Σεξ με περίοδο: Μπορείς να μείνεις έγκυος; Ιδού η απάντηση

Σεξ με περίοδο: Από ότι φαίνεται η εκτίμηση πως η έμμηνος ρύση μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για την σύλληψη, δεν είναι και τόσο απλή, με τον κανόνα πως το προφυλακτικό είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης να επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση.

Όπως γνωρίζουμε, ο πιο γόνιμος χρόνος του κύκλου κάθε γυναίκας, όταν δηλαδή είναι πιθανότερο να μείνετε έγκυος, είναι κατά την περίοδο της ωορρηξίας, περίπου στα μέσα της περιόδου. Εάν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την περίοδό σας, εκεί υπάρχει η μικρότερη πιθανότητα να μείνετε έγκυος, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι μηδενικές, όπως εξηγεί ο Μιλτιάδης Αδάμ, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος στη Γαία Μαιευτική – Γυναικολογική.

Σεξ με περίοδο: Μπορώ να μείνω έγκυος;

Η απάντηση, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι «ναι» και «όχι»! Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος δεν είναι πολλές ενώ κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Εκτός από το ότι είναι πιο ανθυγιεινό και λιγότερο επιθυμητό, ​​το σεξ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως πιθανότατα δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να μείνετε έγκυος. Αυτό συμβαίνει επειδή η ωορρηξία απέχει αρκετές ημέρες, μειώνοντας κάθε πιθανότητα σύλληψης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις! 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν για γυναίκες που έχουν τυπικό κύκλο 28 έως 30 ημερών ή περισσότερο. Εάν, ωστόσο, τυγχάνει να είστε ένα από τα άτομα με μικρότερο κύκλο, υπάρχει πιθανότητα να μείνετε έγκυος ενώ κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

Σεξ με περίοδο: Μπορώ να μείνω έγκυος πριν ή μετά την περίοδό;

Οι γυναίκες δεν είναι πιθανό να μείνουν έγκυοι κατά τις ημέρες πριν την περίοδο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ο κύκλος είναι σταθερός στις 28 ημέρες.

Ωστόσο, δεδομένης της ρευστής φύσης των γόνιμων ημερών, οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντισύλληψη εκείνες τις ημέρες.

Βαδίζοντας προς το παράθυρο γονιμότητας, μπορείτε ευκολότερα να μείνετε έγκυος αμέσως μετά την περίοδο σας. Σε έναν τυπικό κύκλο που εμφανίζεται κάθε 28 έως 30 ημέρες, το παράθυρο γονιμότητας είναι συνήθως μεταξύ της 11ης ημέρας και της 21ης ​​ημέρας. Το σπέρμα μπορεί να ζήσει έως και πέντε ημέρες. Εφόσον η περίοδός σας (χρόνος αιμορραγίας) διαρκεί από πέντε (5) έως επτά(7) ημέρες και έχετε σεξ αμέσως μετά, τότε πλησιάζετε το παράθυρο γονιμότητας.

Σεξ με περίοδο: Ποιες ημέρες μπορώ να μείνω έγκυος;

Η γόνιμη ημέρα (ή ημέρες) εμφανίζεται συνήθως στη μέση του κύκλου. Αυτό το παράθυρο διαρκεί μερικές ημέρες πριν από την ωορρηξία και τελειώνει μία ημέρα μετά την ωορρηξία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πιο εύκολο για μία γυναίκα να μείνει έγκυος.

Η παρακολούθηση της ωορρηξίας μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για γυναίκες που ενδιαφέρονται να μείνουν έγκυοι. Ωστόσο, παρόλο που οι περισσότερες γυναίκες έχουν ωορρηξία τακτικά από τη στιγμή που ξεκινά η περίοδος έως την εμμηνόπαυση, η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την ίδια μέρα της εβδομάδας κάθε μήνα ή ακόμα και στο ίδιο σημείο του έμμηνου κύκλου κάθε μήνα.

Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε μη φυσιολογικούς χρόνους ωορρηξίας και περιόδους:

– Κάπνισμα

– Επιπρόσθετο βάρος

– Ασθένεια

– Άγχος/Στρες

– Αλλαγές στον ύπνο και τα ωράρια εργασίας

Οι γυναίκες μπορούν να παρακολουθούν τις ημέρες ωορρηξίας τους χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα εργαλεία:

– Μέσω εφαρμογών στο κινητό.

– Λαμβάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός τους σε ηρεμία κάθε μέρα και ψάχνοντας για μικρές αυξήσεις που θα μπορούσαν να φανούν.

– Παρακολουθώντας τη βλέννα του τραχήλου της μήτρας για αλλαγές που θα έδειχναν ωορρηξία, κάτι που ορισμένες πηγές δείχνουν ότι μπορεί να είναι ο πιο ακριβής δείκτης γονιμότητας.

Εν κατακλείδι, μία γυναίκα έχει μεγάλες πιθανότητες να μείνει έγκυος στη μέση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου, όπου η  συγκεκριμένη φάση ονομάζεται «γόνιμο παράθυρο».

Οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος πριν και μετά το γόνιμο παράθυρο είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά μπορεί να συμβεί.