Ψυχικές Διαταραχές: Οι συχνότερες στην παιδική ηλικία – Σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι κάτι που αποκλειστικά στοχοποιεί τους ενήλικες, αλλά ένα φαινόμενο που συχνά εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, και προκαλεί προβλήματα στα παιδιά, τα οποία δεν είναι σε θέση να εκφραστούν πάντα στον κύκλο τους.

Ένας γιατρός, ένας συγγενής ή ένας φίλος μπορεί να σας πει ότι είναι «μια φάση», αλλά αισθάνεστε ότι αυτή η «φάση» έχει διαρκέσει πάρα πολύ, η συμπεριφορά είναι πολύ αποδιοργανωτική ή η αποτυχία των βαθμών δεν βελτιώνεται ανεξάρτητα από το τι προσπαθείτε να κάνετε εσείς ή το σχολείο. Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την “φάση” αυτή;

Αγχώδεις διαταραχές

Στα παιδιά περιλαμβάνουν τη διαταραχή μετατραυματικού στρες, την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, την κοινωνική φοβία και τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τα παραπάνω παράγουν επίμονο και μη φυσιολογικό άγχος που εμποδίζει τα παιδιά από το να λαμβάνουν μέρος σε φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες. Οι διαταραχές αφορούν αισθήματα και σκέψεις.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες

Συχνά επηρεάζει παιδιά που έχουν εκτεθεί στο στρες και που τους λείπουν τα μέσα  για να αναρρώσουν φυσιολογικά. Αυτό οδηγεί σε μακροχρόνιες δυσκολίες με τη μορφή συμπτωμάτων, όπως εφιάλτες, έντονος φόβος, άγχος ή να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν αναμνήσεις του γεγονότος.

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η διάγνωση γίνεται όταν τα παιδιά ενοχλούνται από επίμονες σκέψεις και κάνουν συχνά κάποιες ανησυχητικές πράξεις για να τις αποβάλλουν.

Κατάθλιψη

Τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν αισθήματα απόγνωσης σε ορισμένες περιπτώσεις ή σχετικά με τη ζωή τους, με ή χωρίς λόγο. Τέτοια παιδιά μπορεί ενδεχομένως να δείχνουν συμπεριφορές που συνδέονται με διαταραχές ύπνου και όρεξης, κούραση, ένταση και έλλειψη συγκέντρωσης, καθώς και αισθήματα απόγνωσης

ΔΕ-ΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας )

Το παιδί βρίσκει δύσκολο να διατηρήσει την προσοχή του σε ένα πράγμα για περισσότερο από λίγα λεπτά, είναι υπερδραστήριο και έχει τάσεις να δρα παρορμητικά. Μπορεί να ονειρεύεται την ημέρα πολύ, να χάνει ή να ξεχνά πράγματα, να είναι πολύ απρόσεχτο ή να κάνει πολλές κινήσεις. Δεν είναι αναγκαίο όλα τα παραπάνω να είναι συγκεντρωμένα στο ίδιο παιδί. Μπορεί το παιδί να δείχνει κυρίως συμπτώματα υπερδραστηριότητας και παρορμητικότητας, κυρίως έλλειψη προσοχής ή και τα δυο σε ίσο βαθμό.

Σύνδρομο Tourette

Κατάσταση που επηρεάζει τα νεύρα, η οποία προκαλεί τικ. Τα τικ πορεί να είναι κινητικά ή φωνητικά και απλά ή πολύπλοκα. Αρχίζουν μεταξύ 5 και 10 ετών και χειροτερεύουν  με το στρες ή τον ενθουσιασμό αλλά μπορεί να εξαφανίζονται όταν το παιδί ασχολείται με κάτι ή είναι ήρεμο. Συχνά επιμένουν στην ενήλικο ζωή. Τα τικ συνυπάρχουν με άλλες παθήσεις στο 90% των παιδιών που έχουν επηρεαστεί.

Διατροφικές διαταραχές

Η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να εμφανιστούν σε παιδιά με υπερβολικό στρες ή φτωχή εικόνα σώματος και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή. Τέτοια παιδιά ενοχλούνται τόσο με την τροφή όσο και με το βάρος τους, που δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε άλλες δραστηριότητες.

Συναισθηματικές διαταραχές και ψυχώσεις

Στις συναισθηματικές διαταραχές περιλαμβάνονται η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη και μπορεί να κάνουν το παιδί να αισθάνεται συνεχώς λυπημένο ή να έχει απρόβλεπτες εναλλαγές διάθεσης που εμποδίζουν τη φυσιολογική λειτουργικότητα. Η σχιζοφρένεια είναι ψυχική διαταραχή που οδηγεί το παιδί να “φεύγει” από την πραγματικότητα και συνήθως εμφανίζεται αργά στην εφηβεία.

Ψυχικές Διαταραχές και Παιδιά: Ανησυχητικά Σημάδια

  • Το παιδί σας αντιμετωπίζει περισσότερη από το φυσιολογικό δυσκολία στο σχολείο.
  • Το παιδί σας χτυπά ή εκφοβίζει άλλα παιδιά.
  • Το παιδί σας προσπαθεί να αυτοτραυματιστεί.
  • Το παιδί σας αποφεύγει τους φίλους και την οικογένεια.
  • Το παιδί σας παρουσιάζει συχνές διακυμάνσεις της διάθεσης.
  • Το παιδί σας παρουσιάζει έντονα συναισθήματα, όπως θυμωμένες εκρήξεις ή ακραίο φόβο.
  • Το παιδί σας στερείται ενέργεια ή κίνητρο.
  • Το παιδί σας δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
  • Το παιδί σας έχει δυσκολία στον ύπνο ή έχει πολλούς εφιάλτες.
  • Το παιδί σας έχει πολλά παράπονα για το σώμα του.
  • Το παιδί σας παραμελεί την εμφάνισή του.
  • Το παιδί σας είναι εμμονή με το βάρος, το μέγεθος ή την εμφάνισή του.
  • Το παιδί σας τρώει σημαντικά περισσότερο ή λιγότερο από το συνηθισμένο.