Θεραπεία για κονδυλώματα – Τα συμπτώματα

Το πιο συχνό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα είναι τα κονδυλώματα, με περίπου το 80% του πληθυσμού των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα έρθουν σε επαφή με τον ιό σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Από αυτά τα άτομα, μόνο το ένα τέταρτο (25%) θα κάνουν κλινική εκδήλωση, δηλαδή θα εμφανίσουν κονδυλώματα που είναι ορατά κατά την κλινική εξέταση.

Πώς «μεταδίδονται» τα κονδυλώματα

Η κύρια οδός μετάδοσής τους είναι η σεξουαλική επαφή. Γενικά, όταν κάποιο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό, προκύπτουν δύο ενδεχόμενα: ή θα παραμείνει φορέας ή θα απορρίψει τον ιό. Εάν δεν κολλήσει άλλο στέλεχος του ιού μετά από δύο χρόνια μπορεί να αυτοϊαθεί (συμβαίνει στο 50% των περιπτώσεων).

Πώς η διάγνωση των κονδυλωμάτων

Εμφανίζονται κάποια μικρά σπυράκια που ομοιάζουν με μικρά «κουνουπιδάκια», τα οποία όταν εντοπιστούν κατά την κλινική εξέταση καθιστούν δεδομένη τη μόλυνση από τον ιό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εξέταση αίματος που να τεκμηριώνει την ύπαρξη του ιού. Συνεπώς, η διάγνωση γίνεται – κατά κανόνα – κλινικά. Εάν χρειαστεί να τεκμηριώσουμε τη διάγνωση θα πάρουμε ένα κομματάκι δέρματος και θα γίνει βιοψία.

Εάν θέλουμε να δούμε για ποιο στέλεχος του ιού πρόκειται, τότε θα πρέπει να κάνουμε PCR. Το PCR είναι μια τεχνική ελέγχου που μας επιτρέπει όχι μόνο να διαπιστώσουμε την ύπαρξη του ιού, αλλά και να δούμε ποιο στέλεχός του είναι.

Κονδυλώματα – Τα συμπτώματα

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται ως μικρές ως προεξοχές ή μάζες του δέρματος και μπορεί να μοιάζουν με ελιές στην πρωκτογεννητική περιοχή. Κάποιες φορές τα αποκαλούν κουνουπιδάκια, εξαιτίας του σχήματός τους.

Συνήθως το χρώμα τους είναι παρόμοιο με το χρώμα του δέρματος ή υπόλευκο, αλλά μπορεί να είναι πιο σκουρόχρωμα. Εμφανίζονται στο αιδοίο, τον κόλπο, τον τράχηλο, την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο ή/και τον πρωκτό και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Επίσης, μπορεί να υπάρχει μόνο μία βλάβη ή περισσότερα κονδυλώματα, ενώ διαφορές υπάρχουν επίσης και ως προς το μέγεθος της κάθε βλάβης. Κάποιες φορές προκαλούν κνησμό (φαγούρα), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επώδυνα.

Με ποιον τρόπο μπορώ η γυναίκα να μάθει αν έχει κολλήσει τον ιό HPV;

Στην περίπτωση των γυναικών, έχουμε τη δυνατότητα ανίχνευσης του ιού με το test-pap, δηλαδή τη λήψη κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας.

Οι κυτταρολόγοι μπορούν να εντοπίσουν μικροσκοπικά αλλοιώσεις των κυττάρων από τον HPV. Επίσης, με τη βοήθεια του HPV-DNA test μπορούμε  να αναγνωρίσουμε επικίνδυνα στελέχη του ιού που μπορεί να  δημιουργήσουν κακοήθεια τραχήλου της μήτρας.
Το test αυτό προτείνεται σε γυναίκες άνω των 30 ετών, ως συμπλήρωμα του test-pap. Επίσης, για παρακολούθηση της ασθενούς  μετά από λοίμωξη με τον HPV.

Θεραπεία για κονδυλώματα

Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις τα κονδυλώματα να υποχωρούν από μόνα τους, ωστόσο, η ιατρική κοινότητα συστήνει την άμεση ιατρική αντιμετώπισή τους. Οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψή ποικίλουν, ανάλογα με τη σοβαρότητα των αλλοιώσεων και τον αριθμό των δερματικών βλαβών που έχουν προκαλέσει. Οι πιο διαδεδομένες θεραπείες για τα κονδυλώματα είναι:

ΛΕΙΖΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική και ανώδυνη μέθοδο στην αντιμετώπιση των δερματικών κονδυλωμάτων, που απαλλάσσει το άτομο από τα κονδυλώματα σε μια μόνο συνεδρία. Πιο συγκεκριμένα, το Ultra Pulse CO2 Laser αντιμετωπίζει άμεσα κάθε διαφορετικό στέλεχος του ιού HPV που αναπτύσσεται στο δέρμα (τύποι HPV 16, 18, 31 και 45).

Το αποτέλεσμα της δράσης του λέιζερ είναι η εξάλειψη των βλαβών μέσω της εξάχνωσης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονιστεί ότι η θεραπεία δεν επηρεάζει τις γειτονικές περιοχές του δέρματος, ενώ η επούλωση είναι άμεση, χωρίς παρενέργειες. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα κονδυλώματα εκριζώνονται, μια πιθανή υποτροπή τους θεωρείται σχεδόν αδύνατη.

Κάποιοι ακόμη λόγοι που καθιστούν την εν λόγω μέθοδο εξαιρετικά δημοφιλή είναι το γεγονός ότι δεν προκαλεί πόνο, δεν απαιτεί χρόνο για αποθεραπεία, ενώ την ίδια στιγμή, προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα, χωρίς να αφήνει σημάδια ή ουλές. Μια μόνο συνεδρία αρκεί για να εκριζωθούν οι βλάβες που έχουν ανιχνευθεί και η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία.

Στο γεγονός ότι η δέσμη του λέιζερ στοχεύει όσα σημεία έχουν υποστεί βλάβη, καταστρέφοντάς τα άμεσα. Παράλληλα, βοηθά στο να αποκαλυφθούν κι εν συνεχεία να αντιμετωπιστούν ριζικά αλλοιώσεις μικρότερου μεγέθους, που σε μια κλινική επισκόπηση θα περνούσαν ενδεχομένως απαρατήρητες. Η χρήση του λέιζερ CO2 μέσα από το κολποσκόπιο ενδείκνυται για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων στον κόλπο, την ουρήθρα, καθώς και τον πρωκτικό σωλήνα.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΡΥΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πρόκειται για μια ασφαλή μέθοδο αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων που πρέπει να επαναληφθεί κάποιες φορές (κάθε μία έως δύο εβδομάδες) μέχρι να επιτευχθεί πλήρης εξάλειψη των δερματικών αλλοιώσεων. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για περισσότερα από 50 χρόνια και θεωρείται μια αρκετά εύκολη μέθοδος. Στην Κρυοθεραπεία χρησιμοποιείται υγρό άζωτο, το οποίο διοχετεύεται και ψύχει τις περιοχές που εμφανίζουν δερματικές βλάβες. Ωστόσο, υστερεί σε σχέση με τη θεραπεία του λέιζερ CO2, καθώς δεν αποκλείεται να αφήσει σημάδια και ουλές, ενώ σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά υποτροπών.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΡΜΟΠΗΞΙΑ

Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία και χρησιμοποιείται όταν οι δερματικές βλάβες είναι περιορισμένες σε αριθμό. Στα μειονεκτήματά της καταγράφεται ένα αρκετά υψηλό ποσοστό υποτροπών, ενώ μετά τη  θεραπεία ακολουθούν αιμορραγία και πόνος. Επίσης, η διαθερμοπηξία είναι μια μέθοδος που επηρεάζει και τους υγιείς ιστούς που βρίσκονται κοντά στις περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη, αφήνοντας ουλές και σημάδια.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

Πρόκειται για μια μέθοδο που εφαρμόζεται σε πιο ιδιάζουσες ή/και δύσκολες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία όταν τα κονδυλώματα εμφανίζονται σε περιοχές φίμωσης, όπου πραγματοποιείται περιτομή. Άλλες περιπτώσεις που πολλές φορές επιλέγεται αυτή η μέθοδος είναι όταν τα κονδυλώματα εμφανίζονται σε περιοχές όπου υπάρχουν αιμορροΐδες, καθώς και όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση στην τοπική θεραπεία, το οποίο συμβαίνει όταν οι βλάβες συρρέουν κατά ομάδες δημιουργώντας υπερπλαστικές πλάκες.

ΚΡΕΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Υπάρχουν διάφορες κρέμες και διαλύματα, τα οποία μπορεί ο δερματολόγος να σας συστήσει να τα χρησιμοποιείτε τοπικά. Μην προσπαθήσετε να θεραπεύσετε τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Η χρήση φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή για το σκοπό αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερο πόνο και ερεθισμό.