Πότε βγάζουν δόντια τα μωρά; Όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε βγάζουν δόντια τα μωρά; Ακριβώς όπως το περπάτημα και η εκφορά των πρώτων λέξεων, έτσι και η έκφυση των πρώτων δοντιών του μωρού σας αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο. Το να βλέπετε τα πρώτα δόντια του μωρού σας, κάθε φορά που γελάει είναι κάτι που σας χαροποιεί.

Ωστόσο, η πορεία μέχρι αυτό το σημείο μπορεί να είναι αρκετά επώδυνη και αγχωτική και για τους δύο σας! Η ανατολή των δοντιών μπορεί να προκαλέσει πολλά ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ευαίσθητα και πρησμένα ούλα, σιελόρροια, εξανθήματα στο πηγούνι, προβλήματα στον ύπνο κλπ.

Όμως, όταν το μωρό σας αρχίσει να βγάζει δόντια, θα είστε σίγουρες ότι η ανάπτυξη του βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Η ανάπτυξη των δοντιών είναι απαραίτητη, προκειμένου το παιδί να μπορεί να έχει μία πλήρη και ισορροπημένη διατροφή, που συμπεριλαμβάνει τις στέρεες τροφές, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για μια υγιή ανάπτυξη και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η οδοντοφυΐα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων. Το μάσημα της τροφής συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών της γνάθου, των παρειών, των χειλιών και της γλώσσας, τα οποία όλα είναι απαραίτητα προκειμένου ένα παιδί να μπορέσει να μιλήσει σωστά.

Πότε βγάζουν δόντια τα μωρά

Στα περισσότερα μωρά, τα πρώτα δόντια εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 6 μηνών. Ωστόσο, το χρονικό αυτό ορόσημο διαφέρει σε κάθε παιδί. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν το μωρό σας βγάλει τα πρώτα του δόντια στην ηλικία των 3 μηνών. Ούτε είναι ασυνήθιστο ορισμένα μωρά να βγάλουν δόντια στα πρώτα τους γενέθλια! Αν και η χρονική κλίμακα της ανατολής των νεογιλών δοντιών είναι πολύ εξατομικευμένη, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για το πότε μπορείτε να αναμένετε να εμφανιστούν τα ζεύγη των δοντιών. Η ανάπτυξη των δοντιών παρουσιάζεται με τον καλύτερο τρόπο με τη μορφή ενός διαγράμματος έκφυσης της οδοντοφυΐας.

Ο χρόνος που το παιδί σας θα αποκτήσει τα πρώτα του δόντια εξαρτάται κυρίως από εσάς. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας βγάλατε δόντια νωρίς, τότε είναι πιθανό ότι το ίδιο θα συμβεί και στο παιδί σας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που είχατε αργοπορημένη εμφάνιση δοντιών.

Συνήθως, τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται είναι τα δύο κάτω μπροστινά δόντια ή αλλιώς κεντρικοί κοπτήρες, τα οποία ακολουθούνται από τα άνω μπροστινά δόντια. Μερικές φορές τα δόντια ανατέλλουν με διαφορετική σειρά, αλλά σχεδόν πάντα σε ζεύγη. Τα δόντια αυτά κανονικά δεν προκαλούν πολύ πόνο, καθώς οι άκρες τους είναι πολύ λεπτές και δεν δυσκολεύονται να ξεπροβάλλουν μέσα από τα ούλα. Όταν το παιδί σας γίνει περίπου ενός έτους, αρχίζουν να εμφανίζονται οι γομφίοι (αυτά είναι τα δόντια στο πίσω μέρος της στοματικής κοιλότητας). Η έκφυση γομφίων είναι συχνά πολύ πιο επώδυνη σε σχέση με τους κοπτήρες, κυρίως λόγω της πλατιάς επιφάνειας τους, που προκαλεί μεγάλη πίεση και πόνο, προκειμένου να διαπεράσουν τα ούλα.

Έως ότου το μικρό σας γίνει τριών ετών, όλα τα νεογιλά δόντια θα πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους. Περίπου στην ηλικία των 6 ετών η διαδικασία αρχίζει ξανά από την αρχή. Τα νεογιλά ή πρώτα δόντια πέφτουν και αντικαθίστανται από τα μόνιμα, ενήλικα δόντια. Αυτή η διαδικασία διαρκεί αρκετό χρόνο, με τους φρονιμίτες να εμφανίζονται στις ηλικίες μεταξύ 17 και 21 ετών.

Αναλυτικότερα, έχει παρατηρηθεί ότι η πάνω οδοντοστοιχία εξελίσσεται ως εξής:

Μπροστά δοντάκια: 8 ο – 12 ο μήνα:
Πλάγια δοντάκια: 9 ο – 13 ο μήνα
Κυνόδοντες: 16 ο – 22 ο μήνα
Πρώτοι γομφίοι: 13 ο – 19 ο μήνα και τους
Δεύτεροι γομφίοι: 25 ο – 33 ο μήνα

Τα κάτω νεογιλά δόντια εμφανίζονται με την εξής σειρά:
Μπροστά δοντάκια: 6 ο – 10 ο μήνα:
Πλάγια δοντάκια: 10 ο – 16 ο μήνα
Κυνόδοντες: 17 ο – 23 ο μήνα
Πρώτοι γομφίοι: 14 ο – 18 ο μήνα
Δεύτεροι γομφίοι: 23 ο – 31 ο μήνα

Πρώτα δόντια: Συμπτώματα

Η εμφάνιση των νεογιλών δοντιών τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από μερικά συμπτώματα, τα οποία μάλιστα κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Συχνά παρατηρείται:

  • Ερεθισμός ή διογκωμένα ούλα
  • Δυσφορία και ανήσυχος ύπνος
  • Πόνος
  • Υπερέκκριση σάλιου
  • Αλλαγή στις συνήθειες διατροφής, ανορεξία
  • Εκνευρισμός

Πώς θα ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις;

Η ανατολή της βρεφικής οδοντοφυΐας μπορεί να αποτελέσει μία πολύ επώδυνη διαδικασία. Μερικά μωρά παρουσιάζουν ένα ή και κανένα σύμπτωμα. Κάποια άλλα όμως δεν είναι τόσο τυχερά. Έτσι, μπορεί να περάσετε αρκετές νύχτες αϋπνίας! Υπάρχουν κάποιοι δοκιμασμένοι τρόποι που μπορούν να ανακουφίσουν από τις ενοχλήσεις, όπως ένα ήπιο μασάζ ή ένα δροσερό μασητικό στο οποίο μπορείτε να εφαρμόσετε gel για την ανακούφιση των ενοχλήσεων της οδοντοφυΐας. Μπορείτε ακόμη να δώσετε στο παιδί να μασήσει ένα υγρό και δροσερό πανί.

Το παιδί θα προσπαθήσει να βάλει οτιδήποτε βρει μέσα στο στόμα του. Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε στην ακτίνα που μπορεί να φτάσει μόνο τα πράγματα που επιτρέπεται να μασήσει και να κρατήσετε τα χέρια του καθαρά για την αποφυγή τυχόν λοιμώξεων. Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμη μία σαλιάρα ή μία αλλαξιά ρούχων, καθώς η σιελόρροια μπορεί να είναι πολύ έντονη, κάνοντας το μικρό σας να νιώθει βρεγμένο και κρύο.

Extra tip:

Προμηθευτείτε μασητικά παιχνιδάκια-κρίκους οδοντοφυΐας. Θα καταπραΰνουν σε μεγάλο βαθμό τον πόνο του.

Τοποθετήστε τα, πριν του τα δώσετε, στο ψυγείο ώστε να κρυώσουν (όχινα παγώσουν) για μεγαλύτερη ανακούφιση.

Χρησιμοποιείστε και σε αυτήν την περίπτωση μία εμποτισμένη σε χαμομήλι γάζα.

Τρίψτε μαλακά με ένα κρύο βρεγμένο ύφασμα ή ακόμη και με ένα ωμό καρότο τα
ούλα του.

Αποφύγετε την έκθεσή του σε πολύ ζεστές ή πολύ παγωμένες τροφές που θα
επιδεινώσουν τον πόνο.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη χορήγηση κάποιου παυσίπονου ή τη χρήση
μιας κρέμας ανακούφισης.

Αποφύγετε τα γιατροσόφια ή τα φάρμακα, αν δεν έχετε πάρει τη συγκατάθεση του
γιατρού σας.

Στην περίπτωση που η διαμαρτυρία του μωρού συνεχίζεται χωρίς να έχει ανατείλει κάποιο δοντάκι, ενδέχεται να υπάρχει κάποιο έγκλειστο. Τότε, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.