Θερμοκρασία Σώματος: Φυσιολογικές Τιμές – Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Οι φυσιολογικές τιμές της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος κυμαίνονται από τους 36,1 έως και τους 37,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ τείνει να είναι 0,5 βαθμούς υψηλότερη την ημέρα απ’ ό,τι στη μέση της νύχτας. Ο τρόπος μέτρησης της σωματικής θερμοκρασίας επίσης μπορεί να επηρεάσει τις τιμές της. Τα θερμόμετρα για το στόμα έχουν μεγαλύτερο εύρος φυσιολογικών τιμών απ’ ό,τι εκείνα για τον πρωκτό ή το αφτί.

Ανεξαρτήτως, πάντως, της θεωρούμενης ως φυσιολογικής θερμοκρασίας για κάθε άτομο ξεχωριστά, είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω ένας άνθρωπος έχει πυρετό που υποδηλώνει ασθένεια. Επίσης, όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλότερη των 35,5 βαθμών Κελσίου, έχουμε υποθερμία.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την θερμοκρασία του σώματος μας

1.Το απόγευμα η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει

Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of General Internal Medicine διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ 3-5 π.μ. και στα υψηλότερα μεταξύ 4-6 μ.μ. , εξηγώντας γιατί μερικές φορές νιώθουμε πιο ζεστοί ή πιστεύουμε πώς έχουμε δέκατα, εκείνες τις ώρες.

2.Όσο μεγαλώνουμε η θερμοκρασία πέφτει

Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας σώματος των γυναικών στην ηλικία των 20 είναι 36.5c, ενώ στην ηλικία των 80 είναι 36.1c. Παρόμοια μείωση παρατηρείται και στους άνδρες σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι άνδρες έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από τις γυναίκες, γεγονός που αποδίδεται στο ρόλο των γυναικείων ορμονών.

3.Μαζί με το σωματικό βάρος ανεβαίνει και η θερμοκρασία

Όσο μεγαλύτερο το βάρος του σώματος, τόσο υψηλότερη η μέση θερμοκρασία του σώματος. Αν και η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο δεν είναι ξεκάθαρη, εικάζεται ότι παίζουν ρόλο τα φλεγμονώδη χημικά μόρια που απελευθερώνονται από το πλεονάζον λίπος.

4.Μπορούμε να ανεβάσουμε πυρετό λόγω στρες

Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μια κατάσταση γνωστή και ως ψυχογενής πυρετός. Μάλιστα ιαπωνική έρευνα απέδωσε το 18% των αγνώστου αιτιολογίας περιπτώσεων πυρετού σε παιδιά στο στρες και την ψυχική φόρτιση.

5.Ο πυρετός είναι ωφέλιμος

Ο πυρετός, ως φυσική απάντηση του οργανισμού σε μια λοίμωξη, αποτελεί ωφέλιμη βιολογική διαδικασία. Η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών επιβραδύνεται σημαντικά σε θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 37 °C, ενώ η η αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού (με λήψη αντιπυρετικών) δεν βελτιώνει την πορεία της νόσου.