Ετοιμάζεστε για ταξίδι αλλά φοβάστε την ταξιδιωτική διάρροια; Σύμφωνα με μελέτες, ανάμεσα στα εκατομμύρια ανθρώπων που ταξιδεύουν καθημερινά σε όλο τον κόσμο, περίπου το 20-50% μπορεί να εμφανίσει διάρροια, ναυτία ή εμετό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Εάν και η ταξιδιωτική διάρροια είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητη και “σαμποτάρει” το ταξίδι σας, δεν αποτελεί κάτι επικίνδυνο για την υγεία. Για να μην χαλάσετε όμως τις διακοπές, θα πρέπει να προετοιμάσετε τον οργανισμό σας κατάλληλα και να πάρετε ορισμένα προφυλακτικά μέτρα.
Τι είναι η ταξιδιωτική διάρροια;
Αποτελεί ουσιαστικά μια γαστρεντερική διαταραχή η οποία εμφανίζεται την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού και τις περισσότερες φορές υποχωρεί μέσα σε 3 με 5 ημέρες. Η πιο κοινή αιτία της ταξιδιωτικής διάρροιας είναι η μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς, κυρίως βακτηριακής προέλευσης και λιγότερο συχνά από ιούς ή παράσιτα, που προέρχονται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό.
Τα μικρόβια που ευθύνονται για το 80% των περιπτώσεων ταξιδιωτικής διάρροιας είναι κυρίως η Escherichia coli και τα είδη Shigella, Campylobacter, Salmonella, Aeromonas και Plesiomonas shigelloides.
Τα μικρόβια επιτίθενται στα κύτταρα του εντέρου και απελευθερώνουν τοξίνες (εντεροτοξίνες) οι οποίες καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα και τα εντεροκύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται συνολικά η λειτουργία του εντέρου και να εμφανίζονται μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα.
Συμπτώματα ταξιδιωτικής διάρροιας
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η διάρροια, το κοιλιακό άλγος, η ναυτία, ο εμετός, αίμα στα κόπρανα και πυρετός. Εάν τα συμπτώματα είναι πολύ έντονα, δεν υποχωρούν ή αφορούν μικρά παιδιά, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε κάποιον ιατρό ή το νοσοκομείο της περιοχής.
Δημιουργείται, βέβαια, το εύλογο ερώτημα γιατί τα άτομα που κατοικούν σε χώρες αυξημένου κινδύνου δεν νοσούν αντίστοιχα. Η απάντηση είναι ότι ο οργανισμός τους έχει προσαρμοστεί και το ανοσοποιητικό τους έχει αναπτύξει τις κατάλληλες άμυνες (αντισώματα) ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς.
Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση ταξιδιωτικής διάρροιας αποτελούν:
- ο προορισμός του ταξιδιού (χώρες υψηλού κινδύνου αποτελούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Μέση Ανατολής)
- η ηλικία (τα μικρότερα παιδιά είναι πιο ευπαθή)
- η εποχή (το καλοκαίρι και στην περίοδο των βροχών υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος)
- το φαγητό και το νερό που καταναλώνονται
το ασθενές ανοσοποιητικό
το ιστορικό του ατόμου (διαβήτης, φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου κ.α.)
Πρόληψη ταξιδιωτικής διάρροιας
Η πρόληψη σίγουρα είναι η καλύτερη θεραπεία, ωστόσο δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική όσον αφορά την ταξιδιωτική διάρροια. Γενικοί κανόνες αποτελούν:
- Να καταναλώνονται μαγειρεμένα φαγητά και να αποφεύγονται τα φαγητά του δρόμου
- Να καταναλώνεται εμφιαλωμένο νερό
- Να αποφεύγεται η χρήση χύμα ροφημάτων και πάγου
Πως μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν στην ταξιδιωτική διάρροια;
Η λήψη προβιοτικών σε συνδυασμό με πρεβιοτικά έχει μελετηθεί τόσο για την θεραπεία όσο και για την πρόληψη της ταξιδιωτικής διάρροιας. Σύμφωνα με μελέτες, η λήψη προβιοτικών μπορεί πιθανών να προλάβει κατά 12-45% την εμφάνιση ταξιδιωτικής διάρροιας, καθιστώντας τα έναν εύκολο και πρακτικό σύμμαχο υγείας στο ταξίδι σας.
Τα προβιοτικά αποτελούν βακτήρια που συμβιώνουν με τον άνθρωπο και αποικίζουν το σώμα και κυρίως το γαστρεντερικό σωλήνα. Προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία, αλλά κυρίως προασπίζονται τον οργανισμό ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
Τα πιο μελετημένα στελέχη είναι ο Saccharomyces Boulardii, μια κατηγορία ζυμομυκήτων καθώς και τα Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium bifidum και φάνηκε πως ίσως να μπορούν αποτελεσματικά να προλάβουν την εμφάνιση ταξιδιωτικής διάρροιας, ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού.
Η λήψη προβιοτικών θα πρέπει θεωρητικά να ξεκινά αρκετές ημέρες πριν το ταξίδι, ώστε να προλάβουν να τροποποιήσουν κατάλληλα την εντερική χλωρίδα και να πιθανόν να θωρακίσουν αποτελεσματικά τον οργανισμό. Σε περίπτωση που η διάρροια έχει ήδη ξεκινήσει, η λήψη προβιοτικών είναι εξίσου αποτελεσματική, καθώς φαίνεται πως βοηθά στην ταχύτερη αποκατάσταση του εντέρου και στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.
Φόρμουλες προβιοτικών
Διατίθενται συνήθως μεμονωμένα ή σε φόρμουλες συστατικών, σε συνδυασμό με διάφορα προβιοτικά στελέχη, πρεβιοτικά και θρεπτικά που στοχεύουν στη καλύτερη δράση τους αλλά και στη μείωση άλλων συμπτωμάτων εκτός της διάρροιας, όπως είναι η ναυτία και ο εμετός. Για ευκολία στη μεταφορά οι φόρμουλες προβιοτικών που προορίζονται για την πρόληψη και θεραπεία της ταξιδιωτικής διάρροιας δε χρειάζονται ψυγείο για τη συντήρησή τους.