Σημάδια στο σώμα μετά από θαλασσινά – Ο σοβαρός κίνδυνος

Η κατανάλωση ωμών θαλασσινών μπορεί να προκαλέσει – αν και σπάνια – έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο να προσβληθείτε από μία θανατηφόρα αρρώστια. Εάν είναι μολυσμένο και δεν έχουν τηρηθεί κάποιοι κανόνες υγιεινής τότε σίγουρα κινδυνεύετε.

Μάλιστα υπάρχει ένα σύμπτωμα που θα σας οδηγήσει άμεσα στον γιατρό.

Προσοχή στις μωβ φουσκάλες

Οι μωβ φουσκάλε στο δέρμα μπορεί να είναι σημάδι σαρκοφάγου βακτηρίου από ωμά οστρακοειδή.

Ένας 50χρονος στην Ιντιάνα των ΗΠΑ έφαγε μια μερίδα στρείδια σε εστιατόριο και τρεις ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στα επείγοντα. Νοσηλεύτηκε για σχεδόν έναν μήνα. Σύμφωνα με το The Herald Bulletin, ο 50χρονος παρουσίασε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη λίγες μέρες μετά την κατανάλωση των στρειδιών. Η σύζυγός του τον παρακάλεσε να αναζητήσει ιατρική φροντίδα καθώς η λοίμωξή του είχε γίνει εμφανής στα πόδια του, όπου βγήκαν μωβ φουσκάλες και είχε αυξανόμενο πόνο.

Όπως αποδείχθηκε, ο 50χρονος προσβλήθηκε από μια σαρκοφάγο ασθένεια από τα στρείδια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, διαγνώστηκε με νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Η πολύ σοβαρή νόσος προκλήθηκε από ένα βακτήριο το οποίο ζει στο νερό και είναι γνωστό ως Vibrio vulnificus.

Άλλα συμπτώματα της νόσου

Σύμφωνα με το CDC, υπάρχουν και άλλα σημάδια νεκρωτικής απονευρωσίτιδας που πρέπει να γνωρίζετε, επειδή τα συμπτώματα της νόσου συχνά εξαπλώνονται γρήγορα και μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση.

Τα πιο κοινά σημάδια νεκρωτικής απονευρωσίτιδας περιλαμβάνουν:

  • κόκκινη, ζεστή ή πρησμένη περιοχή του δέρματος που εξαπλώνεται γρήγορα
  • έντονος πόνος και
  • πυρετός

Το CDC συμβουλεύει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν είχατε πρόσφατα χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό.

Τα μεταγενέστερα συμπτώματα της νεκρωτικής απονευρωσίτιδας είναι πολύ άσχημα και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • έλκη
  • φουσκάλες ή μαύρες κηλίδες στο δέρμα
  • αλλαγές στο χρώμα του δέρματος
  • πύον ή έκκριση υγρού από την μολυσμένη περιοχή
  • ζάλη
  • κόπωση
  • διάρροια
  • ναυτία

Η λοίμωξη μπορεί να προέλθει από την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων θαλασσινών

Υπάρχουν πολλά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Αλλά το CDC λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με τα βακτήρια Vibrio ειδικά μετά την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς οστρακοειδών, συνηθέστερα στρείδια. Ωστόσο, ορισμένα είδη βακτηρίων Vibrio μπορούν επίσης να προκαλέσουν δερματική μόλυνση εάν μια ανοιχτή πληγή εκτίθεται σε αλάτι ή υφάλμυρο νερό. Είναι επίσης πιθανό τα βακτήρια να οδηγήσουν σε μόλυνση εάν τα ωμά θαλασσινά ή οι ωμοί χυμοί θαλασσινών έρχονται σε επαφή με ανοιχτή πληγή στο δέρμα.

Για να μειωθούν οι πιθανότητες μόλυνσης με βακτήρια Vibrio, το CDC προτείνει την αποφυγή ακατέργαστων, ή μη επαρκώς μαγειρεμένων οστρακοειδών.

Επιπλέον, «εάν έχετε πληγή (συμπεριλαμβανομένης πρόσφατης χειρουργικής επέμβασης, τρύπημα για σκυλαρίκι, ή τατουάζ), αποφύγετε την επαφή με αλμυρό νερό ή υφάλμυρο νερό, ή καλύψτε την πληγή με αδιάβροχο επίδεσμο».

Αντιγήρανση: Φάε αυτά τα θαλασσινά και δες το πρόσωπό σου να λάμπει

Εάν τα πρώτα σημάδια του γήρατος έχουν κάνει την εμφάνισή τους καλό είναι να δράσεις άμεσα για να μην αφήσουν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο πρόσωπό σου.

Για πρώτη φορά, η επιστημονική κοινότητα αναδεικνύει τα οφέλη ενός θαλάσσιου οργανισμού ενάντια στη γήρανση του εγκεφάλου. Ειδικότερα, η κατανάλωση των θαλάσσιων οργανισμών Ascidiacea, γνωστά και ως χιτωνοφόρα, μπορεί να αναστρέψει τα κύρια σημάδια της γήρανσης, σύμφωνα με νεότερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong-Liverpool, το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Σαγκάης Jiao tong και το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η συγκεκριμένη κατηγορία θαλασσινών καταναλώνεται ευρέως σε ασιατικές χώρες, όπως στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα, και η πολύτιμη αντιγηραντική ουσία που περιέχουν είναι τα πλασμαλογόνα (κατηγορία γλυκεροφωσφολιπιδίων), που εντοπίζονται στην καρδιά, στον εγκέφαλο και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλά μειώνονται με την πάροδο της ηλικίας. Η απώλειά τους μάλιστα είναι προάγγελος πολλών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως της νόσου Αλτσχάιμερ και της νόσου Πάρκινσον.

Η επιστημονική ομάδα, με στόχο να διερευνήσει την επίδραση της αύξησης των πλασμαλογόνων στη διαδικασία της γήρανσης, τα προσάρμοσαν στη διατροφή των ηλικιωμένων πειραματόζωων. Μετά τη χορήγηση των συμπληρωμάτων, διαπίστωσαν ότι η επίδρασή τους ήταν σημαντική στις μαθησιακές ικανότητες και τα συμπτώματα αυτών των ποντικών.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι τα πλασμαλογόνα μπορεί όχι απλώς να σταματήσουν τη γνωστική εξασθένιση, αλλά μπορεί να αντιστρέψουν τις γνωστικές δυσλειτουργίες του εγκεφάλου. Επιπλέον, τα ηλικιωμένα ποντίκια ανέπτυξαν νέο πυκνό και γυαλιστερό τρίχωμα, σε σύγκριση με τα ηλικιωμένα ποντίκια που δεν ταΐστηκαν με το συμπλήρωμα» επισημαίνει ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης Lei Fu.

Πώς επηρεάστηκαν τα ποντίκια

Οι εγκεφαλικές λειτουργίες των ποντικιών μετά από αυτή την τροποποίηση στη διατροφή εξετάσθηκαν από τον τρόπο που χρησιμοποιούσαν έναν υδάτινο λαβύρινθο Morris – μια πισίνα που περιέχει μια πλατφόρμα που χρησιμεύει ως χώρος ανάπαυσης. Παραδόξως, με το συμπλήρωμα των πλασμαλογόνων, τα ηλικιωμένα ποντίκια συμπεριφέρθηκαν περισσότερο σαν νεαρά ποντίκια, βρίσκοντας την πλατφόρμα πολύ πιο γρήγορα από την ομάδα ελέγχου των ηλικιωμένων ποντικών που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

Αυτό οφειλόταν στις αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλό τους. Τα ποντίκια που έλαβαν το συμπλήρωμα πλασμαλογόνων είχαν υψηλότερο αριθμό και ποιότητα συνάψεων – τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και πυλώνες της μνήμης και της μάθησης – από τα ηλικιωμένα ποντίκια που δεν έλαβαν τα συμπληρώματα. Ως αποτέλεσμα, τα ποντίκια μάθαιναν ευκολότερα νέες δεξιότητες και δημιουργήσαν νέα νευρωνικά δίκτυα, ενώ παράλληλα μείωθηκε η φλεγμονή, που με τη σειρά της μπορεί να επιδεινώσει τη γνωστική ικανότητα, προάγοντας εν ολίγοις την νευροαναγέννηση.

Εν τέλει, ο καθηγητής Lei Fu θεωρεί ότι η λήψη από του στόματος θεραπεία σε μορφή χαπιού θα μπορούσε να είναι μια εφικτή θεραπευτική στρατηγική για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας σε ηλικιωμένους.

Αντιγήρανση: Φάτε αυτά τα λαχανικά και μείνετε πάντα νέοι

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα στο πρόσωπό σας! Φάτε καλά για να μείνετε πάντα νέοι και νέες.

Μία σύνθετη ουσία που βρίσκεται σε πληθώρα λαχανικών, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του ήπατος, των ματιών, του σκελετού και του μεταβολισμού.

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη ουσία αποτρέπει και την αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα παρά την αυξημένη κατανάλωση τροφής.

Η ουσία αυτή ονομάζεται µονονουκλεοτίδιο του νικοτιναµιδίου (nicotinamide mononucleotide, NMN) και φάνηκε να αντισταθμίζει το έλλειμμα στην παραγωγή ενέργειας που θεωρείται ότι καθοδηγεί τη διαδικασία της γήρανσης.

Σχετικά πειράματα έδειξαν επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης και επιτάχυνση των μεταβολικών διεργασιών.

Εκτιμάται ότι η θετική επίδραση του µονονουκλεοτιδίου του νικοτιναµιδίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο στους γηραιότερους οργανισμούς, αφού στις μικρότερες ηλικίες παράγεται με φυσικό τρόπο σε επαρκή ποσότητα.

To NMN βρίσκεται σε λαχανικά όπως:

  • Μπρόκολο
  • Λάχανο
  • Αβοκάντο
  • Φασολάκια σόγιας (ενταμάμε)
  • Αγγούρι

Αν θέλετε νεανική επιδερμίδα, μην τρώτε αυτές τις τροφές

Ο χρόνος είναι αμείλικτος και αφήνει τα σημάδια του στο σώμα μας. Και μεις όμως και οι συνήθειές μας παίζουμε μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση αυτών των σημαδιών.

Κρέμες, ιατρικές επεμβάσεις, συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται από πολλούς στην προσπάθειά τους να κερδίσουν τη δύσκολη αυτή μάχη. Ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα δεν θα έχουν όλα αυτά αν η διατροφή που ακολουθούμε δεν είναι σωστή. Υπάρχουν, μάλιστα, κάποια τρόφιμα τα οποία θεωρείται ότι κάνουν κακό στον οργανισμό και μάλιστα μας… γερνάνε.

Οι 11 τροφές που μας κάνουν να γερνάμε γρηγορότερα είναι οι εξής:

Ζάχαρη

Οταν η ζάχαρη υπάρχει σε υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό προσκολλάται στο κολλαγόνο, κάνοντας το δέρμα να φαίνεται άκαμπτο και σκληρό. Χάνοντας το δέρμα την ελαστικότητα του, δημιουργούνται ρυτίδες.

Ακόρεστα Λιπαρά

Όπως και η ζάχαρη, τα περιττά ακόρεστα λιπαρά, κάνουν το δέρμα να φαίνεται άκαμπτο.

Αλάτι

Το αλάτι αφυδατώνει το σώμα. Η αφυδάτωση σε κάνει να αισθάνεσαι κόπωση και να φαίνεσαι κουρασμένος και χωρίς ενέργεια

Καφές

Ο καφές και τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη, επίσης αφυδατώνουν, επίσης, το σώμα.

Γλυκίσματα

Η ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα.

Γλυκαντικά

Αλκοόλ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, αφυδατώνει το σώμα με όλα τα τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο.

Ενεργειακά Ποτά

Υδατάνθρακες

Η υπερκατανάλωση υδατανθράκων μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και τις ίνες του δέρματος.

Τηγανητά

Τα τηγανητά φαγητά, συμβάλουν στη διάσπαση του κολλαγόνου του δέρματος, κάνοντας το σκληρό και άκαμπτο.

Αναψυκτικά

Ως ένα ρόφημα πλούσιο σε ζάχαρη, τα αναψυκτικά αφυδατώνουν το σώμα.