Κατά καιρούς έχουμε ακούσει πολλά γιατροσόφια, αλλά και κόλπα που θα βοηθήσουν στην καύση του λίπους. Ποια από αυτά όμως αξίζει να υιοθετήσετε και ποια είναι μύθοι;
Η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Παπαγεωργίου σάς βοηθά να ξεχωρίσετε τους μύθους από τις αλήθειες.
Διατροφή: Μύθοι και αλήθειες
«Το ρύζι πρέπει να μουλιάζεται σε νερό για να απαλλαχτεί από καρκινογόνες ουσίες.»
Αλήθεια. Το μούλιασμα από το βράδυ, το καλό ξέπλυμα πριν το βρασμό και η θερμική επεξεργασία σε αναλογία νερού προς ρύζι 5:1 έως 15 λεπτά το πολύ, μειώνουν τη περιεκτικότητα του αρσενικού στο ρύζι κατά 80%. Το ιχνοστοιχείο αυτό έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, σακχαρώδους διαβήτη και διάφορων μορφών καρκίνου.
«Το νερό με λεμόνι το πρωί βοηθάει στην καύση του λίπους και είναι αποτοξινωτικό.»
Μύθος. Στην καύση λίπους μπορεί να οδηγήσει μόνο το ενεργειακό έλλειμμα που μπορεί να προκληθεί είτε από μειωμένη πρόσληψη τροφής, είτε από έντονη φυσική δραστηριότητα, είτε με συνδυασμό και των δύο. Επιπλέον, τη διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού έχει αναλάβει το ανθρώπινο ήπαρ. Καμία ουσία δε μπορεί να βοηθήσει σε αυτό. Αν θέλουμε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό σε αυτό το ρόφημα θα το παρουσιάζαμε ως αντιοξειδωτικό, λόγω της βιταμίνης C που περιέχει το λεμόνι. Αλλά για να απολαύσουμε τα οφέλη της θα πρέπει να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα λεμονιού και όχι λίγες σταγόνες.
«Η καστανή ζάχαρη δεν έχει θερμίδες.»
Μύθος. Η καστανή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη. Αν θέλετε ο καφές σας να είναι απαλλαγμένος από θερμίδες χρησιμοποιείστε ασπαρτάμη ή στέβια, γλυκαντικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί επιστημονικά οτι δε βλάπτουν την υγεία σας.
«Όποιος έχει σάκχαρο απαγορεύεται να φάει ντομάτα και καρπούζι.»
Μύθος. Όποιος έχει σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να καταναλώσει τα πάντα, αλλά σε συγκεκριμένη ποσότητα και με συγκεκριμένους συνδυασμούς.
«Τα προιόντα ολικής άλεσης έχουν λιγότερες θερμίδες από τα λευκά.»
Μύθος. Το αλεύρι ολικής άλεσης έχει τις ίδιες θερμίδες με το λευκό, απλά η υψηλότερη περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες λόγω της διατήρησης του φλοιού στην άλεση εντείνει το αίσθημα του κορεσμού και μένουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι όταν τα καταναλώνουμε.
«Τα αυγά ανεβάζουν τη χοληστερόλη.»
Μύθος. Τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερόλη, αντιθέτως. Τα λεγόμενα «κακά λιπαρά» που βρίσκονται στα τηγανητά, στις σφολιάτες, στα γλυκά, στο κόκκινο κρέας και στα τυριά υψηλά σε λιπαρά είναι η ουσία που ανεβάζει τη χοληστερόλη.
«Αν φας το βράδυ θα παχύνεις.»
Μύθος. Το βραδινό φαγητό από μόνο του δεν επιβαρύνει το σωματικό μας βάρος. Αυτό που θα οδηγήσει στο να πάρουμε ή να χάσουμε κιλά είναι οι συνολικές θερμίδες που έχουμε καταναλώσει μέσα στην ημέρα από τα γεύματα μας.
«Η πορτοκαλάδα ανεβάζει την πίεση.»
Μύθος. Διατροφικός μύθος που προήλθε από το γεγονός οτι μετά τις αιμοληψίες συνήθως χορηγούν πορτοκαλάδα. Το πορτοκάλι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Από όλα τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως η παραπληροφόρηση γύρω από τη διατροφή παίρνει μεγάλη έκταση.
Διατροφή: Καλά λιπαρά
Τα λίπη είναι ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περίπου το 35% από τις θερμίδες που λαμβάνουμε ημερησίως πρέπει να προέρχεται από την κατανάλωση λίπους. Υπάρχουν όμως δύο κατηγορίες, τα «κακά» που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας και τα «καλά» που προσφέρουν καρδιοπροστατευτικά οφέλη. Και όπως καταλαβαίνετε, αυτά θέλουμε να επιλέγουμε! Ας δούμε ποια είναι και που τα βρίσκουμε.
Είναι ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην υποστήριξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Που θα τα βρεις;
Λιπαρά ψάρια: Οι πιο πρόσφατες διαιτητικές συστάσεις μας επιβάλλουν να τρώμε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.
Καρύδια & λιναρόσπορος : Αποτελούν μια εξαιρετική φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Είναι πολύ εύκολα στην κατανάλωση τους εφόσον μπορείτε να τα προσθέσετε στα δημητριακά σας, σε σαλάτες ή στο γιαούρτι. Μπορείτε επίσης να δοκιμάστε το λάδι καρύδας σε μερικά φαγητά σας.
Μονοακόρεστα λίπη
Νέες διατροφικές έρευνες αποκαλύπτουν οτι έχουμε περισσότερα οφέλη με την κατανάλωση μονοακόρεστων έναντι πολυακόρεστων λιπών.
Που θα τα βρεις;
Έλαια: Η κορυφαία πηγή μονοακόρεστων λιπών είναι το ελαιόλαδο. Αντικαταστήστε το «κακό» κορεσμένο λίπος που χρησιμοποιείται καθημερινά στην κουζίνα σας, όπως το βούτυρο, με φυτικά έλαια.
Αβοκάντο: Τα αβοκάντο όχι μόνο περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά είναι και μια εξαιρετική πηγή βιταμινών όπως το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Ε, C, B6. Δοκιμάστε να το προσθέσετε στις σαλάτες και στο σάντουιτς σας, έναντι μιας κακής πηγής λιπαρών όπως το μπέικον.
Φυστικοβούτυρο: Σχεδόν το μισό του λίπους του αποτελείται από μονοακόρεστα λίπη. Προσθέστε το στο πρωινό σας για να γευτείτε από την αρχή της ημέρας τα οφέλη του! Καταναλώστε το όμως με μέτρο γιατί εμπεριέχει αρκετές θερμίδες, όπως και όλα τα παραπάνω τρόφιμα.