Τσιγαρόβηχας: 6 βήματα για αντιμετώπιση

Ο τσιγαρόβηχας ή «βήχας του καπνιστή» είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό που του κάνετε, καπνίζοντας, και προσπαθεί να θεραπεύσει τον εαυτό του.

Ο τσιγαρόβηχας είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Το σώμα σας πάντα προσπαθεί να επιδιορθώσει τα όσα δεν πάνε καλά στον οργανισμό. Ακόμα και αν εσείς δεν συνειδητοποιείτε (ή απλά δεν παραδέχεστε…) ότι προκαλείτε πολλά προβλήματα με τις συνήθειές σας (κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή κλπ).

H διακοπή του καπνίσματος είναι ο μόνος τρόπος που θα μπορέσετε να σταματήσετε μόνιμα τον βήχα του καπνιστή. Εντούτοις, υπάρχουν 6 ακόμα γρήγοροι και δοκιμασμένοι τρόποι για να βοηθήσετε το σώμα σας να θεραπευθεί πιο αποτελεσματικά, να ανακουφίσει τον ερεθισμό και να σταματήσει προσωρινά τον βήχα.

Οι απλές θεραπείες για τον τσιγαρόβηχα

  1. Πίνετε αρκετό νερό: Δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί και οι ειδικοί σε θέματα υγείας πάντα σας συνιστούν να πίνετε περισσότερο νερό. Είναι το πρώτο βήμα για να διαχειριστείτε κάθε πρόβλημα υγείας, από τις αλλεργίες μέχρι την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση 6-8 ποτηριών νερού την ημέρα βοηθά στην ανακούφιση του βήχα του καπνιστή. Αυτό συμβαίνει επειδή αραιώνει τη βλέννα στους πνεύμονες και τον λαιμό σας. Οι γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο μπορούν επίσης να προσφέρουν κάποια ανακούφιση στον ερεθισμένο λαιμό.
  2. Απλά προσθέστε μέλι: Προσθέτοντας λίγο μέλι στο τσάι σας, ή απλά αν τρώτε ένα κουταλάκι από καλό, αγνό μέλι, μπορεί να απαλύνει πραγματικά το λαιμό σας. Την γεύση του ξεπερνούν μόνο οι αντιβακτηριακές του ιδιότητες!
  3. Παστίλιες λαιμού: Οι κλασικές παστίλιες για τον βήχα θα μειώσουν τον ερεθισμό που οδηγεί σε βήχα. Οι παστίλιες με βιταμίνη C παρέχουν την ίδια ανακούφιση για το λαιμό σας. Αλλά έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα των βιταμινών που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
  4. Ατμός από ευκάλυπτο ή μέντα στο δωμάτιο: Αφήσετε ατμό από βρασμένο ευκάλυπτο, είτε ατμό από βρασμένα φύλλα μέντας ως ένα ιδιότυπο «υγραντήρα» στο δωμάτιό σας. Θα σας βοηθήσει να αναπνέετε καλύτερα.
  5. Ύπνος με το κεφάλι σας ελαφρώς ανασηκωμένο: Στηρίξτε το κεφάλι σας σε 1-2 μαξιλάρια, ενώ κοιμάστε. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την αποστράγγιση της βλέννας προς τον λαιμό σας, που οδηγεί σε βήχα. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτός ο τρόπος είναι πολύ αποτελεσματικός. Δεν αφήνει τον λαιμό σας να γεμίζει με βλέννα και έτσι αισθάνεστε πολύ καλύτερα την επόμενη μέρα, ειδικά το πρωί.
  6. Να τρώτε υγιεινά και να ασκείστε: Αυτά τα δύο αποτελούν ουσιαστικό μέρος κάθε υγιεινού τρόπου ζωής. Ακριβώς επειδή καπνίζετε, πρέπει να προσέχετε ακόμα παραπάνω την υγεία σας.

Βήχας: Είδη και Αντιμετώπιση

Ο βήχας  είναι ο μηχανισμός που προστατευει τον  οργανισμού μας από την φραγή της  αναπνευστική  οδού έτσι ώστε ο αέρας να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα . Σκοπό του είναι να απομακρύνει μηχανικά αλλά και να αδρανοποιήσει, μέσω της παραγόμενης βλέννας, ξένα σώματα (σκόνη, καπνό, μικρόβια) από τους πνεύμονες ή από το ανώτερο αναπνευστικό..

Πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να δημιουργήσουν ενοχλήσεις στον λαιμό μας ,όπως αλλεργία, κρυολόγημα ή παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι . Εξετάζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βήχα μπορούμε να ανακαλύψουμε την αιτία του.Εάν η ενόχληση που αισθανόμαστε αποτελεί εμπόδιο στην καλή και ομαλή  αναπνοή, μπορεί να οφείλεται σε κάποια από τις παρακάτω αίτια :

Οπισθορρινική καταρροή (αλλεργία/κρυολόγημα)

Βήχας παραγωγικός ( υγρός) η μη παραγωγικός (ξηρός) ο οποίος προκαλείται από τη συσσώρευση βλέννας στο λαιμό σας ( λόγω αλλεργιών η  κρυολογήματος) συνήθως προερχόμενη από τη μύτη ή τα ιγμόρεια, ή μπορεί να έχει ανεβεί προς τα έξω από τους πνεύμονες και την τραχεία, και ενοχλεί τις απολήξεις των νεύρων . Άλλα φανερά συμπτώματα είναι ότι ο βήχας γίνεται πιο έντονος το βράδυ και νιώθετε ένα ενοχλητικό γαργαλητό στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Αν οφείλεται σε αλλεργία, μπορεί να έχετε επίσης φαγούρα στα μάτια και φτέρνισμα.

Αν υποπτεύεστε αλλεργία, δοκιμάστε αντιισταμινικά. Αλλά αν δεν λειτουργήσει αυτό μέσα στις επόμενες  δύο εβδομάδες, επισκεφτείτε έναν γιατρό, που μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιο ειδικό αλλεργιολόγο για ειδικές εξετάσεις. Αν προέρχεται απο εποχιακό κρυολόγημα, μπορείτε να δοκιμάσετε φυσικές θεραπείες όπως πλύσεις με φυσιολογικό ορό και υδρατμούς για να ανακουφιστείτε από τη συμφόρηση, αλλά αν ο βήχας επιμείνει για πάνω από μια εβδομάδα, δείτε έναν γιατρό, αφού μπορεί να είναι κάποιο βακτήριο που ίσως να απαιτεί αντιβιοτικά.

Άσθμα

Ξηρός μπορεί και χρόνιος βήχας που τελειώνει με λαχάνιασμα ή συριγμό. Τα άτομα που εμφανίζουν άσθμα έχουν φλεγμονή της αναπνευστικής οδόυ, και αυτό δυσκολεύει την αναπνοή, γι’ αυτό και προκαλείται βήχας. Άλλα εμφανή συμπτώματα: Ο βήχας χειροτερεύει το βράδυ ή κατά τη διάρκεια της γυμναστικής· σφίξιμο στο στήθος, λαχάνιασμα, κόπωση.

Με την εργαστηριακή εξέταση της σπιρομέτρησης ο γιατρός σας ελέγχει τη ροή αέρα στους πνεύμονες. Για την αντιμετώπισή του, υπάρχουν δύο είδη φαρμακευτικής αγωγής: τα φάρμακα ταχείας ανακούφισης (βρογχοδιασταλτικά όπως η αλβουτερόλη, που διευκολύνει την αναπνοή άμεσα) και τα φάρμακα που λαμβάνονται καθημερινά για να ελέγχουν το άσθμα, όπως οι τροποποιητές (αναστολείς) λευκοτριενίων.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ξηρός και σπασμωδικός βήχας και σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται από αίσθηση καούρας και βραχνιάσματος. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι όταν τα οξέα ανεβαίνουν από το στομάχι σας στον οισοφάγο. Ο βήχας χειροτερεύει, όταν ξαπλώνετε ή αφού φάτε. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι όταν ο βήχας ξεκινά μόλις ξαπλώσετε το βράδυ στο κρεβάτι σας. Το 75% των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν έχουν κανένα άλλο σύμπτωμα πέρα από τον χρόνιο βήχα

Είναι η  δεύτερη πιο κοινή αιτία του χρόνιου βήχα, σχεδόν το 40% των περιπτώσεων, σύμφωνα με μελέτη του 2006, δημοσιευμένη στο Nature.

Οι εξετάσεις που προτείνει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν ακτινογραφία της άνω πεπτικής οδού και μια γαστροσκόπηση. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θεραπεύεται με ειδική φαρμακευτική αγωγή που μειώνει την παραγωγή οξέων.

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ )

Χρόνιος βήχας που επιμένει και προκαλείται από βλέννα, που συσσωρεύεται στον λαιμό μας εμφανιζόμενος κυρίως το πρωί. Ο βήχας μειώνεται καθώς περνά η μέρα. Λαχάνιασμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, συριγμός, κόπωση και σφίξιμο στο στήθος.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια περιλαμβάνει την χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα. Η κύρια αιτία είναι το κάπνισμα.

Για την διάγνωση του ΧΑΠ ο γιατρός σας θα σας γράψει πνευμονολογικές εξετάσεις, όπως σπιρομέτρηση και ακτινογραφία. Η πάθηση θεραπεύεται με φάρμακα, όπως βρογχοδιασταλτικά και εισπνεόμενα στεροειδή. Η διακοπή του καπνίσματος είναι επίσης ζωτικής σημασίας. Σε ορισμένες δύσκολες περιπτώσεις, χρειάζεται θεραπεία οξυγόνου.

Πνευμονία

Ξηρός έντονος βήχας, ο οποίος μετά από λίγες μέρες μετατρέπεται σε υγρό με κίτρινη, πράσινη η με λίγο κόκκινη βλέννα ο οποίος συνοδεύεται από πυρετό , κρυάδες , δυσκολία στην αναπνοή , πόνος κατά την βαθιά αναπνοή ή κατά τη διάρκεια του βήχα..

Συνήθως ο γιατρός σας θα διακρίνει  αν έχετε πνευμονία, εξετάζοντας το στήθος σας με ένα στηθοσκόπιο. Όμως , θα σας ζητήσει ακτινογραφία και εξετάσεις αίματος, για να καθορίσει αν πρόκειται για ιό ή βακτήριο. Εάν η πνευμονία προέκυψε από βακτήριο τότε η θεραπεία είναι τα αντιβιοτικά. Αν είναι ιός, η μόνη θεραπεία είναι η ξεκούραση, τα αντιβηχικά και η ζεστές σούπες .

Κοκκύτης

Σοβαρός και έντονος βήχας με σημάδια παροξυσμού που επιμένει και τελειώνει με ένα σφύριγμα στο τέλος κατά την εισπνοή. Τα αρχικά συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του απλού κρυολογήματος: μπουκωμένη μύτη, πρησμένα και δακρυσμένα μάτια , πυρετό και βήχα. Αλλά μετά από μια εβδομάδα, εμφανίζονται τα σημάδια του έντονου βήχα και είναι τόσο έντονα που μπορεί να προκαλέσουν τάση για εμετό.

Εάν ο βήχας επιμένει για αρκετές ημέρες και δεν υποχωρήσει  με συμβατικές θεραπείες και ξεκούραση, επιβάλλεται η επίσκεψη στο παθολόγο.Ο γιατρός για να κάνει την διάγνωση θα ζητήσει  εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά

Αν και αυτή η πάθηση ήταν εξαιρετικά σπάνια λόγω των εμβολίων που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’40, τώρα φαίνεται ότι εμφανίζεται όλο και περισσότερο- το 2012, περισσότερες από 50.000 περιπτώσεις αναφέρθηκαν, μόνο στις ΗΠΑ.