Γρίπη ή κρυολόγημα: Πώς θα καταλάβετε τι έχετε – Διαφορές στα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο έντονα και βαριά από αυτά του κρυολογήματος και περιλαμβάνουν ξηρό λαιμό, πονοκέφαλο, πόνους στους μυς, πυρετό, ρινική συμφόρηση και βήχα. Τα περισσότερα συμπτώματα της γρίπης βελτιώνονται σταδιακά σε διάστημα 2 έως 5 ημερών, αλλά συχνά μπορεί να διαρκέσουν και πάνω από μία εβδομάδα. Καθώς η γρίπη μπορεί να καταλήξει σε πνευμονία, αν νιώσετε να κόβεται η αναπνοή σας ή αν ο πυρετός επιστρέψει μετά από 2 ημέρες, ενημερώστε το γιατρό σας.

Γρίπη ή κρυολόγημα: Ποια είναι τα συμπτώματα του κρυολογήματος;

Το απλό κρυολόγημα συνήθως παρουσιάζει ήπια συμπτώματα σε σχέση με τη γρίπη και τον COVID-19. Η διάρκεια του κοινού κρυολογήματος έχει διάρκεια από 7-10 ημέρες και περιορίζεται, κυρίως, στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος είναι:

  • φτέρνισμα
  • μπούκωμα και καταρροή
  • οπισθορινική καταρροή
  • ερεθισμένος φάρυγγας
  • βήχας
  • ερεθισμένα μάτια
  • κεφαλαλγία

Γρίπη ή κρυολόγημα: Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Η γρίπη παρουσιάζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Έχει οξεία έναρξη έντονων συμπτωμάτων και έχει διάρκεια από 5 έως 7 ημέρες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • πυρετό/ρίγος
  • βήχα
  • γενική καταβολή
  • μυαλγίες/αρθραλγίες
  • ρινική καταρροή
  • φαρυγγαλγία
  • διαρροϊκές κενώσεις
  • δύσπνοια

Γρίπη ή κρυολόγημα: Οι επιπλοκές που προκαλεί η γρίπη

Η γρίπη είναι πιο σοβαρή νόσος από το απλό κρυολόγημα καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Οι πιο συχνές επιπλοκές της είναι η βρογχίτιδα και η πνευμονία, που εκδηλώνονται όταν ορισμένα βακτήρια βρίσκουν ευκαιρία να επιτεθούν στον οργανισμό που είναι εξασθενημένος από τη γρίπη. Μερικές φορές, ωστόσο, η ίδια η γρίπη προκαλεί την πνευμονία.

Άλλες πιο σπάνιες, αλλά πιο σοβαρές επιπλοκές, είναι η εγκεφαλίτιδα (λοίμωξη στον εγκέφαλο) και οι γενικευμένες λοιμώξεις. Οι επιπλοκές της γρίπης συχνά απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή, ειδικά των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων και των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις. Τον περυσινό χειμώνα, 388 συμπολίτες μας αρρώστησαν βαριά από τη γρίπη, με τους 374 από αυτούς να χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Οι 154 από αυτούς δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.

Επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει και το κρυολόγημα, αλλά αυτές είναι σπάνιες και διαφορετικές απ’ ό,τι στη γρίπη. Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές του κρυολογήματος είναι η ωτίτιδα, η ιγμορίτιδα και η οξεία βρογχίτιδα, σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία. Επίσης, αν ένας ασθενής έχει άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (χρόνια βρογχίτιδα ή/και εμφύσημα), τα συμπτώματα αυτών των παθήσεων μπορεί να είναι πιο έντονα για αρκετές εβδομάδες έπειτα από την υποχώρηση του κρυολογήματος. Το κρυολόγημα μπορεί επίσης να αφήσει στον ασθενή βήχα, συνήθως χωρίς φλέγματα, που επιμένει για εβδομάδες ή μήνες μετά την υποχώρηση της ίωσης.

Γρίπη ή κρυολόγημα: Μεταδοτικότητα

Είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλίσουμε ότι ο αέρας που αναπνέουμε μέσα στο χώρο που ζούμε και εργαζόμαστε, είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρός και υγιεινός. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν στον χώρο μας υπάρχουν άτομα που πάσχουν από αλλεργίες ή αναπνευστικά προβλήματα, όπως ΧΑΠ και άσθμα, ηλικιωμένοι, έγκυες, βρέφη, παιδιά ή κατοικίδια. Για το σκοπό αυτό, υπάρχουν ειδικές συσκευές που απολυμαίνουν και καθαρίζουν τον αέρα όλο το 24ωρο και λειτουργούν με αναλώσιμες κασέτες.

Η γρίπη και το κρυολόγημα έχουν και άλλες διαφορές. Η πρώτη από αυτές είναι ότι προκαλούνται από εντελώς διαφορετικούς ιούς. Η γρίπη προκαλείται κάθε χρόνο από 3-4 διαφορετικά στελέχη τριών συγκεκριμένων ιών (είναι οι ιοί γρίπης A, B και C). Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες.

Το κοινό κρυολόγημα προκαλείται από 200 διαφορετικούς ιούς. Το 10-40% των κρουσμάτων προκαλείται από ρινοϊό, ενώ άλλοι συνηθισμένοι ιοί είναι οι κοροναϊοί και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV).

Η γρίπη έχει επίσης μέτρια μεταδοτικότητα, ενώ το κοινό κρυολόγημα πολύ υψηλή. Το ECDC υπολογίζει ότι κάθε ασθενής με γρίπη μολύνει 1-2 άτομα χωρίς ανοσία, ενώ ο μέσος ενήλικας παθαίνει 2-4 κρυολογήματα τον χρόνο και τα μικρά παιδιά 6-8 (κυρίως από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο).

Η μεταδοτικότητα της γρίπης πιστεύεται ότι αρχίζει την παραμονή από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της σε ένα άτομο. Ύστερα ο ασθενής είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός για 3-5 ημέρες. Στα παιδιά, όμως, η μεταδοτικότητα ίσως διαρκεί περισσότερο (έως και 7 ημέρες μετά από την έναρξή της). Γι’ αυτό και είναι σημαντικό όποιος παρουσιάσει συμπτώματα γρίπης να μείνει στο σπίτι έως ότου νιώσει αρκετά καλά, ώστε να επιστρέψει στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Γρίπη ή κρυολόγημα: Μύθοι και πραγματικότητα

1. Παθαίνουμε γρίπη αν βγούμε στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά ή δε φοράμε μπουφάν.

Το κρύο και η βροχή δεν παίζουν κανένα ρόλο στην εξάπλωση του ιού της γρίπης. Ο λόγος που πολλοί τα συνδέουν είναι επειδή το φθινόπωρο και το χειμώνα –δηλαδή τις εποχές που κάνει κρύο και βρέχει– παρατηρούνται οι περισσότερα κρούσματα γρίπης.

2. Το κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε γρίπη.

Τόσο το κοινό κρυολόγημα όσο και η γρίπη είναι ιογενείς λοιμώξεις, οφείλονται δηλαδή σε ιούς. Αν και τα συμπτώματα μοιάζουν στις δύο περιπτώσεις, η γρίπη και το κρυολόγημα οφείλονται σε διαφορετικές κατηγορίες ιών.

3. Η βιταμίνη C καταπολεμά το κρυολόγημα.

Η βιταμίνη C ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού κι έτσι μπορεί να μας προστατεύσει εν μέρει από μια πιθανή λοίμωξη. Καμία μελέτη όμως δεν έχει αποδείξει ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος.

4. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης μειώνεται αν το κάνουμε πολύ νωρίς.

Πράγματι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθίνει, όχι όμως σε διάστημα λίγων μηνών. Το εμβόλιο μας προστατεύει από τη γρίπη έως και για ένα χρόνο.

5. Μπορεί να εμφανίσουμε γρίπη από το εμβόλιο.

Είναι αναμφίβολα ο πιο επικίνδυνος μύθος για τη γρίπη, καθώς αποτρέπει μερικούς να κάνουν το απαραίτητο εμβόλιο. Το εμβόλιο περιέχει τμήματα του ιού της γρίπης, τα οποία είναι όμως ανενεργά. Δεν αρρωσταίνουμε από στέλεχος του ιού που δεν είναι ενεργό. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι ο ιός της γρίπης είναι μεταδοτικός για 24 ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Εάν αρρωστήσουμε αφού κάνουμε το εμβόλιο, αυτό συμβαίνει επειδή μολυνθήκαμε από τον ιό πριν τον εμβολιασμό.

6. Τα γαλακτοκομικά εντείνουν τη ρινική συμφόρηση.

Τα γαλακτοκομικά μπορεί να κάνουν τη βλέννα στη ρινική κοιλότητα πιο πυκνή, όμως δε συμβάλλουν στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας φλέγματος.

7. Όταν έχουμε πυρετό πρέπει να τρώμε λίγο, ενώ όταν έχουμε κρυολόγημα πρέπει να τρώμε πολύ.

Όταν έχουμε πυρετό συνήθως δεν έχουμε πολλή όρεξη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε λιγότερο απ’ ότι συνήθως. Η μειωμένη όρεξη είναι μια φυσική άμυνα του οργανισμού μας, καθώς επιτρέπει στο ανοσοποιητικό να εστιάσει στην καταπολέμηση του ιού. Θα πρέπει να τρώμε όσο συνήθως και να πίνουμε πολλά υγρά. Όσο για το κρυολόγημα, επειδή συνήθως διαρκεί περισσότερο τον πυρετό, το σώμα χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να το νικήσει. Θα πρέπει να καταναλώνουμε «ποιοτικές» θερμίδες, από καθαρό κρέας, φρούτα και λαχανικά, και προϊόντα με πολλά θρεπτικά συστατικά, όχι έτοιμα γεύματα και πολλή ζάχαρη.