Η στυτική δυσλειτουργία είναι σχετικά συχνή και μπορεί να έχει ποικίλες αιτίες, από στρες και κατάθλιψη μέχρι καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία.
Και υπάρχουν διάφορες υποτιθέμενες οικιακές θεραπείες, μία εκ των οποίων φέρεται να είναι και το μηλόξυδο. Υπάρχει όμως κάποια απόδειξη ότι το μηλόξυδο μπορεί να θεραπεύσει ή να βελτιώσει τη στυτική δυσλειτουργία;
Τι είναι το μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι ένα είδος ξιδιού που παρασκευάζεται από μήλα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση σε μαγιά και ζάχαρη. Χρησιμοποιείται ευρέως σε τουρσιά, ντρέσινγκ για σαλάτες, μαρινάδες, μείγματα κομπούτσα και ως συμπλήρωμα μόνο του.
Το μηλόξυδο παρασκευάζεται με την ακόλουθη διαδικασία:
- Τα μήλα θρυμματίζονται και ανακατεύονται με μαγιά
- Με τον καιρό, η μαγιά ζυμώνει τα φυσικά σάκχαρα στα μήλα και τα μετατρέπει σε αλκοόλ
- Προστίθενται βακτήρια στο μείγμα για να συνεχιστεί η ζύμωση και να παραχθεί οξικό οξύ
Το μηλόξυδο περιέχει πολλές ευεργετικές ενώσεις που προκύπτουν από τη διαδικασία της ζύμωσης. Το οξικό οξύ είναι ένα από αυτά τα συστατικά που υποτίθεται ότι δίνει στο μηλόξυδο τα οφέλη του για την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μηλόξυδο χρησιμοποιείται ως σπιτική θεραπεία για πολλές κοινές παθήσεις υγείας εδώ και πολλά χρόνια.
Είναι το μηλόξυδο μια αποδεδειγμένη θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία;
Δεν υπάρχουν επί του παρόντος μελέτες που να συνδέουν το μηλόξυδο άμεσα με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της ΣΔ. Η στυτική δυσλειτουργία έχει επίσης πολλές αιτίες -κάτι που καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πώς μπορεί να βοηθήσει το μηλόξυδο- όπως:
- καρδιακή νόσος
- προβλήματα σχέσεων
- συναισθηματική δυσφορία (στρες, άγχος, κατάθλιψη)
- κατάχρηση ουσιών
- κάπνισμα
- τραυματισμός
- διαβήτης
- παχυσαρκία
- καρκίνος και παρενέργειες της θεραπείας του
Ωστόσο, ορισμένα πιθανά οφέλη υγείας του μηλόξυδου έχουν διερευνηθεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε μελέτες σε ζώα. Αυτά περιλαμβάνουν:
- διατήρηση υγιών επιπέδων στη γλυκόζη αίματος
- διαχείριση σωματικού βάρους
- πρόληψη καρδιακών παθήσεων
Και η ιδέα ότι το μηλόξυδο μπορεί να θεραπεύσει τη στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προέρχεται από το γεγονός ότι βοηθά στη θεραπεία ορισμένων από τις αιτίες και τους παράγοντες κινδύνου για ΣΔ, όπως:
- Διαβήτης τύπου 2: Οι άνδρες που έχουν διαβήτη τύπου 2 είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ΣΔ. Μια ανασκόπηση του 2020 σε συνολικά 317 συμμετέχοντες υποδηλώνει ότι το ξύδι, συμπεριλαμβανομένου του μηλόξυδου, θα μπορούσε να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.
- Υπέρβαρο: Το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία. Μια κλινική δοκιμή του 2018 διαπίστωσε ότι οι άντρες που έπιναν 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο κάθε μέρα για 3 μήνες έχασαν αισθητά περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος από εκείνους που δεν το κατανάλωναν καθόλου.
- Καρδιοπάθεια: Η καρδιακή νόσος είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για ΣΔ. Καμία ανθρώπινη μελέτη δεν έχει συνδέσει το μηλόξυδο με την μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Αλλά μια μελέτη του 2018 που διεξήχθη σε αρουραίους δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων που -με την σειρά τους- συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.
- Χοληστερόλη: Μια ανασκόπηση του 2014 διαπίστωσε ότι το χλωρογενικό οξύ στο μηλόξυδο θα μπορούσε να μειώσει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων που συνδέονται με την υψηλή χοληστερόλη.
Αλλά το μηλόξυδο δεν έχει ακόμη συνδεθεί με τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας και δεν υποκαθιστά αποδεδειγμένες θεραπείες απώλειας βάρους, όπως η σωματική άσκηση και οι διατροφικές αλλαγές. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί η σχέση του με την στυτική δυσλειτουργία και άλλες σχετικές καταστάσεις σεξουαλικής υγείας.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το μηλόξυδο
- Απλό συμπλήρωμα: Λαμβάνετε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο από το στόμα την ημέρα. Αυτή είναι η ίδια δόση που χρησιμοποιείται σε ορισμένες ιατρικές μελέτες στον άνθρωπο. Προσέξτε όμως να μην πάρετε περισσότερο, γιατί μπορεί να βλάψει.
- Μαρινάδες: Προσθέστε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας σε μια μαρινάδα κρέατος.
- Ντρέσινγκ σαλάτας: Προσθέστε 1 έως 2 κουταλιές της σούπας σε ένα σπιτικό dressing σαλάτας.
Μπορεί το μηλόξυδο να προκαλέσει παρενέργειες;
Το μηλόξυδο δεν είναι ιατρική θεραπεία για τη στυτική δυσλειτουργία και πρέπει να μην αντικαταστήσει τη θεραπεία για διαβήτη ή προβλήματα βάρους.
Μιλήστε με έναν γιατρό για τυχόν ανησυχίες για την υγεία σας σχετικά με την στυτική δυσλειτουργία και ακολουθήστε ό,τι σας πει.
Το μηλόξυδο περιέχει οξικά οξέα. Αν και το οξικό οξύ μπορεί να είναι ένα από τα ευεργετικά συστατικά του μηλόξυδου, η κατανάλωση του ωμού μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία στο στομάχι.
Το οξικό οξύ μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη στον λαιμό, το στόμα και τον οισοφάγο εάν ληφθεί σε υψηλές ποσότητες, ειδικά αν δεν το αραιώσετε με νερό πριν το πιείτε.
Το οξικό οξύ στο μηλόξυδο μπορεί επίσης να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών. Μια μελέτη του 2021 υποδηλώνει ότι η λήψη ακόμη και της συνιστώμενης δόσης των 2 κουταλιών της σούπας την ημέρα για 2 μήνες ή περισσότερο συνδέεται με αισθητή διάβρωση των δοντιών.
Όσοι λαμβάνουν ορισμένα διουρητικά ή φάρμακα ινσουλίνης πρέπει να μην χρησιμοποιούν τακτικά μηλόξυδο. Μπορεί να κάνει αυτά τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά.
Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα του καλίου και να προκαλέσει υποκαλιαιμία (όταν τα επίπεδα του καλίου στο αίμα σας πέφτουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα).
Πότε να δείτε γιατρό
Σταματήστε αμέσως να παίρνετε μηλόξυδο και επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:
- έντονες ζαλάδες
- αυξημένη συχνότητα ούρησης
- αίσθημα υπερβολικής δίψας, ακόμη και μετά από κατανάλωση νερού
- γενικευμένη αδυναμία
- αυξημένη κόπωση
- κράμπες στους μύες
- μυϊκές συσπάσεις
- πόνος στο στομάχι
- φούσκωμα
- διάρροια
- δυσκοιλιότητα
- μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα άκρα
- αρρυθμίες στην καρδιά