Σύνδρομο burnout: Μήπως έχεις… καεί και δεν το ξέρεις – Κάνε το ψυχολογικό τεστ

Σύνδρομο burnout: Μολονότι βρισκόμαστε σε lockdown και έχουμε πάρει την εργασία μας στο σπίτι, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που εξακολουθούν να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς να έχουν τον χρόνο και το κουράγιο να αφιερώσουν χρόνο στους ίδιους και τις οικογένειες τους.

Ομολογουμένως λίγοι είναι αυτοί που καταφέρνουν να βρουν ισορροπία και μέτρο στην καθημερινότητά τους. Το αποτέλεσμα των παραπάνω συνθηκών είναι το σύνδρομο burnout.

Εάν ανησυχείτε ότι οδεύετε προς την εξουθένωση, παρακάτω θα βρείτε ένα τεστ, που θα σας δείξει εάν πρέπει να… κατεβάσετε ταχύτητα και να βρείτε επειγόντως χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση.

Σύνδρομο burnout: 10 σημάδια ότι έχετε “καεί” 

1. Υπερβολική κόπωση

Είναι το πιο κλασικό σημάδι εξάντλησης. Η κόπωση μπορεί να είναι τόσο σωματική όσο και πνευματική ή συναισθηματική. Πρόκειται για το αίσθημα ότι μας λείπει εντελώς η ενέργεια, ακόμη κι όταν έχουμε να κάνουμε κάτι πολύ απλό.

2. Έλλειψη κινήτρων

Ο ενθουσιασμός χάνεται και δεν απολαμβάνουμε ευχάριστες δραστηριότητες ή ανταμοιβές και θετικά σχόλια. Εκδηλώνεται συχνά τις πρωινές ώρες, όταν δυσκολευόμαστε να σηκωθούμε από το κρεβάτι για να πάμε στη δουλειά.

3. Απογοήτευση, κυνισμός και άλλα αρνητικά συναισθήματα

Πρόκειται για την αίσθηση ότι οι προσπάθειές μας δεν έχουν αξία. Συνοδεύεται συχνά από την απαισιοδοξία. Φυσικά δε γίνεται να είμαστε πάντα μέσα στην τρελή χαρά, όμως πρέπει να παρατηρήσουμε αν τα αρνητικά συναισθήματα γίνονται κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

4. Έλλειψη συγκέντρωσης

Το έντονο στρες οδηγεί σε σημαντική διάσπαση της προσοχής και δε μας αφήνει να αφιερωθούμε σε αυτό που κάνουμε. Συχνά, το στρες μάς στερεί τη φαντασία και εντείνει τους φόβους και τις ανησυχίες. Το αποτέλεσμα είναι να μη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις και να βρούμε λύσεις, ενώ παράλληλα αποδυναμώνει τη μνήμη μας.

5. Πεσμένες επιδόσεις

Οι διαφορές είναι αισθητές εάν σκεφτούμε διαχρονικά την απόδοσή μας στη δουλειά. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι εξίσου ικανοποιητικό με το αποτέλεσμα πριν από μερικούς μήνες ή μερικά χρόνια;

6. Προβληματικές σχέσεις

Μπορεί να εκδηλωθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους: περισσότερες και πιο έντονες συγκρούσεις με το σύντροφο και με συναδέλφους ή απομόνωση και λιγότερη επικοινωνία με κοντινά πρόσωπα.

7. Παραμέληση

Η εξάντληση μπορεί να μας οδηγήσει σε ανθυγιεινές στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή ή το πρόχειρο φαγητό.

8. Ανησυχίες για τη δουλειά – εκτός δουλειάς

Οι ανησυχητικές σκέψεις δεν τελειώνουν όταν φεύγουμε από τη δουλειά. Σκεφτόμαστε διαρκώς τι μπορεί να πήγε στραβά ή τι πρέπει να κάνουμε την επόμενη μέρα.

9. Μειωμένη ικανοποίηση

Οι δραστηριότητες που παλιότερα μας γέμιζαν ενθουσιασμό και χαρά σήμερα δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Η έλλειψη ικανοποίησης δεν αφορά μόνο στο αποτέλεσμα της δουλειάς αλλά «ακτινοβολεί» στις προσωπικές σχέσεις και τις κοινωνικές επαφές.

10. Προβλήματα υγείας

Το χρόνιο στρες οδηγεί σε προβλήματα υγείας, όπως οι διαταραχές του πεπτικού, η καρδιοπάθεια, η κατάθλιψη και η παχυσαρκία.

Σύνδρομο burnout: 10 σημάδια ότι οδεύετε προς το brownout

Ως το «μικρό αδερφάκι» του burnout χαρακτηρίζεται το brownout, το οποίο μπορεί να εξηγήσει την έλλειψη κινήτρων και την αδιαφορία των εργαζομένων.

Αν και είναι πιο ήπιο από το burnout, το brownout μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει σοβαρό αντίκτυπο για τη σωματική και ψυχική υγεία.

Τα σημάδια αυτά είναι:

1. Εργάζεστε πολλές ώρες, χωρίς όμως να δείχνετε πραγματικό ενδιαφέρον για τη δουλειά σας. Η δουλειά μοιάζει βαρετή και δεν σαν διεγείρει πνευματικά.

2. Αισθάνεστε ότι η δουλειά ποτέ δεν τελειώνει και ότι πάντα υπάρχει κάτι ακόμη να κάνετε.

3. Η πορεία της καριέρας σας μοιάζει αβέβαιη και δεν παίρνετε πια σημαντικές αποφάσεις.

4. Συμβάλλετε ελάχιστα σε επαγγελματικές συναντήσεις και δεν σας ενδιαφέρουν νέες προτάσεις. Συχνά κρατάτε αρνητική στάση απέναντι στις νέες ιδέες συναδέλφων.

5. Ψάχνετε συνεχώς ευκαιρίες να μην πάτε στη δουλειά. Παρουσιάζετε έναν πονοκέφαλο ως ημικρανία και ένα ήπιο κρυολόγημα ως γρίπη.

6. Τσεκάρετε το e-mail σας αμέσως μόλις ξυπνάτε και πριν κοιμηθείτε. Είστε συνέχεια με το κινητό στο χέρι, ακόμη και στις διακοπές, τα σαββατοκύριακα ή σε κοινωνικές συγκεντρώσεις.

7. Το σώμα σας υποφέρει. Έχετε χάσει τη φόρμα σας, τρώτε πρόχειρα, δεν κοιμάστε αρκετά και δεν γυμνάζεστε.

8. Έχετε χάσει το χιούμορ και το κέφι σας και φέρεστε νευρικά. Όταν σας ρωτούν πώς πάνε τα πράγματα και αν είστε καλά, απαντάτε κοφτά και μονολεκτικά.

9. Παραμελείτε την οικογένεια. Προτιμάτε να βλέπετε τηλεόραση από το να ασχοληθείτε με τα παιδιά ή να πάτε μια βόλτα με τον/την σύντροφο. Οι δεσμοί με τους φίλους έχουν χαλαρώσει και απέχετε πλέον από τα αγαπημένα σας χόμπι.

10. Δεν ξέρετε αν το αποτέλεσμα της δουλειάς σας είναι ικανοποιητικό.

Σύνδρομο burnout: Κάντε το τεστ για να μάθετε αν το έχετε

Διαβάστε τις παρακάτω προτάσεις και σκεφτείτε κατά πόσο πιστεύετε ότι σας χαρακτηρίζουν, σημειώνοντας ΣΥΜΦΩΝΩ ή ΔΙΑΦΩΝΩ για καθεμιά από αυτές.

1. Οι απαιτήσεις της προσωπικής/οικογενειακής ζωής μου συχνά αποτελούν εμπόδιο στις απαιτήσεις της δουλειάς μου και το αντίστροφο.

2. Νιώθω ικανοποίηση από τη ζωή μου.

3. Δεν έχω αρκετό χρόνο στη διάθεσή μου για να κάνω πράγματα που μου αρέσουν.

4. Αφιερώνω αρκετό χρόνο απαντώντας επαγγελματικά e-mails και τηλεφωνήματα όταν βρίσκομαι στο σπίτι.

5. Δεν έχω αρκετό χρόνο για να γυμναστώ τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

6. Έχω αναγκαστεί να εγκαταλείψω τα περισσότερα χόμπι μου.

7. Κοιμάμαι συστηματικά λιγότερο από 8 ώρες κάθε βράδυ.

8. Έχω συχνά πονοκεφάλους και/ή στομαχόπονο.

9. Δεν περνώ αρκετό και ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου και/ή με αγαπημένα μου πρόσωπα.

10. Πρέπει να τσεκάρω το κινητό μου και τα e-mails μου τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

11. Δυσκολεύομαι να επικεντρώσω την προσοχή μου σε ένα πρόβλημα που θα εμφανιστεί.

12. Ανησυχώ πολύ για το πώς θα καταφέρω να φέρω εις πέρας όλες τις υποχρεώσεις μου.

13. Παίρνω λιγότερο από δύο εβδομάδες άδεια κάθε χρόνο.

14. Νιώθω συχνά νευρικότητα και χάνω την ψυχραιμία μου.

15. Δεν έχω αρκετό χρόνο για χαλάρωση.

16. Ανυπομονώ να τελειώσει η μέρα.

17. Νιώθω κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

18. Πίνω πάνω από τρεις καφέδες την ημέρα.

19. Ο τρόπος ζωής μου συνεπάγεται ότι δεν έχω ενέργεια μέσα στην ημέρα.

20. Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ το βράδυ.

Μετρήστε πόσα ΣΥΜΦΩΝΩ και πόσα ΔΙΑΦΩΝΩ σημειώσατε.

Περισσότερα ΣΥΜΦΩΝΩ: Έχετε επιβαρύνει τον εαυτό σας με υπερβολικές υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε υπερβολικό στρες. Εάν δεν το διαχειριστείτε, το στρες μπορεί να οδηγήσει (ή ίσως έχει ήδη οδηγήσει) σε σημαντική επιδείνωση της υγείας σας και της ποιότητας ζωής σας.

Ίδιος αριθμός ΣΥΜΦΩΝΩ/ΔΙΑΦΩΝΩ: Ισορροπείτε πάνω σε ένα πολύ λεπτό σκοινί και πρέπει να αναθεωρήσετε αρκετές πτυχές της ζωής σας για να εξασφαλίσετε καλύτερη υγεία και ευεξία. Αν και τα καταφέρνετε σε αρκετούς τομείς της καθημερινότητας, πρέπει να εστιάσετε στα αδύναμα σημεία σας (δηλαδή τις προτάσεις στις οποίες σημειώσατε ΔΙΑΦΩΝΩ).

Περισσότερα ΔΙΑΦΩΝΩ: Έχετε κατακτήσει την ισορροπία στη ζωή σας και φροντίζετε τον εαυτό σας όσο πρέπει. Συνεχίστε να δίνετε το καλό παράδειγμα στους