Προβλήματα ούρησης στις γυναίκες – Οι αιτίες

Οι αιτίες που προκαλούν προβλήματα ούρησης στις γυναίκες είναι πολλές και πολλές φορές τα προβλήματα μένουν άλυτα.

Δεδομένου ότι η πλήρης ίαση δεν είναι πάντοτε δυνατή, η διαχείρισή τους στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων με κάθε διαθέσιμο – κατά περίπτωση – θεραπευτικό μέσο, προκειμένου οι ασθενείς να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.

Οι πιο συχνές αιτίες

Οι πιο συχνές διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία της ούρησης στις γυναίκες είναι:

  • Σταγονοειδής αποβολή ούρων
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης
  • Μείωση της ροής των ούρων

Η συχνότερη από τις αιτίες είναι η υπολειτουργικότητα του εξωστήρα μυ της κύστης. Πιθανή, αλλά όχι συνηθισμένη, είναι η απόφραξη στο ύψος του αυχένα της ουροδόχου κύστης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει και οι δύο καταστάσεις.

Εγκεφαλικές βλάβες και γήρανση

Οι εγκεφαλικές βλάβες και άλλες παθήσεις του νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν υπολειτουργικότητα του εξωστήρα ή μη συστολή του.

Η γήρανση, επίσης, είναι ένας συχνός λόγος αδυναμίας του εξωστήρα. Μπορεί να προκληθεί από εκφύλιση και να επηρεάσει την ικανότητά του να διατηρήσει παρατεταμένη σύσπαση για να αδειάσει εντελώς την ουροδόχο κύστη.

Βεβαίως, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η εμμηνόπαυση, η δυσκοιλιότητα, η καθιστική ζωή, η χορήγηση αναισθησίας.

Ανατομικά και λειτουργικά αίτια

Οι αιτιώδεις παράγοντες για την απόφραξη στο ύψος του αυχένα της ουροδόχου κύστης είναι είτε ανατομικοί είτε λειτουργικοί. Στους ανατομικούς περιλαμβάνεται η πρόπτωση πυελικών οργάνων, π.χ. της μήτρας. Αυτό συμβαίνει στο 2% των γυναικών με 1ου και 2ου βαθμού πρόπτωση και έως 33% με 3ου και 4ου βαθμού.

Τι εξετάσεις απαιτούνται για τη διάγνωση

Για την ακριβή διάγνωση των προβλημάτων ούρησης στις γυναίκες, τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογούνται με ουροδυναμικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται η μείωση της ροής των ούρων, η διακοπτώμενη ούρηση, η μη πλήρης κένωση της ουροδόχου κύστης, η ανάγκη άμεσης επαναληπτικής ούρησης, η εξαρτώμενη από τη θέση ούρηση και η σταγονοειδής απώλεια ούρων μετά την ούρηση.

Πέραν της κλινικής εξέτασης, χρήσιμο εργαλείο για τη διάγνωση είναι τα αντικειμενικά δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη υγρών, τη συχνότητα της ούρησης, τον συνολικό όγκο και τους μέγιστους όγκους των ούρων που αποβλήθηκαν, καθώς και τα επεισόδια ακράτειας.

Η θεραπεία των προβλημάτων ούρησης

Για τη θεραπεία των διαταραχών ούρησης στις γυναίκες υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις, ανάλογα με την τελική διάγνωση και εάν ο στόχος είναι ο εξωστήρας, η έξοδος της ουροδόχου κύστης ή και τα δύο. Πρέπει δηλαδή να στοχεύει είτε στην αύξηση της συσταλτικότητας της ουροδόχου κύστης, είτε στη μείωση της αντίστασης στην ούρηση, είτε και στα δύο. Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, που κυμαίνονται από την συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή, έως τις χειρουργικές θεραπείες, ανάλογα με το πρόβλημα.

Πρέπει ή όχι να ουρούμε μετά το σεξ;

Πρέπει να αδειάζουν την ουροδόχο κύστη τους οι γυναίκες μετά το σεξ  και αν ναι πόσο σύντομα;

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες.

Αν είστε γυναίκα, σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μετά το σεξ είναι να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας. Ποια είναι η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την σύσταση και πόσο σημαντική είναι στ’ αλήθεια η ούρηση μετά το σεξ;

«H ούρηση αποτελεί το… πλυστικό μηχάνημα της ουρήθρας», απαντά η Dr. Salena Zanotti,  μαιευτήρας-γυναικολόγος στην Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Όταν αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας, τα ούρα απομακρύνουν τα μικρόβια που προσπαθούν να εισβάλλουν μέσω της ουρήθρας στο ουροποιητικό και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ουρολοίμωξης. Ωστόσο η μέθοδος αυτή δεν αποτελεί πανάκεια. Ούτε θα έρθει το τέλος του κόσμου, αν μια γυναίκα δεν ουρήσει μετά το σεξ».

Οι ουρολοιμώξεις, κυρίως οι κυστίτιδες, είναι πολύ συνηθισμένες μετά το σεξ. Αιτία γι’ αυτό είναι η τριβή από την σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να διασπείρει βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά μπορεί να μεταδοθούν με το στοματικό, το κολπικό ή το πρωκτικό σεξ.

ι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις ουρολοιμώξεις, λόγω της ανατομίας τους. Η ουρήθρα τους έχει μικρότερο μήκος και βρίσκεται πιο κοντά στον πρωκτό απ’ ό,τι στους άνδρες. Οι ιδιαιτερότητες αυτές διευκολύνουν την είσοδο βακτηρίων στο εσωτερικό της και τη μετακίνηση τους προς την ουροδόχο κύστη.

Αυτός είναι και ο λόγος που η ούρηση μετά το σεξ συνιστάται κυρίως στις γυναίκες ως μέσον πρόληψης (έως ένα βαθμό) των ουρολοιμώξεων. Ωστόσο οι επιστημονικές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει οριστικά ότι παρέχει αυτό το όφελος, διευκρινίζει η Dr. Zanotti. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα σας βλάψει σε κάτι.

Προσοχή όμως. Αν θέλετε να ακολουθήσετε αυτή την τακτική, προσπαθήστε να ουρείτε το πρώτο ημίωρο μετά το σεξ. Όταν περάσουν τα πρώτα 30 λεπτά, τα βακτήρια είναι πιθανό να έχουν ήδη εξαπλωθεί, λέει η ειδικός.

Οι άνδρες επίσης δεν θα πάθουν κάτι, αν ουρούν μετά το σεξ, αλλά δεν έχουν να περιμένουν και κάποιο ιδιαίτερο όφελος. Η δική τους ουρήθρα έχει πολύ μεγαλύτερο μήκος από την γυναικεία και έτσι σπανίως παθαίνουν ουρολοιμώξεις λόγω σεξ. Στη δική τους περίπτωση οι συνηθέστερες αιτίες των ουρολοιμώξεων είναι η νεφρολιθίαση και η διόγκωση του προστάτη.

Σε τι δεν βοηθάει η ούρηση μετά το σεξ

Μολονότι η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη στις γυναίκες, δεν είναι – όπως προαναφέρθηκε – πανάκεια. Δεν έχει καμία σχέση με την εγκυμοσύνη, ούτε με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τονίζει η Dr. Zanotti.

Το ουρογεννητικό σύστημα δεν είναι ενιαίο, εξηγεί. Άλλο είναι το ουροποιητικό και άλλο το σύστημα των γεννητικών οργάνων. Η ουρήθρα είναι ανεξάρτητη από τον κόλπο και έτσι η ούρηση δεν μπορεί να «ξεπλύνει» τα σπερματοζωάρια από τον κόλπο. Ούτε μπορεί να επηρεάσει τη διέλευσή τους από αυτόν προς τις σάλπιγγες όπου θα γίνει (ή δεν θα γίνει) η σύλληψη.

Για τον ίδιο λόγο η ούρηση δεν μπορεί να σας προστατεύσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Για να προστατευθείτε από αυτά και από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη πρέπει πάντοτε να κάνετε σεξ με προφυλακτικό.

Που οφείλεται το «κάψιμο»

Πολλές γυναίκες που ουρούν μετά το σεξ, αναφέρουν ότι νιώθουν ένα αίσθημα καύσου (κάψιμο). Η αίσθηση αυτή δεν σημαίνει υποχρεωτικώς ότι έχει αρχίσει μια ουρολοίμωξη. Μπορεί απλώς να έχει ερεθιστεί από το σεξ η ουρήθρα ή η ευρύτερη ουρογεννητική περιοχή.

«Ο κολπικός ερεθισμός μοιάζει με την ουρολοίμωξη, με την έννοια ότι προκαλούν παρόμοια συμπτώματα (κάψιμο και συχνουρία)», εξηγεί η Dr. Zanotti. «Αν τα συμπτώματα αυτά υποχωρήσουν σε 1-2 μέρες, πιθανώς οφείλονται σε ερεθισμό. Αν επιμείνουν, μπορεί να οφείλονται σε ουρολοίμωξη».

Σε κάθε περίπτωση, αν παρά την ούρηση μετά το σεξ, εκδηλώνετε συχνά συμπτώματα ουρολοίμωξης, μην τα αγνοήσετε. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν και τι θα μπορούσατε να κάνετε προληπτικά και ποιες θεραπευτικές επιλογές έχετε.

Γιατί δεν… πρέπει να φοράτε εσώρουχα μετά το σεξ

Οι κινήσεις που θα προστατεύσουν την υγεία του κόλπου σας μετά το σεξ.

Θα το έχετε ακούσει, ή διαβάσει… ένα εκατομμύριο φορές: Οι γυναικολόγοι λένε ότι πρέπει να ουρείτε πάντοτε μετά το σεξ για να αποφύγετε μια πιθανή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Ωραία, αλλά τι άλλο πρέπει να κάνετε μετά το σεξ; Πώς ακριβώς αυτές οι κινήσεις διατηρούν τον κόλπο σας σε καλή και υγιεινή κατάσταση; Οι υπεύθυνοι του έγκυρου health.com έθεσαν αυτές τις ερωτήσεις στην δρ. Sara Twogood, επίκουρη καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο πανεπιστήμιο Keck της Νοτίου Καλιφόρνιας.

Απ’ ό,τι φαίνεται, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το σεξ, αλλά να κάνετε πρώτα κάποια απλά πράγματα…

Προσπαθήστε να ουρήσετε

Ακόμα κι αν η ουροδόχος κύστη σας δεν είναι γεμάτη, προσπαθήστε να κατουρήσετε ούτως ή άλλως. Η ροή των ούρων θα βοηθήσει να απομακρύνετε βακτηρίδια από την ουρήθρα σας, λέει η δρ. Twogood. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν τα βακτήρια που ζουν κανονικά στον κόλπο, ή στο παχύ έντερο ωθούνται ακούσια στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό αν ανήκετε σε εκείνες τις γυναίκες που παθαίνουν συχνά-πυκνά ουρολοίμωξη.

Σκουπιστείτε

Το σεξ είναι… εξ ορισμού μια… μπλεγμένη κατάσταση. Το σπέρμα, ο ιδρώτας, τα λιπαντικό και τα κολπικά υγρά μπορούν όλα να αφήσουν την ευαίσθητη περιοχή σας αρκετά υγρή. Μια έξυπνη ιδέα να πάρετε μια πετσέτα, ή λίγο χαρτί τουαλέτας και να σκουπίσετε την υπερβολική υγρασία. Τα βακτήρια και η ζύμη ευδοκιμούν σε υγρές συνθήκες. Αν δεν απομακρύνετε την υγρασία αυξάνονται οι πιθανότητες μόλυνσης από ζυμομύκητες, λέει η δρ. Twogood.

«Η υγρασία είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε, ειδικά σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς σε ζυμομύκητες”, λέει η ίδια. Δεν χρειάζεται να σκουπίζεστε σκληρά, ή έντονα. Με απλά ακουμπήματα ο κόλπος σας θα στεγνώσει. Αν νιώθετε ότι είναι απαραίτητο, πλυθείτε πρώτα με καθαρό νερό και άοσμο σαπούνι και στεγνώστε καλά.

Απλά μην χρησιμοποιείτε αρωματικά ή αρωματισμένα σαπούνια. Επίσης, το καλοκαίρι, μην πηγαίνετε στην θάλασσα για να… ξεπλυθείτε. “Ο κόλπος, με τις φυσικές του εκκρίσεις και το όξινο περιβάλλον, θα αυτο-καθαριστεί”, αναφέρει η δρ. Twogood.

Μην φοράτε εσώρουχα μετά το σεξ

Αν δεν θέλετε να κοιμηθείτε ολόγυμνες, βάλτε μόνο το νυχτικό σας, ή μια χαλαρή πυτζάμα από ύφασμα που αναπνέει καλά. Μην βάλετε εσώρουχα μέχρι το πρωί, αλλιώς μπορεί να δημιουργηθεί λοίμωξη. Το να κοιμηθείτε χωρίς εσώρουχα βοηθάει να αφήσετε τον κόλπο σας να “αναπνεύσει”. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από ζύμη, ή άλλη κνησμώδη κατάσταση.

Προσοχή! Τι δεν πρέπει να κάνετε μετά το σεξ

Το ασφαλές σεξ και η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν θα πρέπει να είναι οι μοναδικές σας έγνοιες, όσον αφορά την καλή υγεία και την σεξουαλική επαφή.

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που οφείλετε να κάνετε μετά το σεξ, για να μην έχετε ποτέ πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με αυτό.

Τι πρέπει να κάνετε μετά τα σεξ και τι ΠΟΤΕ

ΝΑΙ – Πλυθείτε

Δεν χρειάζεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να τρέξετε στο ντους αμέσως. Αλλά το να καθαρίσετε απαλά τον εαυτό σας μετά το σεξ θα σας προστατεύσει από μολύνσεις, όπως η ουρολοίμωξη. Πλύνετε την περιοχή γύρω από (όχι μέσα!) τα γεννητικά σας όργανα με απλό ζεστό νερό. Μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο πολύ ήπιο σαπούνι, αλλά εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ή έχετε ήδη μολυνθεί, το σαπούνι μπορεί να αφυδατώσει, ή να ερεθίσουν την περιοχή. Οι άνδρες με θα πρέπει να τραβήξουν απαλά εμπρός το πετσάκι και να το πλύνουν με νερό.

ΟΧΙ στο κολπικό ντους (douche)

Ορισμένες γυναίκες νομίζουν ότι πρέπει να καθαρίσουν εσωτερικά τον κόλπο τους μετά από σεξουαλική επαφή με νερό, ή κάποια σχετικά προϊόντα καθαρισμού που κυκλοφορούν στην αγορά. Ωστόσο, η απευθείας έγχυση νερού ή άλλων καθαριστικών υγρών μέσα στον κόλπο μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει επειδή ανατρέπει τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων που προστατεύουν τον κόλπο της γυναίκας. Ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσετε τον κόλπο σας μετά το σεξ είναι να… τον αφήσετε ήσυχο, αφού έχει την ικανότητα να αυτό-καθαρίζεται φυσικά. Επίσης, να έχετε κατά νου ότι μια ήπια μυρωδιά είναι φυσιολογική και μπορεί να μην αποτελεί σημάδι κάποιου προβλήματος.

Να θυμάστε: Ο καθαρισμός μετά το σεξ δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκος

Εκτός από τα προϊόντα για κολπικό ντους, στην αγορά κυκλοφορούν και πολλά μαντηλάκια, κρέμες και σπρέι που ισχυρίζονται ότι σας βοηθούν να «φρεσκάρετε» την ευαίσθητη περιοχή σας. Μερικά από αυτά παρασκευάζονται με σκληρά σαπούνια, απορρυπαντικά, σαμπουάν, αρώματα, ή λοσιόν που μπορούν να σας προκαλέσουν ερεθισμούς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι ένα ήπιο πλύσιμο της περιοχής με ζεστό νερό μετά το σεξ. Αποφύγετε αρωματισμένα ταμπόν, σερβιέτες, σκόνες και σπρέι, ειδικά εάν έχετε την τάση να παθαίνετε λοιμώξεις.

Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας

Κατά τη διάρκεια του σεξ βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην ουρήθρα σας, τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα έξω από το σώμα σας. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης. Όταν ουρείτε, απομακρύνετε αυτά τα βακτήρια. Μετά το σεξ λοιπόν, είναι σώφρον για όλους να πάνε στην τουαλέτα και να ουρήσουν. Αν είστε γυναίκα, όταν σκουπίζεστε, να το κάνετε πάντα από μπροστά προς τα πίσω για να σταματήσετε την εξάπλωση των βακτηριδίων.

Πιείτε ένα ποτήρι νερό

Δεδομένου ότι είναι καλή ιδέα να ουρήσετε μετά από το σεξ, μην ξεχάσετε να πιείτε και λίγο νερό. Όταν μένετε ενυδατωμένοι, θα ουρείτε περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερα βακτήρια θα απομακρύνονται από το σώμα σας προτού προκαλέσουν μολύνσεις ή/και φλεγμονή.

Πλύνετε τα χέρια σας

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα βακτήρια που μπορείτε να πάρετε όταν αγγίζετε τα γεννητικά όργανα του/της συντρόφου σας. Αυτό είναι το κλειδί για να σταματήσετε τη διάδοση των λοιμώξεων. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και κάντε αυτήν τη διαδικασία μέρος της ρουτίνας καθαρισμού σας μετά το σεξ.

Καθαρίστε τα ερωτικά σας βοηθήματα

Αφού τελειώσετε μαζί τους, βακτηρίδια, ιοί και μύκητες μπορούν να παραμείνουν επάνω στα ερωτικά βοηθήματα Αυτό σημαίνει ότι τα «παιχνίδια» σας αυτά θα μπορούσαν μελλοντικά να σας μεταδώσουν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλες λοιμώξεις. Καθαρίστε κάθε ένα ερωτικό βοήθημα μετά από κάθε χρήση. Ελέγξτε τη συσκευασία του για οδηγίες καθαρισμού. Είναι καλύτερα να μην μοιράζεστε τα ερωτικά σας βοηθήματα με άλλους, για να μην διακινδυνεύσετε την μεταφορά μικροβίων. Αν σχεδιάζετε να τα μοιραστείτε, προσπαθήστε να τα καλύψετε με ένα νέο προφυλακτικό κάθε φορά που χρησιμοποιούνται.