Από προσωπαγνωσία πάσχει ο διάσημος ηθοποιός Μπραντ Πιτ, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο GQ. Πρόκειται για μια σπάνια διαταραχή που κάνει τους ανθρώπους να μην αναγνωρίζουν πρόσωπα.
Ο 58χρονος ηθοποιός δεν έχει διαγνωστεί επίσημα, ωστόσο τα συμπτώματα που έχει τον κάνουν να πιστεύει ότι έχει το εν λόγω σύνδρομο. «Κανείς δεν με πιστεύει! Θέλω να γνωρίσω και κάποιον άλλο που να αντιμετωπίζει κάτι παρόμοιο» δήλωσε στο περιοδικό GQ για το τεύχος του Αυγούστου.
Οι υποψίες του χρονολογούνται από το 2013, όταν είχε πει στο Esquire ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι «εγωιστής» και «αλαζόνας» επειδή δεν τους θυμάται. «Αλλά είναι ένα μυστήριο για μένα, φίλε. Δεν μπορώ να καταλάβω ένα πρόσωπο», είπε.
Τι είναι η διαταραχή από την οποία πιστεύει ότι πάσχει ο Μπραντ Πιτ
Η προσωπαγνωσία είναι μια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει την αντίληψη του προσώπου ή την ικανότητα αναγνώρισης οικείων προσώπων. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι: η επίκτητη και η αναπτυξιακή.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η επίκτητη προσωπαγνωσία εμφανίζεται μετά από εγκεφαλική βλάβη, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο τραύμα στο κεφάλι. Η αναπτυξιακή προσωπαγνωσία εμφανίζεται χωρίς καμία εγκεφαλική βλάβη. «Μπορεί να έχει γενετική συνιστώσα και να εμφανίζεται σε οικογένειες», υποστηρίζει το NHS.
Οπως επίσης αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, η προσωπαγνωσία δεν προκαλείται από απώλεια μνήμης, τύφλωση ή μαθησιακή δυσκολία, αν και συναντάται πιο συχνά σε άτομα με αυτισμό συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, μελέτες έχουν δείξει ότι 1 στους 50 ανθρώπους έχει κάποια μορφή προσωπαγνωσίας, με την αναπτυξιακή να είναι η πιο συχνή.
Πώς διαγιγνώσκεται η προσωπαγνωσία και ποια είναι τα συμπτώματα
Ο Μπραντ Πιτ δεν έχει υποβληθεί σε καμία επίσημη εξέταση. Αλλά όταν το κάνει, πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη δοκιμασία της ικανότητάς του να αναγνωρίζει πρόσωπα, όπως για παράδειγμα την προβολή μιας σειράς προσώπων και τη μετέπειτα ικανότητά του να τα θυμηθεί, σχολιάζοντας την ηλικία, το φύλο ή την έκφραση του προσώπου τους.
Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της προσωπαγνωσίας που έχει ένα άτομο και το πόσο σοβαρή είναι. Παρ’ όλα αυτά περιλαμβάνουν:
- Αδυναμία αναγνώρισης ή διαφοροποίησης προσώπων που δεν γνωρίζουν καλά
- Δυσκολία αναγνώρισης ενός ατόμου σε διαφορετικό περιβάλλον
- Αδυναμία αναγνώρισης των αγαπημένων προσώπων (προχωρημένη προσωπαγνωσία)
- Αδυναμία αναγνώρισης του εαυτού τους (προχωρημένη προσωπαγνωσία)
Ποια είναι η θεραπεία της προσωπαγνωσίας;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τι προκαλεί την πάθηση ενώ παράλληλα αναπτύσσονται διάφορα προγράμματα εκπαίδευσης, για να βοηθήσουν στη βελτίωση της αναγνώρισης προσώπων.
Η προσωπαγνωσία λέγεται, επίσης, ότι είναι μια ασθένεια κοινωνικού άγχους, επειδή τα άτομα με τη διαταραχή αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις και «τα συναισθήματα κατάθλιψης είναι συνηθισμένα», σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS).
Ο Μπραντ Πιτ έχει δήλωσε ότι το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία για να «μένει στο σπίτι». «Συναντάς τόσους πολλούς καταραμένους ανθρώπους», δήλωσε στο Esquire. «Και μετά τους ξανασυναντάς».