Σε τι λάδι τηγανίζω το ψάρι

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων (UPV/EHU) εξέτασαν πόσο υγιεινό είναι το ψάρι ανάλογα με το είδος του λαδιού στο οποίο τηγανίζεται.

Επίσης, μελέτησαν εάν η συγκεκριμένη τεχνική που ακολουθείται στο τηγάνισμα και το είδος του ψαριού συνδέονται με συγκεκριμένες μεταβολές στο λιπιδικό προφίλ του ψαριού.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Food Research, το είδος του λαδιού και ο τρόπος τηγανίσματος καθορίζουν τα επίπεδα τοξικών ουσιών που παράγονται κατά το τηγάνισμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές τηγάνισαν λαβράκι (Dicentrarchus labrax) και τσιπούρα (Sparus aurata) σε τηγάνι («ρηχό τηγάνισμα») ή σε φούρνο μικροκυμάτων είτε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είτε με ραφιναρισμένο ηλιέλαιο. Οι μεταβολές στο λιπιδικό προφίλ του λαδιού και το ψαριού καταγράφηκαν με τη βοήθεια πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (H-1 NMR).

Το βασικό εύρημα των ερευνητών ήταν ότι κατά το «ρηχό τηγάνισμα» με ηλιέλαιο σχηματίστηκαν προϊόντα οξείδωσης (αλδεΰδες), μερικά από τα οποία θεωρούνται πιθανώς τοξικά. Η αντίδραση αυτή δεν παρατηρήθηκε κατά το τηγάνισμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά ούτε κατά το τηγάνισμα σε φούρνο μικροκυμάτων με ηλιέλαιο.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώθηκε στην τσιπούρα μετά το τηγάνισμα, ενώ για το λαβράκι αυξήθηκε ή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Έτσι, οι ερευνητές προτείνουν να χρησιμοποιείται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κατά το τηγάνισμα του ψαριού και μάλιστα στο φούρνο μικροκυμάτων αντί για το τηγάνι.

Τι να φάω μετά το ξενύχτι!

Όταν λόγων περιστάσεων το αλκοόλ ρέει άφθονο αναπόφευκτα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις δυσάρεστες επιπτώσεις της υπερκατανάλωσης, όπως ο πονοκέφαλος και η ναυτία.

Τη διαφορά μπορεί να κάνει όμως η διατροφή, αφού τρώγοντας σωστά μερικές ώρες πριν πιούμε είναι δυνατό να περιορίσουμε σε μεγάλο βαθμό τη «ζημιά» που κάνει το αλκοόλ στο σώμα μας.

Παρακάτω θα δείτε τι είναι καλό να φάτε και τι να αποφύγετε πριν καταναλώσετε αλκοόλ.

Πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά: Ναι

Το γεύμα που προηγείται της κατανάλωσης αλκοόλ επηρεάζει το πόσο γρήγορα θα απορροφηθεί το αλκοόλ. Όσο πιο μεγάλο είναι το γεύμα τόσο πιο αργή θα είναι η απορρόφηση και τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει το αίσθημα της μέθης. Οι ειδικοί συνιστούν το γεύμα να περιλαμβάνει κυρίως πρωτεΐνες και λιπαρά παρά υδατάνθρακες.

Φρούτα και λαχανικά: Ναι

Τα λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι βοηθούν να παραμείνει ο οργανισμός ενυδατωμένος και κατ’ επέκταση να μειωθεί η επίδραση του αλκοόλ.

Νερό: Ναι

Ακόμη κι αν καταναλώσετε αρκετά φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη συνδυαστικά με το αλκοόλ. Σε γενικές γραμμές, καλό είναι για κάθε ποτό που πίνετε να πίνετε και ένα ποτήρι νερό. Εναλλακτικά, προσθέστε στο ποτό σας πολλά παγάκια. Ο πιο απλός «δείκτης αξιολόγησης» των επιπέδων ενυδάτωσης του οργανισμού είναι το χρώμα των ούρων. Αν έχουν πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα, τότε ο οργανισμός είναι επαρκώς ενυδατωμένος.

Σοκολάτα, ντομάτα, μπαχαρικά: Όχι

Στα άτομα με ευαίσθητο στομάχι και ιδιαίτερα σε όσους είναι επιρρεπείς στις καούρες, η σοκολάτα, η ντομάτα και τα μπαχαρικά προκαλούν συχνά κρίση, η οποία μάλιστα επιδεινώνεται από το αλκοόλ. Αντίστοιχη επίδραση έχουν επίσης τα τηγανητά και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Αλμυρά φαγητά: Όχι

Το αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών και φούσκωμα κι έτσι μας αποτρέπει να πιούμε το νερό που χρειάζεται για να αντισταθμίσουμε το αλκοόλ.

Καφεΐνη: Όχι

Η καφεΐνη και το αλκοόλ είναι κακός συνδυασμός. Η καφεΐνη δίνει μια αίσθηση –ή και ψευδαίσθηση– ενεργητικότητας, με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε την πραγματική επίδραση του αλκοόλ. Όταν η επίδραση της καφεΐνης εξασθενήσει, η κατάσταση μπορεί να γίνει επικίνδυνη (π.χ. ύπνος στο τιμόνι, πτώσεις και τραυματισμοί). Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να συνδυάζετε το αλκοόλ με τα ενεργειακά ποτά, τα περισσότερα από τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.

10 συμβουλές για να κρατήσετε τη δίαιτά σας την Πρωτοχρονιά

Σας δίνουμε 10 συμβουλές προκειμένου να τα καταφέρετε να διατηρήσετε την γραμμή σας:

1) Συνεχίστε να γυμνάζεστε

Μόνο και μόνο επειδή είναι εορταστική περίοδος, δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψετε και τις όποιες δραστηριότητες σας. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα με τα πόδια, να τρέξετε ή να κάνετε ορισμένες ασκήσεις στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Το να συμμετάσχετε σε μια ομάδα γυμναστικής είναι ένας εξίσου πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση! Ακόμα και αν φάτε λίγο παραπάνω τα Χριστούγεννα, προσπαθείστε τουλάχιστον να μην παραμελήσετε τον εαυτό σας!

2) Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση τροφής

Είναι η εορταστική περίοδος, το γνωρίζουμε! Αλλά η υπερβολική κατανάλωση τροφής ποτέ δεν αφήνει κάποιο ευχάριστο αίσθημα και αν γίνει αρκετές φορές μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Αρχικά, αποφύγετε να σερβίρετε μεγάλη ποσότητα φαγητού στο πιάτο σας και αφού φάτε και κοιτάζετε ξανά προς τον μπουφέ με τα φαγητά ή τα γλυκά, απλά πείτε στον εαυτό σας: “Θα περιμένω άλλα 20 λεπτά και αν εξακολουθώ να θέλω να φάω κάτι ακόμα, θα το έχω τότε”. Κατά πάσα πιθανότητα, οι πόθοι σας θα εξασθενήσουν καθώς το σώμα σας έχει αρκετό χρόνο για να αισθανθεί πλήρης και ικανοποιημένο.

3) Τρώτε αρκετά λαχανικά

Προσπαθήστε να γεμίζετε τα μισό πιάτο σας με διάφορα βραστά ή ψητά λαχανικά ή σαλάτα. Τα λαχανικά προκαλούν κορεσμό, είναι χαμηλά σε θερμίδες, γεμάτα από θρεπτικά συστατικά και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

4) Μην τρώτε σε γρήγορους ρυθμούς

Μην καταναλώνετε το γεύμα σας πολύ γρήγορα διότι μπορεί να προκληθεί υπερφαγία. Μασήστε το φαγητό σας, απολαύστε το και πάρτε το χρόνο σας. Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να χωνέψει και να αισθανθεί ικανοποιημένο.

5) Καταναλώστε αλκοόλ αλλά με μέτρο

Σίγουρα τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος με πολλές κοινωνικές υποχρεώσεις οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν και αλκοόλ. Εάν απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα, συνεχίστε. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι το αλκοόλ είναι υψηλό σε θερμίδες (παρόμοιο με το λίπος), οπότε αν επιλέξετε να πιείτε, πρέπει να το μετριάσετε ειδικά όταν δεν γίνονται – οι ιδανικότερες επιλογές στο κομμάτι του φαγητού.

6) Πιείτε περισσότερο νερό

Το νερό σας κρατάει ενυδατωμένους και βοηθάει στην καλή λειτουργία του σώματος αλλά και των μηχανισμών πέψης του οργανισμού σας. Συχνά όταν αισθάνεστε πείνα, μπορεί να είστε αφυδατωμένοι και απλά να χρειάζεστε ένα ποτήρι νερό.

7) Αποφύγετε το πολύ αλάτι

Μετριασμένη ποσότητα αλατιού είναι απαραίτητη, αλλά η υπερβολική πρόσληψη αλατιού θα σας κάνει να καταναλώσετε περισσότερο από το ποτό που πίνετε (κάτι που είναι κακό εάν είναι ζαχαρούχο ή αλκοολικό) ενώ μπορεί να προκληθεί και κατακράτηση υγρών. Υπάρχει μια υποσυνείδητη τάση να καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ένα φαγητό εάν αυτό είναι αλμυρό, οπότε χρειάζεται σύνεση και μέτρο.

8) Προσπαθήστε να είστε επιλεκτικοί με επιδόρπια και γλυκά

Όλοι γνωρίζουμε ότι τόσο τα Χριστουγεννιάτικα κέικ όσο και τα γλυκά είναι αρκετά υψηλά σε θερμίδες, οπότε καλό είναι να είστε επιλεκτικοί. Εάν επιλέξετε να απολαύσετε κάποιο, μετριάστε τη ποσότητα. Εάν ξέρετε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τη ποσότητα, κόψτε ένα μικρότερο κομμάτι, φάτε το αργά και απολαύστε τη γεύση.

9) Μην αφήσετε τα Χριστούγεννα να διαρκέσουν ένα μήνα

Συχνά κατά τις εορταστικές περιόδους οι άνθρωποι μπορούν να “σβήσουν” και να διαγράψουν τις καλές και συνάμα υγιεινές συνήθειες τους. Απολαύστε τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος, αλλά μην το αφήσετε να τρέξει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου! Μερικές εορταστικές ημέρες δεν θα σας κάνουν κακό, αλλά μερικές εβδομάδες σίγουρα. Ελέγξτε την πρόσληψη τροφής και τις επιλογές σας για μην καλωσορίσετε τον Φεβρουάριο με έξτρα κιλά τα οποία απαιτούν και την ανάλογη προσπάθεια για να χαθούν.

10) Χαλαρώστε και ξεκουραστείτε

Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Υποτίθεται ότι τα Χριστούγεννα είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα και όχι ένα επιπλέον άγχος. Απολαύστε τον ελεύθερο χρόνο σας με την οικογένεια και τους φίλους σας, διαβάστε, πηγαίνετε μια βόλτα και περάστε λίγο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ο ύπνος επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικός και οι έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τείνει να κάνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο και να κερδίζουν βάρος. Ελάχιστες ώρες ύπνου είναι οι εφτά!