Θρόμβος: Τα συμπτώματα που προκαλεί αν βρίσκεται σε πόδι, καρδιά, εγκέφαλο

Ο θρόμβος σχηματίζεται στο σώμα σαν αποτέλεσμα της πήξης του αίματος. Είναι απαραίτητος ή και σωτήριος σε περίπτωση τραυματισμού, καθώς αποτρέπει την ανεξέλεγκτη αιμορραγία, ωστόσο όταν σχηματίζεται μέσα σε μια φλέβα μπορεί να αποδειχτεί απειλητικός για τη ζωή.

Όταν οι θρόμβοι εντοπίζονται εντός των φλεβών, η κατάσταση αυτή είναι γνωστή στον ιατρικό χώρο ως φλεβική θρομβοεμβολή (VTE). Τα συμπτώματα που προκαλεί η φλεβική θρομβοεμβολή ποικίλλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ακριβές σημείο του σώματος στο οποίο εντοπίζεται ο θρόμβος.

Θρόμβος στο πόδι

Όταν ο θρόμβος σχηματίζεται σε κάποια από τις βασικές φλέβες του σώματος, τότε η κατάσταση ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (DVT). Τέτοιοι θρόμβοι είναι συχνότεροι στα κάτω άκρα ή στην περιοχή των γοφών. Ο ίδιος ο θρόμβος δεν είναι επικίνδυνος, ωστόσο αν αποσπαστεί και κατευθυνθεί στους πνεύμονες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πνευμονικής εμβολής.

Τυπικά συμπτώματα της ύπαρξης θρόμβου στο πόδι είναι τα εξής:

– πρήξιμο

– κοκκίνισμα

– πόνος

– ευαισθησία

Πιο πιθανή θεωρείται η ύπαρξη θρόμβου αν τα παραπάνω συμπτώματα εκδηλώνονται μόνο σε ένα από τα δύο πόδια κι αυτό γιατί είναι πιο σύνηθες να υπάρχει θρόμβος μόνο στο ένα πόδι παρά και στα δύο ταυτόχρονα.

Ο πόνος που προκαλεί ένας θρόμβος στο πόδι μοιάζει με αυτόν μιας ισχυρής μυϊκής κράμπας. Αν επιδεινώνεται λόγω της άσκησης και υποχωρεί με την ξεκούραση είναι πιο πιθανό να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος στα άκρα παρά σε θρόμβο.

Όσο για το πρήξιμο, αν δεν υποχωρεί με την ανύψωση του ποδιού ή τον πάγο, τότε ενδεχομένως υποδεικνύει την ύπαρξη θρόμβου. Αν ο πάγος παρέχει ανακούφιση, το πρήξιμο μάλλον οφείλεται σε μυϊκό τραυματισμό.

Σε περίπτωση θρόμβωσης, είναι επίσης πολύ πιθανό να παρατηρηθεί τοπική άνοδος της θερμοκρασίας στο πόδι, με το σύμπτωμα μάλιστα να επιδεινώνεται όσο μεγαλώνει ο θρόμβος. Συνδυαστικά, εκδηλώνεται συχνά τοπικό κοκκίνισμα ή μελάνιασμα του δέρματος.

Θρόμβος στην καρδιά

Ένας θρόμβος που σχηματίζεται σε αρτηρία της καρδιάς και εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα ή, σε περίπτωση που αποσπαστεί και μετακινηθεί στους πνεύμονες, πνευμονική εμβολή. Και στις δύο περιπτώσεις ο θρόμβος είναι απειλητικός για τη ζωή και τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι παρόμοια.

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε, είναι όμως δύσκολο να ερμηνευτεί σωστά, αφού, εκτός από έμφραγμα ή πνευμονική εμβολή, μπορεί να δείχνει και κάτι πιο αθώο, όπως δυσπεψία.

Σε περίπτωση πνευμονικής εμβολής, ο πόνος είναι οξύς και επιδεινώνεται με την αναπνοή. Συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, κυρίως:

– αιφνίδια δύσπνοια

– ταχυπαλμία

– βήχα

Από την άλλη, όταν η ενόχληση μοιάζει περισσότερο με ένα αίσθημα βάρους στο στήθος, πιθανότερο σενάριο είναι κάποια καρδιακή επιπλοκή, όπως το έμφραγμα ή η στηθάγχη. Ο πόνος του εμφράγματος εντοπίζεται συνήθως κεντρικά στο στήθος και πολλές φορές ακτινοβολεί προς τα αριστερά στο χέρι, στον ώμο ή στο σαγόνι.

Θρόμβος στον εγκέφαλο

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στην καρδιά ή στις καρωτίδες αρτηρίες του λαιμού μπορεί να μετακινηθούν στον εγκέφαλο, προκαλώντας εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα κυριότερα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού είναι:

– αδυναμία ή μούδιασμα στη μία πλευρά του σώματος

– διαταραχές της όρασης

– δυσκολίες στην ομιλία

– διαταραχές της βάδισης

– πνευματική σύγχυση

Το εγκεφαλικό αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεσα μετάβαση στο πλησιέστερο νοσοκομείο ώστε να αποφευχθούν μακροχρόνιες επιπλοκές στην όραση, την ομιλία ή τη βάδιση.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν υποψιάζεστε την ύπαρξη θρόμβου σε κάποιο σημείο του σώματος. Ο έγκαιρος εντοπισμός του και η χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας μπορεί να αποτρέψει μακροπρόθεσμες βλάβες και αναπηρίες.

Θρόμβος στο αίμα: 7 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ποια είναι όμως τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος λόγω θρόμβου; Τα κυριότερα από αυτά μπορείτε να δείτε παρακάτω.

1. Κράμπες στα πόδια

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στα κάτω άκρα προκαλούν συχνά μυϊκές κράμπες. Οι κράμπες είναι αποτέλεσμα της λεγόμενης εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, δηλαδή της θρόμβωσης που αναπτύσσεται σε μία ή και περισσότερες από τις φλέβες που βρίσκονται βαθιά στο σώμα, ιδίως στα πόδια. Εκτός από τις κράμπες, η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να προκαλέσει πόνο ή πρήξιμο στα πόδια, δεν αποκλείεται όμως να είναι και ασυμπτωματική. Μια πιθανή και σοβαρή επιπλοκή των θρόμβων που σχηματίζονται στα πόδια είναι η πνευμονική εμβολή.

2. Μούδιασμα στα άκρα

Το επίμονο μούδιασμα σε ένα από τα άκρα είναι ένα ακόμη κοινό σημάδι της θρόμβωσης. Ιδιαίτερη προσοχή στο σύμπτωμα αυτό πρέπει να δώσετε αν έχετε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υπέρταση.

3. Αποχρωματισμός του δέρματος

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται στο σώμα διαταράσσουν τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η όψη του δέρματος. Τυπική ένδειξη θρόμβωσης είναι ο αποχρωματισμός (κυρίως χλώμιασμα) του δέρματος τοπικά σε μια περιοχή του ενός από τα δύο πόδια.

4. Ζεστό ή κρύο δέρμα

Οι θρόμβοι μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη θερμοκρασία των άκρων, τα οποία γίνονται είτε πιο θερμά είτε πιο κρύα στο άγγιγμα. Όπως και στην περίπτωση του αποχρωματισμού του δέρματος, το σύμπτωμα οφείλεται στη διαταραχή της φυσιολογικής ροής του αίματος.

5. Πόνος στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι ένα από τα παράδοξα συμπτώματα που προκαλεί η θρόμβωση. Συμβαίνει όταν ο θρόμβος βρίσκεται στην περιοχή της πυέλου (δηλαδή στη λεκάνη) ή στην κάτω κοίλη φλέβα, την κυριότερη φλέβα που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα. Οι θρόμβοι στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της ροής αίματος προς τα άκρα.

6. Υπερβολική εφίδρωση

Όταν συνδυάζεται με ένα ή και περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να υποδεικνύει θρόμβο είτε στους πνεύμονες είτε στην καρδιά. Τέτοιοι θρόμβοι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται όσο το δυνατόν πιο άμεσα.

7. Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή της θρόμβωσης στον πνεύμονα. Ένας τέτοιος θρόμβος μπορεί να αποδειχτεί απειλητικός για τη ζωή.