Βιταμίνες για την κούραση: Με τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής είναι φυσιολογικό να βιώνουμε κούραση και σε μερικές περιπτώσεις υπερκόπωση.
Η πιο πιθανή αιτία είναι ότι δε λαμβάνουμε σωστά ή έχουμε έλλειψη σε σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται χαμηλά ενεργειακά επίπεδα. Αν μάλιστα νιώθουμε ότι καταβάλλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια να διατηρήσουμε την ενέργειά μας κατά της διάρκεια της ημέρας, τότε οι παρακάτω βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την κόπωση και να ανακτήσουμε τη χαμένη μας ενέργεια.
Παρακάτω σας συγκεντρώσαμε βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για να μειώσουμε τα συμπτώματα της κούρασης και να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Βιταμίνη Β12
Αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β μας προσφέρει την ενέργεια που χρειαζόμαστε καθημερινά.
Όταν τα επίπεδά της στον οργανισμό είναι μειωμένα προκαλούνται:
- αδυναμία, κόπωση ή ζαλάδα
- ταχυπαλμία και δύσπνοια
- εντερικές διαταραχές
- νευρικές διαταραχές, όπως μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, μυϊκή αδυναμία
- κακή διάθεση.
Το έργο της βιταμίνης Β12 είναι, μεταξύ άλλων, να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Παράλληλα, βοηθάει στον σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο το σώμα.
Ακριβώς επειδή ο οργανισμός δεν παράγει βιταμίνη Β12, θα πρέπει να λαμβάνεται από τροφές ή από συμπληρώματα διατροφής. Τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β12 είναι: αχιβάδες, στρείδια, μύδια, σαρδέλες, σολομός, τόνος, μπακαλιάρος, βοδινό κρέας, γάλα, γιαούρτι, αυγά και κοτόπουλο.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Βιταμίνη D
Η Βιταμίνη Dείναι γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», καθώς συνθέτεται κατά βάση από το ίδιο μας το σώμα όταν δέχεται υπεριώδη ακτινοβολία από τον ήλιο.
Το χαρακτηριστικότερο αίτιο της έλλειψης βιταμίνης D είναι η κατάθλιψη και η κακή διάθεση, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, καθώς το φως είναι λιγότερο. Ακόμα, ο ανήσυχος ύπνος και η μόνιμη κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και ο πόνος στα οστά, οι χρόνιες λοιμώξεις, η υπέρταση και η μειωμένες αντοχές είναι αποτελέσματα της έλλειψης βιταμίνης D.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Μαγνήσιο
Το Μαγνήσιο είναι το χαλαρωτικό της φύσης, καθώς βοηθά ιδιαίτερα στην καταπολέμηση του άγχους. Το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και την ευζωία μας.
Είναι μία από τις ασπίδες που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε το στρες, την κόπωση, την αϋπνία, τη δυσκοιλιότητα, τις κράμπες, τους μυϊκούς πόνους και πολλά πολλά ακόμα.
Είναι επίσης απαραίτητο για την καθαρότητα και την καλή λειτουργία των αρτηριών, του αίματος, των οστών, της καρδιάς, των μυών, καθώς και της νευρικής λειτουργίας. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν πως υψηλότατο ποσοστό ατόμων σε όλο τον κόσμο παρουσιάζει έλλειψη μαγνησίου, χωρίς καν να το γνωρίζει.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Βιταμίνη B6
Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Εξίσου καθοριστικός είναι ο ρόλος της στον μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων των τροφών για παραγωγή ενέργειας.
Η έλλειψη της βιταμίνης Β6 συνδέεται με δυσλειτουργίες του νευρικού συστήματος, με κακή διάθεση, αϋπνία και αίσθημα κόπωσης.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Η Βιταμίνη B9 (Φυλλικό οξύ)
Το φυλλικό οξύ δεν είναι ευεργετικό μόνο για τις εγκυμονούσες,. Συμβάλλει επίσης και στην καλή ψυχολογική υγεία, καθώς μειώνει το αίσθημα κόπωσης.
Πλούσιες τροφές σε φυλλικό οξύ είναι οι εξής: αυγά, ψάρια, λαχανικά, συκώτι, όσπρια, δημητριακά, μαγιά μπίρας, ακτινίδια, αβοκάντο, χουρμάδες, σόγια, αμύγδαλα, κάστανα.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη
Πρόκειται για μία από τις βιταμίνες για την υπερκόπωση που δεν παράγεται από τον οργανισμό μας. Για τον λόγο αυτό πρέπει να λαμβάνεται μέσω της διατροφής, εμπλέκεται στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.
Έτσι, στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης, ο οργανισμός παρουσιάζει συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης.
Οι τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε βιταμίνη Β1 είναι τα μανιτάρια, το μοσχαρίσιο συκώτι, τα μαύρα φασόλια, οι φακές και τα σπαράγγια.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Βιταμίνη C, μία ακόμα από τις βιταμίνες για την υπερκόπωση
Αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βιταμίνη C είναι εξίσου αποτελεσματική στην «αναχαίτιση» της κόπωσης και της εξάντλησης.
Ακριβώς επειδή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό (η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση), κρίνεται απαραίτητη στη μάχη κατά της υπερκόπωσης.
Οι καλύτερες πηγές της βιταμίνης C είναι τροφές όπως: η πιπεριά, ο μαϊντανός, η ντομάτα, το ακτινίδιο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η παπάγια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια, το σπανάκι, τα βατόμουρα κ.λπ.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Συνένζυμο Q10
Παράγεται στο σώμα μας και αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, γι’ αυτό και δρα όπως η βιταμίνη C ως προς την εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών που σχετίζονται με την κόπωση.
Επιπλέον, προσφέρει τόνωση και αυξάνει την αντοχή, μέσω της παραγωγής ενέργειας και έρευνες το έχουν συσχετίσει με την αντιμετώπιση της σωματικής κόπωσης. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση συνενζύμου Q10 σε άτομα με κόπωση μπορεί να βελτιώσει το αίσθημα της κόπωσης, αλλά και της κατάθλιψης.
Καλές διατροφικές πηγές αποτελούν το μοσχάρι και οι σαρδέλες, αλλά συνήθως χρειάζεται η συμπληρωματική του χορήγηση.
Εάν λοιπόν υποφέρετε από συνεχή κούραση, δώστε βάση στη διατροφή σας και στην επαρκή πρόσληψη των παραπάνω συστατικών, μαζί με συνήθειες που θα σας δώσουν την τόνωση που χρειάζεστε, όπως ο επαρκής ύπνος και η αποφόρτιση από το άγχος της καθημερινότητας.
Βιταμίνες για την κούραση και την υπερκόπωση: Διατροφικές συνήθειες για αύξηση ενέργειας
Η αξία του πρωινού
Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας. Ωστόσο, συχνά παραλείπεται είτε γιατί δεν μπορούμε να φάμε κάτι μόλις ξυπνήσουμε είτε γιατί δεν έχουμε χρόνο.
Η κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειάς μας και την αντοχή μας, να βελτιώσει την συγκέντρωσή μας και την αποδοτικότητά μας, καθώς επίσης και να μας βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους.
Επίσης μας βοηθάει να ελέγξουμε το αίσθημα πείνας μέχρι την κατανάλωση του επόμενου γεύματος.
Συχνότητα γευμάτων και ποιότητα διατροφής
Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων είναι προτιμότερη από την κατανάλωση μεγάλων γευμάτων, καθώς με αυτόν τον τρόπο παρέχεται με σταθερή ροή στον εγκέφαλό μας η ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει.
Αντίθετα η πολύωρη νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας αίσθημα υποτονικότητας.
Επιπρόσθετα, η κατανάλωση ενός μεγάλου σε μέγεθος γεύματος στέλνει σήμα στον εγκέφαλό μας να μειώσει τους ρυθμούς του προκειμένου να αυξήσει το πεπτικό μας σύστημα τη λειτουργεία του για να χωνέψει το φαγητό που καταναλώσαμε.
Ταυτόχρονα, η παρουσία τροφίμων πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες, λίπος και σάκχαρα οδηγεί σε υπερέκκριση ορμονών στο σώμα μας (ινσουλίνη, σεροτονίνη, μελατονίνη) που συνδέονται με την πρόκληση υπνηλίας.
Από την άλλη, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε απλά σάκχαρα αυξάνει μεν για μισή ώρα τα επίπεδα γλυκόζης και ενέργειας μας, τα οποία όμως στη συνέχεια πέφτουν πολύ γρήγορα και συνήθως μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο δραστήριοι από ότι νιώθαμε πριν τα καταναλώσουμε.
Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας
Η σωματική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους (το οποίο όταν είναι αυξημένο επιβαρύνει τη λειτουργικότητά μας και μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο ενεργητικοί) και ταυτόχρονα συμβάλλει μέσω της παραγωγής διαφόρων ορμονών σε αύξηση της ενεργητικότητάς μας.
Επιπλέον, μας βοηθά να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου και στη διαχείριση των επιπέδων τους στρες μας, γεγονός που οδηγεί με τη σειρά του σε αύξηση των επιπέδων ενέργειάς μας.
Ωστόσο, για να έχουμε τα παραπάνω οφέλη δε σημαίνει απαραιτήτως ότι θα πρέπει να κάνουμε άσκηση πολύ υψηλής έντασης ή να φτάσουμε στο σημείο της εξάντλησης.