Σεξ μετά τα 50: Όσα πρέπει να γνωρίζετε…

Ορισμένες παθήσεις ή ενδεχομένως κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι ενήλικες, άνω των πενήντα ετών, να επηρεάζουν αρνητικά την σεξουαλική ζωή και την απόδοση τους, δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να συμβιβαστούν με έναν μέτριο ή ανύπαρκτο σεξουαλικά τρόπο ζωής.

Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν ακόμα και να απολαύσουν ενεργά το σεξ – ίσως όμως χρειαστεί να σκεφτούν και να το σχεδιάσουν πιο προσεκτικά και σε περισσότερο βάθος, απ’ ότι παλαιότερα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διατήρηση του σεξ ως κάτι ομοίως συναρπαστικό και ικανοποιητικό και για τους δύο συντρόφους.

Σεξ μετά τα 50: Σωματική άσκηση

Η καθημερινή σωματική άσκηση, όπως ήπιο ή εντονότερο περπάτημα, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας και παράλληλα, στη διατήρηση σεξουαλικής επιθυμίας ανάμεσα σε ένα ισορροπημένο ζευγάρι. Πολλοί θεωρούν την άσκηση κατά τη διάρκεια του σεξ ως την ιδανικότερη πρόληψη για καρδιακές παθήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι η σεξουαλική πράξη βελτιώνει δραστικά τη διάθεσή, καθώς μπορεί να απελευθερώσει τις αντίστοιχες χημικές ουσίες στον εγκέφαλό. Ακόμη, η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση υγιούς σώματος και ενισχύει την αυτοπεποίθηση, και συνεπώς τη σεξουαλική ζωή.

Για τις γυναίκες, η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει και στη σεξουαλική διέγερση. Οι άνδρες που ασκούνται συχνά έχουν πιθανώς καλύτερη στυτική λειτουργία σε σχέση με τους άνδρες που ακολουθούν καθιστική ζωή.

Σεξ μετά τα 50: Το ενδιαφέρον παραμένει ζωντανό, δοκιμάζοντας κάτι καινούριο

Για τα ζευγάρια που είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα ήταν ίσως χρήσιμο να βρουν και να εφαρμόσουν ιδέες που θα φέρουν ποικιλία στη σεξουαλική τους ζωή. Η απάντηση μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο η αλλαγή της ώρας της ημέρας που συνήθως λαμβάνει χώρα το σεξ.

Λόγω της κόπωσης μετά από μια δραστήρια μέρα, ίσως το σεξ το πρωί είναι καταλληλότερο και για τους δύο. Μερικές άλλες ιδέες μπορεί να είναι οι εξής:

  • Διαφορετικές σεξουαλικές στάσεις
  • Δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας, με λίγο ρομαντισμό, κεριά, απαλή μουσική, η σεξουαλική διάθεση μπορεί να εκτοξευθεί
  • Σεξουαλική πράξη, όχι μόνο στο κρεβάτι

Σεξ μετά τα 50: Η σημασία της άνεσης

Εάν παθήσεις όπως αρθρίτιδα ή κάποια άλλη αφορμή συνεχούς σωματικού πόνου κάνει το σεξ λιγότερο ευχάριστο, μπορεί να υπάρχει τρόπος να αισθανθεί κάποιος καλύτερα, όπως για παράδειγμα η χρήση μαξιλαριών υποστήριξης.

Ο προγραμματισμός του σεξ για μια ξεκούραστη ώρα της ημέρας, ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο ή κάποιο αναλγητικό φάρμακο μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη σεξουαλική διάθεση.

Σεξ μετά τα 50: Η σχέση πέρα ​​από τη συνουσία

Μιλήστε ειλικρινά με τον σύντροφό σας για το πώς αισθάνεστε, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας δεν μπορείτε πλέον να εφαρμόσετε ή να απολαύσετε την σεξουαλική πράξη, υπάρχουν και άλλες επιλογές για να απολαύσετε την ζεστασιά της σχέσης, την αγάπη και την ευχαρίστηση.

Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τις απλές αλλά γεμάτες πράξεις έκφρασης της αγάπης, όπως είναι το φιλί, η αγκαλιά και η συναισθηματική στήριξη. Εσείς και ο σύντροφός σας μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ένα αισθησιακό μασάζ ή τη χαρά του στοματικού σεξ.

Σεξ μετά τα 50: Χρήσιμες συμβουλές

Αλλάξτε όσα πιστεύατε για το σεξ

Για πολλούς ανθρώπους, το σεξ έχει να κάνει αποκλειστικά με τη διείσδυση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι σημαντικότερο ρόλο -ειδικά από μια ηλικία και μετά- παίζει η κοντινή σωματική επαφή. Η σωματική επαφή είναι το κλειδί για τις υγιείς σχέσεις και η διείσδυση δεν είναι πάντα ένας ευχάριστος τρόπος έκφρασής τους. Στην πραγματικότητα, μόνο 4 από τις 10 γυναίκες έχουν τακτικά οργασμό μέσω της διείσδυσης.

Κατά τη διάρκεια μάλιστα των ορμονικών και σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν στις γυναίκες μέσης ηλικίας, η διείσδυση μπορεί να γίνει πολλές φορές δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Υπάρχουν αναρίθμητοι τρόποι για μια γυναίκα που θέλει να εκφραστεί μέσω της σωματικής επαφής, με τη μοναδική προϋπόθεση να είναι ότι η οποιαδήποτε επιλογή ευχαριστεί και τις δύο πλευρές.

Θέστε σε προτεραιότητα τη σύνδεση

Καθώς μεγαλώνουμε, γίνεται όλο και δυσκολότερο να επιτευχθεί ο οργασμός και όταν αυτό αποτελεί τον τελικό στόχο, μπορεί να προκαλέσει στρες και αποσύνδεση που αποτρέπει τη σωματική οικειότητα. Αντί λοιπόν να έχετε αυτό στο μυαλό σας, επικεντρωθείτε στη σύνδεση με τον σύντροφό σας. Η διαδικασία της σύνδεσης μπορεί να είναι εξίσου απολαυστική με τον οργασμό, καθώς οι δύο σύντροφοι αναπτύσσουν και εξελίσσουν περαιτέρω τη σωματική τους οικειότητα.

Αναζητήστε την περιπέτεια

Οι έρευνες δείχνουν ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να πετύχει μια γυναίκα τον οργασμό μετά τα 50 είναι μέσω των ερωτικών βοηθημάτων, άρα μάλλον ήρθε η ώρα να το δοκιμάστε ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ερωτικού συντρόφου. Οι γυναίκες χρειάζονται μεγαλύτερη διέγερση καθώς μεγαλώνουν, ενώ επωφελούνται και από την ανακάλυψη νέων τύπων διέγερσης.

Αγαπήστε τον εαυτό σας

Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για τις μεσήλικες γυναίκες με ενεργή ερωτική ζωή είναι να νιώθουν άνετα με το δέρμα και το σώμα τους, να ξέρουν τι τους αρέσει και τι όχι όσον αφορά στο σεξ. Οι αλλαγές στο σώμα και τη σεξουαλική ανατομία είναι αναπόφευκτες καθώς μεγαλώνουμε, ειδικά μετά τη γέννηση των παιδιών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποδεχθούμε αυτές τις αλλαγές και να νιώθουμε ικανοποιημένες και βαθιά συνδεδεμένες με τον εαυτό μας. Διαφορετικά, η σύνδεση με τον σύντροφο που αναφέραμε παραπάνω είναι αδύνατη.

Συντονιστείτε με την πνευματικότητά σας

Η έρευνα της Δρ. Hardwick-Smith επιβεβαίωσε μια σύνδεση ανάμεσα στην πνευματική κατάσταση και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Η πνευματικότητα είναι διαφορετική στο κάθε άτομο και ποικίλλει ανάμεσα στον Θεό, τη γιόγκα, τον διαλογισμό, τη φύση. Η ουσία όλων όμως είναι η βαθιά κατανόηση της σύνδεσης με κάτι μεγαλύτερο, που βασίζεται στην αγάπη, την επικοινωνία και τη συμπόνοια. Η πικρία είναι ο νούμερο 1 παράγοντας απώλειας της λίμπιντο για τις γυναίκες, επομένως η συγχώρεση και η αποκατάσταση των σχέσεων είναι το κλειδί για υγιή, σεξουαλικά ικανοποιητική ζωή μετά τα 50.

Επικοινωνήστε και δείξτε το σκοπό σας

Δημιουργήστε σκόπιμα μικρές, καθημερινές στιγμές με τον σύντροφό σας ώστε να διατηρήσετε ζωντανή τη φλόγα ανάμεσά σας. Ακόμα και μια μικρή κίνηση μπορεί να κάνει τη διαφορά στα επίπεδα του πάθους. Όταν για παράδειγμα αφιερώνετε ολόκληρη την προσοχή σας στον σύντροφό σας έστω και για ένα λεπτό, σημαίνει ότι ενδιαφέρεστε για την ευτυχία του και η επικοινωνία αυτή αυξάνει την επιθυμία της σωματικής επαφής.