Ποια είναι τα συμπτώματα της τόσο ενοχλητικής αλλά και επικίνδυνης τροφικής δηλητηρίασης που πρέπει να προσέχετε.
Τροφική δηλητηρίαση: Τα αίτια
Το χαλασμένο φαγητό είναι η πιο συχνή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο δεν είναι η μόνη. Συγκεκριμένα, οι τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφών ή ποτών και οφείλονται σε βακτήρια, ιούς ή παράσιτα, τα οποία είτε αναπτύχθηκαν πάνω σε μη καλοσυντηρημένα τρόφιμα είτε επιμόλυναν τα τρόφιμα εξαιτίας κακών συνθηκών υγιεινής. Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι τα κολοβακτηρίδια, η σαλμονέλα, ο σταφυλόκοκκος, η λιστέρια, η σιγκέλα και διάφορα άλλα που μπορούν να μολύνουν μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Σοβαρές και άκρως επικίνδυνες για τη ζωή μας τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να πάθουμε και από την κατανάλωση τροφών που από τη φύση τους έχουν δηλητηριώδεις ουσίες, όπως, για παράδειγμα, ορισμένα είδη μανιταριών.
Τροφική δηλητηρίαση: Oι πιο ευπαθείς τροφές
Κρέατα που δεν έχουν μαγειρευτεί σωστά, αλλαντικά, μαλακά τυριά και αβγά είναι από τα τρόφιμα που χαλάνε πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα.
Επίσης, τα οστρακοειδή και τα μαλάκια τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Αν το οστρακοειδές έχει χαλάσει, μυρίζει δυσάρεστα και αλλάζει η υφή του, η σάρκα του γίνεται γλοιώδης. Η κατανάλωσή του σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.
To παγωτό είναι επίσης από τις ευπαθείς τροφές και μπορεί να σου προκαλέσει δηλητηρίαση εάν έχει χάσει το σχήμα του ή είναι λιωμένο και ξαναπαγωμένο στις άκρες της συσκευασίας, καλύτερα να μην το καταναλώσεις.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης
Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν, γιατί εξαρτώνται συνήθως από το μικρόβιο που την προκάλεσε. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
• Η ναυτία
• Ο εμετός
• Η διάρροια
• Ο πόνος στην κοιλιά
• Η ατονία
Σε πιο σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις μπορεί να εμφανιστούν:
• Αιμορραγικές προσμείξεις στις διαρροϊκές κενώσεις
• Πονοκέφαλος
• Πυρετός
• Αίσθημα αδυναμίας
• Αρθραλγίες
Η ένταση, επίσης, των συμπτωμάτων θα εξαρτηθεί από τη φυσική σου κατάσταση και την ποσότητα του μικροβίου ή της τοξίνης που θα λάβεις. Όσο, δηλαδή, μεγαλύτερη ποσότητα μολυσμένης τροφής καταναλώσεις, τόσο πιο σοβαρή θα είναι και η δηλητηρίαση που θα πάθεις.
Πότε πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια;
• Η διάρροια και οι εμετοί διαρκούν πάνω από 2-3 ημέρες.
• Η διάρροια και οι εμετοί συνοδεύονται από υψηλό πυρετό, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίμα στα κόπρανα.
• Έχεις επίμονους εμετούς ή νιώθεις αφυδατωμένη.
• Εμφανίσεις υπόταση και σύγχυση. Σε αυτή την περίπτωση η προσφυγή σου στο γιατρό ή στο νοσοκομείο θα πρέπει να είναι άμεση.
• Εάν είσαι έγκυος ή ανήκεις σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένα άτομα, βρέφη και μικρά παιδιά, διαβητικοί, καρκινοπαθείς, άτομα που έχουν υποβληθεί σε εγχειρήσεις στο στομάχι κ.λπ.).
Πότε θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης δεν εμφανίζονται αμέσως μετά τη λήψη της μολυσμένης τροφής. Ο χρόνος εκδήλωσης ποικίλλει ανάλογα και πάλι με το μικρόβιο που την έχει προκαλέσει. Μπορεί, λοιπόν, να εκδηλωθεί 30 λεπτά μετά, αλλά και έπειτα από μία ή δύο μέρες ή και περισσότερες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές χρειάζεται να αναζητήσεις τα αίτια σε τροφές που κατανάλωσες λίγες μέρες πριν.
Δηλητηρίαση ή γαστρεντερίτιδα;
Η τροφική δηλητηρίαση προκαλείται όταν ο μικροοργανισμός προσβάλλει το σώμα εξαιτίας κάποιας τροφής, ενώ η γαστρεντερίτιδα οφείλεται σε έκθεση των σωματικών υγρών του ασθενούς σε μολυσμένη επιφάνεια και γενικότερα σε άμεση ή έμμεση μετάδοση από άλλο άτομο.
Πόσο θα διαρκέσει
Οι ενοχλήσεις θα σε ταλαιπωρήσουν μία ή δύο μέρες, αλλά σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τις 10.
Τροφική δηλητηρίαση: Από τι προκαλείται
Τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί από:
- Clostridium botulinum
- Εντερίτιδα από Campylobacter
- Χολέρα
- Εντερίτιδα από E. coli
- Δηλητηρίαση από ψάρια
- Λιστέρια
- Πολλούς διαφορετικούς ιούς
- Staphylococcus aureus
- Salmonella
- Shigella
- Yersinia
Τροφική δηλητηρίαση: Τα ύποπτα φαγητά
Η τροφική δηλητηρίαση συχνά εκδηλώνεται από την κατανάλωση:
- Οποιουδήποτε φαγητού προετοιμάστηκε από κάποιον που δεν χρησιμοποιεί κατάλληλες τεχνικές καθαρισμού των χεριών
- Οποιουδήποτε φαγητού προετοιμάστηκε χρησιμοποιώντας μαγειρικά σκεύη, επιφάνειες κοπής και άλλα εργαλεία που δεν είναι εντελώς καθαρά.
- Γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων τροφίμων που έχουν μείνει εκτός ψυγείου για μεγάλο διάστημα
- Κατεψυγμένα ή παγωμένα τρόφιμα που δεν φυλάσσονται στην κατάλληλη θερμοκρασία ή δεν αποψύχονται κατάλληλα
- Ωμά ψάρια ή όστρακα
- Ωμά φρούτα ή λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά
- Ωμό χυμό λαχανικών ή φρούτων και γαλακτοκομικά (κοιτάξτε για τη λέξη “παστεριωμένο”)
- Κρέατα ή αυγά που δεν είναι καλά μαγειρεμένα
- Νερό από ένα πηγάδι ή ρυάκι, ή αστικό νερό που δεν έχει υποστεί κατεργασία
- Ρύζι