Σύνδρομο Skeeter: Τι είναι – Ποιοι κινδυνεύουν

Τα καλοκαίρι εκτός από στιγμές ανεμελιάς και ξεκούραση φέρνει και τα.. κουνούπια.

Τα ενοχλητικά έντομα που μπορεί να μας χαλάσουν μια όμορφη βραδιά γίνονται πολλές φορές επικίνδυνα.

Αν και περισσότεροι μετά από ένα τσίμπημα κουνουπιού εμφανίζουμε κοκκίνισμα στην περιοχή και κνησμό κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητο και το ανοσοποιητικό τους αντιδρά έντονα στα τσιμπήματα.

Η αλλεργική αυτή αντίδραση, γνωστή ως σύνδρομο Skeeter, εμφανίζεται περισσότερο σε άνδρες, έγκυες, παχύσαρκους, άτομα με ομάδα αίματος Ο αλλά και όσους καταναλώσει μπύρα.

Όσο περισσότερες φορές ένα άτομο έχει τσιμπηθεί από κουνούπια, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα απευαισθητοποιηθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες τυπικά έχουν λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις στα τσιμπήματα των κουνουπιών από ό, τι τα παιδιά.

Τα κοινά συμπτώματα ενός τσιμπήματος από κουνούπι περιλαμβάνουν μαλάκες μάζες στην επιφάνεια του δέρματος που γίνονται ροζ, ερυθρές και κνησμώδης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ερυθρότητα και το οίδημα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά μετά το δήγμα του κουνουπιού. Μία σκληρή σκούρα κόκκινη μάζα εμφανίζεται την επόμενη μέρα, παρόλο που αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν έως και 48 ώρες μετά το αρχικό τσίμπημα. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ακαδημία Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, η επαφή με ένα κουνούπι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι δευτερολέπτων ή περισσότερο για να προκληθεί αντίδραση.

Σύνδρομο skeeter: Συμπτώματα

  • Μεγάλη περιοχή κνησμού
  • Δερματικές κακώσεις
  • Μώλωπες κοντά στην περιοχή του δήγματος
  • Λεμφαγγειίτιδα, φλεγμονή του λεμφικού συστήματος
  • Κνίδωση στην περιοχή γύρω από το δήγμα
  • Αναφυλαξία, μία σπάνια απειλητική για τη ζωή αντίδραση που οδηγεί σε οίδημα του λαιμού και συρίττουσα αναπνοή – χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας

Όπως και με όλες τις υπόλοιπες αλλεργίες, η πρόληψη είναι η βέλτιστη προσέγγιση. Τα κουνούπια χρειάζονται λιμνάζοντα νερά για να τραφούν. Αν είναι εφικτό, αποφύγετε τα λιμνάζοντα νερά, ιδιαίτερα κατά την ανατολή και δύση του ηλίου, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Κουνούπια, αυτή η μάστιγα: Πώς να τα διώξετε – Τρόποι ανακούφισης

Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στην επιφάνεια των λιμναζόντων νερών.

Έτσι το πρώτο βήμα για τον έλεγχο των κουνουπιών είναι να μην υπάρχουν γύρω από το σπίτι σας στάσιμα νερά. Αλλάζετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα το νερό στα κατοικίδια ζώα σας και στα πουλιά στα κλουβιά σας και φροντίστε να μην λιμνάζουν πουθενά νερά από βροχή ή πότισμα.

Ελέγξτε για ξεχασμένο νερό σε λεκάνες, βάζα, λάστιχα, φραγμένες υδρορροές μουσαμάδες πλαστικά κλπ. Το νερό που μένει στάσιμο για καιρό μπορεί να γίνει σημείο που τα κουνούπια αναπαράγονται και εκεί θα αφήσουν τα αυγά τους.

Φορέστε ανοιχτού χρώματος ρούχα και αποφύγετε τα σκοτεινά ρούχα που προσελκύουν τα κουνούπια.

Αποφεύγετε να φοράτε αρώματα, σπρέι μαλλιών και λοσιόν για μαύρισμα γιατί όλα αυτά προσελκύουν τα κουνούπια.

Τα κουνούπια ανιχνεύουν τους ανθρώπους από 20 μέτρα μακριά από το διοξείδιο του άνθρακα της αναπνοής τους. Έτσι όταν κάνετε δουλειές που κάνουν βαρύτερη την αναπνοή σας γίνεστε μεγαλύτερος στόχος.

Όταν ψήνετε στη σχάρα, ρίξτε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να απομακρύνετε τα κουνούπια.

Σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εντομοαπωθητικά (π.χ. αν έχετε μωρό μικρότερο από δύο μηνών) αποτελεσματικές είναι οι κουνουπιέρες (ειδικά όταν είναι και εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό).

Τοποθετήστε επίσης σήτες στις πόρτες, τα παράθυρα και γενικά στα ανοίγματα του σπιτιού (φεγγίτες, τζάκια κλπ.).

Φυσικοί τρόποι απομάκρυνσης των κουνουπιών

Ένας οικολογικός τρόπος για να απομακρύνετε τα κουνούπια είναι να φυτέψετε φυτά όπως το σκόρδο, η κανέλα, η αρτεμισία, η αρμπαρόριζα, η σιτρονέλλα, το γεράνι, ο κατηφές, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, τα γαρίφαλα, η μέντα, το μελισσόχορτο, τα κρεμμύδια, το θυμάρι, η καλέντουλα, η καλαμίνθη τον μαϊντανό και το νυχτολούλουδο που λειτουργούν σαν φυσική απωθητική ουσία στα κουνούπια με το άρωμά τους.

Τα δέντρα ευκάλυπτοςκέδροςδάφνηφλαμουριά και διάφορα είδη κυπαρισσιού επίσης απομακρύνουν τα κουνούπια. Αυτά όμως είναι μεγάλα δέντρα και δεν φυτεύονται σε γλάστρα.

Κουρέψτε (αν έχετε) το γρασίδι και τους θάμνους στον κήπο. Σε αυτά τα σημεία κρύβονται τα ενήλικα κουνούπια.

Χρησιμοποιήστε για εξωτερικό φωτισμό λάμπες κίτρινου χρώματος που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια από ότι οι κοινές λάμπες.

Ο ελληνικός καφές που σιγοκαίεται απωθεί πολλά έντομα και τα κουνούπια αλλά έχει έντονη οσμή.

Βάλτε σε ένα μπολ φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα λίγο για να “βγει” το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και ανακατέψτε. Αφήστε το δίπλα σας ή αν θέλετε αλειφτείτε με αυτό το μείγμα.

Στην αγορά κυκλοφορούν μικρές φορητές συσκευές που ισχυρίζονται ότι απωθούν τα κουνούπια με υπερήχους. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές τους αυτές οι συσκευές, εκπέμπουν σε μορφή υπερήχων, (που δεν συλλαμβάνει το ανθρώπινο αυτί) τον ήχο των αρσενικών κουνουπιών που ψάχνουν θηλυκά με σκοπό την γονιμοποίηση. Τα κουνούπια που τσιμπάνε είναι ήδη γονιμοποιημένα θηλυκά κουνούπια που θέλουν να αποφύγουν τα αρσενικά, και έτσι απομακρύνονται ακούγοντας αυτούς τους υπερήχους. Το αποτέλεσμα τους δυστυχώς «αμφίβολο» .

Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης ηλεκτρικές συσκευές με γαλάζιο-μωβ φως που προσελκύοντας τα έντομα προς τι φως τα καίει σε ένα πλέγμα που περιβάλει. Τα νεκρά έντομα πέφτουν στην συνέχεια σε ένα δοχείο στο κάτω μέρος της συσκευής. Η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους προσφέροντας προστασία χωρίς να έχει κάποια αρνητική συνέπεια στην υγεία. Λειτουργεί με τροφοδοσία DC 220 V.

Ένα εντομοαπωθητικό χωρίς χημικές ουσίες είναι οι ανεμιστήρες ιδιαίτερα οι οροφής. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως ο αέρας είναι πολύ αποτελεσματικός στην απώθηση των κουνουπιών και άλλων εντόμων. Ο ανεμιστήρας δημιουργεί ένα κύμα αέρα, που εμποδίζει τα έντομα να πετούν και να προσγειώνονται δίπλα ή πάνω μας.

Το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και είναι μία από τις κύριες ουσίες που προσελκύουν τα κουνούπια. Το ίδιο και ο ιδρώτας, το γαλακτικό οξύ και η θερμότητα που αναδίδει το σώμα όταν ιδρώνουμε. Ο αέρας εκτός ότι ενοχλεί τα έντομα στην πτήση τους, διαλύει και διαχέει το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε και ελαττώνει τις συγκεντρώσεις του γαλακτικού οξέος και των υπολοίπων, με αποτέλεσμα τα κουνούπια να μην προσελκύονται (και ταυτόχρονα μας δροσίζει).Έτσι αν ψάχνετε μια φυσική λύση για την απομάκρυνση των κουνουπιών, βάλτε σε λειτουργία ανεμιστήρες μέσα και έξω από το σπίτι.

Κουνούπια: Πώς να ανακουφιστείτε από το τσίμπημα

Τα συμπτώματα τσιμπήματος από κουνούπι είναι μια μικρή αίσθηση τσουξίματος και φαγούρας στο δέρμα. Το σημείο κοκκινίζει γρήγορα και διογκώνεται ελαφρά. Μην τρίβεστε στο σημείο που σας τσίμπησαν γιατί μπορεί να μολυνθεί!

Για να υποχωρήσουν τα συμπτώματα τη φαγούρας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμμωνίαξύδισόδα ή ντοματόζουμο.

Τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας ή βασιλικού στα σημεία που έχετε φαγούρα από τσιμπήματα κουνουπιών για να ανακουφιστείτε.

Χρησιμοποιήσετε το (πολύ κοινό ζιζάνιο) φυτό plantago, συντρίψτε μερικά φύλλα του και τα τρίψτε τα πάνω στο τσίμπημα.

Σε περίπτωση που δεν έχετε τίποτα από τα παραπάνω οικολογικά και το πρήξιμο γίνει έντονο αλείψτε την περιοχή τσιμπήματος με μία κορτιζονούχα αλοιφή από το φαρμακείο