Με τις λοιμώξεις να κάνουν πάρτι αυτό τον καιρό, πολλοί είναι οι ασθενείς που αναγκάζονται να καταφύγουν στη λύση της αντιβίωσης για να θεραπευτούν. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα δεν γνωρίζει πότε πρέπει να σταματήσει τα αντιβιοτικά.
Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που πραγματοποιούν μελέτη για τη χορήγηση των αντιβιοτικών στους ασθενείς, στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος με στόχο τη μείωση της μικροβιακής αντοχής.
Η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, διενεργείται από τις ερευνήτριες Μαρία-Νεφέλη Καρκάνα και Μαριλένα Αναστασάκη από τον τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπό την εποπτεία του καθηγητή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Χρήστου Λιονή, μετέχουν επίσης ο Κάρλ Γιόρ από το Ινστιτούτο Υγείας της Βαρκελώνης, οι Τζέσπερ Λυκεγαρντ και Μαλένε Πλετζντραπ – Χάνσεν από την ερευνητική ομάδα της Γενικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Νότιας Δανίας, και οι Μάρτεν Λάμπερτ και Κάτια Τάξις από το Πανεπιστήμιο Ρικς του Γκρόνινγκεν Ολλανδίας.
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 14 φαρμακεία από όλη την Κρήτη και κατέγραψαν 320 χορηγήσεις αντιβιοτικών.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης, το 21,9% των ασθενών δεν γνωρίζουν την αιτία για την οποία τους χορηγήθηκαν τα φάρμακα, αφού «η ένδειξη θεραπείας ήταν άγνωστη».
Επιπλέον, το 88,4% των ασθενών ενημερώθηκε από τον φαρμακοποιό για τη διάρκεια της θεραπείας, και το 93,1% για τη δοσολογία, δηλαδή κάθε πότε πρέπει να παίρνει τα φάρμακά του και σε τι ποσότητα.
Στη διάρκεια της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι οι φαρμακοποιοί δεν είχαν αρκετά στοιχεία ώστε να μπορέσουν να κρίνουν τη συνταγή που είχαν στα χέρια τους, (το 25,3% δεν είχε επαρκείς πληροφορίες για την κρίση της συνταγής), στο 10,3% των περιπτώσεων οι επαγγελματίες υγείας διαφώνησαν με τη συνταγή, ενώ άλλο ένα ποσοστό 6,5% χρειάστηκε να έρθει σε επαφή με τον γιατρό που συνταγογράφησε το αντιβιοτικό.
Οι περισσότερες χορηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από φαρμακοποιούς (63,7%) σε γυναίκες ασθενείς (52,5%). Τα πιο συχνά χορηγούμενα αντιβιοτικά ήταν οι κεφαλοσπορίνες (22,8%).
Έλεγχος ασφάλειας διενεργήθηκε στην πλειονότητα των περιπτώσεων και μόνο στο 10,3% δεν πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι ασφαλείας.
Η μελέτη αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο της συνεργασίας γιατρού – φαρμακοποιού στην προσπάθεια της σωστής χρήσης αντιβιοτικών από ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία και μένουν σπίτι τους. Επιπλέον όμως, αναδεικνύει και τον ρόλος του φαρμακοποιού στην ενημέρωση του ασθενή για την σωστή χρήση των φαρμάκων, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για αντιβιοτικά, που η σωστή χρήση τους μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μικροβιακής αντοχής, ενώ αντίθετα η λανθασμένη λήψη τους μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη δημιουργία ανθεκτικών μικροβίων.
Πότε παίρνουμε αντιβίωση; Οι λόγοι
Αν παίρνετε αντιβίωση κάθε φορά που τρέχει η μύτη σας, σταματήστε το άμεσα, καθώς στο μέλλον θα αποκτήσετε ανοσία και δεν θα σας βοηθά.
Το κρυολόγημα δεν θέλει αντιβίωση
Τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και κανένα αντιβιοτικό στον κόσμο δεν μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτή είναι η απλή αλήθεια.
Πότε μπορεί να σας βοηθήσει η αντιβίωση
Όταν χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο, τα αντιβιοτικά μπορούν να σώσουν ζωές. Για παράδειγμα, μπορούν να θεραπεύσουν τη βρογχίτιδα, την πνευμονία, τον στρεπτόκοκκο, την λοίμωξη του αυτιού και τις ασθένειες των οφθαλμών, εφόσον αυτές προκαλούνται από βακτήρια.
Μερικές φορές, είναι πιθανό να έχετε μολυνθεί με βακτήρια αφότου πρώτα έχετε πάθει ένα κρυολόγημα. Μερικά σημάδια αυτού είναι ο πόνος γύρω από το πρόσωπο και τα μάτια σας που μπορεί να επιδεινωθεί όταν σκύβετε. Μπορεί επίσης να έχετε πτύελα με παχιά, κιτρινωπή, ή πρασινωπή βλέννα.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να εκδηλωθούν και σε ένα κρυολόγημα. Αλλά αν διαρκούν για περισσότερο από μια εβδομάδα, ή είναι πολύ έντονα, τότε είναι πιθανό να έχετε μια βακτηριακή λοίμωξη και χρειάζεστε αντιβιοτικά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβίωση. Μιλήστε μαζί του και ακολουθήστε τις συμβουλές του σε κάθε περίπτωση και μην δοκιμάσετε ποτέ να πάρετε μόνοι σας αντιβιοτικά.
Πάρτε την αντιβίωση με σύνεση και υπευθυνότητα
Δείτε τρία βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε κάθε φορά που σκέφτεστε να πάρετε αντιβιοτικά:
- Ακούστε το γιατρό σας. Αυτός θα σας ενημερώσει υπεύθυνα για το αν είστε άρρωστοι εξαιτίας ενός ιού, ή εξαιτίας βακτηρίων και θα σας συνταγογραφήσει τα αντιβιοτικά που χρειάζεστε.
- Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες. Ολοκληρώστε ολόκληρο τον κύκλο λήψης του αντιβιοτικού που θα σας συστήσει ο γιατρός σας σύμφωνα με το ημερήσιο χρονοδιάγραμμα. Ακόμα και αν νιώσετε ότι η ασθένεια πέρασε, μην αφήνετε χάπια στο κουτάκι “για αργότερα αν χρειαστεί”. Πρέπει να τα πάρετε όλα!
- Μην μοιράζεστε το φάρμακο με κανέναν. Ποτέ μη δίνετε αντιβιοτικά σε κανέναν άλλο και μην παίρνετε αντιβιοτικά από κάποιον άλλο. Δεν είναι το ίδιο για όλους! Όταν χρειάζεστε αντιβίωση, είναι σημαντικό να παίρνετε το σωστό φάρμακο για την κατάστασή σας.