Ρήξη μηνίσκου: Πόνος στο γόνατο – Οι ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν

Ρήξη μηνίσκου: Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στην άρθρωση του γόνατος είναι η ρήξη μηνίσκου. Αποτελεί δε μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στον Ορθοπαιδικό.

Οι ασκήσεις για το μηνίσκο αποτελούν πολύ βασικό παράγοντα, τόσο της συντηρητικής, όσο και της αρθροσκοπικής αντιμετώπισης.

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι για την άρθρωση του γόνατος, ότι η ανάρτηση για το αυτοκίνητο! Η βασική του λειτουργία είναι να απορροφά τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση και να μοιράζει ομαλά και ισομερώς τα φορτία του σώματος σε όλη την επιφάνεια του γόνατος.

Γι’ αυτό, η λειτουργία του μηνίσκου παίζει καταλυτικό ρόλο στο να διατηρείται η άρθρωση υγιής. Σε κάθε γόνατο, υπάρχουν ο έσω κι ο έξω μηνίσκος. Αμφότεροι έχουν σχήμα μισοφέγγαρου (σχήμα C) και είναι αρκετά ελαστικοί.

Η ρήξη του μηνίσκου, ειδικά σε νεαρά άτομα, αποτελεί τον πιο συνηθισμένη μορφή αθλητικής κάκωσης.

Η ρήξη μηνίσκου προκαλείται όταν το πόδι «κολλάει» στο έδαφος και το σώμα στρίβει, συνήθως κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας.

Ο τραυματισμός σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι η πιο συχνή αιτία ρήξης του μηνίσκου. Ωστόσο, αυτή μπορεί να προκληθεί, επίσης, και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας λόγω εκφύλισης και απώλειας της ελαστικότητάς του.

Ένας από τους πιο συνήθεις τραυματισμούς στο γόνατο είναι η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Αν έχετε υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να ανακτήσετε την πλήρη λειτουργία του γόνατος σας. Αυτό θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η σοβαρότητα του τραυματισμού σας και το επίπεδο δραστηριότητάς σας.

Ρήξη Μηνίσκου: Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη μηνίσκου είναι συγκεκριμένα και αφορούν κυρίως σε πόνο και οίδημα.

Ειδικότερα, οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για οξύ πόνο κατά τη βάδιση, ιδιαίτερα κατά την αλλαγή κατεύθυνσης, πόνο μετά από βαθύ κάθισμα και οίδημα (πρήξιμο) του γόνατος λόγω παρουσίας υγρού στην άρθρωση.

Μερικές φορές, μπορεί να «κλειδώνει» το γόνατο και να είναι αδύνατη οποιαδήποτε κίνηση της άρθρωσης, κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Ρήξη Μηνίσκου: Πώς γίνεται η διάγνωση

Επειδή οι μηνίσκοι δεν αποτελούν οστό αλλά μαλακό ιστό, δεν απεικονίζονται στις απλές ακτινογραφίες. Γι’ αυτό, ο ασθενής υποβάλλεται σε μαγνητική τομογραφία.

Ρήξη Μηνίσκου: Έτσι αντιμετωπίζεται

Η αντιμετώπιση της τραυματικής ρήξης μηνίσκου γίνεται χειρουργικά με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Κατά το χειρουργείο είτε αφαιρείται το κατεστραμμένο μόνο κομμάτι του μηνίσκου (μηνισκεκτομή), και αποκαθίσταται η υπόλοιπη επιφάνεια στην άρθρωση του γόνατος, είτε γίνεται συρραφή και διάσωση του μηνίσκου.

Η τελευταία κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των ασθενών, όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς με τη διατήρηση του μηνίσκου μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας με την πάροδο του χρόνου.

Ρήξη μηνίσκου: Αρθροσκόπηση

Η αρθροσκόπηση του γόνατος γίνεται μέσα από δυο τομές του δέρματος, μήκους ενός περίπου εκατοστού έκαστη. Από τη μια τομή, ο χειρουργός τοποθετεί μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο), με την οποία μπορεί να εξετάσει τι συμβαίνει μέσα στην άρθρωση. Από τη δεύτερη τοποθετεί ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία που βοηθούν στην επιδιόρθωση της υπάρχουσας ρήξης.

Ρήξη μηνίσκου: Ασκήσεις

Κάμψη-έκταση του γόνατος σε κλειστή κινητική αλυσίδα.

Με τη φτέρνα να ακουμπά στο κρεββάτι/καναπέ, λυγίζουμε το γόνατο έως τις 90 μοίρες και ακολούθως τεντώνουμε. Κάνουμε 15 επαναλήψεις (1 σετ), ακολουθεί παύση για 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε το σετ για 3 φορές. Μπορούμε να επαναλάβουμε την άσκηση 2-3 φορές ημερησίως.

Πίεση του τεντωμένου γόνατος επί του στρώματος.

Τοποθετούμε μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από το γόνατο. Με το γόνατο τεντωμένο, πιέζουμε την πετσέτα για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώνουμε για άλλα 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 10-15 φορές. Επαναλαμβάνουμε το σετ 3 φορές και τη συνολική άσκηση 2-3 φορές ημερησίως.

Ασκήσεις για το μηνίσκο

3. Ισομετρικές εκτάσεις του γόνατος

Σε ύπτια θέση, ανυψώνουμε το τεντωμένο γόνατο έως τις 45-50 μοίρες από το έδαφος/κρεββάτι. Ανεβαίνουμε αργά και κατεβαίνουμε αργά και σταθερά. Επαναλαμβάνουμε 10 φορές (το 1 σετ), και 3 φορές κάθε σετ. Η άσκηση μπορεί να επαναληφθεί 2-3 φορές την ημέρα. Για τη διευκόλυνση της άσκησης, είναι χρήσιμο να κρατάμε λυγισμένο το αντίθετο πόδι περίπου στις 90 μοίρες.

4. Ισομετρικές εκτάσεις γόνατος σε πρηνή θέση

Εκτελούμε την προηγούμενη άσκηση, αλλά έχοντας ξαπλώσει στο στρώμα με την κοιλιά μας. ανυψώνουμε το τεντωμένο γόνατο περίπου 15 εκατοστά από το στρώμα. Επαναλαμβάνουμε αργά και σταθερά, 15 επαναλήψεις επί 3 φορές. Επαναλαμβάνουμε την άσκηση 2-3 φορές την ημέρα.

5. Ασκήσεις οπισθίων μηριαίων μυών

Στην ίδια θέση με πριν, κάνουμε λύγισμα και τέντωμα του γόνατος. Μπορούμε να βάλουμε και μικρό βάρος 2-3kg στο άκρο του ποδιού για μεγαλύτερη αντίσταση. Λυγίζουμε και τεντώνουμε αργά και σταθερά 15 φορές. Επαναλαμβάνουμε 3 φορές. Την πλήρη άσκηση επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές την ημέρα.

Εναλλακτικά, την ίδια άσκηση μπορούμε να την εκτελέσουμε σε όρθια θέση, στηριζόμενοι σε μια καρέκλα.

 

6. Λυγισμένο γόνατο, πιέζω φτέρνα στο πάτωμα

Με το γόνατο λυγισμένο στις 60 μοίρες, ασκούμε σταθερή πίεση με τη φτέρνα μας στο έδαφος για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώνουμε 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 10 φορές. Επαναλαμβάνουμε το σετ 3 φορές και την πλήρη άσκηση 2-3 φορές την ημέρα.

6. Άσκηση Προσαγωγών

Ανάμεσα στο γόνατα τοποθετούμε μια διπλωμένη πετσέτα. Πιέζουμε σταθερά την πετσέτα με τα γόνατα για 5 δευτερόλεπτα. Χαλαρώνουμε 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνουμε 10 φορές. Επαναλαμβάνουμε το σετ 3 φορές και την πλήρη άσκηση 2-3 φορές την ημέρα.

7. Καθίσματα στον τοίχο

Με την πλάτη μας σταθερά ακουμπισμένη στον τοίχο, χαμηλώνουμε, λυγίζοντας τα γόνατά μας έως τις 60 μοίρες. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 15-20 δευτερόλεπτα και μετά σηκωνόμαστε στην όρθια θέση. Επαναλαμβάνουμε όσες περισσότερες φορές μπορούμε. Σταδιακά, με την πάροδο των ημερών, αυξάνουμε το χρόνο που “καθόμαστε” στις 60 μοίρες, έως τα 45-60 δευτερόλεπτα. Εναλλακτικά, αντί για τον τοίχο, στηριζόμαστε σε μια καρέκλα.

Ενδυνάμωση οπισθίων μηριαίων.

Καθόμαστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα στις 90 μοίρες και τις φτέρνες να ακουμπούν στο έδαφος. Ανασηκώνουμε τη λεκάνη μας και κρατάμε τη στάση αυτή για 5 δευτερόλεπτα. Επιστρέφουμε στην αρχική θέση και ξεκουραζόμαστε για 5 δευτερόλεπτα. Επαναλαμβάνουμε 10-15 φορές (1 σετ). Επαναλαμβάνουμε το σετ 3 φορές και τη συνολική άσκηση 2-3 φορές ημερησίως.

Ασκήσεις για το μηνίσκο: Συμπέρασμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Οι προηγούμενες ασκήσεις αποτελούν ένα γενικό κανόνα, αλλά θα πρέπει η συμβουλή του ειδικού Ορθοπαιδικού να είναι αυτή που θα κατευθύνει τη θεραπεία.

Πηγή: Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ Β.Κ.Φωτόπουλο