Όταν η θερμοκρασία του σώματος είναι πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου, τότε έχετε πυρετό.
Όπως είναι γνωστό η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36,4°C και 37,5°C, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση του ανοσοποιητικού, το περιβάλλον, τα ρούχα.
Όταν κάποιος έχει θερμοκρασία 38,3°C για παράδειγμα, δεν είναι κατάσταση που εμπνέει ανησυχία και μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτεί γιατρό. Ο πυρετός είναι συνήθως σύμπτωμα υποκείμενης λοίμωξης και συνοδεύεται από θερμότητα του σώματος, εφίδρωση και έντονη δίψα.
Όταν υπάρχει λοίμωξη, άλλα συμπτώματα είναι ο πονόλαιμος, οι ναυτίες και ο πόνος στο αυτί.
Τι να κάνετε για να υποχωρήσει ο πυρετός
Ενυδάτωση: Η πρόσληψη υγρών βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση, καθώς απομακρύνονται οι τοξίνες από το σώμα. Τα παιδιά πρέπει να πίνουν αραιωμένους χυμούς φρούτων, επειδή τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αποφεύγονται όλα τα ροφήματα με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εμπύρετης περιόδου. Το νερό καρύδας είναι καλή επιλογή επειδή περιέχει ηλεκτρολύτες. Εξίσου ωφέλιμα είναι και τα αφεψήματα βοτάνων.
Ύπνος: Η ξεκούραση ενεργοποιεί τις ορμόνες που ανανεώνουν τους ιστούς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Επτά έως 9 ώρες ύπνου βοηθούν το σώμα να παράγει λευκά αιμοσφαίρια τα οποία καταπολεμούν τους ιούς.
Ζεστό μπάνιο: Ένα αφρόλουτρο με χλιαρό νερό, στο οποίο θα προσθέσετε άλατα epsom και αιθέρια έλαια που βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, θα σας ανακουφίσουν από τους σωματικούς πόνους.
Ελαφριά ρούχα: Οι βαριές κουβέρτες και τα πολύ ζεστά ρούχα συγκρατούν τη θερμότητα που παράγεται από τον πυρετό και αυξάνουν τη θερμοκρασία. Επιλέξτε ελαφριές κουβέρτες και ρούχα που συμβαδίζουν με τη θερμοκρασία του δωματίου για να απαλλαγείτε ταχύτερα από τον πυρετό.
Προβιοτικά: Το ανοσοποιητικό έχει την έδρα του στο έντερο. Η λήψη προβιοτικών βελτιώνει τη λειτουργία του και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
Κατάλληλη διατροφή: Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη, ώστε να ανακτήσετε την όρεξή σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της ναυτίας.
Πυρετός: Γιατί ο οργανισμός αντιδρά με δέκατα;
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ο οργανισμός αντιδρά στο αίτιο που πάει να τον προσβάλει, αυξάνοντας την θερμοκρασία του, προκειμένου να εξοντώσει την «απειλή».
Υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος βοηθάει τον οργανισμό, με την έννοια ότι ενεργοποιείται καλύτερα η άμυνα έναντι του «εισβολέα».
Πάντως συνιστάται να απευθύνεστε στον προσωπικό σας γιατρό, όταν τα δέκατα επιμένουν για αρκετές ημέρες. Καλό είναι, μάλιστα, να κρατάτε ένα «ημερολόγιο» όπου θα καταγράφετε καθημερινά τις αυξομειώσεις στην θερμοκρασία του σώματός σας.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται από τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, δηλαδή από εκείνουν που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες, λαμβάνουν κορτικοειδή σε μεγάλες δόσεις, ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρών, ήπατος, ή μυελού των οστών.
Συμπτώματα λοίμωξης που μπορεί να εμφανιστούν μαζί με δέκατα πυρετού:
- Πόνος, ή κράμπες στην κοιλιά
- Αίσθημα “καψίματος” κατά την ούρηση, συχνοουρία, ή αίσθηση επείγουσας ανάγκης για ούρηση
- Βήχας
- Διάρροια
- Κόπωση
- Πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, ή πόνος στο αυτί
- Ναυτία με ή χωρίς έμετο
- Εξάνθημα
- Ερυθρότητα, ή ευαισθησία του δέρματος
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Πονόλαιμος
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να προκύψουν μαζί με δέκατα πυρετού:
- Μειωμένη όρεξη
- Εύκολη αιμορραγία, ή μώλωπες
- Αίσθημα θερμότητας χωρίς εφίδρωση
- Παραμόρφωση της άρθρωσης και μειωμένο εύρος κίνησης
- Πρωινή δυσκαμψία
- Δερματικά οζίδια
- Πρήξιμο
- Λεμφαδενοπάθεια
Σοβαρά συμπτώματα μαζί με δέκατα πυρετού, που μπορεί να υποδηλώνουν μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση:
- Αλλαγή της νοητικής κατάστασης, ή ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς, όπως σύγχυση, παραλήρημα, λήθαργος, παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις
- Πόνος, σφίξιμο, πίεση στο στήθος
- Μειωμένη ποσότητα ούρων
- Γρήγορος καρδιακός ρυθμός (ταχυκαρδία)
- Αναπνευστικά προβλήματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή και συριγμός
- Εμετός με αίμα, αιμορραγία από το ορθό, ή αιματηρά κόπρανα
Πιθανά λοιμώδη αίτια για τα δέκατα πυρετού:
Ο χαμηλός πυρετός μπορεί να προκληθεί από λοιμώξεις που περιλαμβάνουν:
- Βακτηριακή λοίμωξη, όπως στρεπτόκοκκος, ή οστρακιά
- Κυτταρίτιδα (λοίμωξη του δέρματος)
- Παιδικές ασθένειες, όπως ανεμοβλογιά, πέμπτη νόσος, ιλαρά (μεταδοτική ιογενής λοίμωξη), παρωτίτιδα (ιογενής λοίμωξη που, εν μέρει, επηρεάζει τους σιελογόνους αδένες στο λαιμό), κοκκύτης
- Κρυολόγημα, γρίπη, ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις
- Μόλυνση αυτιού
- Γαστρεντερίτιδα (λοίμωξη του πεπτικού σωλήνα)
- HIV ή AIDS
- Λοιμώξεις των πνευμόνων, όπως βρογχίτιδα, πνευμονία και φυματίωση
- Μονοπυρήνωση (ιογενής λοίμωξη)
- Παρασιτική λοίμωξη
- Μόλυνση των ρινικών κόλπων
- Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Άλλες αιτίες για τα δέκατα πυρετού:
- Καρκίνοι, όπως λευχαιμία ή λέμφωμα
- Αντίδραση σε κάποιο εμβόλιο για την γρίπη
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
- Ανεπιθύμητες παρενέργειες κάποιων φαρμάκων
- Πνευμονική εμβολή (θρόμβος αίματος που φτάνει στον πνεύμονα)
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα (χρόνια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αρθρώσεων)
- Αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων)
Σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αιτίες για τα δέκατα πυρετού:
- Οξεία ηπατίτιδα
- Σκωληκοειδίτιδα
- Καρκίνος
- Εκκολπωματίτιδα (φλεγμονή στο παχύ έντερο)
- Εγκεφαλίτιδα (φλεγμονή στον εγκέφαλο)
- Θερμική εξάντληση
- Μηνιγγίτιδα (μόλυνση, ή φλεγμονή του σάκου γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό)
- Οστεομυελίτιδα (λοίμωξη των οστών)
- Παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος)
Πυρετός: Τι είναι ο πυρετός;
Ο πυρετός είναι μια προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, και προκαλείται συνήθως από κάποια ασθένεια. Αν το θερμόμετρο δείξει πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, τότε μιλάμε για πυρετό. Ο πυρετός συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, και ίσως να προκαλέσει και τα εξής συμπτώματα: ρίγος, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, έλλειψη όρεξης, ευερεθισότητα, αφυδάτωση και αίσθηση αδυναμίας. Από 39,4 βαθμούς και πάνω, πρέπει να μιλήσετε αμέσως με έναν γιατρό. Επίσης, μιλήστε με τον γιατρό σας αν ο πυρετός συνοδεύεται από έντονο πονοκέφαλο, εξανθήματα, πιασμένο λαιμό και πόνο στις αρθρώσεις όταν σκύβετε. Επίσης, αν μαζί του υπάρχει επίμονος εμετός, δυσκολία στην αναπνοή και πόνος στο στήθος.
Πυρετός: Είναι στα αλήθεια κακό πράγμα ο πυρετός;
Είναι σίγουρα ένα σύμπτωμα που μας έχει κάνει όλους να φοβηθούμε, αλλά ο ρόλος του στον οργανισμό είναι να βοηθά. Όταν το σώμα μας αντιμετωπίζει κάποιο παθογόνο, ο πυρετός συνήθως είναι η αντίδρασή του για να πολεμήσει αυτή την λοίμωξη. Αν ο γιατρός σας υποψιαστεί κάποια βακτηριακή μόλυνση, ίσως να σας γράψει ένα αντιβιοτικό. Αλλά, σε γενικές γραμμές, δεν είναι πάντα η καλύτερη κίνηση να πάρουμε αμέσως αντιπυρετικό – το σώμα μας κάτι θέλει να μας πει.
Πυρετός: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την θερμοκρασία του σώματος μας
1.Το απόγευμα η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει
Αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of General Internal Medicine διαπίστωσε ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ 3-5 π.μ. και στα υψηλότερα μεταξύ 4-6 μ.μ. , εξηγώντας γιατί μερικές φορές νιώθουμε πιο ζεστοί ή πιστεύουμε πώς έχουμε δέκατα, εκείνες τις ώρες.
2.Όσο μεγαλώνουμε η θερμοκρασία πέφτει
Ο μέσος όρος της θερμοκρασίας σώματος των γυναικών στην ηλικία των 20 είναι 36.5c, ενώ στην ηλικία των 80 είναι 36.1c. Παρόμοια μείωση παρατηρείται και στους άνδρες σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journals of Gerontology.
Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι άνδρες έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος από τις γυναίκες, γεγονός που αποδίδεται στο ρόλο των γυναικείων ορμονών.
3.Μαζί με το σωματικό βάρος ανεβαίνει και η θερμοκρασία
Όσο μεγαλύτερο το βάρος του σώματος, τόσο υψηλότερη η μέση θερμοκρασία του σώματος. Αν και η εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο δεν είναι ξεκάθαρη, εικάζεται ότι παίζουν ρόλο τα φλεγμονώδη χημικά μόρια που απελευθερώνονται από το πλεονάζον λίπος.
4.Μπορούμε να ανεβάσουμε πυρετό λόγω στρες
Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μια κατάσταση γνωστή και ως ψυχογενής πυρετός. Μάλιστα ιαπωνική έρευνα απέδωσε το 18% των αγνώστου αιτιολογίας περιπτώσεων πυρετού σε παιδιά στο στρες και την ψυχική φόρτιση.
5.Ο πυρετός είναι ωφέλιμος
Ο πυρετός, ως φυσική απάντηση του οργανισμού σε μια λοίμωξη, αποτελεί ωφέλιμη βιολογική διαδικασία. Η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών επιβραδύνεται σημαντικά σε θερμοκρασία που υπερβαίνει τους 37 °C, ενώ η η αντιμετώπιση του υψηλού πυρετού (με λήψη αντιπυρετικών) δεν βελτιώνει την πορεία της νόσου.