Τρώτε τα νύχια σας; Οι κίνδυνοι

Πέρα από αντιαισθητικό το φάγωμα των νυχιών μπορεί να κρύβει και αρκετούς κινδύνους για την υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, η ονυχοφαγία, όπως αποκαλείται επιστημονικά, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα συναισθηματικών διαταραχών.

Πολλοί άνθρωποι που δαγκώνουν τα νύχια τους, αναπτύσσουν και άλλες παρόμοιες συνήθειες που προκαλούνται από στρες, όπως το δάγκωμα μολυβιών, το δάγκωμα των χειλιών τους ή το κάπνισμα.

Το δάγκωμα των νυχιών όμως, δεν είναι μια αθώα συνήθεια και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Μολύνσεις

Όταν δαγκώνετε μεγάλο μέρος του νυχιού αφήνετε το δέρμα που βρίσκεται κάτω από αυτό εκτεθειμένο σε βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που υπάρχουν στο στόμα σας. Μία από τις πιο κοινές λοιμώξεις είναι η παρωνυχία, η οποία είναι φλεγμονή στις πλευρικές πτυχώσεις των νυχιών και προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα, πόνο και θρόμβους με πύον. Η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες και πρέπει να ακολουθήσετε θεραπεία που θα σας συστήσει ο δερματολόγος.

Φλεγμονή

Η χημική σύνθεση του σάλιου διασπά τα λίπη και τα άλλα μόρια των τροφών. Αυτό μπορεί να βοηθά στην πέψη της τροφής, ταυτόχρονα όμως βλάπτει και φουσκώνει το δέρμα των δακτύλων σας, όταν τα έχετε διαρκώς στο στόμα. Για τον ίδιο λόγο, το γλείψιμο των χειλιών προκαλεί ξηρότητα και σκάσιμο, αφού το σάλιο διαβρώνει την επιδερμίδα.

Ασθένειες

Τα χέρια έρχονται σε επαφή με πλήθος παθογόνων μικροοργανισμών, οι οποίοι παγιδεύονται κάτω από τα νύχια. Όταν τα χέρια έρχονται σε επαφή με το στόμα, είναι πιθανό να προσβληθείτε από μια σειρά ασθενειών, από απλό κρυολόγημα μέχρι σοβαρό ιό γαστρεντερίτιδας.

Είσφρηση νυχιού

Τα νύχια αναπτύσσονται πάνω σε ένα στρώμα που ονομάζεται μήτρα. Τόσο οι μολύνσεις από διάφορους μικροοργανισμούς, όσο και το δάγκωμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη μήτρα και να οδηγήσουν σε παραμορφώσεις των νυχιών.

Μυρμηγκιά / κονδυλώματα

Η μυρμηγκιά είναι ένα εξόγκωμα στο δέρμα που μοιάζει με άχρωμη κρεατοελιά. Προκαλείται στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας από έναν ιό ο οποίος ανήκει στην οικογένεια των ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus, HPV). Κάποιοι από αυτούς τους ιούς προκαλούν μυρμηγκιές και κάποιοι άλλοι κονδυλώματα. Ο ιός που προκαλεί την μυρμηγκιά μεταδίδεται με την επαφή και προσβάλλει μόνο ανθρώπους. Η μυρμηγκιά μεταδίδεται με την άμεση δερματική επαφή ή με το άγγιγμα υγρών επιφανειών, όπως δάπεδα σε πισίνες και αποδυτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από άτομα που έχουν ήδη μυρμηγκιά. Όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας ή το στόμα σας με μολυσμένα νύχια είναι πιθανό να αναπτύξετε αυτά κονδυλώματα στο πρόσωπο ή στο λαιμό σας.

Έρπης χεριών

Αν έχετε στοματικό έρπη, μπορεί να μολύνετε τα δάχτυλά σας με τον ιό. Ο έρπης χαρακτηρίζεται από εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται πάνω σε ερυθηματώδη και οιδηματώδη περιοχή και συνοδεύεται από πόνο και φλόγωση.

Προβλήματα δοντιών

Οι υποδοχές που συγκρατούν τις ρίζες των δοντιών μπορεί να παραμορφωθούν ή να καταστραφούν από το χρόνιο δάγκωμα των νυχιών. Η ονυχοφαγία μπορεί επίσης να προκαλέσει κατάγματα στα δόντια, αυξάνοντας τον κίνδυνο ουλίτιδας.

Μπήκε το νύχι στο δέρμα: Τι να κάνω;

Η επιλογή ακατάλληλων υποδημάτων έχει συχνά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, μία εκ των οποίων είναι και η είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση, μια επώδυνη και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία κατάσταση.

Όταν τα πόδια στριμώχνονται μέσα στα παπούτσια, λόγω του σχήματός τους η του μεγέθους τους, δημιουργείται ένα περιβάλλον που διευκολύνει την ανάπτυξη των νυχιών προς τα μέσα, προς το δέρμα.

Παρότι τα στενά παπούτσια είναι ο βασικός λόγος ονυχοκρύπτωσης, ανεξάρτητα από το ύψος του τακουνιού, οι ψηλοτάκουνες γόβες που προκαλούν ολίσθηση του πέλματος προς τη μύτη του παπουτσιού, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος και όταν τα παπούτσια είναι μικρά.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι την πάθηση αναπτύσσουν συχνότερα οι άνδρες ηλικίας 15-40 ετών, και η πιο συχνά προσβεβλημένη περιοχή είναι η έξω άκρη του μεγάλου δακτύλου.

Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των ασθενών που επισκέπτονται τον ιατρό με προβλήματα στα πόδια έχουν κάποιο νύχι που έχει εισχωρήσει στο δέρμα τους.

Εκτός από το μέγεθος και το σχήμα των παπουτσιών, άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη είσφρυσης όνυχος είναι οι εξής:

Λάθος κόψιμο των νυχιών

Το πολύ βαθύ κόψιμο των νυχιών είναι συχνή αιτία ονυχοκρύπτωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα νύχια είναι πολύ κοντά, το δέρμα που βρίσκεται στο πλάι τους έχει την τάση να διπλώνει πάνω από αυτά και να τα σκεπάζει.

Τραυματισμός

Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός ενός νυχιού, όπως συμβαίνει στους αθλητές (ποδοσφαιριστές που χτυπούν την μπάλα στα ακροδάχτυλα των ποδιών τους και στις μπαλαρίνες που φορούν ειδικά παπούτσια για να στέκονται στις μύτες των ποδιών) ή ο τραυματισμός από πτώση βαρέος αντικειμένου που οδηγεί σε απώλεια του νυχιού.

Ονυχομυκητίαση

Οι μολύνσεις από μύκητες προκαλούν λέπτυνση ή πλάτυνση του νυχιού, οδηγώντας σε εισχώρησή τους στο δέρμα.

Υπεριδρωσία και κακή υγιεινή των ποδιών

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να μαλακώσει την κοίτη του νυχιού, με αποτέλεσμα αυτό να διεισδύει εύκολα στο δέρμα.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Προκαλούν λέπτυνση ή κύρτωση των νυχιών, με αποτέλεσμα τη δίπλωση του δέρματος πάνω από το νύχι και τη δημιουργία οιδήματος στο δέρμα που βρίσκεται στο άκρο του νυχιού.

Πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος

Παθήσεις όπως ο διαβήτης ή το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία και να αποτελέσουν αιτία ονυχοκρύπτωσης.

Κληρονομικότητα

Πολλοί άνθρωποι κληρονομούν την τάση να αναπτύσσουν τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα (π.χ. ρετινοειδή, από του στόματος αντιμυκητιασικά, και φάρμακα κατά του καρκίνου) έχουν ενοχοποιηθεί για ονυχοκρύπτωση.

Η είσφρηση του νυχιού πρέπει να αντιμετωπίζεται, καθώς αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκληθούν επιπλοκές και συγκεκριμένα λοίμωξη, από την είσοδο μολυσματικών παραγόντων στον οργανισμό, μέσω του σκισίματος του δέρματος που προκαλείται από την πίεση του νυχιού που μεγαλώνει προς τα μέσα.

Τα ήπια έως μέτρια συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, ενώ οι πιο σοβαρές περιπτώσεις χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης.

Οι πάσχοντες από ονυχοκρύπτωση καλό είναι να απευθύνονται σε επαγγελματία για το κόψιμο των νυχιών.

Εάν το νύχι πονάει πολύ ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, δεν θα πρέπει να καθυστερεί η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από δερματολόγο.

Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί, οι πάσχοντες πρέπει να επιλέγουν τα κατάλληλα υποδήματα που επιτρέπουν στα δάχτυλα να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά, χωρίς να πιέζονται.