Τα στάδια της τερηδόνας – Ποια η θεραπεία

Η τερηδόνα στα δόντια ξεκινά με προσβολή του σμάλτου στην επιφάνεια, χωρίς να προκαλεί πόνο.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αυτή η βακτηριακή επίθεση εξελίσσεται σε βαθιά τερηδόνα, η οποία προκαλεί ευαισθησία και πόνο. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε μια βαθιά τερηδόνα το συντομότερο δυνατό, ώστε να την αντιμετωπίσετε και να αποτρέψετε την πρόκληση επιπλοκών στην υγεία σας.

Εντοπισμός βαθιάς τερηδόνας – Τα στάδια

Η τερηδόνα είναι μια παθολογία που προσβάλλει τα δόντια με ύπουλο τρόπο. Η τερηδόνα εξελίσσεται σε πέντε στάδια:

  • Στάδιο 1: Στα αρχικά στάδια, η τερηδόνα δημιουργείται «σιωπηλά», χωρίς συμπτώματα. Απομεταλλικοποιεί το σμάλτο χωρίς καμία απώλεια ύλης. Μόνο ο οδοντίατρος είναι σε θέση να την εντοπίσει.
  • Στάδιο 2: Η τερηδόνα προσβάλλει το σμάλτο. Μια μαύρη κηλίδα ή μια κηλίδα στο χρώμα της κιμωλίας αρχίζει να γίνεται ορατή, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη άλλα συμπτώματα, ούτε εμφανής πόνος.
  • Στάδιο 3: Επηρεάζεται η οδοντίνη – το άτομο με τερηδόνα αναφέρει ευαισθησία στο κρύο, το ζεστό, το γλυκό και το οξύ. Ο πόνος είναι περιοδικός, ποικίλλει σε ένταση ανάλογα με την ώρα της ημέρας και εντοπίζεται αποκλειστικά και μόνο στο προσβεβλημένο δόντι. Η τερηδόνα εμφανίζεται στη στεφάνη του δοντιού (δηλαδή στο τμήμα του δοντιού που δεν καλύπτεται από ούλα). Για να προστατευτεί από βακτηριακές επιθέσεις, το δόντι παράγει οδοντίνη για να αποτρέψει την προσβολή του πολφού. Αυτό ονομάζεται βαθιά τερηδόνα.
  • Στάδιο 4: Η τερηδόνα φτάνει μέχρι τον οδοντικό πολφό, εξ ου και ο ιατρικός όρος πολφίτιδα. Τα συμπτώματα είναι ίδια με του «πονόδοντου», για να χρησιμοποιήσουμε μια κοινή γλώσσα: έντονος, συνεχής, ξαφνικός πόνος, ο οποίος εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή του προσώπου γύρω από το προσβεβλημένο δόντι. Ο πόνος οφείλεται στο γεγονός ότι ο πολφός είναι ένας ιστός ο οποίος περιέχει πολλά νεύρα. Η οδοντίνη δεν είναι πλέον σε θέση να ελέγξει τη βακτηριακή επίθεση κι έτσι ο πολφός καταστρέφεται σταδιακά.
  • Στάδιο 5: Αυτό είναι το στάδιο νέκρωσης του πολφού. Η τερηδόνα έχει εισχωρήσει σε ολόκληρο τον πολφό και καταστρέφεται ανεπανόρθωτα. Πέρα από την οριστική απώλεια του δοντιού, υπάρχει επίσης φόβος για επιπλοκές στη γενική υγεία, σε επίπεδο καρδιάς και αρθρώσεων κ.λπ., καθώς τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο τον οργανισμό μέσω των αιμοφόρων αγγείων που περιέχονται στον πολφό.

Αντιμετώπιση της βαθιάς τερηδόνας

Η περιγραφή της αναπόφευκτης εξέλιξης μίας τερηδόνας που δεν έχει αντιμετωπιστεί μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της έγκαιρης θεραπείας. Ανάλογα με το σημείο της τερηδόνας, η θεραπεία δεν θα είναι η ίδια και θα γίνεται όλο και πιο επεμβατική, ακόμη και επώδυνη.

Η θεραπεία για βαθιά τερηδόνα έχει ως εξής:

  • Ο οδοντίατρός σας θα βγάλει ακτινογραφία για να εκτιμήσει το βάθος της βλάβης.
  • Εάν έχει προσβληθεί μόνο η οδοντίνη, ο οδοντίατρός σας θα την αντιμετωπίσει ώστε να διατηρήσει τον πολφό και το δόντι. Ο οδοντίατρος αφαιρεί την τερηδόνα κι έπειτα εφαρμόζει ένα αμάλγαμα ή σύνθετο υλικό το οποίο έχει το ίδιο χρώμα με το δόντι σας. Στη συνέχεια, θα «σμιλέψει» αυτό το αμάλγαμα ή το σύνθετο κονίαμα στο σχήμα του δοντιού σας όπως ήταν πριν διατρηθεί από τα βακτήρια.
  • Εάν έχει προσβληθεί ο πολφός, ο οδοντίατρός σας πρέπει να προβεί σε ενδοδοντική θεραπεία, η οποία συνίσταται στη θεραπεία της ρίζας του δοντιού. Αφαιρεί τον πολφικό ιστό, απολυμαίνει κι έπειτα σφραγίζει τους ριζικούς σωλήνες του δοντιού σας. Κατόπιν, ανακατασκευάζει το σχήμα του δοντιού ή τοποθετεί στεφάνη, καθώς το νεκρωμένο δόντι είναι συχνά πολύ εύθραυστο για να μείνει εκεί.
  • Εάν έχει προσβληθεί ολόκληρος ο πολφός, απαιτείται οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση για αποφυγή επιπλοκών.

Πλάκα στα δόντια: Πώς να την αντιμετωπίσετε

Πλάκα στα δόντια: Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από ένα υγιές, λαμπερό χαμόγελο. ‘Ομως, υπάρχουν συνήθειες… κακές που καταστρέφουν τα δόντια σας και κατά συνέπεια το χαμόγελό σας. Από τις συνήθειες αυτές προκαλείται και η πλάκα στα δόντια, που αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα θα σας ταλαιπωρήσει.

Η οδοντική πλάκα είναι ένα κολλώδες μείγμα που αποτελείται από τα βακτηρία και από τις χημικές ουσίες που αυτά εκκρίνουν.

Σε αρχικό στάδιο, το κολλώδες αυτό φιλμ μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα, με το βούρτσισμα των δοντιών. Αν δεν αφαιρεθεί όμως, σκληραίνει σταδιακά, δημιουργώντας πέτρα, ενώ τα βακτήρια συνεχώς απελευθερώνουν οξέα που βλάπτουν το σμάλτο και προκαλούν φθορά στα δόντια. Όταν η πέτρα αναπτυχθεί πάνω στη γραμμή των ούλων δημιουργείται και ουλίτιδα.

Οι ειδικοί στη στοματική υγιεινή υποστηρίζουν πως αν αποφύγουμε 5 βασικές κακές καθημερινές συνήθειες, θα αποτρέψουμε τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας και θα διατηρήσουμε το ακαταμάχητο χαμόγελο μας για πολλά χρόνια.

Πλάκα στα Δόντια: 1η κακή συνήθεια: Δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά

Η μικροβιακή πλάκα χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα με μικρές κυκλικές κινήσεις στην εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια κάθε δοντιού. Απαραίτητη κρίνεται η χρήση φθοριούχου οδοντόπαστας κατά της ανάπτυξης της πλάκας και με επιπλέον ενεργά συστατικά για την αποτροπή δημιουργίας βιοϋμένιου και αντιμικροβιακή δράση. Το βούρτσισμα της γλώσσας απομακρύνει επίσης μεγάλο αριθμό βακτηρίων και κρατά την αναπνοή καθαρή. Για ολοκληρωμένη φροντίδα, μετά από κάθε βούρτσισμα επιβάλλεται η χρήση φθοριούχου στοματικού διαλύματος που προστατεύει από τη δημιουργία της οδοντικής μικροβιακής πλάκας και με συστατικά που αναστέλλουν τη δράση της αλκαλικής φωσφατάσης, η οποία προάγει τη δημιουργία πέτρας. Επιπλέον, η λήψη μασώμενων δισκίων προβιοτικών, διατηρεί και επαναφέρει τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα του στόματος.

Πλάκα στα δόντια: 2η κακή συνήθεια: Δεν χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα καθημερινά

Το βούρτσισμα δεν φθάνει στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, η πλάκα όμως φθάνει. Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος ανάμεσα στα δόντια και κοντά στη γραμμή των ούλων, απομακρύνει την πλάκα προτού προκαλέσει ζημιά και οδηγήσει σε περιοδοντική νόσο.

Πλάκα στα δόντια: 3η κακή συνήθεια: Αποφεύγουμε την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι παραμελούν τις επισκέψεις στον οδοντίατρο ακόμη κι όταν έχουν συμπτώματα κακής στοματικής υγιεινής. Ο επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος, αφού περιλαμβάνει και σημεία στα οποία δεν φθάνει η οδοντόβουρτσα και το νήμα. Επιπρόσθετα, ο οδοντίατρος έχει τη δυνατότητα να κλείσει με ειδικό στεγανωτικό υλικό, κοιλότητες και σχισμές σε κάποια δόντια που είναι δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά, ακόμη κι όταν ακολουθείται ικανοποιητική καθημερινή στοματική φροντίδα στο σπίτι. Τα στεγανωτικά αυτά καλύπτουν την επιφάνεια του δοντιού και βοηθούν στην προστασία από τις συνέπειες των βακτηρίων και του οξέος.

Πλάκα στα δόντια: 4η κακή συνήθεια: Δεν καταναλώνουμε «φυσικά καθαριστικά»

Τα τραγανά λαχανικά και τα φρούτα που καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αποτελούν φυσικά καθαριστικά των δοντιών μας. Τα καρότα, τα μήλα, τα αγγούρια και πολλά άλλα φρούτα και ωμά λαχανικά, απομακρύνουν την πλάκα, και φροντίζουν τα δόντια μας παρά τα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν.

Πλάκα στα δόντια: 5η κακή συνήθεια: Καταναλώνουμε πολλά γλυκά

Τα βακτήρια λατρεύουν τους υδατάνθρακες όπως είναι η ζάχαρη. Καταναλώνοντας γλυκά και ζαχαρούχα αναψυκτικά δίνουμε στην πραγματικότητα τροφή στα βακτήρια που μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξύ και καταστρέφουν τα δόντια.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι δυνατόν να κρατήσουμε τα δόντια μας απαλλαγμένα από τα βακτήρια 24 ώρες το 24ωρο. Μπορούμε όμως, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, να την καταπολεμήσουμε προτού επηρεάσει το χαμόγελό μας.

Πλάκα στα δόντια: Πώς μπορώ να την θεραπεύσω και να εμποδίσω το σχηματισμό πέτρας;

Τίποτα δεν υπερτερεί ενός καθημερινού προγράμματος καλής στοματικής υγιεινής για την αντιμετώπιση της πλάκας και της πέτρας.

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά
  • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή έως μέτρια οδοντόβουρτσα.
  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας σχολαστικά δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά.
  • Ξεπλένετε με φθοριούχο αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα.
    Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας κάθε έξι μήνες για να αφαιρέσει τυχόν πέτρα που έχει σχηματιστεί.

Ακολουθήστε ειδική διατροφή κατά της πλάκας

Ο σχηματισμός πλάκας ευνοείται από τις αμυλούχες τροφές και τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη όπως το λευκό ψωμί πολυτελείας και τα ζυμαρικά. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα. Αν καταναλώσετε ένα γλυκό σνακ ή αμυλούχο γεύμα, βουρτσίσετε καλά τα δόντια σας – αλλά περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κάνετε. Η κατανάλωση άφθονου νερού θα βοηθήσει επίσης, καθώς ξεπλένει τα υπολείμματα τροφών και βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων του pH στο στόμα σας.

Ζητήστε επαγγελματικό καθάρισμα των δοντιών σας

Είναι επίσης σημαντικό να επισκέπτεστε τον οδοντίατρό σας ή τον υγειονολόγο σας τουλάχιστον μία φορά, κάθε έξι μήνες, για ενδελεχή έλεγχο και καθαρισμό. Θα είναι σε θέση να αφαιρέσει τυχόν πέτρα που έχει σχηματισθεί και να σας συμβουλεύσει σχετικά με κάποια θέματα.

Αν ακολουθείτε ένα απλό πρόγραμμα καθημερινής στοματικής φροντίδας και το μετατρέψετε σε τελετουργία, χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα και οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα, αυτό θα γίνει δεύτερη φύση σας, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε ένα υγιέστερο, ευτυχέστερο χαμόγελο κάθε μέρα.