Η γήρανση είναι αναπόφευκτη, αλλά αποτελεί προνόμιο για όλες μας. Δεδομένου ότι πολλές συνήθειες της σύγχρονης ζωής επιταχύνουν τα σημάδια της γήρανσης, είμαστε εδώ και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να γερνάμε με χάρη και καλή υγεία.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχουμε αυτό είναι η σωστή διατροφή, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε μια λίστα με τις κορυφαίες αντιγηραντικές τροφές. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να σταματήσουμε τον χρόνο, αλλά μπορούμε να γεμίσουμε τα πιάτα μας με αυτές τις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ενισχύουν το κολλαγόνο και προάγουν την υγιή γήρανση από μέσα προς τα έξω.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι γεμάτο με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής – και η φλεγμονή συμβάλλει σημαντικά στη γήρανση τόσο στην εξωτερική μας εμφάνιση όσο και εσωτερικά. Καθώς μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να χάνουμε τη συγκέντρωση του κολλαγόνου, των ελαστικών ινών και του λίπους κάτω από τους ιστούς μας. Αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος. Ευτυχώς, τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και στη σφριγηλή επιδερμίδα.
Matcha
Το matcha είναι γεμάτο πολυφαινόλες και προσφέρει πολλά οφέλη, όπως αποτοξίνωση, ενέργεια και άφθονα αντιοξειδωτικά», μας είπε η ειδικός ευεξίας Stefani Beckerman.
Λαχανάκι Βρυξελλών
Το λάχανο έχει μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών και βιοδραστικών ενώσεων. Συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Επιπλέον, προσφέρει σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες και L-ασκορβικό οξύ.
Κόκκινη πιπεριά
Οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, μεγαλύτερη ακόμη και από τα πορτοκάλια. Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη C για να παράγει κολλαγόνο. Το κολλαγόνο βοηθά τα κύτταρα του δέρματος να συνδέονται μεταξύ τους, κάνοντας το δέρμα πιο δυνατό και ελαστικό.
Μπρόκολο
Αυτό το σταυρανθές λαχανικό περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και απίστευτες ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σου να αποτρέψει τις ασθένειες. Μια τέτοια απίστευτη ουσία στο μπρόκολο; Το θείο, το οποία βοηθά το σώμα μας να παράγει περισσότερη γλουταθειόνη, ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Μούρα
Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μούρα βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και των ελεύθερων ριζών. Τα μούρα περιέχουν επίσης βιταμίνη C που ενισχύει το κολλαγόνο.
Ντομάτες
Το λυκοπένιο που περιέχουν οι ντομάτες έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει το οξειδωτικό στρες. Όχι μόνο αυτό, αλλά βοηθά στην πρόληψη των βλαβών από τις ακτίνες UVA και UVB που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε καροτενοειδή και Β-καροτίνη, συστατικά που έχουν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Επίσης περιέχουν βιταμίνη Α, η οποία βοηθά το σώμα να αναγεννήσει τους ιστούς.
Παντζάρια
Αυτά τα λαχανικά που συχνά παραβλέπονται περιέχουν μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο βοηθά στη βελτίωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Αυξημένη ροή αίματος και οξυγόνωση = πιο ελαστικό, νεανικό δέρμα. Όπως οι ντομάτες, τα παντζάρια περιέχουν επίσης λυκοπένιο που είναι καλό για το δέρμα. Και, επί του παρόντος, τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Φασόλια
Τα φασόλια περιέχουν πολλές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη της αύξησης του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
Βιταμίνη Α: Πού βοηθάει – Πόση χρειαζόμαστε ανά ηλικία
Η βιταμίνη Α, γνωστή και ως ρετινόλη, είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη και αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον άνθρωπο.
Προσλαμβάνεται αμιγώς ως βιταμίνη Α από τρόφιμα ζωικής προέλευσης αλλά και ως προβιταμίνη Α (β-καροτένιο ή άλλα καροτενοειδή) από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Η βιταμίνη Α εκφράζεται σε ισοδύναμα ρετινόλης (RΕ):
1 ισοδύναμο ρετινόλης (RE) αντιστοιχεί σε 1μg ρετινόλης ή 6μg β-καροτένιου ή 12μg άλλων καροτενοειδών
Η βιταμίνη Α παίζει πρωτεύοντα ρόλο στη διατήρηση υγιούς όρασης αλλά και στην ανάπτυξη-ακεραιότητα των κυττάρων στους διάφορους ιστούς του σώματος.
Βιταμίνη Α: Πηγές
Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Σημαντικές πηγές β-καροτένιου είναι φρούτα και λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, η κολοκύθα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο και το πεπόνι.
Βιταμίνη Α: Συστάσεις
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι τιμές αναφοράς πρόσληψης του πληθυσμού σχετικά με τη βιταμίνη Α διαφοροποιούνται ανάλογα με την ομάδα πληθυσμού ως εξής:
– Βρέφη (7-11 μηνών) και παιδιά: 250-750 μg RE ανά ημέρα
– Ενήλικες: 750 μg RE ανά ημέρα για τους άνδρες και 650 μg RE ανά ημέρα για τις γυναίκες
– Έγκυοι & θηλάζουσες: 700 και 1300 μg RE ανά ημέρα αντίστοιχα
Ενδεικτικά, μία ολόκληρη γλυκοπατάτα παρέχει 1.403 μg RE, μερίδα 90 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι 6.582 μg RE, μισό φλιτζάνι σπανάκι 573 μg RE και μισό φλιτζάνι καρότα 459 μg RE.