Τι πρέπει να κάνετε για να σταματήσει η διάρροια. Τι πρέπει να φάτε και τι φάρμακα πρέπει να πάρετε.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι θεραπείες διάρροιας για ενήλικες, ειδικά η φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να μην είναι οι ίδιες με εκείνες για τα παιδιά. Επομένως πάντα συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας προτού δώσετε στα παιδιά σας οποιοδήποτε φάρμακο.
Διάρροια: Τρεις τρόποι για να μειώσετε τα συμπτώματα
1. Μείνετε ενυδατωμένοι
Το σώμα σας μπορεί να χάσει πολλά υγρά και άλατα όταν έχετε διάρροια, καθιστώντας την αφυδάτωση μια σημαντική πιθανότητα. Οι συχνές χαλαρές και υδαρείς κενώσεις μπορούν γρήγορα να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών.
Πώς να παραμείνετε ενυδατωμένοι:
Αθλητικά ποτά
Βοηθούν λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και αλάτι. Και τα δύο αυτά επιτρέπουν στο νερό να απορροφάται πιο εύκολα και ακόμη περισσότερο όταν λαμβάνονται μαζί. Μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας ένα τέτοιο ποτό, προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα τέταρτο χυμό μήλου, λέει ο δρ. Bickston. “Αυτή η μικρή ποσότητα αλατιού θα βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει τα υγρά, αλλά δεν είναι αρκετή για να κάνει τον χυμό μήλου να έχει άσχημη γεύση”. Ο ίδιος συνιστά να διατηρείτε τα ποτά αυτά σε θερμοκρασία δωματίου, επειδή ένα ζεστό ρόφημα θα είναι πιο εύπεπτο από ένα κρύο.
Καθαρά (διαυγή) υγρά
Καλές επιλογές είναι ο καθαρός ζωμός και φυσικά το νερό.
Όχι σε ποτά που μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα
Τα καφεϊνούχα, αλκοολούχα και ζαχαρούχα ποτά μπορούν να επιδεινώσουν την αφυδάτωση. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας, επειδή η διάρροια μπορεί να προκαλέσει προσωρινή δυσανεξία στην λακτόζη.
2. Ήπιες τροφές
Όταν αντιμετωπίζετε μια σύντομη περίοδο διάρροιας, πρέπει να τρώτε ήπιες για το στομάχι και το έντερο τροφές. Είναι σημαντικό να τρώτε στερεές τροφές όταν μπορείτε, αν και μπορεί να σας φανεί καλύτερο να πίνετε μόνο διαυγή υγρά για τις πρώτες 24 ώρες. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε σιγά-σιγά ήπιες τροφές στη διατροφή σας. Τέτοιες είναι οι μπανάνες, το ρύζι, η σάλτσα μήλου και οι φρυγανιές, γνωστές και ως δίαιτα BRAT.
Έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη από τέτοια διατροφή, αλλά σίγουρα δεν θα σας βλάψει. Ταυτόχρονα, αν και οι μπανάνες μπορεί να είναι εντάξει για τους ενήλικες, δεν συνιστώνται για παιδιά που έχουν κάνει εμετό. Τα κράκερ και ο πουρές πατάτας (χωρίς βούτυρο) μπορεί να προσφέρουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά.
Είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, επειδή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.
Μείνετε, επίσης, μακριά από φαγητά και ποτά που προκαλούν αέρια, διότι μπορεί να οδηγήσουν σε κράμπες στο στομάχι με διάρροια. Αυτά περιλαμβάνουν φασόλια, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, αβοκάντο και ανθρακούχα ποτά.
Εάν η διάρροια διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, αναλογιστείτε τα τρόφιμα που τρώτε, καθώς μερικά μπορεί να ερεθίζουν το έντερο σας και να επιδεινώνουν/επιμηκύνουν το πρόβλημα. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως και καστανό ρύζι, καθώς και λιπαρά και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά (συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού) και υπερβολικά γλυκές τροφές. Τα τρόφιμα που περιέχουν σορβιτόλη (τεχνητό γλυκαντικό) μπορεί επίσης να επιδεινώσουν την κατάσταση, λέει ο δρ. Bickston.
Αν η διάρροια επιμένει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, πηγαίνετε στον γιατρό
Ο γιατρός θα ελέγξει για λοιμώξεις, τροφικές δυσανεξίες και πιο σοβαρές ασθένειες. Υπάρχουν διαθέσιμα τεστ για να διαπιστωθεί εάν έχετε τροφική αλλεργία ή πάθηση, όπως δυσανεξία στην λακτόζη ή κοιλιοκάκη. Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε αυτές τις τροφές από τη διατροφή σας μόνοι σας πριν μιλήσετε με τον γιατρό σας, διότι μπορεί να αλλάξει τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.
3. Φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διακοπή μιας περιστασιακής περιόδου διάρροιας, ειδικά της λεγόμενης “διάρροιας των ταξιδιωτών”, η οποία μπορεί να προκύψει από την κατάποση μολυσμένης τροφής ή νερού σε χώρες του εξωτερικού. Αλλά ο δρ. Bickston επισημαίνει ότι τα φάρμακα που θα σας προτείνει ένας φαρμακοποιός, πρέπει να μην τα λαμβάνετε για περισσότερες από δύο ημέρες.
Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι εάν παίρνετε φαρμακευτικές θεραπείες για τη διάρροια των ταξιδιωτών, μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα νωρίτερα, αλλά θα μπορούσαν να διατηρήσουν τυχόν βακτήρια, παράσιτα ή ιούς στο σύστημά σας περισσότερο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάρροια θα υποχωρήσει από μόνη της μέσα σε λίγες μέρες. Εάν επιμένει, μιλήστε με τον γιατρό σας.
Πώς σταματάει η διάρροια: Τα γιατροσόφια
Διάρροια σημαίνει υδαρείς κενώσεις πάνω από 3 φορές την ημέρα. Οι περισσότεροι ενήλικες παρουσιάζουν διάρροια περίπου 4 φορές κάθε χρόνο. Πρακτικά κάθε άνθρωπος θα εμφανίσει διάρροια κάποια στιγμή στη ζωή του. Τα αίτια της διάρροιας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Ιούς
- Τροφική δηλητηρίαση
- Παράσιτα (σκουλήκια στα κόπρανα)
- Ακτινοθεραπεία
- Φάρμακα (συνήθη φάρμακα που προκαλούν διάρροια είναι οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων γνωστές ως πραζόλες, τα αντιβιοτικά που καταστρέφουν την φυσιολογική εντερική χλωρίδα κ.ά.)
- Προβλήματα πέψης ορισμένων τροφίμων (κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, δυσανεξία λακτόζης, κ.ά.)
- Ασθένειες του πεπτικού συστήματος (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα, μικροσκοπική κολίτιδα, παγκρεατική ανεπάρκεια κ.ά.)
- Υπερθυρεοειδισμός
- Ορισμένες μορφές καρκίνου
- Κατάχρηση καθαρτικών
- Κατάχρηση αλκοόλ
- Διαβήτης
Διάρροια: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Τα συμπτώματα της ήπιας διάρροιας περιλαμβάνουν:
- φούσκωμα ή κράμπες στην κοιλιά
- λεπτά ή χαλαρά κόπρανα
- υδαρή κόπρανα
- άμεση ανάγκη για κένωση
- σε ορισμένες περιπτώσεις, ναυτία (στομαχικές διαταραχές) και εμετός
Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, τα συμπτώματα της σοβαρής διάρροιας περιλαμβάνουν:
- αίμα, βλέννα, ή αχώνευτα τρόφιμα στα κόπρανα
- απώλεια βάρους ή αφυδάτωση (έλλειψη νερού)
- πυρετός
- έντονος πόνος
Σοβαρή διάρροια μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής ασθένειας, αν έχετε τέτοια τα συμπτώματα, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας.
Επικοινωνήστε με το γιατρό σας αν η διάρροια συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή αν έχετε πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες.
Επίσης, δείτε το γιατρό σας αμέσως, εάν ο εμετός σας εμποδίζει από την κατανάλωση υγρών για την αντικατάσταση των χαμένων υγρών.
Διάρροια: Ποιοι τύποι διάρροιας υπάρχουν;
- Οσμωτική διάρροια: Όταν κάτι στο έντερο αντλεί νερό από το υπόλοιπο σώμα. Κλασικό παράδειγμα είναι η σορβιτόλη, ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που χρησιμοποιείται σε τσίχλες και καραμέλες. Η σορβιτόλη δεν απορροφάται από τον οργανισμό αλλά προσελκύει νερό προς το έντερο, προκαλώντας διάρροια.
- Εκκριτική διάρροια: Όταν το ίδιο το σώμα απελευθερώνει νερό στο έντερο. Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης ή άλλης πάθησης.
- Εξιδρωματική διάρροια: Όταν υπάρχει αίμα και πύον στα κόπρανα. Είναι αποτέλεσμα φλεγμονώδους πάθησης, όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Διάρροια: Πώς αντιμετωπίζεται;
Η διάρροια αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, με αντιβιοτικά και φάρμακα που βελτιώνουν τη διάρροια ως σύμπτωμα.
Μην λαμβάνετε από μόνοι σας φάρμακα τύπου λοπεραμίδης (Imodium) που μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο στην κοιλιά, να προκαλέσουν αρρυθμία, ζάλη, λιποθυμία, ειδικά σε έδαφος προϋπάρχουσας αφυδάτωσης ή άλλης πάθησης.
Η λοπεραμίδη αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα που πιθανόν λαμβάνει ο ασθενής οπότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί ο θεράπων ιατρός για την αποφυγή ανεπιθύμητων ενεργειών.
Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη. Εάν η διάρροια οφείλεται σε φάρμακα, η διακοπή ή η τροποποίηση της δόσης των φαρμάκων που προκαλούν διάρροια πιθανόν να είναι αναγκαία.
Υπάρχουν τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται όσο διαρκεί η διάρροια. Ο γαστρεντερολόγος σας θα σας δώσει σχετικές αναλυτικές πληροφορίες.
Δώστε έμφαση στους κανόνες υγιεινής που περιλαμβάνουν καθαριότητα των σκευών κατά την παρασκευή του φαγητού, και στο πλύσιμο των χεριών μετά την χρήση της τουαλέτας.