Προσοχή! Ποιες βιταμίνες σχετίζονται με καρκίνο

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δείξουν οι ασθενείς με καρκίνο, καθώς κάποιες βιταμίνες σχετίζονται με την επιτάχυνση του καρκίνου. Αυτό δείχνει έρευνα από τη Σουηδία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι βιταμίνες C και Ε μπορεί να διευκολύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα. Μπορεί επίσης να ευνοούν την διασπορά του, διεγείροντας τον σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων στους όγκους.

Οι όγκοι χρησιμοποιούν τα νέα αγγεία για να τροφοδοτούνται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Έτσι μπορούν να αναπτύσσονται και να εξαπλώνονται στο σώμα.

α ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνες σε ποντίκια. Προγενέστερη έρευνα είχε δείξει πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε και n-ακετυλοκυστεΐνης διευκολύνει την εξάπλωση του καρκίνου του πνεύμονα στα τρωκτικά.

Για να καταλάβουν πως μπορεί να συμβεί αυτό, οι επιστήμονες συνέχισαν τις έρευνές τους. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ποντικιών. Στην μία, τα ζώα έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα των τρωκτικών. Στη δεύτερη, στα ποντίκια είχαν εμφυτεύσει ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα.

Οι επιστήμονες προσέθεταν στο νερό των ζώων βιταμίνες C, Ε και n-ακετυλοκυστεΐνη. Ο οργανισμός των ποντικιών εκ φύσεως παράγει βιταμίνη C, ενώ τις άλλες δύο προσλαμβάνει μόνο μέσω της τροφής.

Οι ερευνητές χορηγούσαν στα ζώα αυξημένες δόσεις των βιταμινών αυτών. Πόσο αυξημένες; «Όσο αυτές που προσλαμβάνει ένα άτομο το οποίο τρώει υγιεινά, μετά παίρνει μερικά συμπληρώματα και ύστερα πίνει ένα smoothie με τζίντζερ», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Martin Bergö, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ακαδημαϊκού κέντρου Karolinska Institutet (KI), στην Στοκχόλμη.

Τα ευρήματα

Η νέα έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο περισσότερες βιταμίνες κατανάλωναν τα ποντίκια, τόσο ταχύτερη ήταν η ανάπτυξη νέων αγγείων μέσα στους όγκους τους. Μάλιστα αυτό παρατηρήθηκε και στις δύο ομάδες των ποντικιών.

Η αυξημένη ανάπτυξη νέων αγγείων οδηγεί σε καλύτερη ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου, δήλωσε ο Dr. Bergö. Εν τούτοις, στο δημοσιευμένο άρθρο δεν παρατίθενται στοιχεία επ’ αυτού.

Ο Dr. Bergö τόνισε πως τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι πρέπει να αποκλειστούν αυτές οι βιταμίνες από την ημερήσια διατροφή. «Εάν αφαιρέσετε τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες από τη διατροφή σας, θα αρρωστήσετε για άλλους λόγους, όπως οι βιταμινικές ανεπάρκειες. Κάτι τέτοιο επίσης επηρεάζει τον καρκίνο», προειδοποίησε. «Το θέμα είναι να μην λαμβάνει κάποιος μέσω των συμπληρωμάτων, περισσότερες βιταμίνες απ’ όσες χρειάζεται ο οργανισμός του».

Αν και η έρευνα βασίστηκε σε καρκίνους του πνεύμονα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ισχύουν και για άλλες μορφές της νόσου, με τις οποίες οι όγκοι του πνεύμονα έχουν κοινούς μοριακούς μηχανισμούς.

Μην παίρνετε ποτέ αυτές τις βιταμίνες ταυτόχρονα

Αν δεν το γνωρίζατε υπάρχει κίνδυνος να παίρνατε τις βιταμίνες σας, όλα αυτά τα χρόνια, λάθος, καθώς υπαρχει περιορισμός ως προς τον συνδυασμό τους.

Αυτό οφείλεται στο ότι ο συνδυασμός διαφορετικών βιταμινών μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή τους στο σώμα σου, άλλες φορές με το να χειροτερέψει την κατάσταση και άλλες να τη βελτιώσει.

Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, επηρεάζοντας την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε θεραπείας και αυξάνοντας τις παρενέργειες.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Είναι σημαντικό πριν λάβεις οποιοδήποτε χάπι, είτε είναι θεραπεία, αντιβίωση ή απλά βιταμίνη, να διαβάσεις τις οδηγίες που θα σε κατατοπίσουν για το πώς πρέπει να το λαμβάνεις. Για παράδειγμα, κάποια φάρμακα πρέπει να καταναλώνονται πριν ή μετά το φαγητό, μία, δύο ή τρεις φορές την ημέρα, αφού υπόκεινται σε κάποιους “κανόνες”. Το ίδιο λοιπόν συμβαίνει και με τις βιταμίνες, αφού ορισμένες δεν συνδυάζονται με άλλες βιταμίνες – πολλές φορές και με το ίδιο το φαγητό.

Βιταμίνη C και Βιταμίνη B12 

Όσο κι αν οι δύο αυτές βιταμίνες αποτελούν εξαιρετικά σημαντικές για τον οργανισμό, δεν πρέπει να λαμβάνονται μαζί. Ο λόγος; Η υψηλή δοσολογία σε βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12 που μεταβολίζεται στο σώμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 2 ώρες μετά από τη βιταμίνη Β12.

Μαγνήσιο και ασβέστιο

Όσο κι αν τα δύο μεταλλικά στοιχεία στην πραγματικότητα λειτουργούν μεταξύ τους, αν δεν ληφθούν στις κατάλληλες δόσεις, υπάρχει πρόβλημα. Ειδικότερα, το μαγνήσιο βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου, όμως η μεγάλη ποσότητα ασβεστίου μειώνει την απορρόφηση του μαγνησίου. Για να είσαι σίγουρη, συμβουλεύσου τον γιατρό σου σχετικά με τις σωστές δοσολογίες που πρέπει να λαμβάνεις για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες 

Η προσοχή στους συνδυασμούς, ωστόσο, δεν πρέπει να αφορά μόνο τις βιταμίνες που αλληλεπιδρούν η μία με την άλλη, αλλά και εκείνες που φαινομενικά δεν θα είχαν πρόβλημα μεταξύ τους. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα, ανάμεσα στη βιταμίνη D και τη βιταμίνη B12 δεν υπάρχει πρόβλημα να ληφθούν μαζί, ωστόσο δεδομένου ότι η πρώτη είναι λιποδιαλυτή – πράγμα που σημαίνει πως απορροφάται καλύτερα με το φαγητό- και η δεύτερη υδατοδιαλυτή – πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί με άδειο στομάχι- καταλαβαίνουμε πως ο συνδυασμός ακυρώνεται εκ προοιμίου. Το ίδιο συμβαίνει με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη D, οι οποίες καλύτερα να λαμβάνονται σε διαφορετικές ώρες.

Σίδηρος και πράσινο τσάι

Όσο κι αν έχεις συνηθίσει να απολαμβάνεις το πράσινο τσάι σου κάθε πρωί, ίσως καλύτερα να το αλλάξεις ώρα, αν χρειαστεί την ίδια στιγμή να λάβεις το συμπλήρωμα σιδήρου σου. Συγκεκριμένα, το κύριο συστατικό του πράσινο τσαγιού είναι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που αλληλεπιδρά με τον σίδηρο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απορρόφησή του. Μάλιστα, μια έρευνα από το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού οδήγησαν στην ανάπτυξη σιδηροπενίας.

Δεν θα πιστεύετε ότι αυτές οι τροφές αδυνατίζουν

Κι όμως υπάρχουν συνδυασμοί τροφών που είναι νόστιμοι και δεν παχαίνουν!

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που, λόγω υφής, σύνθεσης και συστατικών, προκαλούν μέχρι και 50% υψηλότερες καύσεις, ενώ κάποια άλλα έχουν «αρνητικές θερμίδες», δηλαδή για να τα χωνέψουμε ξοδεύουμε περισσότερες θερμίδες από όσες μας δίνουν.

Παρόλα αυτά όμως καμία τροφή δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική από μόνη της εάν δεν εντάσσεται σε μια ευρύτερη υγιεινή διατροφή και άσκηση. “Θαύματα” δεν γίνονται! Ωστόσο, εάν θέλετε απλά να ενισχύσετε τις καύσεις του οργανισμού σας, μπορείτε να επιλέξετε κάποιον από τους παρακάτω συνδυασμούς.

Νόστιμοι συνδυασμοί τροφίμων

1. Αβγό + ντομάτα + παξιμάδι κρίθινο

Δυναμικό πρωινό ξεκίνημα. Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό, δεν ανεβάζει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχει υψηλότερο κορεσμό της πείνας και ενέργεια που διαρκεί.

2. Βρώμη + γάλα αμυγδάλου + ξερά φρούτα

Εξαιρετικό πρωινό γεύμα. Ενισχύει τη θρεπτική πληρότητα και τη διατροφική αξία των επιμέρους τροφίμων, επιβραδύνει τη στομαχική κένωση και το ρυθμό απελευθέρωσης ενέργειας.

3. Γιαούρτι στραγγιστό + φράουλες + στέβια

Εύκολο και γρήγορο σνακ. Ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκό, καταπολεμά τη νευρικότητα, συμβάλλει στην προστασία της μυϊκής μάζας.

4. Λαχανικά τουρλού + τυρί φέτα

Κλασικός εποχικός συνδυασμός. Τα διαφορετικά λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Μειώνουν την απορρόφηση των λιπαρών από τη φέτα και ενισχύουν τον οργανισμό με κάλιο, το οποίο εξισορροπεί την πρόσληψη νατρίου.

5. Φασόλια + καλαμπόκι + πράσινα λαχανικά

Έξυπνος χορτοφαγικός συνδυασμός. Βελτιώνει την πληρότητα του γεύματος σε αμινοξέα, ενισχύει το γαστρεντερικό σύστημα με πρεβιοτικές ίνες, ελαττώνει την ποσότητα αμύλου που μπορεί να αποθηκευτεί ως σωματικό λίπος.

6. Σουβλάκι κοτόπουλου + ρύζι καστανό + λαχανικά

Ιδανικό για βραδινό. Παρατείνει τη διάρκεια του γεύματος, χορταίνει την πείνα χωρίς πολλές θερμίδες, αυξάνει το θερμιδικό κόστος της πέψης χωρίς να βαραίνει το στομάχι.

7. Τσάι πράσινο + χυμός λεμονιού

Το ίδιο απολαυστικό ζεστό. Ή δροσερό Συνεισφέρει στην πληρέστερη ενυδάτωση, επιταχύνει το ρυθμό των καύσεων, μειώνει την αποθήκευσης γλυκόζης στα λιποκύτταρα, δρα αντιοξειδωτικά και αναζωογονητικά.

8. Ψάρι + χόρτα

Σίγουρη επιλογή. Ψάρια και θαλασσινά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, ω-3 λιπαρών και ιωδίου, τα οποία εντείνουν τις καύσεις. Τα χόρτα είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά και αδιάλυτες φυτικές ίνες και δεν εμποδίζουν την απορρόφηση των ω-3 λιπαρών ή του ιωδίου από το θυρεοειδή.

9. Κεφίρ + Μήλο + Αχλάδι

Ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου, βελτιώνει την απόδοση του πεπτικού συστήματος και προκαλεί ήπια αποτοξίνωση με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη καύση λίπους.

10. Κινόα + Αμύγδαλα + Καρότα

Πλούσιο σε βραδυφλεγείς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και μαγνήσιο. Περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, είναι ιδιαίτερα χορταστικό, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Έξι τροφές που δεν θα πιστεύετε ότι έχουν ζάχαρη

Μπορεί να νομίζετε ότι ακολουθείτε μια διατροφή χωρίς ζάχαρη, όμως η αλήθεια να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Η – όχι και τόσο γλυκιά – αλήθεια είναι πως η ζάχαρη κρύβεται παντού. Ακόμα και σε προϊόντα που ίσως πιστεύετε ότι είναι υγιεινά.

Ξεπερνάμε εύκολα τα επιτρεπτά όρια ζάχαρης

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία, οι γυναίκες, για παράδειγμα, πρέπει να λαμβάνουν μέχρι 6 κουταλάκια του γλυκού ή αλλιώς 100 θερμίδες ζάχαρης της μέρα. Αν σκεφτείτε ότι μια και μοναδική μπάρα δημητριακών περιέχει περισσότερη ζάχαρη από αυτή που προτείνεται, μπορείτε να φανταστείτε πως ακόμα και οι άνθρωποι που κάνουν πολύ υγιεινή διατροφή, τρώνε πολλή ζάχαρη.

Η ζάχαρη κρύβεται… και στις ετικέτες

Το ανησυχητικό είναι πως ακόμα και αν αποφεύγετε αυστηρά τα πράγματα που γνωρίζετε ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, όπως για παράδειγμα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα διάφορα σνακς, ενδέχεται να καταναλώνετε πολύ περισσότερη απ’ όση συνειδητοποιείτε. Ένας από τους λόγους που αυτό συμβαίνει είναι πως η ζάχαρη έχει μια τάση να κρύβεται πίσω από άλλες ονομασίες που την κάνουν να ακούγεται πιο υγιεινή απ’ όσο είναι (όπως πχ. Σιρόπι ρυζιού).

Χωρίς λιπαρά, αλλά… φουλ στη ζάχαρη;

Ένα άλλο πρόβλημα είναι το εξής: Η ζάχαρη συχνά προστίθεται στα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά για να βελτιώσει τη γεύση. Έτσι, ενώ το πρωινό σας γιαούρτι που είναι «χωρίς λιπαρά», είναι πολύ πιθανό να περιέχει αρκετή ζάχαρη.

Ποιο είναι, τελικά, το θέμα με το πρόσθετο συστατικό που έχει τόσο καλή γεύση; Η ζάχαρη, όπως ήδη ίσως γνωρίζετε, ενοχοποιείται για πολλά προβλήματα υγείας, από την παχυσαρκία και τον διαβήτη, μέχρι και τον καρκίνο.
Δείτε, λοιπόν, παρακάτω 6 μη αναμενόμενα προϊόντα που δεν έχουν γλυκιά γεύση, ωστόσο περιέχουν αρκετή ζάχαρη.

  1. Ψωμί. Ακόμα και τα ψωμιά ολικής άλεσης ενδέχεται να περιέχουν διάφορα είδη ζάχαρης.
    2. Dressing Σαλάτας.Η ζάχαρη προστίθεται στα dressing για να ενισχύσει τη γεύση. Προτιμήστε ένα dressing με πλήρη λιπαρά και χωρίς ζάχαρη ή ακόμα καλύτερα, φτιάξτε το δικό σας με ελαιόλαδο και ξύδι.
    3. Γιαούρτι με γεύσεις.Προτιμήστε απλό γιαούρτι και προσθέστε εσείς τα φρούτα.
    4. Σάλτσα μακαρονιών. (Εννοείται πως η κέτσαπ περιέχει αρκετή!)
    5. Κατεψυγμένα φρούτα και κομπόστα. Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε κάτι από τα δύο, ελέγξτε τα συστατικά. Τα φρούτα πρέπει να είναι το μοναδικό συστατικό.
    6. Φυστικοβούτυρα. Επιλέξτε αυτά που φτιάχνονται μόνο με ξηρούς καρπούς και λίγο αλάτι.