Self test: Πώς γίνεται, πώς θα το πάρετε από το φαρμακείο – Βήμα βήμα η διαδικασία

Self test: Σε μια νέα προσπάθεια ανοίγματος της χώρας έσπευσε η κυβέρνηση και τα φαρμακεία εξοπλίστηκαν έτσι με Covid19 self test από το Σάββατο, με απώτερο σκοπό την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού, με τον ρυθμό που συνέβαινε εώς τώρα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε ότι τα self test ακόμα κι αν μόνο σε ποσοστό 25% γίνουν σωστά, θα έχουν σημαντικό όφελος στον έλεγχο της πανδημίας.

Self Test: Πότε θα είναι διαθέσιμα στους πολίτες;

Τα self test ξεκίνησαν να διανέμονται στα φαρμακεία, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος της εβδομάδας να έχουν εφοδιαστεί 11.000 φαρμακεία σε όλη τη χώρα.

Η αρχή θα γίνει πάντως από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, με τα φαρμακεία να δίνουν προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, που θα κάνουν πρώτοι τα self test από την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να ξεκινήσει και η διάθεσή τους στις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Self Test: Ποια είναι η σειρά προτεραιότητας;

Όπως έχει τονιστεί από την κυβέρνηση, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα λάβουν κατά προτεραιότητα τα self tests, καθώς η χρήση τους μία φορά την εβδομάδα είναι υποχρεωτική.

Οι μαθητές δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα χωρίς να έχουν υποβληθεί σε τεστ, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να ανοίξουν, αρχής γενομένης με τα λύκεια, στις 12 Απριλίου.

Ακολούθως και οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο και στον τουρισμό θα πρέπει επίσης να κάνουν self test, ενώ η δωρεάν παροχή τους θα επεκταθεί στη συνέχεια σε όλους τους πολίτες ηλικίας 18 έως 67 ετών.

Οι άνω των 67 θα είναι τελευταίοι στη σειρά, καθώς ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των πολιτών αυτής της ηλικίας έχουν εμβολιαστεί.

Self Test: Πόσα μπορεί να κάνει κάποιος;

Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα self test την εβδομάδα, τέσσερα τον μήνα, για διάστημα δύο μηνών, τα οποία μπορεί να προμηθευτεί με την επίδειξη του ΑΜΚΑ του από το φαρμακείο. Για τα ανήλικα τέκνα, τα  self test θα τα προμηθεύονται οι γονείς τους.

Όπως έχει διευκρινιστεί, τα self test δεν θα γίνονται στα φαρμακεία. Από εκεί θα αγοράζεται το κιτ με το τεστ και η χρήση τους θα γίνεται από το σπίτι.

Όσον αφορά τους μαθητές, θα πρέπει να το κάνουν 24 με 48 ώρες πριν πάνε για μάθημα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να δηλώνεται στην πλατφόρμα της κυβέρνησης. Οσοι βρεθούν θετικοί θα πρέπει να ξανακάνουν το τεστ, αλλά σε δημόσια δομή.

Self Test: Πώς πρέπει να γίνει ο αυτοέλεγχος;

Επίσης, προσθέτει ότι η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων και αναφέρει ότι ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή.

«Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού», επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Self Test: Πώς να το κάνετε μόνοι σας

  • Απολυμαίνουμε χέρια και κατεβάζουμε τη μάσκα.
  • Εισχωρούμε την μπατονέτα γύρω στα 4-5 εκατοστά μέσα στη μύτη (μέχρι το σημείο που βρίσκει αντίσταση).
  • Περιστρέφουμε για 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε και στο άλλο ρουθούνι.
  • Ανοίγουμε το σωληνάριο με το υγρό που περιέχεται στη διαδικασία και βάζουμε μέσα την μπατονέτα.
  • Περιστρέφουμε την μπατονέτα για 15 δευτερόλεπτα.
  • Πιέζουμε στη μέση ώστε να «τραβήξει» από την μπατονέτα όλο το υλικό.
  • Απορρίπτουμε την μπατονέτα στο ειδικό σακουλάκι (όχι «χύμα» στα σκουπίδια).
  • Ανοίγουμε τον φάκελο όπου περιέχεται η βάση (μια πλάκα) του τεστ.
  • Ανοίγουμε το μπουκαλάκι με το υγρό και ρίχνουμε 4 σταγόνες στην πρώτη οπή της βάσης.
  • Απορρίπτουμε και το μπουκαλάκι στην ειδική σακούλα.
  • Το αποτέλεσμα θα βγει εντός 15 λεπτών.

Self Test: Τι θα κάνετε αν βγει θετικό;

Όπως έχει γίνει γνωστό σε περίπτωση θετικού κρούσματος, ο πολίτης θα πρέπει να δηλώνει το περιστατικό στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την Τετάρτη) και ακολούθως θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται SMS για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή.

Για όσους είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test, η δήλωση ότι διενεργήθηκε θα πρέπει να γίνεται και εφόσον βγει αρνητικό. Από τη μία, οι εκπαιδευτικοί θα συμπληρώνουν υπεύθυνοι δήλωση τέλεσης του τεστ και από την άλλοι, οι γονείς και κηδεμόνες θα κάνουν το ίδιο για λογαριασμό των μαθητών.

Self Test: Η καταγραφή των αποτελεσμάτων

«Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου κορωνοϊού, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, «θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών».