δεν είναι το πρωί αλλά όλη την ημέρα

Εάν έχετε πρησμένο πρόσωπο, όχι μόνο το πρωί αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από τους ακόλουθους λόγους:

Εγκυμοσύνη

Το πρήξιμο μπορεί να είναι αρκετά συχνό όταν είστε έγκυος. Ωστόσο, εάν είναι υπερβολικό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας.

Αλλεργίες

Το πρήξιμο μπορεί επίσης να οφείλεται σε κάποια φαρμακευτική αλλεργία, τροφική αλλεργία ή τσίμπημα εντόμου. Εάν αφορά μια εποχιακή αλλεργία ίσως εμφανίσετε ταυτοχρόνως βήχα, φτέρνισμα, καταρροή, φαγούρα στα μάτια ή στο στόμα και πονοκέφαλο.

Λοιμώξεις- θυρεοειδής

Το πρήξιμο του προσώπου μπορεί τέλος να οφείλεται σε νόσο του θυρεοειδούς. Μια λοίμωξη στα μάτια, τα δόντια ή τα ιγμόρεια μπορεί να το προκαλέσουν επίσης καθώς αυτός είναι ένας από τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματος.

*Θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν το πρήξιμο επιδεινωθεί ή εμφανίσετε κοκκινίλες- ακμή.

Τι θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε το πρόσωπό σας (όταν υπάρχει ήπιο πρήξιμο)

  • Ενυδάτωση (άφθονο νερό και κρέμες).
  • Το να κοιμάστε ανάσκελα.
  • Το μασάζ προσώπου.
  • Η κρυοθεραπεία με παγάκια.
  • «Κόψτε» κακές συνήθειες σαν αυτές που προαναφέραμε (αλκοόλ, ανεπαρκής ύπνος).
  • Ξεκινήστε σήμερα την άθληση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ένα «απλό» περπάτημα, 20 λεπτά κάθε μέρα.

Αν θέλετε νεανική επιδερμίδα, μην τρώτε αυτές τις τροφές

Ζάχαρη

Οταν η ζάχαρη υπάρχει σε υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό προσκολλάται στο κολλαγόνο, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται άκαμπτο και σκληρό. Χάνοντας το δέρμα την ελαστικότητα του, δημιουργούνται ρυτίδες.

Ακόρεστα Λιπαρά

Όπως και η ζάχαρη, τα περιττά ακόρεστα λιπαρά, κάνουν το δέρμα να φαίνεται άκαμπτο.

Αλάτι

Το αλάτι αφυδατώνει το σώμα. Η αφυδάτωση σε κάνει να αισθάνεσαι κόπωση και να φαίνεσαι κουρασμένος και χωρίς ενέργεια

Καφές

Ο καφές και τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, επίσης αφυδατώνουν, επίσης, το σώμα.

Γλυκίσματα

Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα.

Γλυκαντικά

Αλκοόλ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αφυδατώνει το σώμα με όλα τα τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Ενεργειακά Ποτά

Υδατάνθρακες

Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος.

Τηγανητά

Τα τηγανητά φαγητά, συμβάλουν στη διάσπαση του κολλαγόνου του δέρματος, κάνοντας το σκληρό και άκαμπτο.

Αναψυκτικά

Ως ένα ρόφημα πλούσιο σε ζάχαρη, τα αναψυκτικά αφυδατώνουν το σώμα.