Η τσουκνίδα αποτελεί ένα κοινό φυτό που υπάρχει σε αφθονία στην Ελληνική χλωρίδα. Γνωστή και ως Urtica dioica, χαρακτηρίζεται από την ιδιότητά της να προκαλεί τσούξιμο, πρήξιμο και πόνο εάν έρθει το δέρμα γυμνό σε επαφή με τα φύλλα της. Μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες, ευθύνονται για τις αντιδράσεις αυτές, η δράση ωστόσο των ουσιών αυτών εξουδετερώνεται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.
Η τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για τη θεραπεία των συμπτωμάτων αλλεργίας, για ρευματοπάθειες και φλεγμονώδεις καταστάσεις (ειδκότερα κατώτερου ουροποιητικού συστήματος και προστάτη).
Υπερπλασία του προστάτη
Η λήψη τσουκνίδας συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΒΡΗ) χαρακτηρίζεται από τη διόγκωση του προστάτη. Το αποτέλεσμα αυτής της διόγκωσης, λόγω του ότι πιέζεται η ουρήθρα, προκαλεί μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως συχνοουρία, ατελές αίσθημα ούρησης και πόνο. Η τσουκνίδα είτε επιδρά άμεσα στο αδένα του προστάτη ή σε ορμόνες όπου επηρεάζουν τη λειτουργία του (όπως τεστοστερόνη και οιστρογόνα). Παρόλο που βοηθά στη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προστάτη, δεν μειώνει τον όγκο του αδένα.
Συνδυάζεται και χορηγείται συνήθως μαζί με άλλα βότανα που έχουν παρόμοια δράση, όπως είναι το saw palmetto. Επιπλέον από προκαταρκτικές μελέτες φαίνεται πως το εκχύλισμα τσουκνίδας βοηθά στην πρόληψη εξάπλωσης και πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων του προστάτη.
Oυροποποιητικό σύστημα
Παραδοσιακά εξ’ αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα το εκχύλισμα και το τσάι τσουκνίδας χρησιμοποιείται ως ένα άριστο διουρητικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών καταστάσεων και μολύνσεων της ουροδόχου κύστης, ασκώντας αντιιική και αντιβακτηριακή δράση. Επιπλέον πολλές μελέτες δείχνουν πως προστατεύει από την ουρολιθίαση.
Αρθρίτιδα
Η λήψη τσουκνίδας φαίνεται να έχει όφελος σε αρθροπάθειες, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα. Το όφελος εντοπίζεται στη μείωση του πόνου λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης της και της αναστολής δράσης ορισμένων κυτοκινών. Η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με κοινά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μειώνοντας ακόμη και την προσλαμβανόμενη δόση τους.
Ατοπική δερματίτιδα – έκζεμα
Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιισταμινικές ιδιότητες της τσουκνίδας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση συμπτωμάτων και τη θεραπεία του εκζέματος. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως συμπλήρωμα διατροφής ή εξωτερικά ως κρέμα, ανακουφίζοντας από την κοκκινίλα, τη φαγούρα και τα εξανθήματα.
Άλλες δράσεις στον οργανισμό μας
- Είναι πλούσια σε ασβέστιο που ωφελεί τα οστά, αλλά και σε κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή αρτηριακή πίεση και την υγεία της καρδιάς.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού και βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, που επίσης περιέχει, γι’ αυτό και συστήνεται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα.
- Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, γι’ αυτό καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και εμποδίζει την πρόωρη γήρανση του οργανισμού.
- Έχει αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιρρευματική δράση. Καταπραΰνει τις φλεγμονές και πολεμά τα μικρόβια.
- Η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος.
- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η τσουκνίδα προστατεύει από την αιμορραγία και ενισχύει το έμβρυο. Στις θηλάζουσες μητέρες προωθεί την παραγωγή γάλακτος.