Έτσι θεραπεύεται το «κότσι»

Κότσι Ποδιού (Βλαισός Μέγας Δάκτυλος) είναι η παραμόρφωση του 1ου (μέγα) δακτύλου του άκρου ποδός που δημιουργεί στη συνέχεια περαιτέρω παραμόρφωση και στον υπόλοιπο άκρο πόδα. Πρόκειται δηλαδή για μια πιο σύνθετη αλλοίωση της δομής του μπροστινού τμήματος του ποδιού όπου συμμετέχουν στη συνέχεια και τα υπόλοιπα δάκτυλα του άκρου ποδός και που δημιουργούν μια αποδόμηση στην αρχιτεκτονική του ποδιού.

Κότσι στο πόδι: Ποια είναι τα αίτια του προβλήματος;

Το κότσι ποδιού είναι μια πολύ πιο συχνή πάθηση στις γυναίκες, ενώ για την εμφάνισή της φαίνεται να “ενοχοποιείται” και η γενετική προδιάθεση (~70% των ασθενών έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό).

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εξέλιξη της ασθένειας:

  • πλατυποδία
  • μακρύ μεγάλο δάκτυλο
  • παχυσαρκία
  • ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • παραμορφώσεις άκρου ποδός
  • εξωγενείς παράγοντες όπως η χρήση ψηλοτάκουνων ή στενών παπουτσιών

Κότσι Ποδιού: Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;

Πέρα από την εμφανή παραμόρφωση του μεγάλου δακτύλου, συνυπάρχει συνήθως και πόνος στην περιοχή, ο οποίος όμως πολλές φορές δεν είναι ανάλογος με τον βαθμό της παραμόρφωσης. Στα πλάγια του δακτύλου αναπτύσσεται ένα εξόγκωμα (γνωστό ως «κότσι») το οποίο εξαιτίας της τριβής με τα παπούτσια, μπορεί να φλεγμαίνει (ορογονοθυλακίτιτδα), να είναι πρησμένο και συχνά παρουσιάζει πάχυνση και αλλαγή χρώματος (σκούρο δέρμα).

Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, η παραμόρφωση του 1ου δακτύλου είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να βρεθεί από κάτω από το 2ο δάκτυλο, που επίσης παραμορφώνεται. Τότε δημιουργούνται και στο δέρμα σκληρύνσεις, κάλοι και τύλοι, που καθιστούν τη βάδιση με υποδήματα, αρκετά επώδυνη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, εξαιτίας της πλήρους αποδιοργάνωσης του άκρου ποδός, εμφανίζεται και πόνος σε όλη την πρόσθια επιφάνεια του (μεταταρσαλγία).

Κότσι στο πόδι: Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την οριστική αντιμετώπιση του πόνου;

Η διάγνωση της νόσου, πέρα από την προφανή κλινική της εικόνα, περιλαμβάνει και απλές ακτινογραφίες του άκρου ποδός (συνήθως σε όρθια θέση) για την εκτίμηση του βαθμού της παραμόρφωσης, που καθορίζει και το είδος της θεραπείας.

Ανάλογα με το βαθμό της παραμόρφωσης, επιλέγεται από τον ιατρό το αντίστοιχο είδος της θεραπείας, συντηρητική ή χειρουργική.

Κότσι στο πόδι: Ποιες συντηρητικές θεραπείες υπάρχουν; Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος;

Στα πρώτα στάδια της νόσου, η χρήση ειδικών ορθοπαιδικών ένθετων, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της εξέλιξής της. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που συνυπάρχει και άλλη παθολογία του άκρου ποδός (πλατυποδία, μεταταρσαλγία), η βελτίωση είναι ακόμα πιο εμφανής.
Ο πόνος στο κότσι αντιμετωπίζεται μέσω φαρμακευτικής αγωγής και παγοθεραπείας, ενώ και η φυσικοθεραπεία δε φαίνεται να βελτιώνει ιδιαίτερα τη συμπτωματολογία.

Κότσι Ποδιού – Χειρουργείο: Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η επέμβαση που θα επιλεγεί, όπως προαναφέρθηκε, εξαρτάται από το βαθμό της παραμόρφωσης, τις συνυπάρχουσες παθήσεις, την ηλικία του ασθενούς και τις ικανότητες-προτιμήσεις-συστάσεις του θεράποντος ιατρού.

Η επέμβαση εκτελείται κατά κανόνα με μια ή περισσότερες τομές στην περιοχή του άκρου ποδός, διόρθωση των μαλακών μορίων ή/και οστεοτομία διόρθωσης με χρήζει υλικών οστεοσύνθεσης. Συχνά εκτελείται ταυτόχρονα επέμβαση και στα δυο πόδια με άριστα αποτελέσματα.

Υπάρχει θεραπεία με λέιζερ (laser) για τη διόρθωση στο κότσι ποδιού;

Σύγχρονα έχουν αναπτυχθεί και μέθοδοι ελάχιστης επεμβατικότητας (λέιζερ) για την διόρθωση στο κότσι, με ειδικές διαδερμικές τεχνικές και μικρότερες τομές.

Συνίσταται όμως κυρίως σε περιπτώσεις μικρότερης παραμόρφωσης αλλά συχνά παρουσιάζουν υποτροπή της νόσου σε μερικά χρόνια γιαυτό και δεν έχουν επικρατήσει διεθνώς οι τεχνικές αυτές.

Κότσι ποδιού: Τι πρέπει να γνωρίζω για πριν και μετά το χειρουργείο;

Μετά το χειρουργείο, και αναλόγως φυσικά με το είδος της επέμβασης που επιλέγεται, ο ασθενής εξέρχεται είτε την ίδια είτε την επόμενη ημέρα από το Νοσοκομείο.

Συνήθως χρησιμοποιούνται ειδικά υποδήματα αποφόρτισης μεταταρσίων για ένα διάστημα ολίγων εβδομάδων.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελεγχόμενος με απλή φαρμακευτική αγωγή, ενώ η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι σχετικά άμεση.

Κότσι Ποδιού: Η διόρθωση έχει μόνιμα και οριστικά αποτελέσματα;

Κατά κανόνα, η διόρθωση εφόσον γίνει με τη σωστή χειρουργική τεχνική, επιφέρει οριστικό αποτέλεσμα.

Η υποτροπή της νόσου, είναι όμως από τις πιο συχνές επιπλοκές αυτής της επέμβασης.

Έχει επομένως μεγάλη σημασία η σωστή επιλογή της θεραπείας από τον ορθοπαιδικό χειρουργό για να αποφευχθεί μια τέτοια πιθανότητα.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της επέμβασης περιλαμβάνει το εμφυτεύσιμο υλικό (υλικό οστεοσύνθεσης), τη νοσηλεία (συνήθως 1 ημέρα) και την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας και συνήθως υπάρχει συμμετοχή των ασφαλιστικών τα ταμείων του ασθενούς (ΕΟΠΥΥ). Οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλεια καλύπτονται ανάλογα με το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους.

Τι πρέπει να κάνω για να έχω ομαλή μετεγχειρητική πορεία;

Μετά την επέμβαση και σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, θα λάβετε ειδικές οδηγίες για την μετεγχειρητική σας πορεία.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις δεν απαιτούνται, αλλά ειδικά για το πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα, η συνεργασία ιατρού – ασθενούς εξασφαλίζει την ομαλή πορεία.