Ξηροφθαλμία: Τρόποι αντιμετώπισης

Ξηροφθαλμία: Οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν κάποια στιγμή αίσθημα καύσου, δακρύρροια, κοκκίνισμα και φαγούρα που προκαλούνται από την ξηρότητα στα μάτια.

Η ξηροφθαλμία αναπτύσσεται όταν οι δακρυϊκοί πόροι δεν παράγουν επαρκείς ποσότητες δακρύων ή όταν τα παραγόμενα δάκρυα δεν είναι αρκετά ποιοτικά.

Τα δάκρυα είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των ματιών, καθώς συμβάλλουν στην ύγρανση και τη λίπανσή τους, τα τροφοδοτούν με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο και καθαρίζουν την επιφάνειά τους.

Όλοι οι άνθρωποι μπορεί να εκδηλώσουν σύνδρομο ξηροφθαλμίας, αλλά είναι πιο συχνό στις γυναίκες, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους.

Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ξηροφθαλμία:

Ο ρόλος του τόπου διαμονής

Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι η εμφάνιση του συνδρόμου ξηροφθαλμίας είναι πιθανότερη σε όσους ζουν σε αστικά κέντρα με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μία από αυτές είχε πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ και είχε δείξει πως οι κάτοικοι του Σικάγου και της Νέας Υόρκης είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με το σύνδρομο, σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε επαρχιακές περιοχές. Αυξημένο κίνδυνο συνδρόμου ξηροφθαλμίας διατρέχουν και όσοι ζουν σε μεγάλο υψόμετρο, όπου τυπικά ο αέρας είναι πιο ξηρός. Αν λοιπόν ζείτε σε μολυσμένο ή ξερό αέρα, πρέπει να τοποθετήσετε στο σπίτι σας ένα υψηλής ποιότητας φίλτρο αέρα και να χρησιμοποιείτε υγραντήρα για να προσθέτετε υγρασία στην ατμόσφαιρα.

Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου

Ο καπνός είναι ιδιαίτερα ερεθιστικός για τα μάτια με ξηροφθαλμία, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες ανάπτυξης του συνδρόμου ξηροφθαλμίας.

Να ξεκουράζετε τα μάτια σας

Η εργασία στον υπολογιστή, καθώς και το πολύωρο διάβασμα ή η τηλεόραση μπορεί να οδηγήσουν στην ξηροφθαλμία, καθώς το βλέμμα είναι «καρφωμένο» σε ένα σημείο και δεν βλεφαρίζουμε όσο συχνά χρειάζεται. Για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο, είναι σημαντικό να κάνετε διάλειμμα κάθε 10 λεπτά για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Τεχνητά δάκρυα

Να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά χρειάζεστε. Αν σας είναι απαραίτητα συχνότερα από μία φορά κάθε 2 ώρες, προτιμήστε όσα δεν περιέχουν συντηρητικά.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα ωφέλιμα λιπαρά που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα ιχθυέλαια (π.χ. στο μουρουνέλαιο) και στα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουμπρί, ο τόνος κ.λπ., είναι ωφέλιμα για τα μάτια και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ξηροφθαλμίας. Στο εμπόριο διατίθενται επίσης και ειδικά εμπλουτισμένα προϊόντα. Συμβουλευθείτε τον οφθαλμίατρό σας, καθώς μπορεί να σας χορηγήσει και διατροφικό συμπλήρωμαν.

Προφυλαχθείτε από τις έντονες καιρικές συνθήκες

Ο χειμώνας ευνοεί την εμφάνιση συνδρόμου ξηροφθαλμίας ή εξάρσεων του συνδρόμου, επειδή η υγρασία της ατμόσφαιρας πέφτει στη διάρκειά του λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν εκτεθειμένοι στην (αποξηραντική) κεντρική θέρμανση. Αν είσαι εκτεθειμένοι στο δυνατό αέρα, φροντίστε να προστατεύετε τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου, καθώς οι ριπές του αέρα προκαλούν ξηροφθαλμία.

Ξηροφθαλμία: Από ποια συμπτώματα συνοδεύεται;

 • Αίσθηση ότι υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι
 • Κνησμός
 • Κάψιμο
 • Θολή όραση που συνέρχεται με τον βλεφαρισμό
 • Ερυθρότητα ματιών
 • Επιμολύνσεις (σε πιο βαριές καταστάσεις)
 • Τήξη κερατοειδούς (από παντελή έλλειψη δακρύων)
 • Ευαισθησία των ματιών από τον καπνό και τον άνεμο

Ξηροφθαλμία: Πώς αντιμετωπίζεται κατάλληλα;

θεραπεία της ξηροφθαλμίας περιλαμβάνει την τοπική χρήση σταγόνων και αλοιφών, που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού, όπως είναι τα τεχνητά δάκρυα που δεν περιέχουν συντηρητικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι διάφορες οφθαλμικές σταγόνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν έχουν την ίδια σύνθεση, όπως και οι ανάγκες του κάθε ασθενούς είναι διαφορετικές. Μερικά από τα κολλύρια αυτά είναι υδατώδη και ανακουφίζουν για λίγο, άλλα είναι πιο παχύρευστα και διαρκεί περισσότερο η δράση τους.

Τα κλασικά τεχνητά δάκρυα είναι αυτά που συνιστώνται συχνότερα από τον οφθαλμίατρο, επειδή ανακουφίζουν περισσότερο και δεν έχουν κατηγορηθεί για ερεθισμούς. Δεν αποκλείεται ο γιατρός να χορηγήσει στον ασθενή ειδικούς μαλακούς φακούς επαφής για την ενυδάτωση του οφθαλμού.

Βελτιώστε τις ενοχλήσεις από την ξηροφθαλμία, πίνοντας πολύ νερό μέσα στην ημέρα. Συνειδητά προσπαθήστε να βλεφαρίζετε συχνότερα ειδικά όταν κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή ή βλέπετε τηλεόραση. Τέλος, μην τρίβετε τα μάτια σας, κάνει κακό στην γενική ποιότητα της όρασής σας και επιπλέον μπορεί να τα μολύνετε από μικρόβια των χεριών σας.

Ξηροφθαλμία: Τι να κάνετε αν επιμένει;

 • Θέρμανση και μασάζ του χείλους των βλεφάρων: Οι Μεϊβομιανοί αδένες, στο χείλος των βλεφάρων, είναι οι πλέον σημαντικοί για ένα κανονικό δακρυϊκό φιλμ. Αν είναι αποφραγμένοι, η έκκριση της λιπώδους στοιβάδας δεν είναι δυνατή. Θερμαίνοντας τους αδένες για 10-15 λεπτά για να μαλακώσει το έκκριμα και κάνοντάς τους μασάζ βοηθά στην ομαλή έκκριση. Αυτό πρέπει να γίνει καθημερινή ρουτίνα για τον ασθενή.
 • Βλεφαρίζετε πιο συχνά!: Οι ασθενείς που εργάζονται σε υπολογιστή βλεφαρίζουν λιγότερο και συνεπώς αυξάνεται η εξάτμιση των δακρύων.
 • Εγκαταστήστε έναν υγραντήρα: Αποφύγετε τον ξηρό αέρα (κλιματισμός). που στεγνώνει την στοιβάδα δακρύων.
 • Σπρέι λιποσωμάτων : Πολύ χρήσιμα για την υποστήριξη της λιπώδους στοιβάδας των δακρύων.  Ακόμα και σε περιπτώσεις χρόνιας βλεφαρίτιδας μπορεί να έχουμε ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ψεκάζονται πάνω στα κλειστά βλέφαρα. Ρωτήστε τον ειδικό σας.
 • Αντιφλεγμονώδεις παράγοντες : Η χρόνια φλεγμονή των βλεφάρων μπορεί χρειαστεί ειδική θεραπεία. Ρωτήστε τον ειδικό σας.
 • Αντιβιοτικά και αντισηπτικά : μόνο μετά από συμβουλή οφθαλμιάτρου. Ίσως να χρειαστούν σε παρουσία παρασίτων στα βλέφαρα.
 • Συμπληρώματα διατροφής: Επιπλέον λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων βοηθά στην παραγωγή σωστού δακρυϊκού φιλμ. Επίσης η λήψη βιταμίνης Α βοηθά στην υγεία των κυττάρων του επιπεφυκότα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στους καπνιστές (καλύτερα όμως είναι η διακοπή του καπνίσματος!)
 • Χειρουργική αντιμετώπιση: η τοποθέτηση ειδικών πωμάτων στον δακρυϊκό πόρο μπορεί να βοηθήσει στην παραμονή των δακρύων στην οφθαλμική επιφάνεια.
 • Θεραπεία φωτός IPL: Η θεραπεία εστιασμένου φωτός είναι η πλέον σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη μέθοδος για τη θεραπεία της ξηροφθαλμίας , της βλεφαρίτιδας και της δυσλειτουργίας των Μεϊβιομιανών αδένων. Η θεραπεία ΙPL μπορεί να σταματήσει τη φλεγμονή, να σκοτώσει τα βακτήρια και τα παράσιτα, να ενισχύσει του Μεϊβομιανούς αδένες και να επιταχύνει την διαδικασία.