Συμπτώματα εγκυμοσύνης: Τα πρώτα σημάδια – Έτσι θα καταλάβετε αν είστε έγκυος

Μπορεί μια γυναίκα να σιγουρευτεί για την κύηση μόνο μέσα από συμπτώματα εγκυμοσύνης; Όχι. Μια γυναίκα μπορεί να είναι σίγουρη για την εγκυμοσύνη της, αφού κάνει κάποιο τεστ εγκυμοσύνης ή εξετάσεις αίματος και υπέρηχο, που συνοδεύονται από επίσκεψη στον γυναικολόγο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα και ενδείξεις, τις οποίες οι γυναίκες αντιλαμβάνονται και έτσι υποψιάζονται την ύπαρξη πιθανής εγκυμοσύνης.

Τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την καθυστέρηση της περιόδου, την πρωινή ναυτία, την ευαισθησία στις μυρωδιές και την κόπωση.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης: 13 συμπτώματα και ενδείξεις κατά την διάρκεια της κύησης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πολλά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, μοιάζουν με αυτά της περιόδου, και πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση στην απόπειρα διαχωρισμού, γι’ αυτό συλλέξαμε παρακάτω όλα τα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανίσετε.

1. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα, αλλά και λιγότερο αξιόπιστα συμπτώματα είναι η καθυστέρηση της περιόδου, καθώς, πολλές γυναίκες είτε έχουν ακανόνιστο κύκλο ή δεν σημειώνουν σε κάποιο ημερολόγιο τις φάσεις του εμμηνορροϊκού τους κύκλου.

2. Η κολπική αιμορραγία ή ακόμη και τα ίχνη αίματος αποτελούν συχνά πρώιμη ένδειξη εγκυμοσύνης. Ονομάζεται «αιμορραγία εμφύτευσης», οφείλεται στην ενσωμάτωσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στο τοίχωμα της μήτρας, και διαρκεί λιγότερο από τρεις ημέρες.

3. Η πρωινή ναυτία, συνήθως, εμφανίζεται κατά την 4η με 6η εβδομάδα της κύησης. Είναι πιθανό να εμφανιστεί ακόμη και εντός των πρώτων δύο εβδομάδων της κύησης, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

4. Το αίσθημα κόπωσης και η δύσπνοια είναι δύο ακόμη συμπτώματα εγκυμοσύνης, που εμφανίζονται αρκετά νωρίς. Η κόπωση αποδίδεται στην αύξηση των επιπέδων προγεστερόνης, ενώ η δύσπνοια συνδέεται με τις αυξημένες απαιτήσεις του εμβρύου σε οξυγόνο και συνήθως επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

5. Η συχνοουρία είναι ένα σύμπτωμα, που εμφανίζεται αρκετά νωρίς στην εγκυμοσύνη και επιμένει έως και τον τοκετό. Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα είναι αποτέλεσμα των ορμονικών μεταβολών της εγκυμοσύνης, οι οποίες προάγουν την αυξημένη ροή αίματος προς τα νεφρά.

6. Πολλές γυναίκες παρατηρούν άνοδο της θερμοκρασίας του σώματός τους στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης τους. Επίσης, η θερμοκρασία του σώματός τους ανεβαίνει, κατά τη σωματική άσκηση ή όταν έχει ζέστη.

7. Στην αρχή της εγκυμοσύνης παρατηρούνται μεταβολές και στα επίπεδα της πίεσης, με τις γυναίκες να εκδηλώνουν είτε κρίσεις υπότασης και ζαλάδες, είτε επεισόδια υπέρτασης (σπανιότερα).

8. Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες διαπιστώνουν μια αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως πιο έντονες, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποστροφή από ορισμένα φαγητά ή και σε ναυτία και τάση προς εμετό.

9. Η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επηρεάζουν και τη διάθεση. Η γυναίκα γίνεται πιο ευέξαπτη και ευσυγκίνητη, ενώ έχει περισσότερες και πιο έντονες εναλλαγές στη διάθεσή της μέσα στην ημέρα.

10. Περίπου, όπως συμβαίνει και πριν την περίοδο, η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται στα πρώτα της στάδια και από φούσκωμα και επεισόδια δυσκοιλιότητας. Αυτό συμβαίνει, επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν και το πεπτικό σύστημα.

11. Περίπου στην 8η με 10η εβδομάδα της κύησης παρατηρείται, επίσης, αύξηση των παλμών της καρδιάς. Οι ταχυπαλμίες και οι αρρυθμίες είναι ιδιαίτερα συχνές, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές, που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα.

12. Μεταξύ της 4ης και της 6ης εβδομάδας ξεκινούν και οι αλλαγές στο στήθος, με τις γυναίκες να παρατηρούν αυξημένη ευαισθησία, πρήξιμο και μούδιασμα. Αργότερα, περίπου στην 11η εβδομάδα, το στήθος μεγαλώνει αρκετά και παρατηρούνται αλλαγές και στις θηλές.

13. Οι ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης οδηγούν σε χαλάρωση της βαλβίδας που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινούνται ανοδικά τα οξέα του στομάχου στον πεπτικό σωλήνα, προκαλώντας καούρες.

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: Πότε δεν εμφανίζονται;

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι συχνά έντονα και μόνο αμελητέα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Υπάρχουν, όμως και περιπτώσεις, κατά τις οποίες αυτά δεν εμφανίζονται καθόλου ή είναι τόσο ήπια, που δεν γίνονται αντιληπτά! Η παραπάνω κατάσταση, είναι γνωστή ως κρυπτική εγκυμοσύνη. Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί αυτό;

1. Σε γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος

2. Σε γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο

3. Σε γυναίκες που έκαναν τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε αρνητικό

4. Σε γυναίκες που κυοφορούν ένα πολύ «ήσυχο» μωρό

5. Σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση

6. Σε γυναίκες με στομαχικά προβλήματα

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: Πότε η καθυστέρηση περιόδου δεν σημαίνει εγκυμοσύνη;

Η καθυστέρηση της περιόδου μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, μπορεί όμως να προκληθεί και από άλλες καταστάσεις.

Επτά πιθανοί λόγοι της καθυστέρησης είναι οι εξής:

Σημαντική απώλεια βάρους ή υπερβολική άσκηση

Αν ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται κάτω από 18,5 σημαίνει ότι είστε λιποβαρής και μπορεί να χάνετε περιόδους. Επίσης, σοβαρές καταστάσεις όπως η ανορεξία και η βουλιμία μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση. Η φύση έχει προνοήσει ώστε να αποτραπεί μια εγκυμοσύνη σε ακραίες καταστάσεις, εμποδίζοντας την ωορρηξία.

Υποθαλαμική αμηνόρροια

H υποθαλαμική αμηνόρροια εμφανίζεται σε νεαρές ασθενείς με φυσιολογικά γεννητικά όργανα, και υποθάλαμο υποφυσιακό σύστημα, αθλήτριες, χορεύτριες και γυναίκες με έντονο στρες. Οι διαταραχές του υποθαλάμου και των υποφυσικών ορμονών είναι ποικίλες, αλλά το χαρακτηριστικό είναι η υψηλή κορτιζόλη. Η υποθαλαμική αμηνόρροια μπορεί να προκληθεί από ένα σοκ, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.

Προβλήματα του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει τον μεταβολισμό και αλληλεπιδρά με τα άλλα συστήματα του σώματος προκειμένου να υπάρχει ομαλή λειτουργία. Ο υπερθυρεοειδισμός, όπως και ο υποθυρεοειδισμός, μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περίοδο.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, οι ωοθήκες δεν παράγουν όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ένα ωοθυλάκιο για να ωριμάσει. Αρχίζουν περίπου 20 να μεγαλώνουν και να συσσωρεύουν υγρό, αλλά κανένα δεν μεγαλώνει αρκετά. Έτσι κάποια απ’ αυτά μπορεί να παραμείνουν στις ωοθήκες ως κύστεις, αφού κανένα ωοθυλάκιο δεν ωριμάζει, δεν έχουμε ωορρηξία, άρα δεν έχουμε τη δεύτερη φάση του κύκλου με την παραγωγή προγεστερόνης. Χωρίς προγεστερόνη, η περίοδος είναι ασταθής ή απούσα. Επίσης οι κύστεις που παραμένουν παράγουν ανδρικές ορμόνες που παρεμβαίνουν στην επόμενη ωορρηξία, εμποδίζοντάς την.

Χρόνιες ασθένειες

Κάθε χρόνια νόσος που μένει αδιάγνωστη και χωρίς θεραπεία προκαλεί στρες στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες περιόδους.

Αντισύλληψη

Κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση της εμμηνορρυσίας. Αυτά είναι τα αντισυλληπτικά χάπια ή το σπιράλ. Η περίοδός σας μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο για να επανέλθει, αλλά το πιθανότερο είναι ότι αυτό θα συμβεί χωρίς πρόβλημα σε λίγους μήνες.

Πρόωρη εμμηνόπαυση

Όταν οι γυναίκες κάτω των 40 ετών έχουν ορμονικά προβλήματα, μπορεί να περνάνε πρόωρη εμμηνόπαυση, γνωστή και ως πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια. Εκτός από την απουσία περιόδους, οι γυναίκες ταλαιπωρούνται από εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις και κολπική ξηρότητα.

Συμπτώματα Εγκυμοσύνης: Μήπως είναι ψευδοκύηση;

Η ψευδοκύηση είναι ένα ψυχοσωματικό φαινόμενο εξαιρετικά περίπλοκο. Μια γυναίκα στην περίπτωση αυτή εκδηλώνει τα τυπικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης (διακοπή της περιόδου, πρήξιμο στην κοιλιά, ευαισθησία του μαστού, παραγωγή γάλακτος, ναυτία και τάση προς έμετο, αύξηση βάρους κ.ά.), απουσιάζει όμως το έμβρυο. Τα ακριβή αίτια της ψευδοκύησης δεν έχουν εξακριβωθεί, φαίνεται όμως ότι συμβάλλουν στην εκδήλωσής της ψυχολογικοί παράγοντες που «ξεγελούν» το σώμα και το κάνουν να «μιμείται» μια πραγματική εγκυμοσύνη.

Η ψευδοκύηση παρατηρείται σχεδόν αποκλειστικά σε γυναίκες που θέλουν πολύ να κάνουν παιδί και έχουν έντονη αγωνία γι’ αυτό, είτε λόγω προβλημάτων γονιμότητας, είτε παλαιότερης αποβολής, είτε της εμμηνόπαυσης που πλησιάζει. Στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό το σώμα να εκδηλώνει κάποια συμπτώματα όμοια με αυτά της εγκυμοσύνης, όπως το πρήξιμο της κοιλιάς και του στήθους ή ακόμη και η αίσθηση κίνησης του εμβρύου μέσα στην κοιλιά. Ο εγκέφαλος της γυναίκας ερμηνεύει αυτά τα σημάδια ως εγκυμοσύνη κι έτσι δίνει σήμα για την απελευθέρωση ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και η προλακτίνη, που με τη σειρά τους οδηγούν στην εκδήλωση πραγματικών συμπτωμάτων εγκυμοσύνης.

Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε ψευδοκύηση με τη βοήθεια υπερήχου. Εάν πρόκειται για ψευδοκύηση, φυσικά δεν θα υπάρχει εικόνα του μωρού ούτε θα ακούγονται καρδιακοί παλμοί.