Η δίαιτα των βραστών αυγών για απώλεια 10 κιλών – Πρόγραμμα

Δίαιτα: Αυτή η δίαιτα έχει ως βασικό συστατικό τα αυγά και υπόσχεται να γίνει το μέσο για να χάσετε 10 κιλά.

Αν λοιπόν επιθυμείτε να χάσετε το περιττό βάρος ή να διορθώσετε σημεία του σώματός σας με τα οποία δεν έχετε συμφιλιωθεί ή για να βελτιώσετε την υγεία σας. Σε κάθε περίπτωση, είστε αποφασισμένη να κάνετε την προσπάθεια σας.

Και κάπως έτσι φτάνετε στο σημείο που αναρωτιέστε τι δίαιτα να προτιμήσετε αυτή τη φορά και αν υπάρχει κάποια καινούρια η οποία κάνει τη μεγάλη διαφορά, θα κάνει το outsider να γίνει φαβορί.

Είτε να είστε στην αφετηρία, είτε λίγο πριν τον τερματισμό και χρειάζεστε ένα boost (εκεί που έχετε χάσει έναν άλφα αριθμό κιλών και σας έχουν μείνει 2-3), αυτή η δίαιτα μπορεί να κολληθεί στο ψυγείο σας.

Μιλάμε για τη δίαιτα των βραστών αυγών. Πρόκειται για μια πρωτεΐνική δίαιτα-αστραπή που επιταχύνει το μεταβολισμό και την καύση του λίπους, καταστέλλοντας παράλληλα την επιθυμία για λιπαρά φαγητά (ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι συγγραφείς της) με το τελικό αποτέλεσμα των κιλών που υπόσχεται να χάσετε να φτάνει στα 10. Κι όλα αυτά σε 2 εβδομάδες.

Το διατροφικό πρόγραμμα, του οποίου «ναυαρχίδα» είναι τα αυγά, περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε καθαρή πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι. Απαγορεύει την κατανάλωση πρόχειρου και γρήγορου φαγητού, τα αναψυκτικά, τη ζάχαρη και το πολύ αλάτι, όπως επίσης και το αλκοόλ.

Τα λαχανικά που συμπεριλμμβάνονται στο πρόγραμμα είναι: γκρέιπφρουτ, μπρόκολο, σπαράγγια, κολοκυθάκια, μανιτάρια και σπανάκι ενώ από φρούτα επιτρέπεται το γκέιπφρουτ ή οποιοδήποτε άλλο όξινο φρούτο π.χ. πορτοκάλι.

Όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται να είστε αρκετά αποφασισμένη για να την ακολουθήσετε τις αυστηρές διατροφικές επιλογές που επιτάσσει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να πίνετε νερό. Πολύ νερό. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι 6-8 ποτήρια την ημέρα (αυτό που ξέρουμε δηλαδή) και βοηθά στον περιορισμό της επιθυμίας για «πειρασμούς».

Κάπου εδώ ίσως να έχετε αναρωτηθεί αν έχει παρενέργειες. Η πιο συνηθισμένη είναι η απώλεια ενέργειας λόγω της έλλειψης υδατανθράκων, πράγμα που δυσκολεύει λίγο τα πράγματα αν θέλετε να ασκείστε παράλληλα. Γι’ αυτό, πριν αγοράσετε 2 ντουζίνες αυγά και ξεκινήσετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε το διαιτολόγο σας. Επιπλέον, να θυμάστε ότι δεν πρέπει να την κάνετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Δίαιτα με βραστά αυγά: Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα κρατάει δύο εβδομάδες και σας το παραθέτουμε ενδεικτικά. 

η εβδομάδα

Δευτέρα

Πρωινό: 2 βραστά αυγά + 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 2 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως +  φρούτα
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο + 1 μεγάλή σαλάτα (που μπορεί να αποτελείται από τα προαναφερθέντα επιτρεπόμενα λαχανικά)

Τρίτη

Πρωινό: 2 βραστά αυγά +1 φρούτο
Μεσημεριανό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο+πράσινη σαλάτα
Βραδινό: 1 πορτοκάλι + 1 σαλάτα+ 2 βραστά αυγά

Τετάρτη

Πρωινό: 2 βραστά αυγά+ 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 1 ντομάτα + 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως+ τυρί χαμηλών λιπαρών
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο + σαλάτα

Πέμπτη

Πρωινό: 2 βραστά αυγά+ 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 1 φρούτο
Βραδινό: Μαγειρεμένο κοτόπουλο

Παρασκευή

Πρωινό: 2 βραστά αυγά
Μεσημεριανό: 2 βραστά αυγά + λαχανικά στον ατμό
Βραδινό: Ψητό ψάρι + σαλάτα

Σάββατο

Πρωινό: 2 βραστά αυγά
Μεσημεριανό: Φρούτα
Βραδινό: Κοτόπουλο στον ατμό + σαλάτα

Κυριακή

Πρωινό: 2 βραστά αυγά + φρούτα
Μεσημεριανό: Σαλάτα ντομάτα + λαχανικά στον ατμό με κοτόπουλο
Βραδινό: Λαχανικά στον ατμό

Δίαιτα του αυγού: Αναλύοντας την ανατομία ενός αυγού

Ανατομικά, από έξω προς τα μέσα, το αυγό αποτελείται από: το κηρώδες επίστρωμα, το κέλυφος (τσόφλι), την κελυφική μεμβράνη, το ασπράδι (λεύκωμα αυγού, Ωολεύκωμα), τις χάλαζες, τον κρόκο (λέκιθος, κροκάδι), το βλαστόδισκο.

Κέλυφος

Το κέλυφος αποτελείται από: ανόργανες ουσίες 94,5%, νερό 1,5%, κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%, περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα.

Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας. Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.

Ασπράδι

Το ασπράδι (λεύκωμα) σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού.

Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%, λίπος 0,25%, τέφρα 0,6%, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%, μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων. Το ασπράδι έχει περίπου 16 θερμίδες.

Κρόκος

Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα.

Έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%, τέφρα 1,3%, υδατάνθρακες, 1,1-2%.

Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D). Ο κρόκος έχει περίπου 54 θερμίδες.

Δίαιτα του αυγού: Η θρεπτική αξία του αυγού

Το αυγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές, δηλαδή περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Πρωτεΐνη

Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών των αυγών, είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού και χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται κατά 45% από πρωτεΐνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθόσον περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας.

Ένα αυγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνες ενός άνδρα και το 14% μιας γυναίκας.

Λίπος

Από τα 5 γραμμάρια λίπους που περιέχει ένα αυγό μεγάλου μεγέθους, μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο λίπος. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια. Το 56% των θερμίδων ενός αυγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες.

Η περιεκτικότητα σε λίπος των αυγών είναι πολύ κοντά στις οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα λίπη.

Μέταλλα & βιταμίνες

Τα αυγά είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες όπως: ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.α.

Αντιοξειδωτικά

Το αυγό περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. σελήνιο). Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεΐνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιέχοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

Χολίνη

Η χολίνη βρίσκεται κυρίως στα αυγά. Έρευνες έδειξαν ότι αν υπάρχει έλλειψη χολίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έχουμε κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, με συνέπεια τα βρέφη να γεννιούνται είτε με ατελή μνήμη είτε με μειωμένη ικανότητα μνήμης, χαρακτηριστικό που θα τα συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή τους. Η χορήγηση αυξημένων επιπέδων χολίνης στο έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε ικανότητα μνήμης άνω του μέσου όρου.

Δίαιτα του αυγού: Τα οφέλη του αυγού για τον άνθρωπο

Το αυγό είναι μια τροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη με κυριότερατα παρακάτω :

  • Χαρίζει δυνατούς μυς: Η πρωτεΐνη των αυγών βοηθά τους μυς να δουλεύουν σωστά, ενώ ταυτόχρονα επιβραδύνει το ρυθμό που χάνεται η μυϊκή μάζα.
  • Συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου: Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, της μνήμης και του μεταβολισμού, με πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β να παρέχουν τα οφέλη τους.
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό: Η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Β12 και το σελήνιο του αυγού αποτελούν σημαντικά στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας του ανοσοποιητικού.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων: Η χολίνη των αυγών παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, το οποίο συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.
  • Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά του συστατικά όπως το φυλλικό οξύ βοηθούν στην πρόληψη γενετικών ανωμαλιών, όπως π.χ. της δισχιδούς ράχης.
  • Ωφελεί την όραση: Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη του βοηθούν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης σε προχωρημένες ηλικίες.
  • Συμβάλλει στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του: Η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη που βρίσκουμε στα αυγά προσφέρει κορεσμό για περισσότερη ώρα, που σημαίνει ότι μειώνεται το τσιμπολόγημα και η αύξηση της πρόσληψης θερμίδων μέσα στην ημέρα.
  • Τονώνει την επιδερμίδα: Κάποιες βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκουμε στα αυγά, όπως η βιταμίνη Α, προωθούν το υγιές δέρμα και εμποδίζουν την καταστροφή των ιστών του σώματος. Γενικότερα, ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει σε μια υγιή συνολική εμφάνιση.
  • Κάνει καλό στα οστά: Τα αυγά αποτελούν διατροφικές πηγές βιταμίνη D η οποία παίζει ρόλο στην υγεία των οστών, συμβάλλοντας στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.