Σαλμονέλα: Προσοχή! Πού αλλού βρίσκεται στην κουζίνα σας

Ο κίνδυνος να μολυνθείτε με σαλμονέλα δεν υπάρχει μόνο στο ωμό κοτόπουλο, αλλά παραμονεύει και σε άλλα σκεύη στην κουζίνα σας.

Πιστεύετε ότι αν ψήσετε καλά το κοτόπουλο έχετε εξασφαλίσει την εξόντωση των μικροβίων σαλμονέλας που ενδεχομένως κρύβονται στο κρέας; Δεν είναι τόσο απλό, υπογραμμίζουν οι ερευνητές, που αποκαλύπτουν ότι η σαλμονέλα μπορεί να βρίσκει «καταφύγιο» και σε άλλες επιφάνειες της κουζίνας.

Συγκεκριμένα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers διαπίστωσαν ότι οι κυριότερες εστίες μόλυνσης από σαλμονέλα στον χώρο της κουζίνας μετά το μαγείρεμα είναι… τα δοχεία μπαχαρικών! Τα νέα επιστημονικά ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of Food Protection.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα με 317 ενήλικες, στους οποίους ζητήθηκε να ετοιμάσουν ένα γεύμα με μπιφτέκια γαλοπούλας σε κουζίνες διαφόρων μεγεθών. Για την προετοιμασία του γεύματος δόθηκε στους συμμετέχοντες αλεσμένη γαλοπούλα, στην οποία οι μελετητές πρόσθεσαν μια χημική ουσία που δρα με παρόμοιο τρόπο με τη σαλμονέλα όταν μολύνει μια περιοχή. Κατόπιν, επιλέχθηκαν οι κουζίνες, με στόχο να ελεγχθεί η παρουσία της σαλμονέλας. Οι συμμετέχοντες δεν ενημερώθηκαν ότι ο χώρος θα ελεγχθεί στη συνέχεια για μόλυνση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα βαζάκια μπαχαρικών ήταν με διαφορά οι επιφάνειες με τη μεγαλύτερη διάδοση μόλυνσης. Συγκεκριμένα, το 48% αυτών των αντικειμένων βρέθηκε να εμπεριέχει αυτή την ουσία. Επιπροσθέτως, λίγο περισσότερο από το 20% των δοχείων σαπουνιού βρέθηκε επίσης μολυσμένο. Άλλες επιφάνειες που σημείωσαν υψηλά ποσοστά μόλυνσης ήταν οι λαβές του ψυγείου, τα καπάκια των κάδων απορριμμάτων και οι σανίδες κοπής. Ωστόσο, κανένα άλλο αντικείμενο πέρα από τα δοχεία μπαχαρικών και σαπουνιού δεν μολύνθηκε σε περισσότερες από 1 στις 5 προσομοιώσεις.

Τείνει να επικρατεί η πεποίθηση ότι ενδεχομένως αυτή η ισχυρή ευαισθησία των δοχείων μπαχαρικών στη μόλυνση οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ καθαρίζουμε τακτικά τα πιάτα και τα λοιπά κουζινικά σκεύη, δε συμβαίνει το ίδιο και με αυτές τις συσκευασίες. Η αλήθεια, όμως, είναι άλλη: Αυτά τα δοχεία μπορούν εύκολα να μολυνθούν, αφού συνηθίζουμε να τα αγγίζουμε αφότου έχουμε πιάσει το ωμό κρέας.

Ο δρ. Donald Schaffner, καθηγητής στο Rutgers, που συνέταξε τη μελέτη, εξήγησε ότι πολλοί από αυτούς που μαγειρεύουν στο σπίτι μπορεί να ξεχάσουν να σκουπίσουν τα δοχεία μετά τη χρήση. Η παρουσία σαλμονέλας, ειδικά στο κρέας πουλερικών, αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να απευθύνουν ισχυρές προειδοποιήσεις, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ψήνεται πολύ καλά. Εάν μαγειρευτεί σωστά, τα βακτήρια εξοντώνονται.

Η σαλμονέλα αποτελεί μια από τις πιο κοινές ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των τροφίμων που καταναλώνουμε. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, στις ΗΠΑ καταγράφονται κάθε χρόνο 1,35 εκατομμύρια μολύνσεις. Εξ αυτών, πολλές μπορεί να είναι ήπιες ή ακόμη και ασυμπτωματικές. Περισσότερες από 25.000 περιπτώσεις, όμως είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτείται νοσηλεία, ενώ 420 θάνατοι ετησίως οφείλονται στην βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί η σαλμονέλα.

Σαλμονέλα: Αυτά είναι τα συμπτώματα δηλητηρίασης

Προσοχή! Αν δείτε τα παρακάτω συμπτώματα – σημάδια πρέπει να δώσετε προσοχή, καθώς μπορεί να έχετε πάθει σαλμονέλα και είναι επικίνδυνο.

Η λοίμωξη από το βακτήριο της σαλμονέλας είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια, που επηρεάζει την εντερική οδό. Τα βακτήρια της σαλμονέλας συνήθως ζουν στο εντερικό σύστημα ζώων και ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των περιττωμάτων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων.

Πολλά άτομα με μόλυνση από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Άλλοι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακές κράμπες μέσα σε 8-72 ώρες. Οι περισσότεροι υγιείς γενικότερα άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς ειδική θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια που συνδυάζεται με την μόλυνση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει τόσο ευρεία αφυδάτωση, ώστε να απαιτηθεί η συνδρομή γιατρού και κατάλληλης αγωγής για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Επίσης υπάρχει πιθανότητα να αναπτυχθούν και απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, εάν η νόσος εξαπλωθεί πέρα από το εντερικό σύστημα. Ο κίνδυνος για την μόλυνση από σαλμονέλα είναι μεγαλύτερος αν ζείτε ή ταξιδεύετε σε μέρη με κακές συνθήκες υγιεινής.

Σαλμονέλα: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων κρεάτων, πουλερικών, αυγών ή άλλων προϊόντων με αυγό. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από αρκετές ώρες έως και δύο ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής. Οι περισσότερες μολύνσεις σαλμονέλας μπορεί να παρερμηνευθούν αρχικά ως γαστρεντερίτιδα. Τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Τα συμπτώματα της μόλυνσης από σαλμονέλα γενικά διαρκούν 4-7 ημέρες, αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες προκειμένου το εντερικό σας σύστημα να επιστρέψει στο κανονικό. Μερικοί τύποι βακτηρίων της σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια ασθένεια που σε κάποιες περιπτώσεις αποδεικνύεται θανατηφόρα και είναι πιο συχνή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σαλμονέλα: Διάγνωση και Θεραπεία

Η σαλμονέλα διαγιγνώσκεται με καλλιέργεια κοπράνων. Όμως ο γαστρεντερολόγος σας θα σας χορηγήσει αντιβίωση ακόμα και αν δεν έχει βγει το αποτέλεσμα της καλλιέργειας, διότι μπορεί να καθυστερήσει 2-3 ημέρες.

Συνήθως αυτοϊάται και δεν απαιτείται θεραπεία. Όμως, εάν υπάρχουν έντονα συμπτώματα ή εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για επιπλοκές, πιθανόν να χρειασθεί ενδοφλέβια αντιβιοτική θεραπεία στο νοσοκομείο. Η αντιβιοτική θεραπεία από το στόμα διαρκεί από 2 εβδομάδες έως αρκετούς μήνες. Επίσης, χρειάζεται να παραμείνετε στο σπίτι για ανάπαυση και να μην πάτε για μπάνιο σε πισίνα ή δημόσια λουτρά.

Σαλμονέλα: Πώς να την αποφύγετε

  • Πλένετε τα χέρια σας τακτικά όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, όταν φυσάτε τη μύτη σας, όταν αγγίζετε ζώα ή όταν πετάτε τα σκουπίδια
  • Μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι
  • Ψήνετε επαρκώς τα φαγητά (ειδικά τα αβγά, τα πουλερικά και τα λοιπά κρέατα, και τα οστρακοειδή)
  • Πλένετε επαρκώς τα φρούτα και τα λαχανικά
  • Μην πίνετε μη παστεριωμένο γάλα
  • Διατηρείτε τη θερμοκρασία του ψυγείου σας κάτω από 4,4°C και του καταψύκτη κάτω από -18°C
  • Πλένετε σχολαστικά τα χέρια, τα μαχαίρια και τους πάγκους όταν έρχονται σε επαφή με ωμό φαγητό