Για ένα boost στον οργανισμό σας, μία καλή λύση είναι η λήψη συμπληρώματος διατροφής.
Αυτό που πρέπει ωστόσο, να είναι ξεκάθαρο πριν την έναρξη της λήψης ενός συμπληρώματος είναι πως τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν τη διατροφή αλλά τη συμπληρώνουν.
Συμπλήρωμα διατροφής: Ποιο είναι το κατάλληλο για μένα;
Υπάρχουν χιλιάδες είδη συμπληρωμάτων διατροφής, πολλά από αυτά είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μερικά έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στην επαρκή πρόσληψη μακροθρεπτικών ή μικροθρεπτικών συστατικών, ορισμένα περιέχουν βότανα και άλλα παρασκευάσματα των φυτών. Οι διαφορετικές χρήσεις των σκευασμάτων είναι τόσο διαφορετικές όσο και η σύνθεσή τους.
Υπάρχουν σκευάσματα που προάγουν την αθλητική απόδοση και άλλα που ανακουφίζουν από συμπτώματα ή βοηθούν στην πρόληψη ή και τη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.
Συμπλήρωμα διατροφής: Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι διαθέσιμα ως πολυβιταμινούχα ή μεμονωμένα σκευάσματα μιας ή δυο βιταμινών.
Εχουν στόχο τη συμπλήρωση αναγκαίων βιταμινών και μετάλλων σε ομάδες ατόμων που έχουν χάσει πρόσφατα μεγάλο μέρος του σωματικού τους βάρους, σε χορτοφάγους και άτομα με έλλειψη σε συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο ή βιταμίνη.
Απώλεια βάρους: Ατομα που περιορίζουν την ποσότητα της ενέργειας στη διατροφή τους, κατά συνέπεια μειώνουν την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών.
Επομένως είναι δύσκολο να καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βιταμινών εφόσον η πρόσληψη ενέργειας είναι μικρότερη, έστω και αν το διατροφικό πλάνο είναι καλά σχεδιασμένο.
Χορτοφάγοι: Αν και η χορτοφαγική διατροφή περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά, δεν παύει να είναι μια διατροφή που αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, άρα μπορεί εύκολα να δημιουργήσει έλλειψη σε βιταμίνη Β12.
Οι χορτοφάγοι συνιστάται να καταναλώνουν ενισχυμένα τρόφιμα σε Β12 και αντίστοιχα συμπληρώματα διατροφής.
Ευπαθείς ομάδες: Η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής θεωρείται απαραίτητη σε άτομα με χρόνιες παθήσεις που η απορρόφηση θρεπτικών μικροθρεπτικών συστατικών επηρεάζεται.
Για παράδειγμα, τα άτομα με κακοήθη αναιμία χρειάζονται ενέσεις βιταμίνης Β12 για άμεση απορρόφηση, σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη η χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητη.
Ακόμη η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα επηρεάζουν τις απαιτήσεις σε βιταμίνες.
Τέλος, στις εγκύους καθώς και στους ηλικιωμένους κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.
Συμπλήρωμα διατροφής: Τι να προσέξω όταν επιλέγω ένα;
Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων είναι ο καλύτερος τρόπος για την κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών, ωστόσο σε άτομα με περιορισμένη διαιτητική πρόσληψη, ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα θα πρέπει να μην παρέχει περισσότερο από το 100% των ημερήσιων τιμών πρόσληψης ώστε να είναι ωφέλιμο.
Ωστόσο, μια παγίδα των συμπληρωμάτων είναι ότι δίνει στους ανθρώπους μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, προκαλώντας τους να δίνουν λιγότερη προσοχή στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που επιλέγουν.
Ατομα που ανησυχούν για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών τους, θα πρέπει να αξιολογούν την κατάσταση θρέψης τους με τη βοήθεια του διαιτολόγου.
Τέλος, εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής επιλέξτε το με προσοχή αξιολογώντας τον κίνδυνο της τοξικότητας.
Συγκρίνετε τις ποσότητες των θρεπτικών συστατικών στο συμπλήρωμα με τις ημερήσιες τιμές που σας αναλογούν.
Συμπλήρωμα διατροφής: Τι είναι τα φυτικά προϊόντα και super foods;
Πολλά συμπληρώματα περιέχουν ενώσεις που εξάγονται από φυτά, μέρη των φυτών, ακόμα και ολόκληρα τα φυτά.
Τα φυτικά συμπληρώματα περιλαμβάνουν τα φύλλα λουλουδιών, στελέχη, ρίζες, σπόρους. Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία τα βότανα έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Αυτά τα φυτικά συμπληρώματα προσφέρονται για να βελτιώσουν τη γενική καλή υγεία.
Επιστημονικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα φυτά και τα βότανα έχουν επίδραση στην ανθρώπινη φυσιολογία.
Σήμερα είναι δημοφιλείς οι θεραπείες με αρώματα λουλουδιών. Μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι είναι ένα διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος, αν και δεν έχουν αναφερθεί ακόμη παρενέργειες ή αλλεργίες.
Τέλος, πάντοτε κατά τη χρήση βοτάνων ή άλλων συμπληρωμάτων διατροφής διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων, ακολουθήστε τις οδηγίες και λάβετε υπόψη σας όλες τις προειδοποιήσεις.
Εάν κατά τη χρήση παρατηρήσετε παρενέργειες ή ασθένεια που νομίζετε ότι είναι σχετικές με τη χρήση του συμπληρώματος ζητήστε ιατρική βοήθεια και αναφέρετε το περιστατικό.
Μύθοι και αλήθειες για τα συμπληρώματα διατροφής
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ένας πολυσυζητημένος όρος, γύρω από τον οποίο έχουν διατυπωθεί κατα καιρούς διάφορες προτάσεις. Ποιές όμως από αυτές είναι μύθοι και ποιές αληθείς;
«Τα συμπληρώματα διατροφής παχαίνουν» – Μύθος
Όταν κάποιος παχύνει, σημαίνει, ότι έχει καταναλώσει περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται το σώμα του. Οι θερμίδες με τη σειρά τους προέρχονται από τα λιπαρά, τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες των τροφίμων. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν εμπεριέχουν αυτά τα στοιχεία, αλλά αποτελουνται κυρίως απο βιταμίνες , μέταλλα , ιχνοστοιχεία, επομένως, δεν “προσφέρουν” θερμίδες.
«Τα Συμπληρώματα Διατροφής Είναι Αποτελεσματικά στα Πλαίσια μιας μη Ισορροπημένες Διατροφής» – Μύθος
Όπως έχει προαναφερθεί, τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν κανένα γεύμα, καθώς δεν αποτελούν υποκατάστατα του φαγητού. Επομένως, δύνανται αποκλειστικά να συμπληρώσουν τυχούσες ελλείψεις από την καθημερινή μας διατροφή και σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδοτικά, αν δεν τηρείται παράλληλα ένα υγιεινό και ισορροπημένο διαιτολόγιο.
«Τα Συμπληρώματα Διατροφής Αυξάνουν τη Μυϊκή Μάζα χωρίς να Γυμνάζεσαι» – Μύθος
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν την ιδιότητα αυτή. Βοηθούν, όμως, και ενισχύουν σημαντικά την αύξηση της μυϊκής μάζας παράλληλα με το πρόγραμμα γυμναστικής του ατόμου.
«Τα Συμπληρώματα Έχουν τα Ίδια Αποτελέσματα για Όλους» – Μύθος
Πρόκειται για μία ανακρίβεια, η οποία ενέχει τον κίνδυνο απογοήτευσης. Επειδή ένα συμπλήρωμα λειτούργησε άψογα σε κάποιον οργανισμό, δε σημαίνει ότι θα λειτουργεί το ίδιο σε έναν άλλο. Το κάθε συμπλήρωμα ωφελεί με μοναδικό τρόπο τον κάθε οργανισμό.
«Η Υγιεινή Διατροφή Αρκεί» – Μύθος
Η αλήθεια είναι, πως μεγάλο ρόλο στην ευεξία και την υγεία διαδραματίζει η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Πολλές φορές, όμως, το διαιτολόγιό μας δεν ικανοποιεί όλες τις ανάγκες του σώματος σε συστατικά. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε περίοδος της ζωής έχεις τις δικές της ιδιαιτερότητες. Παράγοντες, όπως, η ηλικία, το αυξημένο στρες, η έντονη γυμναστική δημιουργούν συγκεκριμένες ανάγκες. Συνεπώς, ανάλογα με τη συνθήκη δημιουργείται ανάγκη για “συμπλήρωση” συγκεκριμένου κενού στη διατροφή.
«Δεν Πρέπει Να Γίνεται Παρατεταμένη Λήψη Συμπληρωμάτων» – Μύθος
Η ανάγκη του κάθε οργανισμού καθορίζει το χρονικό διάστημα που θα γίνεται λήψη ενός συμπληρώματος. Υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος χρησιμοποιεί ένα συμπλήρωμα. Υπάρχουν περιπτώσης άμεσης και μεμονωμένης ανάγκης, όπως είναι η λήψη ηλεκτρολυτών για άμεση ενυδάτωση κατά τη διάρκεια γυμναστικής. Υπάρχει όμως και η περίπτωση έλλειψης ασβεστίου μαγνησίου ή σιδήρου, η οποία απαιτεί μεγαλύτερο διάστημα λήψης.
«Τα Συμπληρώματα Δημιουργούν Πολλές Παρενέργειες» – Μύθος
Τα συστατικά που αποτελούν τη βάση των συμπληρωμάτων, βρίσκονται ήδη στο σώμα ή στα τρόφιμα. Επομένως, όταν παραστεί ανάγκη να συμπληρώσουμε κάποια από αυτά τα στοιχεία με σύνεση και σωστή λήψη κάποιου σκευάσματος, δεν υφίσταται ζήτημα παρενεργειών. Ο κίνδυνος ελλοχεύει στην περίπτωση υπερβολικής πρόσληψης και, ιδίως, όταν πρόκειται για σκευάσματα που ειναι αμφιβόλου ποιότητας, μη γνωστοποιημένα στον Εοφ και παρέχονται στους καταναλωτές απο μη πιστοποιημένο πάροχο υγείας.