Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Αυτές τις τροφές δεν πρέπει να τρώτε

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία  το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον θυρεοειδή αδένα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες όσες έχει ανάγκη το σώμα. Σε περιόδους εξάρσεων μπορεί να παρατηρηθεί και υπερθυρεοειδισμός.

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του λαιμού και το σχήμα του ομοιάζει με αυτό μιας πεταλούδας. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους αδένες στο ανθρώπινο σώμα, καθώς ελέγχει τον μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό και άλλες λειτουργίες στο σώμα.

Μια συχνή παρενέργεια του υποθυρεοειδισμού είναι η αύξηση του βάρους, ανεξάρτητα από το διατροφικό προφίλ και τη σωματική δραστηριότητα. Εάν παίρνετε κιλά ενώ ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και γυμνάζεστε σε τακτική βάση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ώστε να ελέγξετε την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Το να παρακολουθείτε τι τρώτε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις επιπτώσεις της πάθησης του θυρεοειδούς σας και σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς, οι τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε διαγνωστεί με προβλήματα θυρεοειδούς είναι τρόφιμα τα οποία περιέχουν βρογχογόνα.

Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται γκοϊτρίνη και η οποία μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών – όταν το άτομο έχει διαγνωστεί με ανεπάρκεια ιωδίου (η κύρια αιτία για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, παγκοσμίως).

Παραδείγματα βρογχογόνων τροφίμων είναι τα άψητα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, καθώς επίσης η σόγια και το κεχρί. Ωστόσο, για να απαλλαγείτε από μερικές από τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των λαχανικών, μπορείτε απλά να τα ζεστάνετε, καθώς η θέρμανση των σταυρανθών λαχανικών εξαλείφει τη βρογχογόνο δράση τους.

Η έρευνα δείχνει πως και η κατανάλωση άψητων σταυρανθών και σόγιας, αν γίνεται με μέτρο, δεν φαίνεται να απειλεί την υγεία του θυρεοειδούς. Ωστόσο, οι περισσότεροι διαιτολόγοι συμβουλεύουν να εξαλείψετε εντελώς το κεχρί από τη διατροφή σας.

Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια ισορροπημένη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο όταν εστιάζετε στα προβλήματα του θυρεοειδούς σας. Η υπερβολική κατανάλωση ενός τροφίμου και ο αποκλεισμός κάποιου άλλου, μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του αδένα, π.χ. πάρα πολλά λιπαρά, ασβέστιο και ιώδιο.

Επίσης, ορισμένα άγνωστα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα λαχανικά μπορεί να είναι βρογχογόνα όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Υπάρχουν στο λάχανο και άλλα μέλη της οικογένειας Brassica, αλλά και στα λαχανικά της οικογένειας Cruciferae.

Θυροειδίτιδα Χασιμότο: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι ένα από τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα σταδιακά καταστρέφει τον θυρεοειδή αδένα, οδηγώντας τελικά σε υπο-θυρεοειδισμό. Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή και η επιβράδυνση του μεταβολισμού, είναι ο λόγος που ο υποθυρεοειδισμός εμφανίζεται με κούραση, δυσανεξία στο κρύο, μελαγχολία και αύξηση βάρους μεταξύ άλλων. Η νόσος του Χασιμότο εμφανίζεται, συνήθως, σε ηλικίες 40 έως 60 ετών και τείνει να είναι κληρονομική.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Συμπτώματα

Πιο συγκεκριμένα, τα συμπτώματα, που εμφανίζει ο ασθενής είναι τα παρακάτω:

  • Κόπωση και χαμηλή ενέργεια
  • Αύξηση βάρους
  • Κατακρατήσεις υγρών
  • Δυσκοιλιότητα
  • Ξηρό δέρμα
  • Μελαγχολία και κακή διάθεση
  • Τριχόπτωση και εύθραυστα νύχια
  • Δυσανεξία στο κρύο
  • Μειωμένη εφίδρωση
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Απώλεια μνήμης, μειωμένη πνευματική διαύγεια
  • Πόνοι στις αρθρώσεις και μυϊκές κράμπες

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Αίτια

Οι τέσσερις κύριοι παράγοντες, που οδηγούν στην εμφάνιση της νόσου, είναι:

  • Ο χαμηλός μεταβολισμός
  • Η διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης
  • Η έλλειψη βιταμίνης D3
  • Το ψυχογενές στρες

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου, γίνεται με την ανεύρευση αυτο-αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή (αντι-TPO, αντι-TG). Μέσα από ειδικές εξετάσεις, που ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις, ο γιατρός οδηγείται στον εντοπισμό των παρεμβάσεων, που πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής και διατροφής, ώστε να επανέλθει ο οργανισμός, όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσιολογική του λειτουργία.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Θεραπεία

Εφόσον η λειτουργία του αδένα παραμένει φυσιολογική, συνίσταται η περιοδική παρακολούθηση της πορείας της νόσου, χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Όταν ο θυρεοειδής αρχίζει να υπολειτουργεί, γίνεται χορήγηση θυρεοειδικών ορμονών. Η λήψη θυρεοειδικών ορμονών βελτιώνει σημαντικά τα περισσότερα από τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, δεν αντιμετωπίζει, όμως, τους αιτιολογικούς παράγοντες, που οδήγησαν στην εμφάνιση της νόσου και δεν καταφέρνει να προσομοιάσει πλήρως τις φυσιολογικές ορμονικές διακυμάνσεις και προσαρμογές του οργανισμού σε διαφορετικές συνθήκες. Η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Χασιμότο προς το καλύτερο. Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της.