Ψωρίαση: Ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τα συμπτώματα

Η ψωρίαση είναι μια κληρονομική αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στη ψωρίαση, το ανοσολογικό σύστημα του ανθρώπου στέλνει λανθασμένα μηνύματα στα κύτταρα του δέρματος να αναπτυχθούν πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μέσα σε μερικές μέρες αντί για εβδομάδες. Αυτά τα κύτταρα που μεγαλώνουν γρήγορα, δεν αποβάλλονται στην ώρα τους, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται πλάκες.

Οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να εμφανίσουν καρδιακή νόσο, διαβήτη, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις και άλλα νοσήματα, γι’ αυτό πρέπει να έχουν υπό έλεγχο τα συμπτώματα.

Δείτε ποιοι παράγοντες πυροδοτούν τα συμπτώματα της ψωρίασης:

Αλκοόλ: Μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ψωρίαση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ τείνουν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ. Άλλη έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Brigham and Womens’ έδειξε αύξηση στα ποσοστά ψωρίαση σε όσους έπιναν 2-3 ποτήρια μπύρας την εβδομάδα.

Στρες: Οι παρενέργειες της ψωρίασης, όπως το κοινωνικό στίγμα (εξωτερική εμφάνιση), το υψηλό κόστος των θεραπειών και μια καθημερινότητα με πόνο και δυσφορία, μπορούν να προκαλέσουν έντονο στρες στον οργανισμό, το οποίο αποτελεί παράγοντα που πυροδοτεί την ψωρίαση.

Λοιμώξεις: Κοινές λοιμώξεις όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μπορεί να προκαλέσουν εξάρσεις της ψωρίασης. Εάν έχετε μολυνθεί από τέτοια βακτήρια, ενημερώστε τον δερματολόγο σας.

Γρατζουνιές, τσιμπήματα και εκδορές: Αν σας τσιμπήσει ένα έντομο, κοπείτε στο ξύρισμα ή ξύνεστε πολύ έντονα και προκαλείτε εκδορές στο δέρμα σας, μπορεί να παρατηρήσετε έξαρση της ψωρίασης στην περιοχή όπου το δέρμα σας πληγώθηκε. Όταν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του δέρματος, βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει επιπλέον προφυλάξεις, όπως ρούχα με μακριά μανίκια, γάντια, και χρήση σπρέι για τα έντομα.

Κρύος και ξηρός καιρός: Το δέρμα αφυδατώνεται εξαιτίας της ξηρότητας στην ατμόσφαιρα και οι μέθοδοι θέρμανσης (καλοριφέρ, κλιματιστικό κλπ.) κάνουν τα πράγματα χειρότερα, αφού αφαιρούν ακόμα περισσότερη υγρασία από τον αέρα. Προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο που είστε έξω κατά τους ψυχρότερους μήνες και φροντίστε να έχετε έναν υγραντήρα στο σπίτι σας.

Ψωρίαση: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχεις ψωρίαση. Πρόκειται για μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί πλάκες, οι οποίες είναι φαγούρα ή επώδυνα μπαλώματα από παχύ, ξηρό, αποχρωματισμένο δέρμα.

Ενώ οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας μπορεί να επηρεαστεί, οι πλάκες ψωρίασης αναπτύσσονται συχνότερα στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, την πλάτη, το πρόσωπο, τις παλάμες και τα πόδια.

Όπως και άλλες αυτοφλεγμονώδεις ασθένειες, η ψωρίαση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το οποίο συνήθως επιτίθεται σε μολυσματικά μικρόβια, αρχίζει να επιτίθεται σε υγιή κύτταρα.

Ψωρίαση: Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Η ψωρίαση είναι μια γενετική κατάσταση που μπορεί να μεταδοθεί από οικογένειες. Εμφανίζεται περίπου εξίσου μεταξύ ανδρών και γυναικών και τα συμπτώματα συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ 15 και 35 ετών.

Τι είδους παθήσεις σε ψωρίαση υπάρχουν;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης. Οι τύποι ψωρίασης περιλαμβάνουν ψωρίαση πλάκας, ψωρίαση στο στόμα, αντίστροφη ψωρίαση, φλυκταινώδη ψωρίαση και ερυθροδερμική ψωρίαση.

Συνδέεται η ψωρίαση με άλλες καταστάσεις υγείας;

Ναί. Η ψωρίαση σχετίζεται με καταστάσεις υγείας όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης και κατάθλιψη.

Όλοι οι άνθρωποι με ψωρίαση έχουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα;

Όχι. Εκτιμάται ότι έως και το 30 τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν ψωριασική αρθρίτιδα. Η ψωρίαση εμφανίζεται πριν από τη νόσο των αρθρώσεων στο 85 τοις εκατό των ατόμων με ψωριασική αρθρίτιδα.

Ψωρίαση: Τι μπορεί να προκαλέσει έξαρση;

Οι εξάρσεις ψωρίασης μπορεί να προκληθούν από στρες, κρύο καιρό, ξηροδερμία, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού και κάπνισμα. Η αποφυγή ορισμένων τροφών και αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στην ψωρίαση.

Σημάδια και συμπτώματα της ψωρίασης

Οι πλάκες ψωρίασης μπορεί να κυμαίνονται από μερικά σημεία απολέπισης που μοιάζουν με πιτυρίδα έως μεγάλες εκρήξεις που καλύπτουν μεγάλες περιοχές. Τα συμπτώματα και η εμφάνιση της νόσου ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και τη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Μερικά κοινά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αποχρωματισμένα μπαλώματα ή ανυψωμένες πλάκες δέρματος που καλύπτονται με λέπια
  • Ξηρό ή σκασμένο δέρμα που αιμορραγεί
  • Κάψιμο, κνησμός ή πόνος κοντά στις πληγείσες περιοχές
  • Πυκνά Πρησμένες αρθρώσεις

Τύποι Ψωρίασης

Υπάρχουν πέντε τύποι ψωρίασης, ωστόσο οι άνθρωποι τις περισσότερες φορές έχουν μόνο έναν τύπο ψωρίασης κάθε φορά. Κάθε τύπος έχει το δικό του σύνολο συμπτωμάτων.

Ψωρίαση πλάκας

Η ψωρίαση πλάκας είναι η πιο κοινή μορφή της δερματικής νόσου. Εμφανίζεται ως ανυψωμένες, αποχρωματισμένες πλάκες καλυμμένες με φολιδωτή συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος ή λέπια. Οι φαγούρες, μερικές φορές επώδυνες πλάκες μπορεί να σπάσουν και να αιμορραγήσουν και συνήθως επηρεάζουν το τριχωτό της κεφαλής, τα γόνατα, τους αγκώνες, την πλάτη, τα χέρια και τα πόδια.

Γαστρική Ψωρίαση

Συχνά ξεκινώντας από την παιδική ηλικία ή τη νεαρή ενηλικίωση, η γαστρική ψωρίαση είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος ψωρίασης. Σχεδόν το 10 τοις εκατό των ατόμων που πάσχουν από ψωρίαση αναπτύσσουν ψωρίαση από γούτα, σύμφωνα με το NPF. Η γαστρική ψωρίαση είναι ο τύπος ψωρίασης που συνδέεται στενότερα με μια πρόσφατη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Εάν αναπτύξετε ψωρίαση στο γκουτέρ, πιθανότατα θα υποβληθείτε σε δοκιμή για βακτηρίδια στρεπτόκοκκου.

Αντίστροφη Ψωρίαση

Γνωστή και ως διατρημική ψωρίαση, η αντίστροφη ψωρίαση προκαλεί κόκκινες ή αλλοιώσεις στις δερματικές πτυχώσεις του σώματος που μπορεί να φαίνονται λείες και λαμπερές. Πρόκειται για κάθε βλάβη μπορεί να εμφανιστεί στα γεννητικά όργανα ή σε περιοχές κοντά στα γεννητικά όργανα, όπως το άνω μέρος των μηρών και η βουβωνική χώρα.

Είναι σύνηθες για τα άτομα με αντίστροφη ψωρίαση να έχουν άλλο τύπο ψωρίασης κάπου αλλού στο σώμα τους ταυτόχρονα.

Φλυκταινώδης ψωρίαση

Αυτό προκαλεί λευκές φουσκάλες πύου που περιβάλλουν κόκκινο ή αλλιώς αποχρωματισμένο δέρμα, συχνά στα χέρια ή τα πόδια. Το πύον αποτελείται από λευκά αιμοσφαίρια. Όταν τα εξογκώματα γεμάτα πύον καλύπτουν το σώμα, μπορεί να έχετε έντονο κόκκινο δέρμα και να αισθάνεστε άρρωστοι ή εξαντλημένοι και να έχετε πυρετό, ρίγη, έντονο κνησμό, γρήγορο σφυγμό, απώλεια όρεξης ή μυϊκή αδυναμία.

Ερυθροδερμική ψωρίαση

Πρόκειται για μια επικίνδυνη και σπάνια μορφή δερματικής νόσου που χαρακτηρίζεται από ευρεία, φλογερή ερυθρότητα ή άλλο αποχρωματισμό και απολέπιση του δέρματος που προκαλεί έντονο κνησμό και πόνο. Η ερυθροδερμική ψωρίαση εμφανίζεται μία ή περισσότερες φορές στο 3 τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση, σύμφωνα με το NPF.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ψωρίασης;

Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που θα βοηθήσουν τους γιατρούς να διαγνώσουν την ψωρίαση. Συνήθως, ένας δερματολόγος θα εξετάσει το δέρμα σας και θα σας ρωτήσει για το οικογενειακό σας ιστορικό. Πιθανότατα θα σας δοθεί διάγνωση βάσει αυτής της φυσικής εξέτασης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί θα αφαιρέσουν ένα μικρό δείγμα του δέρματος και θα το εξετάσουν κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Αυτό μπορεί να τους επιτρέψει να ρίξουν μια καλύτερη ματιά στην πληγείσα περιοχή και να κάνουν μια πιο ακριβή διάγνωση.

Διάρκεια Ψωρίασης

Η ψωρίαση θεωρείται μια χρόνια, δια βίου πάθηση. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά αυτή η διαταραχή του δέρματος μπορεί να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί. Για μερικούς, η ψωρίαση μπορεί να εξαφανιστεί για μήνες ή και χρόνια κάθε φορά. Αυτό είναι γνωστό ως ύφεση. Άλλοι εμφανίζουν εξάρσεις ψωρίασης σε κυκλικά μοτίβα. Για παράδειγμα, η ασθένεια μπορεί να βελτιωθεί το καλοκαίρι και να χειροτερέψει το χειμώνα.

Θεραπεία της ψωρίασης

Ενώ η ψωρίαση δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν αποτελεσματικές επιλογές για τη θεραπεία της. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τα οφέλη, τους κινδύνους και τις παρενέργειες των θεραπειών που χρησιμοποιείτε.

Φαρμακευτική αγωγή

Οι συνταγογραφούμενες θεραπείες, όπως τοπικά στεροειδή και οι συγκεκριμένες θεραπείες (OTC) που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης. Κάθε τοπικό φάρμακο περιέχει διαφορετικά ενεργά συστατικά, όπως σαλικυλικό οξύ, και μπορεί να έρθει ως λοσιόν, κρέμα, σαμπουάν, τζελ, σπρέι ή αλοιφή.

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή συχνά συνταγογραφούνται για ήπια ψωρίαση ή μέτρια ψωρίαση. Τα βιολογικά φάρμακα είναι ένας τύπος συστηματικής φαρμακευτικής αγωγής, που επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και μεταβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνήθως χορηγούνται ως ένεση.

 Φωτοθεραπεία

Η φωτοθεραπεία, όπως η φωτοθεραπεία UVB, περιλαμβάνει την έκθεση του δέρματος σας σε ελεγχόμενες ποσότητες φυσικού ή τεχνητού υπεριώδους φωτός για να μειώσετε τα συμπτώματα της ψωρίασης. Μπορεί να λάβετε αυτήν τη θεραπεία μόνοι σας ή μαζί με άλλα φάρμακα.

Πρόληψη της Ψωρίασης

Δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης της ψωρίασης, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας και να μειώσετε τον αριθμό των εξάρσεων που αντιμετωπίζετε.

Μερικοί τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης περιλαμβάνουν:

  • Κάντε καθημερινά μπάνιο
  • Κρατήστε το δέρμα ενυδατωμένο
  • Αν μπορείτε μπορείτε να αποφύγετε τους ενεργοποιητές
  • Λάβετε μια μικρή ποσότητα ηλιακού φωτός κάθε μέρα
  • Επιπλοκές της Ψωρίασης

Η ψωρίαση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών παθήσεων υγείας, όπως:

Υψηλή πίεση του αίματος

  • Ευσαρκία Υψηλή
  • Χοληστερόλη
  • Διαβήτης
  • Καρδιαγγειακή νόσο
  • Οστεοπόρωση
  • Ηπατική νόσος
  • Νεφρική Νόσος
  • Καρκίνος
  • Ραγοειδίτιδα (οφθαλμική νόσος)
  • Νόσος του Κρον
  • Κατάθλιψη

Εκτιμάται ότι έως και το 30 τοις εκατό των ατόμων με ψωρίαση θα αναπτύξουν επίσης ψωριασική αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Foundation η ψωρίαση εμφανίζεται πριν από την ασθένεια των αρθρώσεων στο 85 τοις εκατό των ασθενών με ψωριασική αρθρίτιδα.

Οι κίνδυνοι για επιπλοκές που σχετίζονται με την ψωρίαση είναι μεγαλύτεροι όσο νεότερος είναι ένας ασθενής όταν διαγνωστεί και τόσο πιο σοβαρός είναι η ψωρίαση.

Όποιος πάσχει από ψωρίαση πρέπει να γνωρίζει ότι κινδυνεύει από συνυπάρχουσες καταστάσεις και πρέπει να παρακολουθεί αναλόγως τη συνολική του υγεία.